Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Ramazan Ayı ve Oruç  (Okunma sayısı 4945 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 01, 2008, 06:44:29 öö
  • Ziyaretçi

   

    Ramazan Ayı

Ramazan veya Ramazan ayı (Arapça: رمضان), Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı. İslamiyet'te Ramazan,Kuran'ın inmeye başladığı aydır; oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir.

Kur'an-i Kerim'de söyle bildirilmistir:

"Ramazan ayi ki onda Kur'an, insanlara yol gösterici ve dogruyu yanlistan ayirici belgeler olarak indirildi."

Kur'an-i Kerimi Peygamberimize getiren büyük melek Cebrail, her yil Ramazan ayinda Peygamberimize gelir ve o güne kadar nazil olan Kur'an ayetlerini karsilikli olarak birbirlerine okurlardi. Peygamberimizin bu dünyadan göçtügü yilin Ramazaninda bu durum. son olarak ve iki defa gerçeklesmistir.Ramazan ayinda camilerimizde ve evlerde okunan ve cemaatin büyük bir manevi zevk ve husû içinde dinledigi mukabele ve Kur'an hatimler; Cebrail ile Peygamberimiz arasinda yapilan mukabelenin devam ettirilmesidir .


     Kökenbilim

Arapça kökenli bir sözcük olan "Ramazan", "Ramaza" (çok sıcak olma) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.[1] Bazı Arap ülkelerinde Ramazan yerine "Fitr" sözcüğü kullanılır. Fitr, Arapça kahvaltı demektir.


      Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde ümmetine verilen beş şeyden bahsederek şöyle buyurmuştur:

"- Ümmetime ramazan da beş şey verilmiştir ki bunlar benden önceki hiç bir peygambere verilmemiştir:
1- Ramazan ayının ilk gecesi olunca Allah teâlâ ümmetime (rahmet bakışıyla) bakar. Allah her kime (rahmet bakışıyla) bakarsa, ona ebedî olarak azap etmez.
2- Akşamladıklarında ağızlarının kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzel olur.
3- Melekler her gün ve gece onlara istiğfar ederler, Allah´tan bağışlanmalarını dilerler.
4- Allah teâlâ cennetine emredip: "Kullarım için hazırlanıp süslen. Onların dünya meşakkatlerinden kurtulup, benim yurduma ve
ihsanıma istirahat için gelmeleri yaklaştı." buyurur.
5- Gecenin sonu olunca, Allah (c.c.) hepsini bağışlar.


Ramazan orucu
 
“Ey iman edenler, sizden öncekilere yazıldığı gibi, oruç, size de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki sakınırsınız.” 

    Bakara Suresi'ne göre de Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

"O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz!" (Bakara suresi 185. ayet)[3]
Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır[4].

Orucun Faydaları

Biz orucu herhangi bir menfaat düşüncesi ile değil, yalnız Allan’ın emrini yerine getirmek ve onun rızasını kazanmak için tutarız. Oruç, bu niyetle tutulduğu taktirde makbul olur.

      Ancak, Allah’ın her emrinde olduğu gibi oruç ibadetinde de birçok hikmetler, bizim için maddi ve manevi pek çok faydalar vardır.

1-Oruç, belirli bir süre sadece aç kalma olayı değildir. Oruç, köklü bir irade terbiyesi; insanı köklü alışkanlıklarından temizleyen, iyi huylar kazandıran bir ahlak eğitimidir. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur: “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla iş görmeyi bırakmazsa, Allah onun yemesini, içmesini bırakmasına değer vermez.” (buhari, savm,8) “Hiçbiriniz, oruçlu olduğu gün çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendisine söver veya çatarsa, ben oruçluyum desin.” (Buhari, savm, 9) Bu hadisi şeriflerde  orucun yüksek hedefi açıkça gösterilmiştir.

2-Sağlık açısından önemlidir.1040 Nobel Top Ödülünü kazanan ünlü bilim adamı Dr. Alexis Carrel “L’Hamme, Cet İnconnu” adlı eserinde, oruç sırasında organizmalarda depo edilmiş besin maddelerinin harcandığını sonradan bunların yerine yenilerinin geldiğini, böylece bütün vücutta bir yenilenme olduğunu anlatır, orucun sağlık bakımından çok faydalı olduğunu” söyler.
    Fransız profesörü Pierre Moulin (Pier Mulen )’de şunları söylüyor: “İslam dünyasının en yararlı kurumlarından biri oruçtur. Oruç, bedenin hem fiziksel, hem ruhsal dinlenişidir. Dokuları temizler, birikmiş toksinleri, zehirleri atar. Müslümanlar böylece her yıl bir ay bedenlerini dinlendirirler... Hiristiyan dininde orucun bulunmaması büyük bir kayıptır. Aslında insanların her hafta bir gün oruç tutmaları, başka bir deyimle diyet etmeleri ve sadece meyve suyu içmelerinde büyük yarar var. Böylece vücut, doku ve organlardaki zehirleri atar, beden dinçleşir.”(Sanırım profesörümüz kendi dininde de oruç olduğunu bilmiyor)

3-Oruç fiziksel sabrı öğretir.

4-Nimetlerin kıymetini öğretir

5-Kötülüklerden korur



 Oruç tutamayacak kimseler

   İslam'a göre hasta ve yolcu olanlar, Ramazan ayında tutamadıkları oruçları daha sonradan kaza edebilirler.Sürekli oruç tutamayacak kadar hasta olanlar ile hamileler ve çocuklar oruçtan muaflardır. Adet dönemindeki kadınlar bu günleri sonradan kaza edebilirler. Yaygın uygulama, bu kaza oruçlarının Ramazan'dan sonraki ay olan Şevval'de tutulması şeklindedir.


İlgili Hadis-i Şerifler:

*Hz. Ali (radıyallâhu anh) diyor ki:

- Karşılığında bir menfaat umarak yapılan ibadet, ticaretçinin ibadetidir.

- Korku sebebiyle yapılan ibadet kölenin ibadetidir.

- Allah’ın nimetlerine şükretmek maksadıyla yapılan ibadet, hür olan kimsenin ibadetidir. (Ali el-Kârî, Mirkâtü’l-Mefâtih, 2/135)



*“Ramazan ayı girdiği zaman, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kilitlenir. Şeytanlar zincire vurulur.”(Ebu Hureyre (ra)’dan)


Musevilikte ve Hristiyanlıkta Oruç

-Musa’nın Yasası (Levililer 16:29-34; 23:26-32, Sayılar 29:7-11, Elçilerin İşleri 27:9) yılda bir kez kefaret gününde (Yom Kippur bayramı) oruç tutmayı gerekli kılmaktadır (Mezmur 69:10-11, Elçilerin İşleri 27:9). Pişmanlık ve tövbe Eski Ahitin dindarlığında oruç ile gözükürdü (Hakimler 20:26, I.Krallar 21:27). Ama bazen insanlar böyle güzel bir uygulamayı içi boş rituellere dönüştürdüler (İşaya 58:3). Yahya’nın mesajı tövbe (Matta 3:11) merkezli olduğundan onun öğrencileri oruç tutmaktaydı.

-Matta 6: 16 "Oruç* tuttuğunuz zaman, ikiyüzlüler gibi surat asmayın. Onlar oruç tuttuklarını insanlara belli etmek için kendilerine perişan bir görünüm verirler. Size doğrusunu söyleyeyim, onlar ödüllerini almışlardır. 17 Siz oruç tuttuğunuz zaman, başınıza yağ sürüp yüzünüzü yıkayın. 18 Öyle ki, insanlara değil, gizlide olan Babanız'a oruçlu görünesiniz. Gizlilik içinde yapılanı gören Babanız sizi ödüllendirecektir."

 





Eylül 01, 2008, 04:00:41 ös
Yanıtla #1
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 562
  • Cinsiyet: Bay

Benim bu ibadet şekliyle ilgili anlamadığım şu; neden Ekvator'a yakın olan Araplar yaz ile kış arasında öyle aman aman bir farklılık gözetmeden oruç tutarken, daha kuzeyde yaşayan müslümanlar onlardan daha uzun şekilde oruç tutuyor yazın?

Estonya'da bir müslüman olduğunuzu ve Ramazan'ın temmuz ayına denk geldiğini düşünsenize...
Mea mihi conscientia pluris est quam omnium sermo


Eylül 01, 2008, 04:30:25 ös
Yanıtla #2
  • Ziyaretçi

Sn Veritas Arapların bu konuda ne şekilde bir uygulama yaptıklarından pek haberim yok ama eldeki bilgiye göre olması gereken havanın aydınlanmasından kararmasına kadar olan vakitte orucun tutulması gerektiği yani günün 24 saati geçmediği yerlerde böyle olur ancak kutuplar gibi 6 ay gece 6 ay gündüz yaşanan yerde saata göre oruç tutulur...
« Son Düzenleme: Eylül 01, 2008, 04:36:37 ös Gönderen: martı »


Eylül 05, 2008, 02:49:19 ös
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

Hoşgeldin büyük ay,eğitim öğretim ayı,terbiye ayı,paylaşma ayı...


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
Ramazan Fikrasi

Başlatan zarathustra « 1 2 » Mizah

15 Yanıt
10366 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 27, 2012, 11:57:23 ös
Gönderen: Alşah
3 Yanıt
8486 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 27, 2008, 04:25:29 ös
Gönderen: nietzsche
6 Yanıt
6739 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 18, 2010, 03:04:50 öö
Gönderen: Turgon
7 Yanıt
7745 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 29, 2010, 01:55:09 öö
Gönderen: Prometheus
10 Yanıt
19693 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 11, 2011, 07:23:51 öö
Gönderen: popperist
7 Yanıt
3255 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 29, 2014, 02:07:42 ös
Gönderen: Katharsis
0 Yanıt
2164 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 16, 2015, 10:53:59 ös
Gönderen: ragnarr