Her şeyden önce burada söz konusu olan, iki mason örgütünün öncelikle büyük üstatları arasındaki görüşmelerdir. Bu görüşmeler, bazı aşamalarda daha gelişmiş ve kimi büyük loca görevlilerinin de katılımıyla gerçekleşmiştir.
Bunlara masonik terimle "kardeşçe ilişkiler" demeyi öngörmüştüm. Belki "masonca ilişkiler" de denilebilir. Hangisi denilirse, bu görüşmelerin herhalde Masonluk ile bağlantılı konular üzerinde olması gerekir; sıradan bambaşka konularda söyleşide bulunmuş olacakt değiller ya!
Büyük locaların tutumunu bir yana bırakalım; ben zaten bir konuyu bir türlü anlayamıyorum. Deniyor ki, «Bir mason, düzenli olmayan bir kuruluşun üyesi olan bir masonlar ilişki kuramaz.» Bu hangi akla, hangi mantığa sığar? İki biyolojik kardeş mason düşünün. Biri bir büyük locada; öteki diğerinde. Şimdi bunlar artık bu durum böyledir diye birbirleriyle görüşemeyecek mi? Diyelim görüşürler de, masonik konular üzerinde konuşamazlar; bu yasaktır. Böyle bir yasak nasıl olabilir? Bence birileri bu yasakları kendi kafasından uyduruyor.
Sayın SkullG belirtmiş: Bu yasaklardan söz edenler HKEMBL üyeleri. Bunu neye dayanarak söylüyorlar? Yoksa biz bu konuyu yanlış mı anlıyoruz?
Lafı uzatmak, yanlış olması olası yorumlar üretmek istemiyorum. Benim yöntemim genellikle sadece bilgiyi vermek. Bu sitede birçok HKEMBL üyesi mason var. Lütfen bu yasağın nasıl ve niçin işlerliği olduğunu açıklasınlar da ona göre tartışalım.
Eğer buna yanıt vermezlerse, ya bilmiyor ya da korkuyorlar demektir.
Bilmiyorlarsa hiç olmazsa bilmediklerin, kendilerine öyle denmiş olduğu için bunu kural edindiklerini i söylesinler.
Bu deyişim çok sert olduysa özür dilerim ama sanırım bunu öğrenmeye hakkımız var.
Sevgiler.
Sn. ADAM,
Herşeyden önce belirtmek istediğim birkaç husus var. Bundan sonra lütfen "Masonlar bunu bilmiyorlar mı?" ya da "korkuyorlar mı?" tarzı konularda beyhude cevap beklemeyiniz. En genç üyelerimizden olduğunu beyan eden bir üyemizin "masonların bu kadar uzun zamandır susarak varoldukları halde konuşmalarını beklemek" üzerine yazdıkları bu konuda çok hoşuma gitmişti. Oldukça deneyimli ve bilgili bir üyemiz olan zat-ı alinizden böyle bir tavır görmek beni şaşırtıyor ve üzüyor. Masonluk anlamında bu kadar araştırma yapmış, bu kadar bilgili bir büyüğümüzün, bir Masondan bu şekilde cevap alamayacağını bilakis konuda art niyet olduğu düşüncesi ile tamamen susacağını bilecek ölçüde bizleri tanıdığını tahmin ediyorum.
Buna rağmen neden yazdığımı da belirtmek isterim;
Terminolojimizde önemli farklılıklar var sanırım. Masonik ilişkiden siz masonik konuları konuşmayı ve/veya üst yönetimler arası karşılıklı yapılan gönül alma nitelikli ziyaretlerini de anlıyorsunuz. Ben ise ritüelik bir Mason toplantısında kardeşçe birlikte çalışmayı ve birlikte sofraya katılmayı. Demek ki Masonik ilişkiye bakış açılarımız farklı. Zira sizin anlayışınıza göre “Harici Forumu” üyesi tüm haricilerle ben ve kardeşlerim bir “masonik ilişki” kuruyoruz.
Bir çoğumuzun ÖMBL' de çalışan arkadaşları var. Azınlıkta kalan bir kısmımızın eşleri de benim paramasonik olarak gördüğüm kadın localarında çalışmakta.
Bu insanlara "karınla konuşma","arkadaşın ile konuşma" denmesi gibi bir gülünçlük elbette mevcut değil. Öte yandan Masonik konular üzerine ben evimde eşimle dahi kısıtlı ölçüde konuşurum. Bunu yeminimin bir gereği kabul ederim. Kardeşlerimin de üç aşağı beş yukarı aynı şeyi düşündüğünü - istisnalar kaideyi bozmaz- kabul ediyorum. Ama bir kişinin gerçekte hemşirelik makamı ölçüsünce oldukça değerli ve kendisine mason diyen eşi ile masonik selamlaşma yöntemleri ile selamlaştığı gibi şeylere inanmak ve bunu masonik ilişki olarak kabul etmek istiyorsanız kendi tercihiniz.
Karındaş Kardeş örneğinizde benim elimde gerçek ve daha geniş bir örnek var. İki ayrı karındaş kardeşimiz aynı dönemde farklı locaların Üstad-ı Muhteremi oldular. Birisi diğerine ben seninle karındaşım, aynı zamanda kardeşinim gel senin locanı bugün ben yöneteyim demeyeceği, diyemeyeceği gibi masonik konularda farklı obediyanslarda çalışan ve kendisine Mason diyen iki kardeşten biri diğerini Mason olarak değerlendiremez. En azından Türkiye Büyük Locasındaki kardeşimiz. Eğer ki Mason olarak değerlendiriyorsa değerlendirmesinin bir sonucu kardeşini locasında ziyaret de edebilmesi olmalı. Bunun sonucu ise bağlı bulunduğumuz Türkiye Büyük Locasında harici aleme iade olarak belirlenmiştir. Masonluk bu konularda çok net bir sanattır.
Masonluk bir yönüyle de nur arama işidir. Nuru arar iken iki karındaş birbiriyle yardımlaşamaz mı? Elbette. Fakat nurun kaynağı konusunda "Özgür Düşünce" namına belirsizliklere düşmüş bir kişi, "Masonlukta icat yaratan" bir kişi yolu saptırmaz mı? Bana sorarsanız büyük ihtimal. Ben yoldan çıkma aradığımda yanılgıya düşmektense hamtaşımı VITRIOL usulunce yontmayı tercih ederim.
Kaldı ki merak buyuruyorsanız ben ÖMBL' de çalışan kişileri üvey kardeş diye nitelerim. Ailedendirler ama aramızda çok fark vardır. Aykut YAZGAN' ın loca kardeşlerini harici aleme açık bir kitapta şikayet etmesi örneği bu farklardan birinin temelini oluşturur sanırım.
Bu vesile ile kardeşlerime ve bana yönelik forumdan uzaklaşma eleştirisine de en azından kendimce bir açıklık getirmek istiyorum.
Sn. ADAM yüklü bir birikime sahip, sağolsun oldukça yoğun bir şekilde aktarıyor. Bu çok sevinç verici bir durum. Üstelik kardeşlerimizle hassas olduğumuz üyelik sözleşmesinin masonik sırlarla ilgili maddesine de dikkat ederek. Fakat öyle konular var ki kaygan bir zemin, üzerinde biraz daha tartışılması masonik sır kavramı ile çelişir açıklamaları tartışılabilir hale getirecek. Konunun oraya kayması söz konusu olacak bu açıdan ben o konulara azami ölçüde girmiyorum. Forumda modere edilmesi gereken konu olup olmadığına bakıyor. Bazı konularda sessizliği tercih ediyor ve işlerime dönüyorum.
Özel Bölümde kardeşlerimiz tarafından sürdüregelen bir çok konu yanı sıra başlıbaşına Sn.ADAM’ ın birikimini takip edebilmek de inanın ciddi bir mesai gerektiriyor.
Birikimini forumla usulune uygun paylaştığı için Sn. ADAM’ a teşekkür ederim.
Saygılarımla,