Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Magister  (Okunma sayısı 3149 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 18, 2012, 03:10:28 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Bence “magister” Masonluğun gerek tarihçesi bakımından gerek bugününde önemli bir kavram.

Latince… Sözlük anlamı “usta”. Masonluğun bugününden söz ediyorsak, dilimizdeki tam karşılığı “üstat”.

Masonluk ile bağlantılı olmak üzere birçok magisterden daha doğrusu magister sözcüğünü içeren birçok terim, kavram, sıfat ve unvandan söz edebiliriz.

Bu sözcüğün elbette Masonluğun dışında da kullanımları var.

Ancak hep ben yazmayayım bu foruma. İlgilenen kimse yok mu en azından bir-iki magister örneği verecek?...

Olmalı.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 20, 2012, 07:06:40 ös
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Ne yalan söyleyeyim, foruma katılan kimi üyelerimizin bu başlık altında az da olsa paylaşımda bulunacaklarını ummuştum.

Belki araya başka başlıklar girince bunu unuttular da ondandır.

Ben birkaç örnek vereyim bari..


Magister Artifex ya da Artificum Orta Çağ ve öncesinde, özellikle ince ve özenli el işlerini gerektiren meslek ya da zanaat dallarından herhangi birinin ya da aynı anda birçoğunun ustasıydı.

Magister Caementariorum büyük bir binanın yapımını üstlenen ustanın unvanıydı.

yapılar için taş keserek hazırlayan ve duvar örme işleri yapan masonların ustasına ise Magister Lapidum denirdi. Aynı anlama gelmek üzere Magister Perrerium terimi de kullanılmıştır.

Yol ve köprü inşaatını ustasına Magister Pontificum denirdi.

Bütün işlerin başındaki en büyük, yönetici ve uygulayıcı ustaya ise Magister Operarius ya da Operis. İşin içinde “operasyon” var yani ameliyat. Tevekkeli değil Türk Masonluğunda eskiden Operatif Masonluk için “Ameli Masonluk” da denmiş.

Geçenlerde bur katılımcımız benim bir sözüm üzerine masonları pek burjuvatik bularak bir tür kötülüyordu. Masonların çalışmalarında ameli işler de vardır. Masonları kötüleyenler ise bu bağlamda kendileri acaba ne ölçüde amelelik yapar; bunu merak ederim doğrusu.

Ancak kimileri vardır ki kafalarını bir türlü erdirmeye razı olmayıp, belki ceplerine giden birkaç kuruştan bir türlü cayamadıklarından, sabırlı olamadıklarından ya da başkalarının etkisi altında kalarak inançlılığa fakat bilgisizliğe tutsak edildiklerinden kendi kendilerini amelelikte bırakır, ustalığa giden yolda kalfa olmadan önce çıraklık etmekten kaçınırlar.

Masonlar öyle yapmıyor; ben ne yapabilirim bu konuda!...

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 23, 2012, 12:33:49 ös
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Bu başlık altında pek bir söz eden olmadı.

Ancak bence madem burası masonlar.org sitesi, bu bağlamda iki önemli nokta var.

Bunlardan birincisi Operatif Masonluk dönemindeki Magister Operis ya da Operaris kavramı… Bu, Orta Çağ ve sonrasında bir yapının tüm işlerinden sorumlu olan ustanın taşıdığı nitelik ya da unvan. Zatken mason Sözlüğü’nde de böyle olduğu belirtiliyor. Ancak burada önemli olan ve gözden kaçan ya da kaçırılan nokta, yapılacak olan binanın tümünden sorumlu, yönetici niteliğini de taşıyan bir mimar ya da ustanın varlığı… Diğeri ise, olasıdır ki, bu sorumlu yöneticinin altında çalışmakta olan başka ustaların bulunduğu. Bir diğer deyişle, eğer çok önemli ve büyük bir bina yapılıyorsa, belki de orada binanın her bir bölümünü ya da belli bir işini üstlenmiş olan ayrı locaların bir arada, yan yana çalıştığı.

Magister kavramından söz ettiğimizde, Operatif Masonluk döneminde değinilmeyen ama sonradan ortaya atılmış bir diğer önemli kavram daha var: Magister Ad Vitam

Günümüzdeki yani Spekülatif Masonlukta bu kavramın ve yer yer uygulamasının sonradan ortaya konmuş bulunması, özellikle Gelenekçi Masonluk kanadında iddia edilmekte olduğunun aksine, Masonluğun Operatif dönemindeki yöntem ve geleneklerin aynen korunmamış, 1717 yılında Londra Büyük Locası’nın kuruluşu ile birlikte birtakım değişiklikler yapılmış olduğunu gösterir.

Peki ama benim bu deyişimin şu Magister Ad Vitam kavramıyla ne ilgisi var?

Bakın, işte onu ben söylemeyeceğim. Burada Masonluluğun birtakım ayrıntılarını öğrenmeye çalışanlar bu bağlamdaki düşüncelerini ortaya sersin bakalım; kim doğrusunu tutturacak. Kuşkusuz doğru yanıtı bilen varsa daha iyi ama atış serbest… Doğru olmasa da akla yatkın olsun yeter…

Bu forumda böyle çalışmalara giren, araştırarak doğruları bulup hepimizle paylaşanlara forum yönetimi de bir ödül vermeli bence…

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 23, 2012, 02:23:10 ös
Yanıtla #3
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3235
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM bu konulara merakım var ama nedense; kafam basmıyor nacizane küçükte olsa şöyle bir katkıda bulunmak istiyorum;

Kaynak Özgür Masonlar sitesinden kopyaladım :  Latincede  "yaşam boyu üstat".

Saygılarımı sunarım,Efendim
« Son Düzenleme: Mayıs 23, 2012, 02:48:50 ös Gönderen: NOSAM33 »
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Mayıs 23, 2012, 02:49:20 ös
Yanıtla #4
  • Ziyaretçi

Magister Ad Vitam, sözlüğe göre "Yaşam Boyu Üstat" olduğuna göre, ve spekülatif masonlukla beraber kullanılmaya başlandığına göre, bence birinin masonik çalışmaları/katkıları sonucu belirli bir dereceye gelmesi üzerine verilen unvan olabilir.

Ayrıca magister, Latincede, "öğretmen" anlamında da kullanılıyordu. Bu bağlamda belki de magister, masonlukta, kardeşlerine (masonik veya değil) bir şeyler öğretme bilgisine ve yetkisine sahip biri de olabilir.

Son olarak, 'fazla bilgi göz çıkarmaz' diyerek konumuzla muhtemelen alakası olmayacak bir örnek de ben yazayım;

Magister, Antik Roma döneminde, günümüzdeki "komutanlık" makamına yakın bir anlamda kullanılırdı. Örneğin;

Magister Equitum: Süvarilerin Komutanı
Magister Militum veya Magister Peditum: Askerlerin Komutanı (general gibi)


Mayıs 23, 2012, 04:00:57 ös
Yanıtla #5
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Bir düzeltme, bir teşekkür.

Önce düzeltme: (Bu önemsiz) Magister ad Vitam Spekülatif Masonluk ile birlikte kullanılmasına başlanan bir terim değil. Spekülatif Masonluğun başında böyle bir şek yok. Sonradan ortaya çıkan Master Ad Vitam hatta özellikle Fransa'da Grand Maître ad Vitam konusu var. Öncesinde ise, -Operatif Masonlukta- kullanılmıyor çünkü orada zaten genellikle uygulama ve gelenek ad vitam.

Şimdi teşekkür: (İşte bu önemli) Sayın Caius Ceyes'in getirdiği bu açıklama, aslında komutan (commandeur) denilmesi gereken birçok yerde niçin üstat sıfatının kullanıldığını, eğer özgün olarak kullanılan terim magister ise (Örneğin Tapınak Şövalyeleri'nde) bunun öyle olmaması, literatürde hata yapıllllğı, buna bir açıklama geterilmesi gerektiğini gösteriyor. [O konu burada başlık dışı kalır. Buna karşın teşekkür geçerlidir. Gerçekten ve içtenlikle teşekkürler.]

 
« Son Düzenleme: Mayıs 23, 2012, 04:03:00 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.