Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Evrim mi? Yaratılışçılık mı?  (Okunma sayısı 2809 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 11, 2012, 09:26:39 ös
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay





"Batı’da özellikle Charles Darwin’in 1859’da Türlerin Kökeni’ni yayımlayarak kendi evrim kuramını ortaya atmasıyla şiddetlenen binlerce yıllık bu tartışma, doğa bilimlerinde elde edilen yeni bilgi ve olgular sonucunda giderek yavaşlayıp hararetini yitirdi. 1900’lü yılların son çeyreğine girildiğinde, bilimin bulgularıyla neredeyse evrim lehine sonuçlanmış olan tartışma ABD’deki belirli
yaratılışçı kesimler tarafından, büyük bir mali ve politik destek eşliğinde yeniden başlatıldı. Oldukça geniş ve kapsamlı bir evrim karşıtı saldırı kampanyası haline dönüşen “yeni” tartışma üstelik sadece ABD ile de sınırlı tutulmadı. ABD’de üretilen, yazılı, sözlü ve görsel çok sayıda evrim karşıtı materyal çeşitli dillere çevrilerek Türkiye de içinde olmak üzere dört bir yana gönderilip ihraç edildi. Bu yüzden Amerikan kaynaklı olan son tartışma tek tek ülkelerle sınırlı değildir, uluslararasılaşmıştır. Ülkemizde toplumun çok değişik kesimlerini içine katarak son 20-30 yılda oldukça hararetli bir biçimde sürdürülen evrim tartışması işte bu kampanyanın doğrudan bir yansıması; Amerikan yaratılışçılığının ülkemize uyarlanmasıdır. Bu nedenle tartışmayı sadece Türkiye ile sınırlamak doğru olmaz.

Dünya ve ülkemizdeki durum
Ülke tarihinde bugüne dek hiç olmadığı kadar hararet ve genişlikte sürdürülen son birkaç on yıldaki tartışma, bizde yayın dünyasına aynı şiddet ve büyüklükte yansımış değil. Ülkemizde tartışmayı ve taraflarını tezleriyle birlikte değişik yanlarıyla ele alan, okuyucunun tartışmayı tek bir kaynaktan eksiksiz öğrenebileceği bir kaynak bulunmuyor. Bu konuda bizde bulunan kaynakların büyük çoğunluğu, yukarıda belirtilen evrim karşıtı kampanyanın Türkiye ayağı olarak yukarıda belirtilen Amerikan kaynaklarından çevrilerek Türkçeye ve İslam dinine uyarlanmış ve genellikle üzerine Harun Yahya imzası konulmuş kaynaklardır. Ülkemizde böyle yüzlerce materyal bulunuyor. Bunun karşısında tartışmaya evrim tarafından katılanların kaynakları ise çok az.

Dünya’da durum bizdekinden farklı. Dünyada, özellikle de İngilizce dilinde, evrimi ele alan çok sayıda akademik ve popüler bilim kitabı var. Bu kitapların bir kısmında evrim-yaratılış tartışması ve tartışmada savunulan tezlerin bulunduğu kısımlar bir biçimde yer alıyor. Ayrıca, konusu yalnızca evrim-yaratılış tartışması olan; tartışma ve tartışmanın taraflarını, tarafların tezlerini ve bunlara yanıtları bazı yanlarıyla anlatan kimi kitaplar da yayınlanmış durumda. Ancak, tartışmayı tarihsel, ideolojik, politik, bilimsel, kültürel, dinsel, hukuki ve eğitimsel gibi pek çok yanıyla tek bir kaynakta, objektif bir biçimde ele alan kitaplar dünyada fazla değil. Zaten dünyada az olan bu kitaplar bizde hiç yok. Bizdekiler, çoğunlukla, yukarıda belirtildiği gibi, yaratılışçıların tek taraflı olarak evrime saldırı kitapları.

Tartışmayı böylesine kapsamlı bir şekilde konu alan az sayıdaki kitap içinde, değişik otoriteler ve kitap eleştirmenlerince en iyilerinden biri hatta çoğu kişi tarafından en iyisi olarak gösterilen, Amerikalı bilim insanı ve yazar Eugenie C. Scott’un İngilizcede Evolution Versus Creationism adıyla yayımlanmış olan kitabı. Bu kitap Evrim mi Yaratılışçılık mı? Türkçeye kazandırıldı.

Evrim-yaratılış tartışmasını değişik yanlarıyla çok boyutlu ve objektif bir biçimde aktaran en iyi kaynaklardan biri olan Evrim mi Yaratılışçılık mı? kitabı esas olarak üç kısımdan oluşuyor: 1) Bilim, evrim, din ve yaratılış-yaratılışçılık konularının ayrı ayrı ve geniş olarak açıklanması; 2) Tartışmanın arka planı, yani evrim ve evrim kuramlarının, yaratılış konusu ve “Akıllı Tasarım” dahil yaratılışçılığın ayrıntılı bir tarihçesi; 3) Tarafların kendi kaynaklarından soru ve tezleri ve bilimin bunlara tek tek yanıtları, yani literatürden seçmeler ve yanıtlar.

Bunların dışında, kitapta, konunun hukuki (ABD’deki evrim–yaratılış davaları, mahkemelerin tartışmayı ele alışı), eğitimsel (okullardaki eğitim müfredatında konunun ele alınışı ve uygulanmaları) ve medya ve kamuoyuna yansıması gibi tartışmanın günümüzdeki değişik görünümlerine de geniş olarak yer verilmiş. Bu bağlamda, kitabın konuyu neredeyse her yanıyla ele aldığı rahatlıkla söylenebilir.

Konunun kendisi yer yer oldukça karmaşık teknik açıklamalar gerektirdiğinden, doğallığında okunması zor bir kitap olma riskini taşıyor; ancak yazar bunun üstesinden gelmesini bilmiş. Zor konuları bile rahat anlaşılır bir biçimde anlatmayı becerebilmiş. Dili oldukça sade ve anlaşılır. Akıcı bir üslup, popüler bir dil kullanılmış. Kitabı Türkçeye çeviren Levent Can Yılmaz’ın ustalığı ve güzel Türkçesi de kitabın rahat okunmasına katkı yapmış. Bu açıdan kitap, yer yer içerdiği teknik ayrıntılarına rağmen konunun uzmanı olmayanların korkmadan okuyabileceği bir kaynak."

Yrd. Doç. Dr., Kenan Ateş, İstanbul Üniversitesi, moleküler ve hücre biyolojisi-genetik


Eugenie C. Scott kimdir?

Amerikalı antropolog, eğitimci ve yazar. ABD’de antropoloji alanında lisans eğitimi almasının ardından yine aynı alanda yüksek lisans ve doktora yaptı. ABD’nin önemli üniversitelerinde öğretim üyesi olarak bir süre dersler verdi, daha sonra bilim eğitimi ve evrim-yaratılışçılık konusu ve tartışmasına yoğunlaştı. 1987’den bu yana ABD, Ulusal Bilim Eğitimi Merkezi’nin (NCSE) yöneticiliğini yapan Scott, aynı zamanda uzun yıllardır ABD’deki evrim-yaratılışçılık tartışmalarının merkezinde yer alıyor. Evrim-yaratılış tartışmalarında dünya çapında otorite olarak kabul edilen yazar bu yüzden pek çok toplantı, konferans, panel, TV programı ve halk konuşmasının aranılan kişisi durumunda. Akademik Fiziksel Antropoloji Topluluğu’nun başkanlığını da yapan yazarın çok sayıda akademik ödülü var. Yazarın elinizdeki kitabının dışında özel olarak “Akıllı Tasarım”ı anlattığı bir kitabı daha bulunuyor.

Kısacası, antropolog ve akademisyen de olan yazar, uzun yıllar ABD’de bilim eğitimi üzerinde yoğunlaşmış ve evrim-yaratılış tartışmasının doğrudan merkezinde yer almış olması nedeniyle konuyu ve tartışmayı en iyi bilenlerden biri. Bu nedenle de, tartışmanın değişik boyutlarının en iyi öğrenileceği kişilerden. (Radikal)
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
7 Yanıt
9347 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 04, 2012, 10:24:23 öö
Gönderen: java
Evrim Teorisi

Başlatan LuckyEye « 1 2 3 4 » Biyoloji - Canlı bilimi

36 Yanıt
21545 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 20, 2015, 12:42:22 öö
Gönderen: student
2 Yanıt
4151 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 07, 2012, 09:27:02 ös
Gönderen: asimov
Evrim mi? Adem mi?

Başlatan Supernova « 1 2 3 4 » Diger Inanclar

33 Yanıt
16137 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 23, 2009, 12:45:06 ös
Gönderen: Barbaros
8 Yanıt
5103 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 13, 2007, 10:08:59 öö
Gönderen: Obi-Wan Kenobi
143 Yanıt
43755 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 14, 2008, 08:24:19 ös
Gönderen: Prenses Isabella
1 Yanıt
3289 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 12, 2016, 02:47:10 ös
Gönderen: Tık-Tik-Tak
21 Yanıt
7733 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 06, 2012, 12:26:29 öö
Gönderen: Barbaros
1 Yanıt
2476 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 23, 2012, 02:31:46 ös
Gönderen: NOSAM33
0 Yanıt
2315 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 22, 2013, 10:05:42 ös
Gönderen: asimov