Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: stagflasyon  (Okunma sayısı 8927 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 11, 2009, 01:45:38 öö
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 155
  • Cinsiyet: Bay

keynesyen reçetelerin dahi çözüm bulamadığı bu sorunla nasıl baş edilebilir?yoksa iki kötüden biri mi seçilmelidir?bir denge yakalamak mümkünmüdür?
Memento Mori


Ocak 11, 2009, 02:08:28 öö
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 202
  • Cinsiyet: Bay

Ekonomist olan üyelerden özür dileyerek konuya bende katılmak istiyorum.

Sn. ERİM, bu konuya değindiğiniz için, teşekkür etmek istiyorum. Fakat; öncelikle şu kavram kargaşalarına bir açıklık getirelim :)

Stagflasyon nedir?: Ekonomik durgunluk ile enflasyonun aynı anda yaşandığı makroekonomik duruma verilen addır.

Makroekonomi nedir?: Ekonomi biliminin, toplam tüketim, toplam üretim, toplam tasarruf, toplam yatırım, toplam gelir (milli gelir) ve istihdam gibi toplam büyüklüklerini inceleyen ve bunlar ile ilgili çözümleme ve çıkarımlar yapan alt dalı.

Elbette bu kadar karmaşanın içinde sıhatli bir üretim, tüketim, tasarruf, yatırım ve istihdam ortamı yaratmaktan söz edilemez.  Tüm bunların + getirisi olan, mutsuzluk, negatif bir bakış açısı vb... şeylerden söz etmek dahi istemiyorum. Zira ben ekonomiye yön veren babaların rant sağlamak adına bu durumu yarattıklarına kısacası; "sanal kriz" ortamı sağladıkları inancındayım. Güzel güzel de kullanıyorlar. Biz öyle bir toplumuz ki birileri bize birşey dese anında onun peşinde koşa koşa gideriz. İşte bu dönem de onlardan birisi. Sizinde söz ettiğiniz gibi bir seçim yapılmalı ama bu elimizdekini tutarak değil! harcamak ve piyasaya akıtmak olmalıdır. Biz elimizdekini çekersek, üretici yada toptan mal satın alan küçük kobi de elindekini tüketemezse işte o vakit kriz dediğimiz şey alır başını gider. Ben bu dönemde kimseye değil de boş bir kuyunun sesine kulak veren patronlara kızıyorum. Yazık o kadar insan işten çıkartılıyor. Sonra da gayet normal birşey gibi haber yapılabiliyor bu ülkede.

Sonuç olarak, ülkemizde "Stagflasyon" yok, yaptırım gücü var. :)

Saygılarımla

Not: kavram açıklamaları Wikipedia'dan alıntılanmıştır.


Ocak 11, 2009, 12:24:52 ös
Yanıtla #2

sn. Isleo zaten sn. erim illaki şu an ülkemizde yaşananlara çözüm bulun; bunun adı stagflasyondur dememiş ki... Ama sanal kriz ve yaptırım gücü ile ilgili tespitleriniz çok doğru ve katılmamak elde değil.
Stagflasyona gelince, krizler boyutlarına göre adlandırılabilir (küresel,bölgesel,ülke bazlı gibi) ama her krizin bana göre hatta iktisat bilimine göre bir döngüsü vardır; yani belirli periyotlarda ekonomiler krizler yaşar,yaşaması kesindir. Bu bağlamda John Maynard Keynes gibi ömrünü durgunlukla mücadeleye adamış bir bilim adamının sundukları da dahil gelmesi önlenemez kriz,durgunluk,enflasyon,stagflasyon... vs. adı her neyse olumsuz koşulların önlenmeye çalışılması nafiledir. Ama baş etmek mümkündür ve çeşitli yöntemler ortaya konulabilir. Amaç ise yaşanması muhtemel olumsuz koşullarda elinizde tuttuğunuz iktisadi zemini en az zarara uğratmak ve spekülatif değil rasyonel bir ekonomik düzeni sürekli kılmak olmalıdır.

Saygılar
Bilgi , en kutsal güçtür !


Ocak 11, 2009, 03:07:41 ös
Yanıtla #3
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 155
  • Cinsiyet: Bay

yanıtlarınıza katılıyorum teşekkürler ancak sayın dogudanesen sanırım krizlerin döngü olduğu doğrultusunda ki bu bencede doğrudur rasyonel bir ekonomik düzenle hiç bir zaman karşılaşamayacağız sanırım.saygılar
Memento Mori


Ocak 11, 2009, 10:57:41 ös
Yanıtla #4

Maalesef :D
Bilgi , en kutsal güçtür !


Şubat 12, 2011, 02:21:38 öö
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 56
  • Cinsiyet: Bay


             Sevgili Erim, stagflasyonla ilgili birçok açıklama yapılabilir nedenleri açıklanabilir ancak Stagflasyon oluştuktan sonra düzeltmektense, oluşumunun engellenmesi
gereken bir durum, basit olarak Stagflasyon ortamında ülke ekonomisi, hem gelişmekte olan bir ülke ekonomisinin, hem de sanayileşmiş bir ülke ekonomisinin tepkilerini
vermektedir.

             Stagflasyonun oluşmaması için ise (bir ekonomi öğrencisi olarak nacizane fikrim) Dünyada Tek bir devlet tek bir siyasi otorite bulunmalıdır, çünkü stagflasyon
durumunda fiyatlar genel düzeyini etkilenmesi siyasi otoritelerin kararları ile oluşur, dünyada ulus devletlerin tamamı tek bir siyasi otorite gibi davranmazsa, çıkarları
doğrultusunda ekonomik silahlarını kullanırsa kaçınılmazdır ki küreselleşen, ulusal ekonomilerin uluslararası bağlılıklarının arttığı bu ortamda stagflasyon oluşur.

             Düşüncemin sağlamasını yapmak gerekirse tek siyasi otoriteli dünya, kapalı bir ekonomiye benzer, iç pazarda serbest piyasa koşullarının bulunduğu fiyatlar genel düzeyini sadece arz ve talebin etkilediği bu ekonomide sanırım stagflasyonun olması mümkün değildir.. saygılar.
deus meum que jus


Mart 22, 2011, 04:36:48 öö
Yanıtla #6
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 155
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Sad,
Aslında dünya ekonomisinin şu an ki hali hemen hemen kapalı bir ekonomik sistem ihtiva eder yani serbest piyasa ekonomisi dominanttır.Dünya üzerinde tek bir siyasi otorite bulunsa dahi belli sorunlar ortaya çıkacağından,stagflasyona kesin çözümün bu şekilde gelebileceği ihtimali güçleşir.Sizin ütopik bir yapıdan bahsettiğinizi anlıyorum ancak bunun gerçek olduğunu düşünürsek,bir kere bu ortamda ithalat ihracat olmayacaktır ikinci olarak,hammadde,petrol kaynakları her iki türlü de yeterli gelmeyecektir,paranın değeriyle oynamak mümkün olmayacaktır bu durumda enflasyon hedeflemesi tutturulsa dahi hedef aldığınız enflasyon oranına ulaşmanız güçleşecektir.
 Stagflasyon durumunda fiyatlar genel düzeyinin sadece siyasi otoritelerin kararı ile oluştuğu fikrinize ise diğer değişkenleri göz önüne almadığınızı düşünerek katılamıyorum.Siyasi otoriteler belli para politiaları ile-ki para politikası siyasi otoriteden bağımsız merkez bankası tarafından yürütüldüğünde başarılı olabilir-ekonominin konjonktürel durumunu kontrol etmeye çalışır ancak burada etken değil edilgendir MB politikalarıyla eş güdümlü maliye politikaları kredibilitesi yüksek politikalar sadece başarılı olabilir.
Sonuç olarak,stagflasyon tek bir devlet çatısı altında dahi ortaya çıkabilir çünkü birden fazla değişkene bağlıdır.Ortaya çıkan sorunlar enflasyon ve işsizlik ile bağlantılı olsa da bu 2 sorun temelde birçok başka değişkene bağımlı hareket eder.Örneğin kriz durumlarında,tek çatı olup olmaması yine önem arz etmeyecektir.

Saygılarımla...
Memento Mori


Mart 22, 2011, 05:43:04 öö
Yanıtla #7
  • Seyirci
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 647
  • Cinsiyet: Bay


İşçi maaşlarına çok iyi bir zam, bir sene sonra da pardan sıfır atılması. :)
Para ve stoğun üzerine kurulu bir düzene çare bulunabileceğini sanmıyorum. Ayrıca hem serbest ekonomi olacak, hemde siyasi çözümler üreteceksiniz. Bu bana mantıklı gelmiyor. Devletin bütün üretim dallarında fazlasıyla aktif olması gerekir ki, siyasi çözümler fayda sağlasın.

Saygılarımla..
Bir yere ait olmayı hiç istemedim. Ya kendim olurum yada başkalarının arkamdan övgüleri ile ölmüş olurum.


Mart 24, 2011, 02:47:59 öö
Yanıtla #8
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 56
  • Cinsiyet: Bay

sayın erim,
 
    Tek devlet durmunun ütpik olduğunu ben belirtmemişim ancak bunu anlarken çözümünde ütopik olduğunu anlayınız.. zaten bu yüzden uç bir örnek...
     Eğer olduğunu düşübürseniz.. 1. evet itahalat ihracat olmicak.. ve döviz diye birşeyde olmayacak..
            2. stagflasyona tam etken olarak kaynakların yetersizliğini göstermezsiniz.. belki stok ve stok sahiplerinin davranışları ile, çünkü sadece kaynakla igili ise. petrolün nezaman biteceği ve ülkelerin kaynaklarnın azalma hızı belli ozaman kaç yıl sonra kaç tane stagflasyon yaşayacağımız belli??  ki benim ütopik birazda gerçekçi tek dünya devletinde sadece pelamis lerle temiz ve snırsız elektrik enerjisi üretimi yapılıyor :)
           3. paranın değerini yine paraya olan arz talep ile belirlenebilir.. mb api ler faiz oranı yada karşılık oranları ile bunu gerçekleştirebilir..

            son olarak asıl anlatmak istediğim ve sizin kaçırdığınız nokta...  şuan petrol ihrac eden ülkelerin siyasi otoriteleri isterlerse bir çok ülkede stagflasyona yol açabilicek fiyat artışı yapabilirler... suudiler yarın israile vs. şuna buna kızar öften püften sebeple az petrol çıkarır ve fiyatlar bu der.. yani MB para politikası vs. hiç bişi yok burda sadece siyasi otoritenin politik kararı.. evet piyasa koşularıda ve aksaklıklarıda bazı etkileri ile stagflasyon yaratabilir ancak siyasi otorite bunu sadece kendisi yapabilir... dünyada tek bir siyasi otorite ve serbest piyasa olduğunu düşünebilirseniz eğer bu petrollerinde suudi vs. başka bir otorite olmyacağından piyasadaki herhangi bir firmada olduğunu düşünün.. özel sektörün elinde ve özel sektör piyasa koşuları dıında bu tür fiyat değişim kararları almaz benim siyasi otorite olmasn dememin sebebide tam olarak budur...

        sonuç, zorunlu yani esnekliği düşük mallar siyasi otoritelerin ellerinden çıkmalı, tekelleşme olmayacak şekilde rekabetçi piyasa yaratılmalı ve fiyat sadece arz-talep ilişkisine bırakılmalı.. bu kapalı bi ekonmide stagflasyonu engeller, açık ekonomide tabi ki mümkün değil ithalat ihracat olduğu sürece ülkelerin çıkarları öne çıkar ve fiatlar bunlardan direkt etkilenebilir.. bu düzende zaten kapalı ekonmi kalmadı..  sadece dünya halkı ve dünya devletinin olduğu tek bir para (gelişen bilim-teknoloji ile ulaşım ve iletişimin çok hızlandığı, zorunlu malların üretim kapasitesinin yeterli şekilde arttığı, arbitrajın olmadığı) bir dünyaya gidiyoruz.. (ortadoğununda liberalleşme sürecine girmesi) 

      eğer bu ütopik sadece insanım bi yerli bi milletli değilim diyen insanların olduğu bu ütopyada bile stagflasyon oluşur diyosanız.. stagflasyona çözüm aramanın pek bir manası yok heralde.. hayallerinizle bile engel olamadığın şey: ?? - stagflasyon  :)
 
saygılarımla..
         
deus meum que jus


Mart 24, 2011, 03:52:37 öö
Yanıtla #9
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 155
  • Cinsiyet: Bay

Sayin Sad,
benim kacirdigim en onemli nokta sizin bir hayli utopik bir ortam cizdiginizi gorememek olmus.Bu bir parca realist dusunmemden kaynaklaniyor olabilir ancak sizin MB yi tamamen  etkisiz  kildiginiz ve suudi arabistan gibi petrol ureten ve her adimini cok ileriyi gorerek atmasi gereken petrol ihrac eden ulkeleri eften puften sebeplerle karar aldirmaniz modelin bir hayli utopik oldugunu gosteriyor.
Ancak su da var ki model kendi belirttiginiz sartlar icinde ve sonuc olarak dogrudur yani stagflasyon cozumsuzdur haklisiniz.

Saygilarimla...
Memento Mori