Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Türk okullarının Türk düşmanları  (Okunma sayısı 4862 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Haziran 04, 2008, 12:28:28 ös
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 788
  • Cinsiyet: Bay



New York Times, dünyanın en itibarlı ve etkili gazetelerinden biri, belki de birincisidir. Bu gazeteye manşet olacak derecede önemli bir 'eğitim hareketi' kurmak da, herhalde dünyanın en zor işlerinden olmalı. Ama Türkiye'de tam da bunu başarmış birileri var: Fethullah Gülen hareketi.

Günlük gazeteleri izliyorsanız, sözünü ettiğim haberin haberini görmüş olmalısınız. 4 Mayıs tarihli New York Times'daki 'Türk Okulları Pakistan'a Daha Mutedil Bir İslam Vizyonu Sunuyor' başlıklı uzun hikayeyi kast ediyorum. Gazetenin İstanbul büro şefi Sabrina Tavernise'nin ve tecrübeli muhabir Şebnem Arsu'nun imzasını taşıyan haber, katı ve bağnaz bir din anlayışının epey yaygın olduğu Pakistan'da Gülen hareketinin açtığı okulların hem dindar hem de modern bir nesil yetiştirdiğini anlatıyordu.

Biz duya duya belki alıştık, ama bu 'Türk okulları' gerçekten de muazzam bir proje. 91 ayrı ülkede 300'den fazla okul açmak ve bunların hepsini de başarıyla yaşatmak, şapka çıkarılacak bir iş. Fransa'da yaşayan bir dostum, bu okulların şöhretiyle Paris'in çok pahalı bir restoranındaki bir iş yemeğinde bile karşılaşmış. Bir süre Madagaskar'da yaşamış bir Fransız iş adamı, kendisine, 'Çocuklarımızı oranın en iyi okuluna göndermek istediğimizde bize Türklerin idare ettiği bir okulu tavsiye ettiler' demiş. 'Etkilendim' diye de eklemiş.

Bu, az şey değil. Türkiye deyince epey bir Avrupalı'nın aklına 'Ermeni soykırımı', darbeler, işkence ve bilumum insan hakkı ihlálleri gelir. Son dönemde de 301 davaları, Hıristiyan cinayetleri veya tecavüz vakaları geliyor. 'Türkiye'den iyi şeyler de çıkıyor' dedirten az şey var. Bunlardan biri de, belli ki, 'Türk okulları.'

Ama ne gariptir ki bu Türk okullarının en büyük muhalifleri yine Türkler. Öyle ki bazıları, bu kurumları ziyaret etmeyi 'parti kapatma' ve 'siyasi yasak getirme'nin gerekçesi bile sayıyor. Medyanın malum köşeleri ise, okulları kötülemekle hızını alamıyor, bunlar hakkında olumlu şeyler yazan Batı basınını da suçluyor. Zaten Sabrina Tavernise, aynı AB Komisyoneri Olli Rehn gibi, Türkiye'deki 'katı laiklik'ten bahsettiği için bir süredir boy hedefi.

Ne enteresan değil mi? 'Katı laik'likten eleştiri alanlar, 'vay, siz misiniz bizim laikliğimize dil uzatanlar' diye küplere biniyor, bu eleştiriyi getirenleri 'dincilere satılmakla' suçluyor, yani aslında kaskatı olduklarını fiilen ispat ediyorlar. Öz eleştiri yapmak, 'acaba gerçekten bizim modelimizde bir gariplik var mı' demek, akıllarına hiç gelmiyor.

Sorunun kökeni, Türk seçkinlerinin beynine kazınmış olan 'din fobisi'. Bu öğretiyle yoğrulmuş standart bir Türk, dinin sadece 'vicdanlarda' kalması gerektiğine, toplumu etkilemesi durumunda ise 'karanlığa gömüleceğimize' sorgusuz-sualsiz iman ediyor. Bu öğretiye göre toplumda hiçbir dini hareket olmamalı, hele de bunlar eğitim kurumları açarak 'yükselen yeni nesil'e yön vermemeli. Eğer din lazımsa bile, devlet onu gerektiği şekilde, gerektiği kıvamda topluma verir. Devlet zaten her şeyi bilir.

Bu zihniyet Türkiye dışında da vardır; ama sadece ideolojik dikta rejimlerinde. Demokratik Batı toplumlarında ise din toplumsal yaşamın her alanında kendini ifade edebilir. Örneğin her dini kurum ve cemaat kendi eğitim kurumunu oluşturabilir. Hele de Amerika'da laik devlet okullarının yanında sayısız Hıristiyan, Yahudi ve hatta İslami kolej vardır. Zaten bildiğiniz ünlü üniversitelerin çoğu din kökenlidir. Princeton Üniversitesi'nin ambleminde hala 'Dei sub numine viget' yani 'Tanrı'nın kudreti altında yükselir' diye yazar. Türkiye'de böyle bir cümle yazsanız bir üniversitenin tabelasına, artık yargı darbesine mi gerekçe olur, Sincan'da tank gösterisine mi, varın siz düşünün...

MUSTAFA AKYOL/STAR
Vostede é vostede. . Nunca perder o caducidade. .


Aralık 10, 2012, 11:26:34 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 120
  • Cinsiyet: Bay

Gerçekten çok ilginç,
Neredeyse 500 kişi okumuş ama kimse bir cevap yazmamış.....
Neden acaba?
Ortada bir soru yok mu?
Soru var da, yoksa verecek bir cevap mı yok?
Yoksa herkes Sn. Supeluta'nın haklılığını kabul ediyor ancak bunu dile mi getiremiyor?
Aslında bir yönüyle yazıyı ve Sn. Supeluta'yı haklı bulmamak mümkün değil (benim açımdan).
Türk okullarının yaptıklarının ne denli iyi olduğunu bilmemekle beraber, kötü olduğuna da kimse kimseyi ikna edemez.
Destek vermesem de saygı duymaktan ve engel olmamayı seçmekten başka seçenek yok gibi.
Saygı ile,
Ayakta Ölmek Diz Üstünde Yaşamaktan Yeğdir.


Aralık 10, 2012, 11:28:18 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 120
  • Cinsiyet: Bay

Ha bu arada yazının sahibi Star gazetesinden Mustafa Aksoy sanki o çizgidenmiş gibi geldi bana.
Yani hareketin penceresinden bir bakış atılmış gibi....
Ayakta Ölmek Diz Üstünde Yaşamaktan Yeğdir.


Aralık 11, 2012, 07:39:01 ös
Yanıtla #3
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 879
  • Cinsiyet: Bay

Türk okulları elbetteki dünya üzerine çok iyi bir şekilde yayılmış, çok iyi derece de teşkilatlanmış kurumlardır. Verdikleri eğitim söylenenler gibi gerçekten sağlam.  Bu teşkilatın için de olanlar ve destekleyenler açısından bir başarı olarak görülebilir. Ancak asıl önemli misyonuna bakmak lazım. Ülkemizde bulunan yabancı okullar ile işlevleri aynı mıdır ? bunu incelemek lazım. Sonuçta orada da sadece bir eğitim kurumu olmaktan ziyade kültür elçiliği misyonları da bulunmaktadır. Oradaki eğitmenlerin hayata bakışları, davranış tarzları, giyim kuşamları ile türk imajı çizilmektedir. Bunun yanında bir zamanlar Hristiyan misyonerlerinin yaptıkları gibi islami misyonerlik yapmaktadırlar. Sonuç olarak bu okullar F. Gülen cemaatinin bir ürünüdür doğal olarak da o fikri yapıyı yansıtmaktadırlar. Eğer bu fikir akımını destekleyen biriyseniz sizin açınızdan mükemmel bir iş olarak yorumlanırken; bir başkası bu fikrin karşısında ise onun açısından türklüğün ve türkiyenin kötü yansıtılması olarak yorumlanabilmektedir.


Aralık 13, 2012, 09:52:22 öö
Yanıtla #4
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811


Fethullah'ın okulu yolsuzluktan kapanacak mı?




ABD’nin Georgia eyaletinde, Gülen cemaatine yakın Fulton Science Academy High School yolsuzluk ve usulsüzlük iddiasıyla mercek altına alındı Lise, Federal Hükümete bağlı eğitim müfettişi raporu ile kapatılmaya hazırlanıyor. Son savunma tarihi 14 Aralık.

Yurt gazetesinden Çağlar Tekin'in haberine göre ABD’nin Georgia eyaletinde, Gülen cemaatine yakın Fulton Science Academy High School yolsuzluk ve usulsüzlük iddiasıyla mercek altına alındı. Lise, Federal Hükümete bağlı eğitim müfettişi raporu ile kapatılmaya hazırlanıyor.
 
FULTON Science Academy High School (FSAHS) müfettişi Robert M. Avossa’nın 4 Aralık tarihli raporunda Gülen Cemaatine yakın okulda bir dizi yolsuzluk ve usulsüzlük olduğu iddia ediliyor. Raporda yer alan iddiaların, geçmişte kapatılan cemaate yakın okulların Amerikan Hükümeti’nden kendi hesabına para aktarmak için kullandığı yolsuzluk yöntemiyle aynı olması dikkat çekti. Raporda, okulun yine cemaate bağlı Grace Institute adlı eğitim kurumundan hizmet aldığı ve iki kurumun yöneticilerinin ortak isimler olduğunun altı çizildi. Federal yetkililerin uyarıları üzerine ortak kurul üyeleri ayrıldı. Ancak lisenin hizmet alımı sonlanmadı.
 
Yolsuzluk ve usulsüzlük dizboyu
 Raporda, yönetim kurulunun bağımsız olmadığı, yurtdışından tecrübesiz öğretmenlerin getirildiği ve okul yönetiminin şeffaflık kriterlerine uymadığı gibi iddialar da var. Lisenin, aldığı 19 milyon dolarlık kredinin geri ödeme koşullarını yerine getirmediği, finansal tabloları doğru ve sağlıklı hazırlanmadığı, denetçilerin belgeleri 4 kez yazılı talep etmesine rağmen taraflarına ulaştırılmadığı, öğrencilerden temel dersler için para talep edilemeyeceği şartının uzaktan verilen dersler için talep edilen ücret ile ihlal edildiği, uluslararası seyahatlerde Federal Hükümet’in belirlediği kriterlere uyulmayarak Türkiye'ye yapılan gezide usulsüzlükler olduğu da raporun diğer ayrıntıları.
 
Diğer dikkat çeken iddialar ise anlaşmada 350 öğrenci taahhüdünde bulunulmasına rağmen 266 çocuğun eğitim görmesi ve bunun da kapatma nedeni olabileceği… Ancak okulun açıkladığı 266 rakamı da tartışmalı. Çünkü okul, derse katılım durumlarını gerçek rakamlarla raporlamamakla ve bu şekilde mevcudu fazla göstermekle suçlanıyor.
 
TÜBİTAK Başkanı da Cemaat ile bağlantılı çıktı
 
Her an kapatılabilir
 Raporu hazırlayanların okul yönetimine 14 Aralık’a kadar itiraz süresi verdi. Okul yönetimi ise bu tarihe kadar ya yazılı ya da sözlü savunma için toplantı talep edebilecek. Okulun iddialara ikna edici yanıt verememesi durumunda ise 2012- 2013 eğitim-öğretim dönemi sonunda feshedileceği öğrenildi. Cemaat okuluna yapılan eleştiriler bunlarla da sınırlı değil. Cemaatin Türkiye’den ABD’ye götürdüğü öğretmenleri kendisine bağlı diğer okullar arasında zaman zaman yer değiştirerek dikkat çekmemeye çalıştığı öne sürülüyor. Bu yolla öğretmenlerin değişik kurumlarda çalışıyor görünerek reklam yaptığı ifade ediliyor.
 
25 eyalette 120 okul
 FSAHS, cemaatin kapatılmayla karşı karşıya kalan ilk okulu değil. Geçmişte birçok okul çeşitli ülkelerde yolsuzluk, usulsüzlük ajanlık iddialarıyla kapatıldı. Cemaat ise yaptığı açıklamalarda bu okulların kendileriyle bir bağlantısı olmadığını iddia etti. Ancak 2007 yılında Fethullah Gülen, ABD'ye yaptığı vize başvurusunda kendisini “eğitim uzmanı” ve uzmanlığının kanıtı olarak da ‘takipçilerinin 25 eyalete açtığı 120'den fazla okulu göstermişti.
 
500 bin dolara satın alma
 Açılan soruşturmaya ilişkin rapor Haziran ayında New York Times gazetesine de haber olmuştu. Rapor üç okulun bağlı bulunduğu Fulton County Schools'ın internet sitesinde yayımlandı.
 
Gazete bu rapora dayandırarak yayınladığı haberine göre, yapılan inceleme sonucunda, Ocak 2010'dan bu yana tişört, öğretmen eğitimi ve video cihazları gibi ürün ve hizmetlerin alımını öngören ve değeri 500 bin doların üzerinde olan bir dizi satın alma süreci, okul yöneticilerinin yönetim kurulunda bulunduğu Grace Institute adlı vakfa verildi. Hatta bazı satın almalarda ihale dahi açılmadı.
 
Fulton County Eğitim Müdürü Robert Avossa, "Karar alma sürecinde fiyat bilgisinin bile sunulmamasına rağmen bu kurumların nasıl seçilmiş olduğu benim için önemli bir soru işareti. Sonuçta burada harcanana paralar, kamu parası" dedi.
 
Fulton Science Academy Middle School, son 10 yıl içerisinde devletten toplam 32 milyon dolar yardım aldı. Yapılan incelemede ayrıca, okulun Türkiye'den öğretmen getirtmek amacıyla 75 bin dolar harcama yaptığı öne sürüldü.



 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
Sümerler Türk mü?

Başlatan Ittihatci Turkler

4 Yanıt
18734 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 15, 2009, 07:21:30 ös
Gönderen: degas
8 Yanıt
6074 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 08, 2007, 03:47:22 öö
Gönderen: SublimePrince
İlk Türk Devletleri

Başlatan Ittihatci Turkler

1 Yanıt
5111 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 19, 2007, 05:13:41 öö
Gönderen: Fraternis
Türk Yalanları

Başlatan LuckyEye Mizah

8 Yanıt
5943 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 26, 2015, 08:56:27 ös
Gönderen: NOSAM33
İKİ TÜRK GAZETECİ

Başlatan LuckyEye « 1 2 3 » Mizah

20 Yanıt
10589 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 05, 2007, 01:57:14 öö
Gönderen: Asi
16 Yanıt
7940 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 06, 2015, 12:24:38 öö
Gönderen: İNSAN
28 Yanıt
19149 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 02, 2009, 02:13:31 öö
Gönderen: quadriga
15 Yanıt
24771 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 21, 2017, 10:43:05 öö
Gönderen: Ankara
3 Yanıt
3408 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 19, 2014, 11:46:54 ös
Gönderen: Alşah
7 Yanıt
8193 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 04, 2011, 01:58:58 ös
Gönderen: ADAM