Masonlar.org - Harici Forumu

Diger => Diger Konular => Konuyu başlatan: MEDUSA - Aralık 14, 2015, 09:31:10 ös

Başlık: GREENPEACE ( Bize birkaç dakikanı ayırır mısın ? )
Gönderen: MEDUSA - Aralık 14, 2015, 09:31:10 ös
Merhaba,

sizlere, üç yılı aşkın süredir çalışmalarına katıldığım ve elimden geldiği kadar da maddi destek verdiğim değerli bir kuruluş olan Greenpeace'ten bahsetmek istiyorum. Fakat sizlerden ricam, bu paylaşımımın, etkinliklerine destek verdiğim kuruluşun sanki reklamını yapıyormuşum gibi algılanmamasıdır. Kampanyalarımıza katılmasanız bile en azından bilmeyenler, Greenpeace'in ne olduğu hakkında bilgi edinmiş olur, fazla bilgi göz çıkarmaz diyelim ve başlayalım :


Greenpeace, küçük bir grubun kiraladığı eski bir tekne ile nükleer denemeleri protesto etmek için Alaska’nın kuzeyindeki Amchitka'daki nükleer deneme sahasına gitmeleri ile 1971 yılında Kanada'nın Vancouver şehrinde meydana geldi.

Greenpeace'in kurucuları olan bir grup pasifist, ekolojist, gazeteci ve hippinin büyük bir hayali vardı. Aynı düşüncede olan bu ruhlar, kırık dökük bir balıkçı teknesi olan Phyllis Cormack'a Greenpeace bayrağı çekti ve Kuzey kutbuna yakın Amçitka adasına doğru yola çıktı. Amaçları Amerika Birleşik Devletleri donanmasının yaptığı atmosferdeki nükleer denemeleri durdurmaktı. Aslında bu ilk adım, uluslararası bir oluşumun başlangıcıydı.

Yeşil ve barış dolu bir tarihin başlangıcı

'Yaşam ve barış için bir yolculuk bu...' Greenpeace kurucularından Irwing Stowe, nükleer bomba denemelerini durdurmak için Kuzey Kutup Denizi'ne doğru yola çıkan bir balıkçı teknesinin planını anlatırken böyle demişti. Irwing, o zamanlar, Greenpeace'in bu yolculuğunun, daha on yıllar boyunca devam edeceğini bilmiyordu; ve tabii ki bu yolculuğun dünyayı değiştireceğini de...

Greenpeace'in ilk kurucuları tarafından benimsenen bağımsızlık, şiddetsizlik, yaratıcılık, çevre suçlarına şahitlik etme ilkeleri şimdi de Greenpeace'in temel ilkeleri haline geldi.

Greenpeace, Akdeniz sularında

Akdeniz, politik gerilimler ve çatışmalarla tanınan bir bölge. Kirlilik ise tehdit edici boyutta. Greenpeace gemileri 1986 'dan beri çevre sorunlarını araştırmak, halkla ve yerel yetkililerle iletişimde olarak çevre bilincini artırmak, çevre suçlarına karşı doğrudan eylemlerde bulunmak için Akdeniz'de gözlem halindeydi. Bu araştırmalar sonunda, Greenpeace'in Akdeniz'de olan varlığının sürekli olması önem kazandı ve bu yönde adımlar atıldı.

Greenpeace Akdeniz, tek bir ofis olarak çalışarak, bölge ülkelere bir örnek oluşturmayı, hedeflemişti. Bölgedeki Greenpeace eylemcileri de tek bir amacı paylaşmaktadır: Temiz, yeşil ve barış dolu bir gelecek. 1995 Aralık'ta kurulan Greenpeace Akdeniz aşağıdaki amaçlar doğrultusunda çalışıyor:

1.Fosil yakıtların ve nükleer enerjinin kullanımına karşı çıkarak, temiz, yenilenebilir enerjileri desteklemek.
2.İklim değişikliğiyle mücadelede yenilenebilir enerji kaynaklarının benimsenmesini ve enerji verimliliğini sağlamak.
3.Denizler kampanyası ile Akdeniz'de bir deniz rezervleri ağı oluşturarak türü tehlike altında olan mavi yüzgeçli orkinos gibi canlıları korumak ve sürdürülebilir balıkçılık politikalarının benimsenmesini sağlamak.



Greenpeace nedir?

Greenpeace, uluslararası bir çevre kuruluşudur.

Bağımsızdır: Hiçbir şirketten, sanayi kuruluşundan, siyasi partiden ya da devletten maddi destek ya da sponsorluk kabul etmez. Yalnızca bireylerden aldığı maddi destekle ayakta durur.

Aktivisttir: Greenpeace, gezegenimizi yaşanmaz hale getiren çevre suçlarına şiddet içermeyen, yaratıcı ve doğrudan eylemlerle tanıklık eder, çevre skandallarını ortaya çıkarır ve kamuoyuna duyurur.

Bilimseldir: Gerek İngiltere'deki Exeter Üniversitesi laboratuarının, gerek kendisiyle işbirliği yapan onlarca bilim insanının sunduğu bulgular doğrultusunda bilimsel raporlar hazırlar.

Etkindir: Greenpeace, uluslararası anlaşmalara lobi etkinlikleriyle ağırlığını koyan, taslaklar öneren ve kabul ettirebilen az sayıda sivil toplum kuruluşundan biridir.

Şu anda 41 ofisi bulunan ve 3 milyonu aşkın destekçisi olan Greenpeace, bugün denizleri arşınlayan gemileriyle dünyada nükleer atık ticareti, nükleer tehlike, akıntı ağları, tehlikeli atık ticareti, okyanuslar, iklim değişikliği gibi konularda aktif çalışmalar yürütüyor, İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nde bulunan laboratuarı ile bilimsel ölçümler, incelemeler, araştırmalarla kampanyalarını destekliyor.

Greenpeace nasıl doğdu?

Greenpeace 1971 yılında Kanadalı küçük bir grubun, Amerika'nın Kanada'da yaptığı nükleer denemelere karşı nükleer deneme alanına gitmek üzere küçük bir balıkçı teknesiyle yola çıkmalarıyla ortaya çıktı. Onların cesareti, inancı ve protestolarındaki barışçıl yapı binlerce insanı heyecanlandırdı ve bir araya getirdi.

Greenpeace'in temel hedefi nedir?

Greenpeace'in çevresel yıkımı durdurmak dışında hiçbir amacı yoktur. Greenpeace dünyayı tehdit eden en önemli çevre sorunları üzerinde çalışır ve çözümler önerir.

Greenpeace nasıl çalışır?

Greenpeace tüm dünyada çevreye karşı işlenen suçlara karşı kampanyalar yürütür. Bu kampanyalar; barışçıl doğrudan eylemler, yetkililerle görüşmeler, uluslararası anlaşmalara gözlemci olarak katılma ve lobi faaliyetleri, seçenekler ve çözümler üretmek (bu konuda çalışmalar yapıp, onları raporlar, basın toplantıları vb. yöntemler ile kamuoyuna sunmak) gibi etkinlikleri içerir. Numuneler alınır, analizler yapılır, bunları kamuoyuna açıklamak için basın toplantıları düzenlenir.

Greenpeace'in gücü, eylem ve kampanyalarımızla ilgili haberleri insanlara ulaştıran, yetkililere çözümler için baskı uygulayarak bizi destekleyen bireylerden gelir.

Barışçıl doğrudan eylemler, tüm kampanya çalışmalarının sadece görünen yüzüdür. Şiddet içermeyen doğrudan eylemlerle suçlara tanıklık etmek, suçlular üzerinde baskı oluşturmak ve kamuoyu yaratmak, bir Greenpeace kampanyasının en çok dikkat çeken yanıdır.

Greenpeace Türkiye'de ne zamandır var, ne kadar etkin?

Greenpeace gemisi Türkiye'ye ilk kez 1992 yılında geldi. O ilk tanışma gününden bugüne kadar Greenpeace, çalışmalarını Toksik Maddeler, Toksik Atık Ticareti, Enerji, Denizler ve Nükleer Silahsızlanma konu başlıkları altında yürüttü.

Greenpeace kampanya konularını nasıl seçiyor?

Greenpeace dünyayı tehdit eden en büyük çevre felaketlerini durdurmaya yönelik çalışmalar yürütür. Küresel olarak belirlediği kampanya konuları; İklim Değişikliği, Okyanuslar, Ormanlar, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar, Nükleer ve Toksik Maddeler'dir.

Kısıtlı kaynaklar nedeniyle Greenpeace, Türkiye'de tüm bu konu başlıkları üzerine çalışma yürütemiyor. Bu seçimi etkileyen birçok faktör var; konunun önemi, bilgi kaynağı, maddi kaynak gibi.

Mevcut kampanyalar kazanıldığında ve/veya daha fazla bireyin maddi destek vermesiyle, Greenpeace Türkiye'de de daha fazla konuda çalışma yürütebilir.

Greenpeace Türkiye'de şu anda hangi konular üzerinde çalışıyor?

Greenpeace Türkiye'de şu anda; İklim Değişikliği ve Enerji, Akdeniz'i Koruma, Tarım Kampanyası ve Nükleersiz Gelecek alanında etkin çalışmalar yürütüyor.

Greenpeace'in Türkiye'de kaç destekçisi var?

Şu anda Greenpeace'e sürekli maddi destekte bulunan yaklaşık 50 bin destekçimiz var.

Greenpeace Shell'e/BP'ye ortak mı?

Greenpeace, Shell ya da BP'ye ORTAK DEĞİLDİR.

Mart 2000'de Greenpeace'in yaptığı bir eylem, dünya basınında Greenpeace'in yaratıcı ve etkili eylem biçimlerinden biri olarak yorumlanırken, Türkiye'de bir haber ajansının haberin çevirisinde yaptığı bir yanlışlıktan dolayı haberin "GREENPEACE, SHELL'E ORTAK OLDU", "YEŞİLE PETROL BULAŞTI" gibi manşetlerle yayımlanmasına ve dolayısıyla eylemin yanlış anlaşılmasına ve Greenpeace'in yanlış tanınmasına neden olmuştur. Bu eylem, Shell'in petrol arama faaliyetlerini durdurmak ve temiz enerjilere yatırım yapılması çağrısında bulunmak için yaptığımız çalışmalardan sadece biriydi:

Greenpeace, Shell'in hissedarlar toplantısına katılmak için gerekli olacak kadar hisse satın almış, bu toplantıya katılarak Shell'in diğer hissedarlarına şirketin yaptığı kirli yatırımları, çevreyi nasıl kirlettiğini ve neler yapılması gerektiği anlatılmış ve artık petrol çıkarmaktan vazgeçilmesi gerektiği hatırlatmıştır.

Bu hisseler satın alınırken üyelerimizin paraları kullanılmamıştır. Hisseler banka kredisi ile KÂR ya da ZARAR etmemek koşulu ile alınmıştır ve toplantının hemen sonrasında hisseler kâr edilmeden satılmıştır.

Eyleme farklı bir yorum ise Greenpeace'in diğer petrol şirketlerinin baskısı ve yardımıyla Shell'e karşı eylem yapmış olduğu şeklindedir.

Greenpeace Akdeniz'in HES'ler konusundaki duruşu nedir?

Greenpeace olarak HES'ler konusunda yerel halkların mücadelesini destekliyoruz. Toprak ve suya erişim hakkını korumak, bir insanın yaşamını korumak için yürüttüğü temel bir insan hakkı mücadelesidir. Aynı zamanda halkların kendi toplumsal bütünlüklerini, kültürlerini ve yaşam biçimlerini devam ettirme isteği de en doğal haktır. Su, sadece insanlar için değil, tüm doğal varlıkların ekolojik bütünlük içinde, doğal yaşamın döngüsüne uygun olarak yaşamını sürdürmesi için vazgeçilmezdir.

HES'ler konusundaki mücadelede bütün ulusal ve yerel sivil toplum kuruluşlarının ve yerel oluşumların mücadelesini fikren ve manen destekliyoruz.

Greenpeace'in merkezi nerede, nasıl yönetiliyor?

Merkezi Hollanda, Amsterdam'da bulunan Greenpeace'in Başkanı tanınmış insan hakları savunucularından Güney Afrikalı Dr. Kumi Naidoo'dur.

Her Greenpeace ofisinin kendi yönetim kurulu, yöneticileri ve ülkenin/bölgenin yapısına uygun bir yapılanması bulunmaktadır. Bu ofisler Uluslararası Greenpeace'in bir parçasıyken, aynı zamanda Greenpeace'in genel prensipleri çerçevesinde kendi kampanya önceliklerini ve stratejilerini belirleyebilirler. Greenpeace ofislerinin yöneticileri yılda bir kez bir araya gelerek bilgi paylaşımı, strateji geliştirme toplantılarıyla küresel organizasyona yön verir.

Greenpeace gerçekçi çözümler öneriyor mu?

Greenpeace'in sunduğu çözümlerin tümü uygulanan veya uygulanabileceği kanıtlanmış çözümlerdir. Örneğin Greenpeace Almanya tarafından geliştirilen 'ozonla dost' buzdolabı, birçok ülkede yoğun olarak kullanılan güneş ve rüzgâr enerjisi, Birleşmiş Milletler'in de kabul ettiği temiz üretim yöntemleri gibi.

Greenpeace'e nasıl katılabilirim?

Greenpeace destekçisi olabilir, Greenpeace'in çalışmaları için maddi destekte bulunabilirsiniz. Destek vermek için KATILIN bölümündeki online abonelik formunu doldurarak maddi destekte bulunabilir ya da ofisimizle bağlantıya geçebilirsiniz.
Siber eylemlerimize katılabilirsiniz.
Greenpeace gönüllüsü olabilir, kampanya çalışmalarına aktif katkıda bulunabilirsiniz.
Gönüllü olmak için ofisimizle bağlantı kurabilirsiniz.

Greenpeace'e nasıl yardım edebilirim?

Greenpeace destekçisi olabilirsiniz!
Çevrenizdeki kişilere çalışmalarımızdan söz edebilirsiniz.
Kişisel bağlantılarınızla Greenpeace'e çeşitli konularda ücretsiz ya da indirimli olanaklar yaratabilirsiniz. (Matbaa, kâğıt, grafik tasarım, reklam vs.)
Bir yayında ücretsiz Greenpeace ilanı çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Greenpeace Web Haber Listesi'ni çevrenizde duyurabilir, daha fazla kişinin listeye üye olmasını sağlayabilirsiniz.
Bir kafe, lokanta, lokal vb. mekanda broşürlerimizin yer almasını sağlayabilirsiniz.
Bir kulüp, oda ya da derneğin düzenlediği özel bir gün veya gecede Greenpeace'in stand açmasını sağlayabilirsiniz.
Arşiv çalışması, basın bülteni fakslama, fotokopi, üye mektuplarını zarflama, veri girişi gibi ofis içi işlere yardımcı olabilirsiniz.
Çeviri yapabilirsiniz.
Bir etkinlikte stand açıldığında yardımcı olabilirsiniz.
Greenpeace'in daha çok kişi tarafından desteklenmesini sağlayacak iyi bir düşünceniz varsa bizleri bilgilendirebilirsiniz.
Greenpeace, maddi kaynağını nereden sağlanıyor?

Greenpeace, bağımsızlığını korumak için sadece bireysel maddi destekle çalışmalarını sürdüren bir kuruluştur. Çalışmalar dünyada 3 milyon bireyin düzenli maddi desteğiyle sürdürülmektedir.

Paramın çevre yararına kullanıldığından nasıl emin olabilirim?

Şeffaflık politikasının somut kanıtı olarak Greenpeace tüm gelir ve gider kayıtlarını kontrol eden bağımsız bir audit/denetim firması tarafından denetlenmektedir. Her yıl Greenpeace'in gelir/giderleri denetlenir ve web sitesinde bir rapor yayımlanır. Bu rapor, isteyen medya mensuplarına/destekçilere sunulur.

Greenpeace Türkiye'de ne başardı?

Başarılar bölümünü inceleyiniz.

Greenpeace'in Türkiye'nin başka illerinde temsilcilikleri var mı?

Temsilciliklerimiz yok. Ancak İzmir ve Ankara'da çalışmalarımıza destek veren yerel gönüllü grupları bulunuyor. Diğer illerde de çalışmalarımıza destek veren destekçiler ve gönüllüler var.

Greenpeace gemilerinde görev almak için neler gerekli?

Greenpeace'in gemilerde yürütülen çalışmalarını koordine eden bir birimi var. Bu birime yapılacak başvurular için ofisimizden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.



http://imza.greenpeace.org/nukleermasallar (http://imza.greenpeace.org/nukleermasallar)




Ayrıntılı bilgi için bakınız: http://www.greenpeace.org/turkey/tr/ (http://www.greenpeace.org/turkey/tr/)



! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=tHJS7UKP4XM#)
Başlık: Ynt: GREENPEACE ( Bize birkaç dakikanı ayırır mısın ? )
Gönderen: Tij - Aralık 14, 2015, 09:52:53 ös
(http://www.greenpeace.de/sites/www.greenpeace.de/files/styles/stage_desk_1x/public/gp0stph1q_pressmedia.jpg?itok=TUJfv0Nc)
Başlık: Ynt: GREENPEACE ( Bize birkaç dakikanı ayırır mısın ? )
Gönderen: hyperbolic metamaterial - Aralık 16, 2015, 08:00:44 ös
bu adamları dinlediğiniz için tebrikler. osmanbeyde,istiklalde ve kadıköy ptt önünde gezinen elemanlar.bu işi gönüllü yaptıklarını söyleyen sevgi pıtırcıkları.hayır gönüllü değildir.kişi o gün belli bir ücret alır,kredi kartınızla aylık 5 tl gibi bir ücreti ödetmeyi istediğiniz zaman da bırakabilirsiniz diyerek ikna etmeyi başarırsa (ilk altı ay ödeniyor sanırsam, ayrıca bunun da garantisi yok 8)) işte o zaman cebine artı bir ücret daha gelir.fakaaaat bu sevgi pıtırcığı zaten ikna kabiliyeti yüksek kişilerden seçiliyor olsa da olur da uzun süre eleman bulamazsa (kredi kartı yani) işte  o zaman o pıtırcığın işine son verilir.
içlerinde işleyen kapitalist sistemden sadece bu kadarını yazdım,devamını anlatırsam cevap hakkı doğacaktır ve bu adil olmayacaktır.
 şimdi bu durumun aslında forex ten farkı yok.burada zengin oluyorsun aslında,gönlün zengin oluyor,doğayı falan kurtarıyorsun.(he yav he)
devlete verdiğimiz paranın bile gittiği yer meçhulken böyle bir sevgi pıtırcıklığı kisvesi altında para toplanmaya çalışılması son derece basit.
çok ileri görüşlüyüm;
''eğer doğayı korumak adına,çevreye duyarlı olmak adına bir şeyler anlatacaksanız sabaha kadar dinlerim,fakat elinizdeki kitapçığın sonundaki kredi kartı bilgilerini vermeyeceğim''
-ama neden?destek olmak istemez misiniz?
''istemem param yok,olsa da nereye gittiğini bilmiyorum,bilsem de kredi kartı kullanmıyorum.'' :D

not: doğayı çok seviyoruz biz,ağacı sulamak emirdir ki su yoksa kola dökeriz gene yeşertiriz,lakin böyle boş beleş işlerin sonunda istenen ücret beni sinirlendirdi gene.tekrar diyorum bu sayede doğayı seveceksek , koruyacaksak en önde bayrak sallayanı olayım,fakat işin ucunda istenen para verilmeyecek.
Başlık: Ynt: GREENPEACE ( Bize birkaç dakikanı ayırır mısın ? )
Gönderen: MEDUSA - Aralık 16, 2015, 09:50:15 ös
Düşüncelerinize saygı duyuyorum elbette.

Ufacık bir hatırlatma yapmak isterim. Maddi destek neden önemli çünkü :

Greenpeace, 'Bağımsızdır: Hiçbir şirketten, sanayi kuruluşundan, siyasi partiden ya da devletten maddi destek ya da sponsorluk kabul etmez. Yalnızca bireylerden aldığı maddi destekle ayakta durur.' 'Mevcut kampanyalar kazanıldığında ve/veya daha fazla bireyin maddi destek vermesiyle, Greenpeace Türkiye'de de daha fazla konuda çalışma yürütebilir.'

Paramın nereye gittiğini bilmiyorum diye bir durum yok aslında. Eğer bağış yaptığınız paranın nereye gittiğini öğrenmek istiyorsanız, Greenpeace'in internet sayfasında bununla ilgili bir kısım var :

Paramın çevre yararına kullanıldığından nasıl emin olabilirim?

Şeffaflık politikasının somut kanıtı olarak Greenpeace tüm gelir ve gider kayıtlarını kontrol eden bağımsız bir audit/denetim firması tarafından denetlenmektedir. Her yıl Greenpeace'in gelir/giderleri denetlenir ve web sitesinde bir rapor yayımlanır. Bu rapor, isteyen medya mensuplarına/destekçilere sunulur.




Şu an paylaştığım bilgiler, yukarıda paylaştığım yazının içinden kısımlar. İnternet sitemizdeki iletişim bölümünden de arzu eden kişiler telefonla arayarak her türlü soruyu sorabilir. Bu arada bağış yapmak zorunlu değil, dileyen her birey, yalnızca etkinliklere de katılabilir ya da online olarak oluşturulan kampanyalara imza atabilir. Diyorum ya hani yıllardır buradaki çalışmalara destek veriyorum, önyargılı olmamak lazım.



Saygılar-sevgiler...         Fay Frin
Başlık: Ynt: GREENPEACE ( Bize birkaç dakikanı ayırır mısın ? )
Gönderen: hyperbolic metamaterial - Aralık 16, 2015, 09:57:57 ös
para vermek dışında her şeyi yapıyorum.maalesef türkiye ayağını biliyorum.

teşekkürler.
Başlık: Ynt: GREENPEACE ( Bize birkaç dakikanı ayırır mısın ? )
Gönderen: MEDUSA - Aralık 16, 2015, 09:58:46 ös
Ne demek rica ederim.  :)