Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: G Harfi Üzerine  (Okunma sayısı 60396 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 30, 2011, 02:07:50 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Bu özet yazıyı bu bölüme yerleştirmek zorunda kaldım. Hani "Simgeler" diye bir bölüm olsaydı belki daha çok yakışırdı.


Masonluğun kimi simge ve amblemlerine baktığımızda, bir G Harfi kullanımıdır dikkatimizi çekiyor.

Nerelerde görülüyor bu G Harfi?

•   Masonluğun evrensel amblemi olarak benimsenen gönye+pergel düzenlemesinin ortasında.

•   Masonlukta önemli simgelerden biri olarak kabul edilen beş kollu bir yıldızın ortasında.

•   Masonlukta bir diğer önemli simge olarak kabul edilen bir tasarımsal güneş çiziminin ortasında.

•   Pek ender de olsa, biraz süslü püslü bir biçimde kendi başına.

Önceki üçünde kullanılan biçimin aslında G Harfi olmayabileceği, bunun bir başka anlamı yansıtan bir diğer simge olabileceği de söylenmiştir ama şu sonuncusunun da uygulanışı, öteki bileşik simgelerdeki biçimin G harfi olduğunu âdeta kanıtlıyor. Üstelik Yunanlar bunun yerine kendi alfabelerindeki gamayı, İsrailliler de İbrani alfabesindeki gimel harfini kullanıyor.

Başka alfabeleri olan dillerde (Japonca, Rusça gibi) ne kullanılıyor, bilmiyorum.

G harfi doğrudan günümüzdeki Masonluğun hani kimilerinin ısrarla spekülatif sıfatını taktığı Masonluğun bir öğesi. Ondan önce, Masonluğun tarihçesine sahip çıkmış olduğu geleneksel inşaatçılık mesleği ve zanaatında hani o aynı kimilerinin ısrarla operatif sıfatını taktığı Masonlukta yok. Oysa daha önce gön+pergel de var, bir simge olarak yıldız da güneş de…

Masonluktaki simgelerden birçoğunu ve bunların hangi anlamlarda değerlendirilerek kullanıldığını bir açığa vurma niteliğiyle anlatan, bu nedenle de tairhteki ilk antimasonik etkinliklerden biri sayılan 1730 tarihli bir kitapta, Masonluktaki birçok simgeye değinilip bunların hangi anlama geldiği açıklanmış. Ancak işte o açıklama kapsamında G harfinden hiç söz edilmemiş. Birkaç yıl sonra yayımlanmış olan aynı nitelikteki diğer bazı kitaplarda ise G harfinden de söz ediliyor. (Nasıl söz edildiğini yazmıyorum; forumun 17. maddesine aykırı davranmış olmamak için.)

İşte bu durum, Masonlukta G harfinin bir simge olarak kullanımına 1730’lu yıllarda başlanmış olduğunu gösteriyor. Önceki açığa vurmada Masonlukta o tarihte kullanılmakta olan tüm simgelerin bir bir sayılıp dökülerek açıklanmasına karşılık G harfinin bulunmayışı üzerine bunun atlanmış olabileceğinin düşünülmesi olanaksız.

Bu harfin ritüellerde ilk kez nerede ve hangi amaçla kullanıldığı ise, tüm araştırmalara karşın bulunamamış. Çünkü o tarihlerde ritüellerin yazılısı yok. (Şimdilerde de bazı yerlerde ritüellerin yazılmadığından söz ediliyor ama biz birçok yerde yazıldığını ve üstelik bunların internette bile bulunabildiğini biliyoruz.) 

Bunun bir sonucu olarak da, G harfi, Masonlukta hayli farklı şekillerde anlamlandırılıp yorumlanmış. Elbette bir antimasonik kitapta yapılmış olan açıklamaya güvenilemez ve doğru olduğu söylenemez. Ancak masonlar tarafından yapılmış olan yorum ve açıklamalar var; bunların arasında farklar hatta çelişkiler de var. Bazı masonik yayınlarda bu bağlamda objektif bir tutum benimseniyor ve bu harf çeşitli kaynaklarda nasıl yorumlanıp değerlendirilmişse hepsine ayrı ayrı yer veriliyor.

Yukarıda değinmiş olduğum üzere, G harfine tek ve başlı başına bir simge olarak pek rastlanmıyor. Bu harf genellikle diğer simge ve simgesel düzenlemelerin tam ortasında yer alıyor ve onlarla birlikte bir “bileşik simge” oluşturuyor. Dolayısıyla G harfinin simgesel anlamı, herhalde birlikte bulunduğu diğer simgelerle bağlantılı olmalı.

Nitekim öyle olduğunu görüyoruz. Ancak bu anlam, bulunduğu yere göre değil, ilgili mason kuruluşunun Masonluğun amaç ve ilkelerini benimseyiş tarzına yani Masonluk anlayışına göre değişiyor. Bu anlamlandırma ve yorumların hepsinde, bir sözcük ya da terimin ilk harfi olduğu öngörülmüş. O sözcük de çoğu kez yorumlandığı dilde. Kimisi Latince ya da Yunanca bir kökene dayanıyor; kimisi İbranice.

Şimdi forum üyelerinden biri soracak «Türkçesi yok mu?» diye… Bilmiyorum. Görmedim.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 30, 2011, 10:39:08 ös
Yanıtla #1
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 243

G harfi, tek basina bir sembol olarak da kullanilmaktadir, simgesel derecelerde ortaya cikarilir ve tanitilir.

Yani, G, gonye ve pergel, veya bes kollu yildiz ya da gunes gibi sembollerden bagimsiz olarak da muntazam Masonlukta yer alan bir kavramdir.

Tabii obediyanslar arasinda farkliliklar olabilir. Bu forum sayesinde, tahmin ediyorum, obediyanslar arasinda ne kadar ilginc farkliliklar oldugunu hariciler de Masonlar da daha iyi gorebiliyor.

Benim endisem, cogu zaman cesitli Mason Localarindaki uygulamalar arasindaki farkliliklarin vurgulandigini goren haricilerin, bu sebepten Kardesligimizle ilgili dogru olmayan fikirlere kapilmalaridir. Kanimca, "bizim orasi/sizin orasi" gibi ayriliklar gorunustedir, goruste degil.

Sevgi ve Saygilarimla,
Eureka
The mason square doth clear the air of folly and deception
The rule is straight, the angle clear, for greatness has direction


Ekim 20, 2011, 01:00:12 öö
Yanıtla #2
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 12
  • Cinsiyet: Bay


        Sn. Adam çalışmanız (okuduğum ve henüz okumakta olduğum diger hepsi) için teşekkür ederim.

        Sn. Eureka ' da konuya kısa ve yalın bir yanıt yazmış ancak benim için '' simgeler '' önem taşıyan bir konu.Bir kaç soru ve yorum ile konuyu biraz daha canlandırmak niyetindeyim.

       G harfini konu olan bu çalışmada bir noktaya değinilmiş ( -ki ben tamda burda durmak istiyorum )  :


      '' •   Masonluğun evrensel amblemi olarak benimsenen gönye+pergel düzenlemesinin ortasında. '' . 


      A-) ''Amblem'' çizgi ve resimle yapılan sözcük özelliği göstermeyen; soyut ya da nesnel görüntülerle ya da harflerle oluşturulan simgelerdir. Gönye+Pergel bir amblem midir ?       

      B-) '' Evrensel '' . Tam olarak şu anlamı mı taşımakta acaba ? '' Evrensel '' yani dünyanın her bir köşesindeki diger tüm obediyanslarda da ayni anlam ve manayı taşıyan. Yoksa '' Evrensel '' olarak kullanılan fakat farklı çıkarımları karşılamakta olan ?

      Pergel + Gönye  anlatımı (neden bilmiyorum amblem kelimesi yerine kullanmak istedim) :

      ''  Pergel  alçak gönüllülüğü , gönye ise doğru ve dürüstlüğü anlatır. ''

     Bu açıklamaya hemen her yerde rastgelmek mümkün.Kelime karşılıkları her ne kadar akla yatkınsa bile yinede içimde hep başka bir merakın cabası olmuştur.Şöyleki , Pergel + Gönye anlatımında / işareti pergelin bir kolu olsun. ---  ise gönye ve anlatılmak istenilenin sadece bu kelime karşılığı olduğunu varsayalım yani alçak gönüllülük ve dürüstlük.Pekala yaratılacak bir üçgen çizimi bu amacı karşılayabilirdi.Ancak bu basit yol tercih edilmemiş.Onun yerine simetri kullanılmış.Ve yaratıcısı anlamını(anlatımı) güçlendirmiş.Bir harici olarak şahsi düşüncem,yılları devire gelmiş bir öğreti içerisinde varlığını olduğu gibi korumuş bu sembol/anlatım/amblem sadece iki kelimenin karşılığı değil.Daha çok bir paragraf,bir cümle ve kelimleri pergelden , gönyeden , '' G '' harfinden oluşuyor.Yalın gözlerimle ilk gördüğümde şunu düşündürtmüştü bana evet anlatımı  yukarıdan aşağı okumak gerek.Yani , pergelin kolarının birleştiği nokta zirve yada salt bilginin kaynağı pergelin kolları bilginin / ışığın yayılışı ve evrendeki birbirinden farklı doğruları bir nokta toplayabiliyor.Yahut tam tersi aşağıdan yukarı okumakta mümkün bu seferde daha çok ruhani bir yükselişin haritası gibi. Her iki yorumumda şüphesiz hayal gücümün ürünü dahi olsalar bu anlatımın/sembolün/amblemin okuyucusuna sunmakta olduğu derdinin doğruluk ve dürüstlük olmadığı kanaatindeyim bunlar daha çok işin ilk göze çarpan kısmı gibi gerçek anlamı daha içeride.Hatta o kadarki eğer Sn.Eureka '' G harfi, tek basina bir sembol olarak da kullanilmaktadir, simgesel derecelerde ortaya cikarilir ve tanitilir. ''  açıklamasını yapmamış olsa idi '' G '' nin sadece bir harfe benzeyen bir başka çizim olduğunu söyleyebilirdim.

       Açıklamalarınızı büyük bir heycan merak içinde bekliyorum.

Saygılarımla...


       
Kardeşim sen düşünceden ibaretsin , geriye kalan et ve kemiksin.


Ekim 21, 2011, 01:20:51 öö
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

Belki saçma bir bilgi olabilir ama aslında o simgenin G değil 6 olma olasılığı var. Daha sonra zamanla Gye evrilmiş olabilir. Kimi numerolojik simgede 6 insanı 7 tanrıyı simgeler.


Ekim 21, 2011, 01:26:40 öö
Yanıtla #4
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1795
  • Cinsiyet: Bay

        Bir harici olarak "G" harfinin Loca bünyasinde nasıl kullanıldığını bilmiyorum. Ancak konu ile ilgili yaptığım basit araştırmalarda, "G" harfinin beşinci bilim olarak kabul edilen   GEOMETRİNİN baş harfi olduğu, Loca'da genellikle bu harfin Üstat'ın arka tarafındaki duvarda ve başının üzerinde duracak şekilde yeleştirildiğini, bazı Localarda  yapılan törenlerde bu harfin büyük bir boyuttakisinin  Üstat'ın boynuna asıldığını, Masonluğun muazzam yapısı içinde GEOMETRİNİN  çok önem taşıdığını , GEOMETRİ  ile Evrenin Yüce Zanaatkarı'nın gücünü, bilgeliğini  ve iyiliğinin keşfedildiğini bu nedenle de "G" harfinin çok önemli olduğunu tespit ettim. Doğruluğu tabiiki Masonluğu bizzat yaşayanlar tarafından değerlendirilebilir diye düşünüyorum.
       Saygılar-sevgiler.
"Vur ama dinle beni"


Ekim 21, 2011, 02:14:14 öö
Yanıtla #5
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 12
  • Cinsiyet: Bay


      Konu ile alakadar bir reportajı paylaşmak niyetindeyim fakat öncesinde Sn.Murat Özgen Ayfer; Araştırmacı - Yazar hakkında kısa bir bilgi vermek doğru olacaktır.

      Sn.Murat Özgen Ayfer , Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Yurtdışında ulaşım mühendisliği eğitimi aldı. Uzun süre amatör tiyatroculukla uğraştıktan sonra, önce karayolları örgütünde, ardından sigortacılık alanında çalıştı.Genç yaşta Mason oldu. Masonluk hakkında pek çok araştırma yaptı. Dört yıl "Özgür Masonlar Büyük Locası"nın üstatlığını yürüttü.

Yayımlanmış kitapları:

    * Adam Olmak (Nisan 2006)
    * Tapınakçılar, Siyonistler ve Masonlar (Ekim 2006)
    * Tapınakçıların Hazinesi (Şubat 2007)
    * Masonluk Nedir ve Nasıldır? (Şubat 2007)

    Ve işte o link  '' http://www.uzmantv.com/masonik-semboller-ne-anlama-gelir  '' . Şunu düşünebilirsiniz bu çok kolay ulaşılabilinir bir söyleşi neden paylaşmak gereği hissetin ? Doğrudur.Ancak söyleşide dikkatimi çeken husus semboller hakkındaki açıklamalardan ziyade dakika 00:36 ile 00:42 arasında Sn.Murat Özgen Ayfer tarafından kurulmuş şu cümledir:

   - Bunun tam olarak bir masonluk simgesi haline getirilebilmesi içinde ortasına bir ''G'' harfi yerleştirilmesi lazımki....

   Anlatımın kendisi başlı başına bir soru işareti gibi değil mi? '' G  '' nin nitelik kazandırıcı bi yönü olduğu yani.

   Saygılarımla...
 

 
Kardeşim sen düşünceden ibaretsin , geriye kalan et ve kemiksin.


Ekim 21, 2011, 01:20:17 ös
Yanıtla #6
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Erinch forumun en yerni üyelerinden...

Hoş geldi, umarım safalar getirir.

İlk iletisinin konusu şu üzerinde durduğumuz G harfi. Ancak burada Sayın Erinch yeni ve farklı bir yorum getirmemiş. Bize sadece bildiğimiz bir yazar referansı veriyor. Neyin tam olarak Masonluk simgesi haline getirilmesi için ortasına bir G harfi yerleştirilmesi gerektiğini belirttiği bile açıkça belli değil. Tamam, gönye ile pergelden oluşma amblemden söz ediyor herhalde ama bunu biz zaten bildiğimiz için çıkarabiliyoruz. biraz daha açık olmak gerek ki tüm okuyanlar anlayabilsin. (Bu sakın bir azarlama olarak algılanmasın. Bir yeni forum üyesine öneri sadece.)

Ayrıca tek bir yazarın açıklamalarıa bağlı kalmanın doğruluğu tartışılabilir elbette. Herkesin bir öznel yönü bulunabilir. Nedeni belli.

« Son Düzenleme: Ekim 21, 2011, 02:01:27 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 21, 2011, 01:35:01 ös
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Erinch forumun en yerni üyelerinden...

Hoş geldi, umarım safalar getirir.

İlk iletisinin konusu şu üzerinde durduğumuz G harfi. Ancak burada Sayın Erinch yeni ve farklı bir yorum getirmemiş. Bize sadece bildiğimiz bir yazar referansı veriyor. Neyin tam olarak Masonluk simgesi haline getirilmesi için ortasına bir G harfi yerleştirilmesi gerektiğini belirttiği bile açıkça belli değil. Tamam, gönye ile pergelden oluşma amblemden söz ediyor herhalde ama bunu biz zaten bildiğimiz için çıkarabiliyoruz. biraz daha açık olmak gerek ki tüm okuyanlar anlayabilsin. (Bu sakın bir azarlama olarak algılanmasın. Bir yeni forum üyesine öneri sadece.)

Ayrıca o yazarın görüş ve açıklamalarının ne denli güvenilir olduğu da ayrıca tartışılabilir elbette. Nedeni belli.



 Sayın ADAM'ın söylediklerine bir itirazım yok. Yani bir kısmına yok... Hepsi tamam da  şu '' Ayrıca o yazarın görüş ve açıklamalarının ne denli güvenilir olduğu da ayrıca tartışılabilir. Nedeni belli.'' değişine katılamam. İster tanınsın, ister tanınmasın, muntazamlık, gayrimuntazamlık...Tamam hepsi tamam... Ama bunları bir kenara bırakıp, bir Büyük Locanın Büyük Üstadlığını yapmış. Her kesimden Masonun takdirini kazanan ve referans kitap olarak bile kullanılanyapıtlar vermiş  bir kişinin güvenilirliği sorgulamaz.

  Eğer söylediklerinin güvenilirliği kişisel olarak yapılabilecek hatalar yönünden ele alınılıyorsa... Buna bir şey diyemem. Ama yaptıklarının altındaki niyeti tartışmak... Hadi şöyle diyeyim: Abesle iştigaldir.

 En içten sevgi ve saygılarımla.
« Son Düzenleme: Ekim 21, 2011, 01:38:48 ös Gönderen: enelsır »
enelsır


Ekim 21, 2011, 02:09:48 ös
Yanıtla #8
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın enelsır'ın karşı çıkışı üzerine, konuyla bağlantılı olmaksızın, kendi yazımdaki son paragrafın aslında demek istediğimden uzuklaştığını görerek, süresi dolmamışken değiştirmeyi uygun buldum.

Ancak bu elbette Sayın enelsır'ın alntısını değiştirmedi.

İnsanın ne demek istediğini açıkça ortaya koyması için belki daha uzun yazması gerekiyor.

G-Harfi Masonlukta pek önemli bir simge. Öyle önemli bir simge ki bu bağlamda yapılacak olan yorum ve değerlendirme, kişisel ise kişinin, kurumsal ise kurumun Masonluk ile bağlantılı görüş ve eğilimini ortaya koyar. Dolayısıyla, araştırmacı yazarlığı bir yana dursun, bir ÖMBL eski büyük üstadının bu bağlamdaki açıklamaları, öncelikle kendi üyesi olduğu örgüt ve kanattaki anlayışı yansıtmakta olabilir. Bu, bir başka simge için bu kadtan önemsenmeyebilir ama konu G-Harfi olunca çok önemlidir. Çünkü bu balamda birbiriyle hayli çelişen açıklamalar/yorumlar/değerlendirmeler vardır.

Dolayısıyla tek bir kişiye güvenmek doğru olmaz. Daha geniş çaplı özgür araştırma gerekir.
 



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 21, 2011, 03:49:14 ös
Yanıtla #9
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 12
  • Cinsiyet: Bay

Tekrar ve yürekten selamlarımı sunarım,

   '' Sayın Erinch forumun en yerni üyelerinden...Hoş geldi, umarım safalar getirir. '' Teşekkürler gayem bu yöndedir.
 
    Sn.Adam yanıtınızı ve ekleyeceğiniz yeni çaılşmaları merak içinde beklemekte idim ancak tahmin ediyorum konuya yazdığım ilk ileti gözünüzden kaçmış olacak.Şuradan anlıyorum:

 ''ilk iletisinin konusu şu üzerinde durduğumuz G harfi. Ancak burada Sayın Erinch yeni ve farklı bir yorum getirmemiş. Bize sadece bildiğimiz bir yazar referansı veriyor. ''

   İlk iletim bu değildi.İlk yazımda daha çok sizin çalışmanız üzere bir kaç soru sormuş (daha çok amblem ve evrensellik gibi kavramları irdelemek telaşı içine düşmüştüm.) ve son paragrafa - belkide hayal ürünümdür diyerek adlettiğim bir kaç kişisel yorum (ne kadar yenilikçi olduğu elbet tartışılır) eklemiş idim.

  '' Azarlama '' olarak elbet almadım keza her darbesinde fırçanın güzelleşirim ben.

   ''Neyin tam olarak Masonluk simgesi haline getirilmesi için ortasına bir G harfi yerleştirilmesi gerektiğini belirttiği bile açıkça belli değil. Tamam, gönye ile pergelden oluşma amblemden söz ediyor herhalde ama bunu biz zaten bildiğimiz için çıkarabiliyoruz.''

    Haklısınız.Tamda merakımı cezbeden noktadır burası.Konu olan hangi amblemden '' G '' harfi kullanılarak bir Masonluk simgesi oluşturulduğu değil ( yani orada açıkça yazılmayan penye + gönye değilde beş köşeli yıldızda olabilirdi ), '' G '' harfinin çizimi yada anlatımı Masonluk simgesi haline getirmesi niteliğinin olup olmadığıdır.Aklımı kurcalayan soru budur.Belkide anlamlandırmaya çalıştığımız '' G '' bir sıfattır ve bu yüzden kendi başına çok nadir olarak kullanılmasına karşın diğer sembollerle iç içe karşımıza çıkmaktadır.Tam tersini düşünmekte mümkünmüdür ? '' Birlikte kullanıldığı diger çizimler ''G'' anlamını farklı açılardan ortaya koymaktadır.'' şeklinde de yorumlanabilinir mi ?
 
 '' Bilindik yazar '' daha çok bildiğiniz yazardır . Foruma yeni üye olmuş yahut Masonluk hakkında araştırmak telaşına düşmüş ben ve benim gibi bir çok okuyucu için bu isim hiçte bilindik olmayabilir.Kendisinin söylemlerine '' budur '' yada ''kendi eğilimidir ''  demek haddime değildir ki bu sahilde çok yeniyim ben bir açıklama yapaktan ziyade , akılcıl yada olmayan bir çok soru işaretimi paylaşmak isteğimden ibarettir bu konu altında yazdıklarım.

   Saygılarımla.

 
Kardeşim sen düşünceden ibaretsin , geriye kalan et ve kemiksin.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
4832 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 26, 2007, 03:01:14 öö
Gönderen: Ittihatci
1 Yanıt
4131 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 16, 2017, 09:52:25 öö
Gönderen: RANA
6 Yanıt
7953 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 24, 2008, 01:00:53 ös
Gönderen: Veritas
1 Yanıt
3392 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 19, 2008, 01:27:12 öö
Gönderen: seteney
Komünizm Üzerine

Başlatan Daemon « 1 2 » Diger Konular

14 Yanıt
9331 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 26, 2013, 05:17:49 ös
Gönderen: NOSAM33
Maji üzerine 1

Başlatan martı Ezoterizm

3 Yanıt
6881 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 24, 2018, 02:18:48 öö
Gönderen: Venus
1 Yanıt
3930 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 23, 2011, 08:12:24 ös
Gönderen: popperist
6 Yanıt
6058 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 11, 2012, 01:38:26 ös
Gönderen: AMON RA
5 Yanıt
6104 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 23, 2018, 12:43:17 ös
Gönderen: Farmakoloji
1 Yanıt
5417 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 12, 2011, 07:51:34 ös
Gönderen: Waldow