Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Insan hic bir kitaba elbasmadan Allah"a inanamazmi?  (Okunma sayısı 6168 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 03, 2012, 06:07:03 ös
Yanıtla #10
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Alıntı
Tüm bunlara karşın, elbette bir mason ister tekris denilen törende ister sonraki aşamalarda olsun, ant içer ya da yemin ederken neyin üzerine el basıyor?

İşte bence bunun üzerinde durulmalı. Çünkü o üzerine el basılan nesne kutsal kitap değil bildiğimce.

Ancak bana bundan ötesini sormayın. Bilemem.
Evet sayin Arais, siz tasi attiniz ama tas nereye gitti, kafamizami geldi, bosami gitti, suyami düstü, suyu inekmi icti, inek dagami cikti, koooooocaman dag nasil yandi bitti kül oldu????????????

Bahsi gecen pergel ve gönyeyi bende biliyorum ve bunlara kitabinda dahil oldugunu. Ama ben sayin ADAM"in cümlü kurus tarzinda bir gizemlilik hissine kapildigim icin bu soruyu sordum. Arti dikkat ederseniz sayin ADAM cümlesinde nesne kelimesini tekil kullanmis nesneler dememis ama gönye ve pergel dedigimizde cogul oluyor.

Sordugunuz sorularinda cevabi forumda verilmis sanirim :D :D :D :D

Ama bir sorunuza ben buradan kendimce bir aciklama getirmek istiyorum "hattim olmayarak" bakalim isin erbabi olan arkadaslar ne diyecekler?

Sorunuzda siz 
Alıntı
Peki, Neden  gönye ve pergel, kutsal kitapların üzerinde  acaba ?
diye soruyorsunuz.
Benim buna cevabim söyle; Gönye ve pergel Mason"lugu kuran insanlarin yani duvar ustalarinin kullandiklari en önemli ( ki bildigim kadariyla ozamanlar insaat mühendisligi gibi bir meslek yoktu yani isin cizimlerini yapan ve hepsini bu ustalar yaparlardi) ve bu isi tanimlayan iki aletti. Buyüzden bu iki alet, icinde farkli inanctan insanlarin bulundugu bir locadaki tek ve enönemli ortak noktalaridir ve bu nesnelerin temsil ettikleri gelenek ve töreler orda bulunan farkli inanctan insanlar icin kardeslari ile bütünlesmelerini saglayan seylerdir.
Bu gelenek ve törelerdirki bugün butün inanclardan bagimsiz Masonlugu hala ayakta tutan degerlerdir ve kisilerin kisisel dini inanclarindan önce gelirler.

Aslinda bu biraz ikinci sorunuzada cevap oldu sanirim.

Saygilarimla



Mayıs 14, 2012, 11:26:49 ös
Yanıtla #11
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 76
  • Cinsiyet: Bay

>>1400 senede degisen bircok seye benimde ayak uydurmam lazim benimde degismem lazim ve benim bu degerli kitabimin bugünün bircok seyine cevap vermesi mümkün degil" diyemezmi

diyemez çünkü dinin "mutlak doğru" olduğuna dair zevzek bir iddiası var.

>>ve bununla beraber  diger dinden insanlarda "bize indirilen kitaplar belki indirildikleri gün itibariyla hoslardi güzellerdi ama 21 yüzyila cevap veremiyorlar" diyemezlermi

diyemez çünkü din sadece o dönem için mutlak doğru değil bütün çağlar için mutlak doğrudur diyen başka bir zevzek iddiası daha var.

özetle: ya tamamen zevzek bulup reddeceksin ya da "aaaa ben burayı sevmedim burası saçma burayı almasam olmaz mı?" demeyeceksin olduğu gibi kabul edeceksin, bu bir PAKET ve dogmatik içerikle birlikte geliyor.


Mayıs 15, 2012, 02:38:34 ös
Yanıtla #12
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Uzun uzun yazmış olmanın sonrasında kısa bir not:

Sayın Tij, bu konuya çok güzel bir yanıt vermişti. Gönye ve Pergel'in oluşturduğu simgenin ve o simgçerçevesindeki düşüncenin nasıl bir din kitabının yansıttığı dinsel duyumdan üstün tutulduğunu belirtmişti.

Burada göz ardı edilmemesi gereken nokta şu: Din ya da inanç kavramı bir yanıa atılmakta değil. Masonlukta kişilerin din ve inançlarına saygı gösterilir; o inançlar ve temeline yerleştirilmiş kutsal kitapların (varsa) niteliği bilimsel bakımdan incelenip tartışılabilir ama inançlarından ötürü kişilere saldırıda bulunulmaz.

Sayın vitriol bu bakımdan masonlarca pek hoş görülemeyecek lakırdılar etti. Eh, hem burası bir masonik ortam değil hem onun da düşüncesi ve eğilimi öyle işte, ne yapalım. Kendisine azıcık özeleştiri ile bakarak hamtaşını düzeltmeye çalışmasını önerebiliriz belki; işte o kadar.

Bu tarz yaklaşımları ara sıra forumda görmeye alıştık; biliyoruz. Herkesten masonların hoş görecekleri sözler etmesini bekleyemeyiz. Biliyorsunuz ki ben de acımasızca eleştiririm masonları yeri ve zamanı geldiğinde.Ancak ölçüyü bilmeli, sözü özenli kullanmalı.

Başlığa bir kez daha göz attım: İnsan hiçbir kitaba el basmadan Allah'a inanamazmi?

Olabilir. Neden olmasın. Bildiğimce bu "el basma" olayı zaten birkaç inanç sistemine özgü bir davranış; hepsi için geçerli değil. Ha, her birinin allahı ayrıysa ona bir şey diyemem. O zaman belirli birinden söz ediliyor demektir.

Bu forumda genellikle İslâm ağırlıklı yazılar görürüz ve bu konuda hayli bilgili üyelerimiz var. Bilmediğim için soruyorum; bilen varsa yanıtlasın diye:

İslâm inancında Kuranıkerim'e el basmak dinin asal gereklerinden biri midir?



« Son Düzenleme: Mayıs 15, 2012, 02:43:25 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 16, 2012, 05:22:00 öö
Yanıtla #13
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 76
  • Cinsiyet: Bay

>>Tüm bunlara karşın, elbette bir mason ister tekris denilen törende ister sonraki aşamalarda olsun, ant içer ya da yemin ederken neyin üzerine el basıyor?

üşenmedim gittim baktım, OMBL kinde boş bir defter var. burdaki diğer bilgilerin hepsi sanırım başka obediyanslar için geçerli.


Mayıs 16, 2012, 08:05:42 öö
Yanıtla #14
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Araştırıcı üyelerimizin olması çok güzel... Üstelik öyle internette dolaşarak ya da kitaplar karıştırarak değil, doğrudan gözlem yapanlar daha ileri...
 
Anladığım kadarıyla Sayın vitriol İzmir'de ÖMBL'na bağlı bir locanın çalıştığı bir mabetteki düzenlemenin nasıl olduğuna bakmış. (Yanlış sanmışsam düzeltilsin.)

Bakmış da, elbette toplantı sırasında bakmadığı için eksik bakmış. O defter dediği beyaz kitabın üzerinde ne bulunduğunu görmemiş ya da iyi dikkat etmemiş, gözünden kaçmış. Belki toplantı dışında avadanlıklar kısmen kaldırılmış durumdaydı.

HKEMBL'nın bir mabedine de gidip bakabilirdi. Korkarım toplantı yapılmazken gidince o kürsünün üstünün boş olduğunu görecekti. O zaman farklı bir yorum getirecekti belki de.

Bu iş körlerin fili tanımlamasına mı benziyor? (Bu fil pembe değil.)

Obediyanslar ve mabetleri İzmir'de görülebilecek olanlar ile bitmiyor.

Genelden konuşuyorsak, -öyle yapmalı- başka ülkelerde de mason mabetleri var. Uygulamalar arasında farklar.

Kitap öyle tek başına bir öğe ya da simge değil benim eskiden görebilmiş olduğum kadarıyla.

Fakat Sayın vitriol Masonlukta yıllar içinde çok şeyin değiştirilmiş olduğunu söylüyor. Belki de doğrudur. Ben çok yıllar önce baktım; o günden bugüne değişmiş olabilir. O zaman onun dediğine inanırım. Gerçi çok ters düşüyoruz onunla bu forumda tutumumuzun farklılığından ötürü ama onur ve dürüstlüğünden kuşku duymam.

Bu başlık altında 3 Nisan'da bir şeyler yazmışım. Bir şeyler anlatmaya çalışmışım. Konuyu kitaba el basmak üzerinde toplamışım. Aynı şeyleri bir kez daha yazmayayım. Bu konuyla ilgilenen ama o yazımı okumamış olanlardan rica etsem, şöyle bir baksalar alıcı gözüyle. Sonra tartışalım.


   
« Son Düzenleme: Mayıs 16, 2012, 08:12:03 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.