Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Skoç Ritinde Ruhsal Gelişim Süreleri  (Okunma sayısı 23239 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 13, 2011, 03:11:00 ös
  • Seyirci
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 45

Büyük Üstad Remzi SANVER katıldığı televizyon programında " Kendisinin 21 yaşından beri mason olduğunu loca üstadı  olmadan önce 32. derece olduğunu " söylemişti. Yani Türkiyede 33. derece Mason olabilmek için en az 20 senelik bir süre gerektirdiğini ima etmişti.  Aynı programda Amerikada yaşayan masonların 4-5 ay süren kısa bir sertifika eğitimiyle 33. derece ünvanına gelebildiğini, orda durumun daha farklı olduğunu ifade etmişti.

Burda kafama takılan 2 soru var.

1. Masonluk ritler üzerinden ruhsal gelişmeyi tetikleyip tekamüle erdirici bir oluşumsa, 4-5 ay gibi kısa bir sürede 33. derece ünvanı nasıl verilebiliyor? Bu ruhsal gelişim basamaklarını hiçe sayıp Masonluğu iddia edilenler gibi bir " menfaat " örgütü haline getirmez mi?

2. Bazı ülkelerde uygulanan ritlerin daha gevşek maneviyattan yoksun ve laubali olduğunu söyleyebilir miyiz?

saygılarımla..
« Son Düzenleme: Mart 13, 2011, 03:13:18 ös Gönderen: Pagan »
İnsanlardan öyle azgınları vardır ki Şeytan bile onların yanına besmeleyle yaklaşır.


Mart 13, 2011, 07:00:32 ös
Yanıtla #1
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 341
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Pagan,

Ben mensubu oldugum obediyansdan bahsederek sorunuzu yanitlamaya calisacagim.

1 - Oncelikle ritlere girmeden once Usta derecesini almaniz gerekmektedir. Bu durum zaten enikonu forumda tartisilmis, eger Skoc Riti hakkinda kucuk bir arama yaparsaniz konu hakkinda yeterli bilgiyi bulacaksiniz. Buyuk Ustadimizin soyledigi dogrudur, cok cok kisa bir surede 32. dereceyi alabilirsiniz, ancak 33. dereceyi almak en azindan 16 sene almaktadir, 16 senede alan Kardeslerimizin sayisi da bir elin parmaklarini gecmez. Gerekli gorevleri tamamlamak icin yeterli sure 16 sene oldugu icin 16 sene diyorum. Eger ki verilen mesajlari dersleri layiki ile ozumseyebilirseniz gerekli "felsefi" gelisimi tamamlayabilirsiniz.

2 - Muntazam Masonlugu benimsemis olan hicbir obediyansta "laubali" , "gevsek", ve "maneviyattan uzak" Masonik calismalarin olacagina ihtimal vermiyorum. Biz Masonlugu her zaman ciddiye alip elimizden geldigince layiki ile gorevlerimizi yerine getirmeye calisiriz.

Icten sevgi ve saygilarimla,

Noah


Behold! How good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity.


Mart 13, 2011, 07:29:32 ös
Yanıtla #2
  • Seyirci
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 45

Sn. Noah cevabınız için teşekkürler

İzin verirseniz yine bir kaç küçük soru yöneltmek istiyorum.

Yukarda sorduğum soruda ne demek istediğimi tam anlatamadım. Amerikada Sn.Büyük Üstad'ın belirttiği şekilde bir kaç aylık bir eğitimle 33. dereceye ulaşılmıyor mu? Bu süre ülkelere göre neden farklılık gösteriyor. Ritlerin düzeni aynıysa ilerleme sürelerinin de eşit olması gerekmez mi?

ikinci sorum, 33. derece için 16 sene gibi insan ömrü bakımından oldukça uzun bir süreden bahsettiniz. Peki 33. derecenin diğer derecelerden farkı nedir? 33. derecede mason kişiye verilen çok önemli bilgiler mi var.? Neden 32 derece oldukça kısa bir sürede geçilebiliyorken 33. dereceye gelindiğinde ciddi bir tıkanma ortaya çıkıyor?

saygılarımla..
İnsanlardan öyle azgınları vardır ki Şeytan bile onların yanına besmeleyle yaklaşır.


Mart 13, 2011, 07:56:18 ös
Yanıtla #3
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 341
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Pagan,

Yanlis hatirlamiyorsam Buyuk Ustadimiz 32. derece icin kisa bir sureden bahsetmisti, tekrar bakmam lazim ama oldukca eminim. Cunku 33. derece onursal derecedir ve Kuzey veya Guney Jurisdiksiyonlari tarafindan Kardeslere ihsan edilir. Tabi ki Amerikadan bahsediyorum. 33. derecenin felsefesi hakkinda hicbir bilgim yok (33. derece olmadigim icin).

Her obediyansin Skoc Ritini tatbik etme sekli fraklilik gosterir. Tabi ki derecenin felsefesinin ozumsenmesi icin belirli bir surenin gecirilmesinin taraftariyim ben de lakin ABD deki uygulama biraz farklilik gosteriyor bu konuda. Skoc Ritinin verdigi mesajlar ayni olabilir, dereceler ayni olabilir ancak tuzukteki farkliliklardan kaynaklanan sebeplerden oturu derece atlama metodlari degiskenlik gosterebiliyor.

Saygilarimla,

Noah
Behold! How good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity.


Mart 13, 2011, 08:00:44 ös
Yanıtla #4

Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Mart 14, 2011, 08:47:37 öö
Yanıtla #5
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Pagan bu konuyu açarken herhalde sözünü ettiği Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti olsa gerektir Bunu EKEİR olarak kısaltalım da işimiz kolaylaşsın. Başka İskoç ritleri de olduğu için bu ayınrıma gerek var. (Bu arada bir viski türü olan Skoç sözüğünden kaçındığımı da ferk etmişsinizdir.)

Bu ritin öğretimi aslında 30. derecede son bulur. Bundan sonrası yönetim derecelerdir. Ancak bir yüksek şûra ya da süprem konsey çatısı altında bu derecelerde bulunacak masonların sayısı sınırlıdır. 33. ve sonuncu derecede ise en çok 32 mason bulunabilir çünkü bir üyelik devlet başkanına ayrılmış olarak tutulur.  Bun karşın 33. dercede bir de "agreje üyelik" vardır ki o da etkin üyeliği hazırlanmak için eklenmiştir.

Yurdumuzda bir masonun her bir derecede geçirmesi gereken süre gös önünde tutulduğunda,  30. dereceye varabilmek için yaklaşık 13-14 yıl gerekmektedir. Ancak baszı zaman kimi masonların derecelerinde geçirmeleri gereken süra sağlam gerekçelerle kısaltılır. 31. ve 32. derecenin süresi ise ikişer yıldır. Dolayısıyla bir masonun artık 33. dereceye agreje olarak alınabileceği süre, olağan koşullar altında neredeyse 20 yılı bulmaktadır. Belirttiğim nedenle bu biraz daha kısa olabildiği gibi, o masonun ilgisi ve çalışmalarının ağırlığı nedeniyle daha uzun da sürebilir.

Ancak konumuz aslında ABD'ndeki durum... Bunu ABD'nde yaşamakta olan mason üyelerimiz belki daha iyi anlatır ama şu ana kadar denk düşmedi galiba. Ben bildiklerimi özetle aktaryım; onlar yanlışlarımı düzeltip eksiklemimi gidersin.

ABD'nde Masonluk önemli bir kurumdur ama Shriner Örgütü ondan daha önemli tutulur. (Shriner Örgütü bu forumda uzun boylu incelendi.)

Shriner Örgütü'nün bundan birkaç yıl öncesine kadar geçerli olan kuralı uyarınca; bu örgüte uye olabilmek için ya EKEİR'nin 32. derecesini ya da York Riti'nin Tapınak Şövalyesi (Knight Templar) derecesini almak gerekliydi. Bu ise örgüte üye olabilecek, yarar sağlayabilecek birçok genç masonun yıllarca beklemesini gerektiriyordu. Bunun için Shriner Örgütü kurallarını değiştirerek yakın geçmişimizden bu yana üstat derecesini almış masonları da kabul etmeye başladı.

Ancak bu arada her iki ritte de masonlara derecelerinin hızlı bir şekilde, denildiği üzere birkaç ay içinde verilmesine çoktan girişilmişti. Bunda olağanüstü bir durum yoık. Belki Türkiye gibi diğer bazı ülkelerdeki masonik uygulamalara bakılarak bunu yadırgamak söz konusu olabilir. Fakat OBD, Kanada ve Avustrayla'da bunun yadırganabilecek bir yanı yok. Çünkü oralarda ritlerin bu dereceleri üzerinde öyle ayrıntılı çalışmalar, irdelemeler falan yapılmıyor. Her bir derecenin toplantısı sadece daha alt derecelerdeki masonlara o derecenin verilmebsi yani ritüelin uygulanması için yapılıyor. Bir mason için o ritüelin bir kez uygulanması da yeter sayılıyor çünkü belirtmiş olduğum üzere ritüeli üzerinde haerhangi bir düşünsel çalışma söz konusu değil.

Böyle olunca, o birkaç aylık sürenin gerekmesi de aslında söz konusu çevredeki ilgili atölyelerin (olgunlaşma/yetkinleşme locaları, şapitrler, areopajlar) ve ardından 31. derece ile 32. derece toplantılarının yapılma sıklığına bağlı. Tarihler arka arkaya denk düşerse, bu iş birkaç ay içinde bitirilebiliyor belki ama şanssızlık olursa daha uzun sürer.

Bütün bunun sonucunda ne olur?... İki masonu karşılaştırmaya girişirsiniz. Diyelim ki her ikisi de EKEİR'nin 30. derecesindedir. Türkiye'de bu derecedeki bir mason artık Msonluğu çok iyi biliyor demektir.  ABD'nde bu derecede olan sıradan bir mason ise Masonluğun yüksek dereclerini sadece bir tiyatro sahnesinde izlemiştir. Üstelik sonradan aynı derecenin başkaları için uygulanan ritüelik törenine katılmamışsa, o uyunu tek bir kez izlemiştir. Şimdi siz iki yol önce gitmiş olduğunuz bir tiyatro oyununu anımsamaya çalışın. Siz o oyunun ne kadar anımsarsanız, o mason da o deareceyi ancak o kadar bilir. Masonluğun temel ilkeleri ve töresi bakımından ise ancak simgesel derecelerdeki çalışmalarında ne edinmişse o kadarla kalmış, bunların üzerine bir şey eklememiştir.   
 
ABD, Kanada ve Avustralya'da Masonluk, Latin Amerika ve Avrupa ile dünyanın diğer ülkelerinde olduğundan çok farklı bier tarzda değerlendirilir. Buna "Amrikanvarî" dersek pek da yanlış sayılmaz. Nitekim Masonluğun İngiltere'deki uygulaması ile  (İskoçya hariç) Kıta Avrupası'ndaki uygulaması arasında da tarz ve anlayış farkları vardır. Hepsi Masonluktur ama her biri kendine, kendi coğrafyasına, dolayısıyla kendi kültürüne özgüdür.

Bu nedenle ABD'nde EKEİR'nin derecelerinin hayli kısa bir süre içinde alınabilmesini olaüğan dışı değildir.
   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 14, 2011, 01:21:12 ös
Yanıtla #6

Tamam Masonluk denildiği zaman akla "ezoterizm" gelir. Ama Masonluk bir ruhsal gelişim merkezi değildir ki. Konuyu uzun uzun cevaplamadan önce sanırım başlık sorusundaki yanlış algıyı düzeltmek gerekiyor.

Sn. Pagan kusura bakmasın, belki ben yanlış anladım, ama sorusunda şöyle bir algı var bana göre: 33. dereceye ulaşan bir Mason bir nevi "ermiş" filan oluyor diye düşünülüyor sanırım. Birçok ezoterik öğretinin son basamaklarına çıkan insanlara yakıştırılan bir roldür bu doğru, ama Masonluktaki ezoterizm bu değildir. 32. 33. derecelere ulaşmış çok kişi tanıdım, hiçbirisi başında bir hare ile dolaşmıyor. (Bu tabi ki mecazi anlamdadır).

1. Masonluk ritler üzerinden ruhsal gelişmeyi tetikleyip tekamüle erdirici bir oluşumsa, 4-5 ay gibi kısa bir sürede 33. derece ünvanı nasıl verilebiliyor? Bu ruhsal gelişim basamaklarını hiçe sayıp Masonluğu iddia edilenler gibi bir " menfaat " örgütü haline getirmez mi?
2. Bazı ülkelerde uygulanan ritlerin daha gevşek maneviyattan yoksun ve laubali olduğunu söyleyebilir miyiz?

Bu 2 soruda zaten çok ciddi itirazlarım var.

1. 32. veya 33. derece olmak insana bir menfaat sağlamaz ki, bu dereceleri daha hızlı almak Masonluğu menfaat örgütü yapsın.

2. Buna cevap verilmiş aslında. Böyle bir ifadeye katılmak mümkün değildir.

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Mart 14, 2011, 02:02:36 ös
Yanıtla #7
  • Seyirci
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 45

Sn. Mustafa Kemal

Ermiş derken aslında kastım şuydu ; Sn. Noah belirttiği gibi 32 derece oldukça kısa bir sürede katedilebilirken 33. dereceye gelindiğinde ilginç bir tıkanma ortaya çıkıyor ve bu derecenin herkesin elde edebileceği bir derece olmadığını en kısa 16 sene gibi bir süre içinde verildiği söyleniyor.

Benim merakım burda ortaya çıkıyor tabi ; 33. derecenin diğer derecelerden farkı nedir ki 16 sene gibi insna ömrü bakımından oldukça uzun bir süreye yayılıyor. 40 yaşında başlasanız 56 yaşında ancak bu dereceye erişebiliyorsunuz. Bu kafa karıştırıcı.

Asıl sorumsa derecelerin ve yol gösterici olarak alınan rit'in farklı ülkelerde farklı sürelerde ilerlenmesindeki soru işareti. Neden türkiyede yaşayan bir mason için 10 sene olan tekamül süresi amerikalı mason için 5 ayla sınırlı kalıyor.

Rit ve barındırdığı öğretiler aynıysa tekamül sürelerinin de eşit olması gerekir diye düşünüyorum.
İnsanlardan öyle azgınları vardır ki Şeytan bile onların yanına besmeleyle yaklaşır.


Mart 14, 2011, 02:16:06 ös
Yanıtla #8

İlk önce 33. derecenin diğer derecelerden farkını söyleyeyim:

Bir merdivenden çıkarken, en üst basamağın diğer basamaklardan farkı nedir? Diğerlerinden üstte olması.

Neden tıkanma olur, ona da cevap vereyim.

Hiyerarşik yapılara bir bakalım. Orgeneral olmak neden uzun sürer, neden orada bir tıkanma olur. Tabi buna tıkanma denirse...Askerlik her ülkede askerliktir. Terfi süreleri aynı mıdır?
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Mart 14, 2011, 02:17:28 ös
Yanıtla #9
  • Seyirci
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 45

Peki efendim cevaplarınıza saygı duyuyorum. teşekkürler.
İnsanlardan öyle azgınları vardır ki Şeytan bile onların yanına besmeleyle yaklaşır.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
5016 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 23, 2009, 08:52:58 öö
Gönderen: lucifer
0 Yanıt
8380 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 25, 2006, 10:36:03 öö
Gönderen: MASON
5 Yanıt
6641 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 02, 2007, 11:14:07 öö
Gönderen: Prenses Isabella
14 Yanıt
8258 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 21, 2010, 11:32:26 öö
Gönderen: Prenses Isabella
0 Yanıt
4783 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 21, 2010, 10:13:27 ös
Gönderen: sundance
6 Yanıt
6832 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 30, 2011, 06:49:09 ös
Gönderen: Eagle35
12 Yanıt
8390 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 10, 2012, 04:07:21 ös
Gönderen: Noah
4 Yanıt
6574 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 14, 2015, 05:30:31 ös
Gönderen: Risus
Sümerler'de Gelişim

Başlatan Arcanum Mitoloji

7 Yanıt
5377 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 15, 2015, 07:17:16 öö
Gönderen: ADAM
16 Yanıt
8401 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 09, 2015, 07:31:02 ös
Gönderen: ADAM