Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluk Nedir?  (Okunma sayısı 324846 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 30, 2016, 07:55:49 ös
Yanıtla #130
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Bu Forumda Masonğun Tarihi'ni de, yasalarını da Landmarklar'ı da uzun uzun irdeledik. Operatif  Sanat ve Spekülatif Bilim terimleri de o bağlamda geçer. Fakat "operatif" yerine "ameli", "spekülatif" yerine "fikri" sıfatları kullanılınca, alıntı yapılan kaynağın eski tarihli olduğu ortaya  çıkar. Büyük Şark dergileri ya da Haydar Rıfat'ın Farmasonluk adlı kitabı gibi.
Asıl önemli olan, bu deyiş ile denilmek istenendir. Gerekirse onun üzerinde tartışılabilir. Ancak öyle bir tartışmada da, ister istemez o konuların Forum'da uzun boylu işlendiğini, arşivde  çok bilgi bulunduğunu belirtmek durumunda kalırız.
Dolayısıyla, yeni ya da işlenmemiş bir konu varsa ona bakalım.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Haziran 22, 2016, 01:24:00 ös
Yanıtla #131

Bence Masonluk: "Güneşli ve masmavi bir gün de,aniden doğan ve kaybolan bir fırtına ya benziyor".
Mason kardeşliği ise: Bir mason yanın da harici arkadaşı ile birlikte dolaşır iken , bir mason ile karşılaştığın da, karşılaştıkları masonun diğer kardeşine:
- Biz bu kişiyi seviyormuyuz; demesidir.
Sen Özelsin


Ağustos 23, 2016, 10:45:24 öö
Yanıtla #132
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 2105
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk ve Masonlar

Saygıdeğer üyeler,

Formumuz deniz derya olduğundan aynı konu pek çok başlıkta tartışılmış,o yüzden sormak istediğim soruları hangi başlığa yazmam gerektiği konusunda çekiniyorum açıkçası. Ama sanırım
masonlukla ilgili sorula ve cevaplar kısmında masonluk nedir tartışması uygun bir yer olabilir.

Değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

SORUM:

Her kültür,inanç,grup,topluluğun bir başlangıç yeri ve sebepleri var, hepsinin kendine ait bir birikimi,Hazinesi var (bilgi anlamında). Sonra topluluklar değişik ülkelerde farklı kültürlerde büyüyüp serpiliyor. Anlaşılan o ki başlangıcı değişik mitlere dayansa da  Masonluk İngiltere Fransa vb değişik kültürlerde gelişti.Bir şekilde birbirleriyle ilişki/bağlantıları var ancak, geçmiş hazinelerin bu farklı kültürlerde yetişmiş değişik Localarda paylaşılması adil,açık ve şeffafmıdır?Birbiriyle denkmidir? Akreditasyon gibi bir uygulama muhtemelen yoktur ama, söz gelimi skoç ritine göre bir yerdeki 33 derece mason bir başka ülkedeki locada aynı derecede kabul edilirmi?

Türkiyedeki Locaları direk kastederek incitmek alınganlık yaratmak istemem o yüzden biraz şakayla karışık, papua yeni gine Locası gerçekten Masonluğun kadim bilgilerine ulaşabilmekte midir?. Tören ve ritüelleri ile eğitimleri açısından UGLE veya başka loca lardaki mason lardan bir fark var mıdır.? Yani sadece masonculuk mu oynanır papua yeni gine locasında, gerçekten gelişim ve tekamül için bu kardeşliğe girmiş kişi beklentilerini bulabilir mi? Yoksa sadece basic level bir durum var ve çoğu mason bu sebepten mi istediklerini bulamadıkları için mi masonluktan ayrılmıştır (hatta pek çoğu ayrılmış birde düşman olmuştur).

Saygılarımla

ANARCHOSA

Sayın ANARCHOSA,

Öncelikle sorularınızı ''Masonluk İle İlgili Sorular ve Cevaplar''  bölümünde konu olarak paylaşabilirsiniz. Sorunuza gelirsek bilgim yettiğince cevap vermeye çalışayım;

Elbette masonlukta tanınırlık söz konusudur. Yani bugün Papua Yeni Gine'de birileri loca kursa, kendi öğreti ve kaynakları olsa ve kendilerine mason deseler bu, UGLE veya Fransa Obesiyansı'yla tanışıklığı olacağı manasına gelmez. Aynı gelenek ve ezoterik öğretiye sahip büyük localar birbirlerini tanırlar. Yani bugün Papua Yeni Gine'de UGLE tarafından tanınan bir locanın olması için ezoterik öğretide aynı bilgiyi paylaşan, aynı geleneğe sahip bir loca olması gerekir. Bu şekilde Papua Yeni Gine'de tanınan bir loca kurulduğu zaman zaten öğretileri, tarihi, ezoterik bilgi birikimi aynı olacak ve bu bilgiyi kendi kültürlerine uyarlayıp bireysel gelişimlerini sağlayacaktır üyeleri.

Derece konusuna gelirsek ritler pek tabi birbirlerini tanırlar. Yani bugün Dünya'nın başka bir yerindeki Eski ve Kabul Edilmiş Skoç Riti'ne mensup ve oranın öğretileriyle 33.dereceye ulaşan mason pek tabi Türkiye'deki Eski ve Kabul Edilmiş Skoç Riti'nde de 33.derece olabilir veya olmayabilir bu biraz da locaların kararına bağlıdır. Hatta bu sadece farklı ülkeler değil, aynı ülke içindeki farklı vadi ve localarda da geçerlidir. Yani bugün bir mason, başka bir şehre tayini çıksa yahut o locanın toplantılarına katılmak istese bunun için hem kendi locasının büyük üstadından hem de gitmek istediği locanın büyük üstadından izin alması gerekir.

''Masonculuk'' oynamak diye bir şey yoktur. Masonluğun temel öğretisi zaten bireylerinin kendilerini geliştirdiği, aydın bir ülkü mabedi inşa etmektir. Masonluğa katılan kişiler bunu bilen ve bu amaca hizmet eden kişilerdir. Bu yüzden ne bu amaca hizmet etmeyen kurumların masonlukla bir alakası olur, ne de bu amacı yüreğinde taşımayan kişiler mason olur.

Umarım sorularınıza kısıtlı bilgimle yanıtlar verebilmişimdir.

Saygılarımla
Gnothi Seauton

Yaşamak, kendini adam etmektir. Zeka ve bilgiyi kullanarak, etinden, kemiğinden kendi heykelini yapmaktır. - Goethe


Ağustos 23, 2016, 11:17:15 öö
Yanıtla #133
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 2105
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk ve Masonlar

Sn. Risus, nazik cevabınız ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Ritlerin denkliği yadan tanınması kısmını net anladım.

Ancak

'Elbette masonlukta tanınırlık söz konusudur. Yani bugün Papua Yeni Gine'de birileri loca kursa, kendi öğreti ve kaynakları olsa ve kendilerine mason deseler bu, UGLE veya Fransa Obesiyansı'yla tanışıklığı olacağı manasına gelmez. Aynı gelenek ve ezoterik öğretiye sahip büyük localar birbirlerini tanırlar. Yani bugün Papua Yeni Gine'de UGLE tarafından tanınan bir locanın olması için ezoterik öğretide aynı bilgiyi paylaşan, aynı geleneğe sahip bir loca olması gerekir. Bu şekilde Papua Yeni Gine'de tanınan bir loca kurulduğu zaman zaten öğretileri, tarihi, ezoterik bilgi birikimi aynı olacak ve bu bilgiyi kendi kültürlerine uyarlayıp bireysel gelişimlerini sağlayacaktır üyeleri.'

şu bilgilerde tam olarak aradığımı bulamadım.Demek istediğim siz zaten bu loca kurulduğunda (muhtemelen kurucusu/kurucuları) tarafından bir ezoterik tarih,bilgi birikimi ile aynı temel üstüne otruduğundan tanınmasını isteyebilir ve birbirlerini tanıyabilirler demişsiniz.Bunda herşey  tamam.Ama benim kastım belki 'daha köklü' diyebileceğimiz diğer localar veya başka ülkelerde faaliyet gösteren başka büyük localar, daha fazla bilgi, daha büyük 'hazine' ye sahip olabilirler. Sormak istediğim bu hazinenin adil,açık ve şeffaf şekilde 'tüm Dünyada Masonlar Kardeştir' ilkesi çerçevesinde paylaşılır mı? Yoksa evet sizi tanıyoruz sizde aynı veya benzer ezoterik temeller üzerine çalışma yapıyorsunuz ama sizin bilginiz size bizim bilgimiz bize şeklinde bir yaklaşım mı tahayyül etmeliyim.

Teşekkür ederim.

Saygılarımla

ANARCHOSA

Öncelikle masonlukta bilgiye dair bir zorlama yahut ayrıcalık söz konusu değildir. Yani kimse masonlukta bilgisinden ötürü bir başka kardeşini dışlamaz. Ayrıca bilgi, açıktır. Yani Paupa Yeni Gine'deki bir mason yabancı dil kazanarak İngiltere'deki masonların ulaştığı hemen her kaynağa ulaşabilir. Burada temel olan yöntemdir. Birbirlerini tanıyan büyük locaların, Dünya'nın her yerinde bir takım bireysel gelişime dair yöntemleri vardır. Hatta yöntem ve izlenecek yollar Çırak, Kalfa, Üstat Sembolizması gibi kaynaklarla pekiştirilir.

Bunun dışında kalan bütün bilgi edinimi bizzat masonun kendisine bırakılmıştır. Yani hiç kimse bir masonu illa şunları da okuyacaksın diye zorlamaz yahut hiçbir mason Dünya'nın başka bir yerindeki kardeşini bilgisine göre değerlendirmez. Bugün Dünya'nın farklı yerlerinde bilgi birikimi olarak İngiltere'deki birçok masondan daha bilgili masonlar pek tabi vardır. Ülkemizde de vardır. Bu konuda dışlamanın aksine teşvik vardır. Zira bir mason başka bir mason kardeşi kendisinden daha fazla bilgi donanıma sahip olduğu zaman mutlu olur ve teşvik olur.

Saygılarımla
Gnothi Seauton

Yaşamak, kendini adam etmektir. Zeka ve bilgiyi kullanarak, etinden, kemiğinden kendi heykelini yapmaktır. - Goethe


Ağustos 23, 2016, 11:32:36 öö
Yanıtla #134
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

Her kültür,inanç,grup,topluluğun bir başlangıç yeri ve sebepleri var, hepsinin kendine ait bir birikimi,Hazinesi var (bilgi anlamında). Sonra topluluklar değişik ülkelerde farklı kültürlerde büyüyüp serpiliyor. Anlaşılan o ki başlangıcı değişik mitlere dayansa da  Masonluk İngiltere Fransa vb değişik kültürlerde gelişti.Bir şekilde birbirleriyle ilişki/bağlantıları var ancak, geçmiş hazinelerin bu farklı kültürlerde yetişmiş değişik Localarda paylaşılması adil,açık ve şeffafmıdır?Birbiriyle denkmidir? Akreditasyon gibi bir uygulama muhtemelen yoktur ama, söz gelimi skoç ritine göre bir yerdeki 33 derece mason bir başka ülkedeki locada aynı derecede kabul edilirmi?

Skoç Riti çerçevesinde cevap veremem. Ancak, üç dereceden oluşan simgesel masonlukta, büyük localar (yani otoriteler) arası masonik tanınmışlık esastır. A kişisi, Türkiye'deki X Büyük Locasına tabi bir locanın düzenli bir mensubuysa ve ABD'deki Y Büyük Locası da, Türkiye'deki X Büyük Locasını masonik olarak tanıyor ise, A kişisi ABD'deki Y Büyük Locasına bağlı bir locanın toplantılarına, önceden haber verilmek ve diğer bazı bürokratik şartların yerine getirilmesi şartıyla katılabilir. Derecesi ne ise, aynı derece ile katılır. Skoç Riti için de aynı tür bir uygulamanın geçerli olması lazım. Tanınmışlık esastır.

Türkiyedeki Locaları direk kastederek incitmek alınganlık yaratmak istemem o yüzden biraz şakayla karışık, papua yeni gine Locası gerçekten Masonluğun kadim bilgilerine ulaşabilmekte midir?. Tören ve ritüelleri ile eğitimleri açısından UGLE veya başka loca lardaki mason lardan bir fark var mıdır.? Yani sadece masonculuk mu oynanır papua yeni gine locasında, gerçekten gelişim ve tekamül için bu kardeşliğe girmiş kişi beklentilerini bulabilir mi?

Papua Yeni Gine için yorumda bulunamam. Türkiye'de masonculuk oynanmaz. Türkiye'de masonluk önemlidir ve uluslararası arenada da bu böyle bilinir. Ancak ülkeler arasında uygulama farklılıkları elbette ki vardır. Örneğin İngiltere Masonluğu'nun tamamen farklı bir yapısı vardır. Diğer ülkelerde Skoç Riti'nde verilen öğretiler, UGLE'de simgesel masonluk çatısı altında verilmektedir, zira UGLE ritleri tanımaz. Farklı bir organizasyonal yapısı vardır.

çoğu mason bu sebepten mi istediklerini bulamadıkları için mi masonluktan ayrılmıştır (hatta pek çoğu ayrılmış birde düşman olmuştur).

Masonların kendi istekleriyle masonluktan ayrılma sebepleri epeyce geniş bir yelpazede değerlendirilmelidir.

- Yanlış beklentiler (ticari, çıkar, vb.) ile girip, istediklerinin gerçekleşmeyeceğini anlamak
- Bozuştuğu kişi(ler) nedeniyle, tüm masonluğa küsmek
- Masonluktan, felsefeden, yapılan çalışmalardan zevk almamak, sıkılmak ve ilgisini kaybetmek
- Kişi özelinde diğer masonlarda masonlukla bağdaşmayan davranışlar gözlemlemek, bunlara gereğinden fazla hoşgörü gösterildiğine kanaat getirmek, bu durumdan rahatsız olmak
- Eğer kamuda çalışıyorsa ve mason olduğu çalıştığı yerde ortaya çıkmışsa, masonluğuna olumsuz bakılan siyasi atmosferden ve beraberinde gelen olumsuz ayrımcılıktan bıkmış olmak
- Masonluğun kurumsal anlamda aktif bir sivil toplum kuruluşu gibi davranması gerektiğine inanıp, bu tür bir aktiviteyi göremiyor olmaktan ızdırap duymak.
- Loca görevlerinin verilmesinde kendisine haksızlık yapıldığını düşünmek
- Tahkikat mekanizmasına rağmen, katılan kişinin yanlış kişi olduğunun ve aslında hiç alınmamış olması gerektiğinin anlaşılması üzerine kişinin sosyal olarak izole edilmesi sonucunda, kişinin istifası (sonradan düşman olanlar genelde bu kişilerdir)
« Son Düzenleme: Ağustos 23, 2016, 11:42:59 öö Gönderen: Spock »
Live long and prosper.


Ağustos 23, 2016, 09:58:51 ös
Yanıtla #135
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı

Masonların kendi istekleriyle masonluktan ayrılma sebepleri epeyce geniş bir yelpazede değerlendirilmelidir.

- Yanlış beklentiler (ticari, çıkar, vb.) ile girip, istediklerinin gerçekleşmeyeceğini anlamak
- Bozuştuğu kişi(ler) nedeniyle, tüm masonluğa küsmek
- Masonluktan, felsefeden, yapılan çalışmalardan zevk almamak, sıkılmak ve ilgisini kaybetmek
- Kişi özelinde diğer masonlarda masonlukla bağdaşmayan davranışlar gözlemlemek, bunlara gereğinden fazla hoşgörü gösterildiğine kanaat getirmek, bu durumdan rahatsız olmak
- Eğer kamuda çalışıyorsa ve mason olduğu çalıştığı yerde ortaya çıkmışsa, masonluğuna olumsuz bakılan siyasi atmosferden ve beraberinde gelen olumsuz ayrımcılıktan bıkmış olmak
- Masonluğun kurumsal anlamda aktif bir sivil toplum kuruluşu gibi davranması gerektiğine inanıp, bu tür bir aktiviteyi göremiyor olmaktan ızdırap duymak.
- Loca görevlerinin verilmesinde kendisine haksızlık yapıldığını düşünmek
- Tahkikat mekanizmasına rağmen, katılan kişinin yanlış kişi olduğunun ve aslında hiç alınmamış olması gerektiğinin anlaşılması üzerine kişinin sosyal olarak izole edilmesi sonucunda, kişinin istifası (sonradan düşman olanlar genelde bu kişilerdir)


Sayın SPOCK dediğiniz gibi ayrılma sebepleri epeyce geniş bir yelpazede değerlendirilmelidir ancak yazdığınız tüm sebepler sizcede tek taraflı değil mi?
- Belki kişi aradığı huzuru Masonlukta bulmak istemiştir ama bulamamıştır.
- Masonlukta beklediği adaleti bulamamıştır.
- Aradığı kardeşlik ruhunu bulamamıştır.
- Ülkemizde olan cam tavan(kast sistemi) geleneği belki de Türkiyede bulunan Mason localarınada bulaşmıştır

       Bunlar sadece bir iddia, bu iddiaları çürütmek,desteklemek veya eleştirmek Sayın Mason üyelere düşer sanırım bence bu sitenin tamda amacı bu...
Güneş ışınları neyse kara toprak için gerçek aydınlanmada odur bu dünyada Doğanlara...


Ağustos 23, 2016, 10:46:35 ös
Yanıtla #136
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Ararat sıraladığı ilk üç maddede haklı. Fakat benim ve Sn. Ararat'ın yazdıkları birbirlerini yanlışlamıyor.

Örneğin:

Kişi özelinde diğer masonlarda masonlukla bağdaşmayan davranışlar gözlemlemek = Aradığı kardeşlik ruhunu bulamamak + aradığı huzuru bulamamak

Loca görevlerinin verilmesinde kendisine haksızlık yapıldığını düşünmek = Masonlukta beklediği adaleti bulamamak

Masonluğun kurumsal anlamda aktif bir sivil toplum kuruluşu gibi davranması gerektiğine inanıp, bu tür bir aktiviteyi göremiyor olmaktan ızdırap duymak = aradığı huzuru bulamamak

Live long and prosper.


Ağustos 24, 2016, 09:52:15 öö
Yanıtla #137
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Spock yorumlarıız için teşekkür ederim Saygılar...
Güneş ışınları neyse kara toprak için gerçek aydınlanmada odur bu dünyada Doğanlara...


Ağustos 25, 2016, 03:01:32 öö
Yanıtla #138
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Her cemiyet doğru yada ütopik bir Ülkü üzerine bina edilir, edilmelidirde zaten.
Masonluğun ülküsü ise kardeşlik ülküsü ile dünyada var olan ve olagelmiş sorunlara çözüm bulmak.
Masonluğu var eden budur peki işin aslı Bumu dur?
Bu mümkünmü? Masonluk bunu nasıl mümkün hale getirebilir?

Beni mason olamam fikrine iten sebepte budur.
İnsanlar yaradılis fitratlari gereği ego ve komplex leri olur.
Habil ile kabil sadece 2 kardes iken sorunsuzlukta dahi sorun oldu.Kapital düzen yoktu dolayisi ile emperyalist düşüncede yoktu şimdi bu düzen ile bu kardeşlik nasıl olacak?
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Ağustos 25, 2016, 12:47:12 ös
Yanıtla #139

Bilinen masonluğun temellerin de ,Trinity Koleji, Cambridge; ne kadar yer tutar?
Sen Özelsin


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
9688 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 29, 2010, 12:28:12 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4376 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 17, 2008, 01:03:58 öö
Gönderen: blossom
8 Yanıt
18473 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 17, 2016, 06:51:04 ös
Gönderen: Tesla
17 Yanıt
15242 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 01, 2010, 01:06:28 öö
Gönderen: Cornelius
41 Yanıt
31987 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 12, 2011, 09:16:56 ös
Gönderen: Cin Ruhi
2 Yanıt
9391 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 24, 2011, 03:20:19 ös
Gönderen: burak2235
25 Yanıt
21701 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2012, 09:52:24 öö
Gönderen: peacewings
3 Yanıt
9568 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 21, 2016, 09:24:06 öö
Gönderen: Birisi
12 Yanıt
8846 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 25, 2013, 09:20:07 ös
Gönderen: karahan
5 Yanıt
4491 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 16, 2015, 04:13:51 öö
Gönderen: karahan