Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluğun Geleneksel Kimliği  (Okunma sayısı 6362 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 20, 2011, 03:33:57 öö
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 879
  • Cinsiyet: Bay

Masonluğun geleneksel kimliği, inisiyatik kültürün değerleri ve Operatif Masonluğun töreleri tarafından belirlenir. Bu kimliği oluşturan unsurların listelenmesi şüphesiz tartışmaya açık bir konu olmakla birlikte, dünyada birçok Büyük Loca, ifadesini İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın 1989 tarihli Hür Masonluğun Dış İlişkileri Beyannamesi’nde bulan aşağıdaki sekiz ilkenin, Masonluğun geleneksel kimliğinin muhafazası için şart olduğunda hemfikirdir…

1) Büyük Loca’nın muntazam bir Büyük Loca tarafından, ya da intizamlarına muntazam bir Büyük Loca’nın kefil olduğu en az üç Loca’nın bir araya gelmesiyle kurulmuş olması

2) Büyük Loca’nın bağımsız ve kendi kontrolü altındaki Localar üzerinde mutlak otoriteye sahip olması; sembolik dereceleri idare etme yetkisine tek başına sahip olup, bunu herhangi bir diğer masonik örgüt ile paylaşmaması

3) Büyük Loca’nın jüridiksiyonu altındaki Masonların erkek olmaları ve kadınları kabul eden Localarla hiçbir masonik temasta bulunulmaması

4) Büyük Loca’nın jüridiksiyonu altındaki Masonların bir Yüce Varlığa inanmaları

5) Büyük Loca’nın jüridiksiyonu altındaki Masonların yeminlerini Kutsal Yasalar Kitabı üzerine etmeleri

6) Hür Masonluğun üç büyük nurunun (Kutsal Yasalar Kitabı, Gönye ve Pergel), Büyük Loca’ya bağlı Locaların çalışmaları esnasında açık bulundurulması

7) Localar içinde dinî ve siyasi tartışmalara yer verilmemesi

8) Masonluğun eski nizamlarına (Eski Landmarklar’a), ve mesleğin örf ve âdetlerine, Büyük Loca ve kendisine bağlı Localar tarafından riayet edilmesi masonik literatürde, bu sekiz ilkeyi benimseyerek çalışan Büyük Localar “muntazam” olarak tanımlanırlar.

Farklı Masonluk anlayışları

Masonlukta Büyük Locaların bağımsızlığı esastır. Onun için her Büyük Loca, dilediği masonik anlayışı benimsemekte serbesttir. Türkiye Büyük Locası, kendi Masonluk anlayışını, Büyük Loca Tüzüğü’nün başlangıcındaki Hür Masonluğun Temel Prensipleri başlıklı bölümde ifade eder. Benimsediğimiz bu prensipler, Masonluğun geleneksel kimliğine uygundurlar. Dolayısıyla, Türkiye Büyük Locası, muntazam bir Büyük Locadır.

Tanıma/Tanınma

Bir Büyük Loca’nın bir başka Büyük Loca’yı tanıması, o Büyük Loca’yla Masonik ilişki kurmayı kabul etmesi ve dolayısıyla iki Büyük Loca’nın mensuplarının birbirlerinin masonik çalışmalarına katılabilmeleri manasına gelir. Bir Büyük Loca’nın bir diğerini tanıması ya da tanımaması tek taraflı bir tasarruftur. Başka bir deyişle her Büyük Loca, dilediği Büyük Locayı tanımakta ya da tanımamakta serbesttir. Doğal olarak, ortak masonik anlayışlara sahip Büyük Localar birbirlerini tanırlar, olmayanlar ise tanımazlar. Bahusus, muntazam Büyük Localar ancak muntazam Büyük Locaları tanırlar. Diğer yandan, muhtelif sebeplerden dolayı, birbirlerini tanımayan muntazam Büyük Localar da mevcuttur. Türkiye Büyük Locası hâlihazırda dünyadaki 144 muntazam Büyük Loca ile tanışmaktadır.

Güncel bir gelişme

İngiltere Birleşik Büyük Locası 5-6 Kasım 2007 tarihlerinde Londra’da, Avrupa’daki muntazam Büyük Locaları davet ettiği “Masonlukta İntizam ve Tanıma İlkeleri” konulu bir toplantı düzenledi. Katılım çok yüksek oldu. Davet edilen bütün Büyük Locaların bu davete icabet ettikleri bildirildi. Böylece, 38 tanesi Büyük Üstat düzeyinde olmak üzere 42 Muntazam Büyük Loca toplantıda temsil edildi. Bu muntazam Büyük Localardan 8 tanesi hâlihazırda İngiltere Birleşik Büyük Locası tarafından tanınmayan Büyük Localardı. Toplantıda herhangi bir ritüelik çalışma yapılmadığı için bu durum sorun teşkil etmedi.

Toplantının hedefi bir görüş alışverişiydi ve Büyük Locaların bağımsızlığı ilkesi gereğince herhangi bir ortak karar alınması söz konusu değildi. Toplantıya katılan Büyük Locaların temsilcileri, bu anlayış içerisinde, İntizam Kavramının öneminden, Masonluk ile toplum ilişkilerine; yeni kurulan Büyük Locaların yaşadıkları sorunlardan, Büyük Localar arasındaki iletişim yöntemlerine uzanan bir yelpazede bakış açılarını dile getirdiler. Özellikle vurgu yapılan hususlardan bir tanesi, Masonluğun kurumsal kimliğinin, dini ve siyasi tartışmaların dışında tutulması gereğiydi. İngiltere Birleşik Büyük Locası adına konuşan Büyük Üstat Naibi Northampton Markisi, Masonluğun bireysel kendini keşfetme ve geliştirme yolculuğu olduğunu; dolayısıyla üyelerine etki etmek dışında herhangi bir toplumsal etki arayışında olamayacağını; diğer yandan Masonluğun değerlerini temessül eden Masonların, birey olarak ve Mason kimliklerini kullanmaksızın topluma olumlu etkilerde bulunmalarının doğal olduğunu söyledi. Muntazam Masonlu­ğun, ne kadar evrensel ve asil olursa olsun, herhangi bir amacın lobisini yapamayacağının altını çizdi. Vurgulanan bir diğer husus da, “uluslararası masonik toplantılar” kavramına gösterilmesi gereken hassasiyetti. İskoçya Büyük Locası adına konuşan Büyük Üstat Sir Archibald Ewing Muntazam Büyük Locaları bir araya getiren ve daimi Sekretaryaları olan toplantıların, ne kadar iyi niyetle düzenlenirse düzenlensinler, Büyük Locaların bağımsızlığı ilkesini ihlal tehlikesini taşıdıklarını söyledi. Görüşülen bir diğer konu da, muntazam Masonluğun İtalya’daki durumuydu. Hâlihazırda İtalya’da birbirini tanımayan iki muntazam Büyük Loca var: İtalya Büyük Doğusu (Grande Oriente d’Italia) ve İtalya Muntazam Büyük Locası (Gran Loggia Regolare d’Italia). Dünyadaki muntazam Büyük Locaların bazıları İtalya Büyük Doğusu’nu, bazıları da İtalya Muntazam Büyük Locası’nı tanıyorlar. Katılımcılar (ki bunlar arasında İtalya’daki her iki Büyük Loca’nın da Büyük Üstatları vardı) Masonluk­taki geleneksel uygulamalara aykırı bu durumu ortadan kaldırma yollarını görüştüler.

Özetle toplantı, Avrupa’daki muntazam Büyük Locaların bilgi ve görüş alışverişinde bulundukları; uygulamadaki bazı zorlukların halli üzerine fikir ürettikleri müstesna bir zemin teşkil etti. Dile getirilen görüşlerin çeşitliliğine rağmen, bir ana fikir, toplantıya yol gösterdi: Muntazam Masonluk ilkeleri, Masonluğun doğasının bir yansımasıdır. Dola­yısıyla bu ilkeleri değiştirmek, Masonluğun doğasını değiştirmeye kalkmak anlamına gelir.

M. Remzi SANVER / 2008


Şubat 20, 2011, 04:29:30 öö
Yanıtla #1
  • -M-
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 357
  • Cinsiyet: Bay

Guzel bir calisma olmus.

Saygilar
İmza -M-


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
2827 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 29, 2007, 02:06:57 öö
Gönderen: shemuel
2 Yanıt
5247 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 28, 2007, 09:35:47 ös
Gönderen: shemuel
15 Yanıt
12314 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 18, 2011, 01:44:12 ös
Gönderen: shakespeare
4 Yanıt
5144 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 09, 2014, 09:06:03 öö
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
13092 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 23, 2009, 05:56:33 ös
Gönderen: lucifer
12 Yanıt
7204 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 16, 2010, 10:58:15 ös
Gönderen: MASON
0 Yanıt
5023 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 01, 2010, 04:55:33 ös
Gönderen: ozkann
0 Yanıt
3592 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 01, 2010, 07:49:01 öö
Gönderen: Genius Loci
13 Yanıt
30490 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 17, 2016, 12:09:58 öö
Gönderen: Herakles
9 Yanıt
9564 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 11, 2014, 04:28:09 ös
Gönderen: BULGARIA