Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Takvim Gazetesi Masonluk Yazı Dizisi Bölüm 9  (Okunma sayısı 3646 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 13, 2013, 06:01:15 öö
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

İspiyoncu Masonlar

17. derecedeki bir Mason anlatıyor: Aynı sektördeki iki Mason, yükselmek için birbirlerini ispiyonlar. Bu Loca tarafından kabul görmese de, Masonlar arasında sık sık tercih edilir...

Masonluktaki çalışmalar, birbirlerine doğrudan bağlı olmayan birimler kapsamında yürütülür. Bu birimlerden her biri "Loca" olarak anılır. Localar kendi aralarında birleşerek federatif bir örgütlenme oluşturur. Böyle bir örgüte de "Büyük Loca" denir. Locanın sözlük anlamı aslında "dünya" ya da "evren" demektir. Masonluk'ta ise "en küçük Mason birimi ve topluluğu" anlamına gelir. Locaların federasyonuna niçin "Büyük Loca" denildiği ise şöyle açıklanıyor: "Tarihte birkaç bağımsız locanın bir araya gelerek kurdukları ilk Mason örgütüne 'Büyük Loca' denmiş. Sonra bu terimin çok sayıda locadan oluşan bir Mason örgütünü nitelemek üzere kullanımı yerleşmiştir..."

REKABET BİTMİYOR!
Büyük Localar arasındaki ilişkilerin kurulması da çok ilginç olarak yorumlanıyor. İki Büyük Loca karşılıklı olarak birbirlerini birer "düzenli Mason örgütü" olarak tanırsa, aralarında Masonca dostluk ilişkileri kurulabilir. Ancak, Masonluk'taki "örgütsel düzen" kavramı üzerinde uyuşamıyorlarsa, böyle bir ilişki asla kurulamaz. Masonlukta 'düzen' anlamı ise, "Masonluğun amaç ve ilkeleri ile yasalarına göre örgütlenerek çalışmak" demektir. Masonlar'ın birbirleriyle yarıştıkları da belirtilir. Tabii, bu asla kabul edilmez ama Loca'ya yakın isimler, bazı röportajlarında bunu kabul ederler. Adı gizli tutulan 17. derecedeki bir Mason'un anlattıkları şöyle: "Mason olmak zordur. Bunu başardıktan sonra da rekabet sürer. Kuralları serttir. Hata kabul edilemez. Ayrıca birbirimizle de bir yarış içine gireriz. Özellikle aynı sektörde görev alan Masonlar, birbirlerini bile ispiyonlar. Bu ilk bakışta kabul edilemez bir durum gibi görünse de, ispiyonun getirdikleri o kişiyi hızla yükseltebilir. Buna birkaç kez şahit oldum."

ÇANTA TAŞIMAK
Türkiye'nin geçmişte en iyi komedyeni olarak gösterilen bir isim, Mason olduktan sonra yaşadıklarını şöyle anlatmıştı: "Çırak olduğum 1 yıl içinde ustalarımın çantalarını taşıdım. O tarihte 55 yaşındaydım. Pişman değilim. Çünkü Mason olunmaz Mason olmaya çalışılır. Ülkü mabedi hedefine varılabilmesi için tek yol kendi kendini düzeltmekten geçer. Bu varılamayan bir hedeftir ki güzel olan budur galiba."
Live long and prosper.


Aralık 20, 2013, 04:02:08 ös
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Biraz daha gidelim bakalım… Ancak bundan sonra biz de ister istemez ön yargılı olacağız.



İspiyoncu Masonlar

17. derecedeki bir Mason anlatıyor: Aynı sektördeki iki Mason, yükselmek için birbirlerini ispiyonlar. Bu Loca tarafından kabul görmese de, Masonlar arasında sık sık tercih edilir...

Bakın, yine aynı şey… Türkiye’de Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’nin 17. derecesi de hiçbir zaman uygulanmamıştır. Burada da mı bir rakam hatası var; yoksa uyduruktan seçilmiş olan 17. derece mi yine tutmuyor?


Masonluktaki çalışmalar, birbirlerine doğrudan bağlı olmayan birimler kapsamında yürütülür. Bu birimlerden her biri "Loca" olarak anılır.
Localar kendi aralarında birleşerek federatif bir örgütlenme oluşturur. Böyle bir örgüte de "Büyük Loca" denir. Locanın sözlük anlamı aslında "dünya" ya da "evren" demektir. Masonluk'ta ise "en küçük Mason birimi ve topluluğu" anlamına gelir. Locaların federasyonuna niçin "Büyük Loca" denildiği ise şöyle açıklanıyor: "Tarihte birkaç bağımsız locanın bir araya gelerek kurdukları ilk Mason örgütüne 'Büyük Loca' denmiş. Sonra bu terimin çok sayıda locadan oluşan bir Mason örgütünü nitelemek üzere kullanımı yerleşmiştir..."

Doğru. Doğruya elbette doğru.


REKABET BİTMİYOR!
Büyük Localar arasındaki ilişkilerin kurulması da çok ilginç olarak yorumlanıyor. İki Büyük Loca karşılıklı olarak birbirlerini birer "düzenli Mason örgütü" olarak tanırsa, aralarında Masonca dostluk ilişkileri kurulabilir. Ancak, Masonluk'taki "örgütsel düzen" kavramı üzerinde uyuşamıyorlarsa, böyle bir ilişki asla kurulamaz. Masonlukta 'düzen' anlamı ise, "Masonluğun amaç ve ilkeleri ile yasalarına göre örgütlenerek çalışmak" demektir. Masonlar'ın birbirleriyle yarıştıkları da belirtilir. Tabii, bu asla kabul edilmez ama Loca'ya yakın isimler, bazı röportajlarında bunu kabul ederler.

Buradaki anlatımlar da doğru ama masonların birbirleriyle yarıştıkları yok.

Adı gizli tutulan 17. derecedeki bir Mason'un anlattıkları şöyle: "Mason olmak zordur. Bunu başardıktan sonra da rekabet sürer. Kuralları serttir. Hata kabul edilemez. Ayrıca birbirimizle de bir yarış içine gireriz. Özellikle aynı sektörde görev alan Masonlar, birbirlerini bile ispiyonlar. Bu ilk bakışta kabul edilemez bir durum gibi görünse de, ispiyonun getirdikleri o kişiyi hızla yükseltebilir. Buna birkaç kez şahit oldum."

İlginç bir şey… Galiba bu kişi mason falan değil de kendini mason diye satıyor. Çünkü masonlar arasında öyle şeyler olmaz. Kendini mason diye satmaya çalışanın kendine benzettikleri arasında böyle şeyler oluyorsa, ona ne diyebiliriz ki “Ayıptır, yapmayın. Uygur ve töreli insanlara yakışmaz.”dan başka.

ÇANTA TAŞIMAK
Türkiye'nin geçmişte en iyi komedyeni olarak gösterilen bir isim, Mason olduktan sonra yaşadıklarını şöyle anlatmıştı: "Çırak olduğum 1 yıl içinde ustalarımın çantalarını taşıdım. O tarihte 55 yaşındaydım. Pişman değilim. Çünkü Mason olunmaz Mason olmaya çalışılır. Ülkü mabedi hedefine varılabilmesi için tek yol kendi kendini düzeltmekten geçer. Bu varılamayan bir hedeftir ki güzel olan budur galiba."

O çanta taşıma işi ne yazık ki bizim bazı üniversitelerimizde yıllar önce vardı; hâlâ var. Ancak bir mason böyle işler yapmaz. Türkiye’nin en iyi komedyeni olarak nitelenen kişi de şayet Zeki Alasya ise, böyle bir şey söylemiş olduğunu hiç sanmam. Başka bir mason da söylememiştir. Ola ki bu “çanta taşıma” sözü mecazi bir anlamda kullanılmış olsun; bilginin ardından gitmek, üstat derecesindeki masonların bilgi birikimini edinmek için yük altına girmek gibi bir anlamda…


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Aralık 20, 2013, 04:32:07 ös
Yanıtla #2
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 132
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM,

Çanta , loca görevlilerinin giydiği şeylerin içerisinde olduğu çantadır, üstadın kişisel özel çantası değildir. Geçmiş yıllarda bu çantalar bir odada bulunurdu. Çalışma başlamadan önce çırak gider çantaları alır ve mabede getirirdi. Artık bu çantalar mabedde durmaktadır.Çırakların çanta taşıması diye bir durum kalmamıştır.

Bu yöntem nefs terbiyesi yanında, çırağın binayı tanıma, diğer kardeşlerle diyaloğa girme gibi farklı durumlara da hizmet etmekte idi.

Saygılar




 
Her şeye rağmen bir nura doğru yürüyoruz...


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
6 Yanıt
6629 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 14, 2013, 07:55:18 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
5163 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 14, 2013, 09:33:20 öö
Gönderen: asimov
1 Yanıt
3692 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 14, 2013, 04:15:12 ös
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
4275 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 15, 2013, 10:14:26 öö
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
2912 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 17, 2013, 09:51:00 öö
Gönderen: irukanji
3 Yanıt
4513 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 19, 2013, 08:00:33 ös
Gönderen: ozkann
2 Yanıt
3587 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 19, 2013, 01:18:46 ös
Gönderen: ADAM
11 Yanıt
7102 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 21, 2014, 03:43:26 ös
Gönderen: KEMAL_7
0 Yanıt
2049 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 13, 2013, 06:02:14 öö
Gönderen: Spock
0 Yanıt
1963 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 13, 2013, 06:03:07 öö
Gönderen: Spock