Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: BİR LOCA NASIL KURULUR? - 2  (Okunma sayısı 3800 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 06, 2010, 09:11:18 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay





Çoğu büyük locaların tüzükleri, bir locanın kurulabilmesi için bir araya gelecek olan kurucu üyelerden en az yedisinin, yalnızca “üstat” derecesinde olmalarını yeterli görmez. Bu kardeşlerin “üstatlık derecelerini, kuruluş tarihinden belirli bir süre (örneğin en az üç yıl) önce almış bulunmaları” gerektiğini belirtir. Başka koşullar da öngörülmekte olabilir.

Loca, çalışmalarına başladığında hatta daha kuruluşu sırasında, kurucu üyelerinden birini başkan yani masonik terimiyle üstad-ı muhterem olarak seçer. (Türkiye’de bir tek ÖMBL ona “Saygıdeğer Üstat” diyor) Bu da, kurucular arasında, yalnızca kişiliği bakımından değil, Masonluktaki geçmişi bakımından ve obediyansın tüzükleri uyarınca bir locada bu görevi yapabilecek nitelikte masonların da bulunmasını gerektirir. Hatta bazı büyük locaların tüzükleri, kurucular arasında daha önce bu görevi yapmış olan birkaç masonun bulunmasını bile zorunlu tutar. Demek oluyor ki; bir loca kurabilmek için gerekli olan bilgisel ve deneyimsel birikim, yalnızca “üstat” derecesini almış bulunmakla sağlanamamaktadır. Loca yönetimi deneyimini edinmiş olmak da gerekli görülmektedir. Bunlar, ilgili büyük locanın tüzükleri bir yana dursun, yeni kurulacak olan locanın iyiliği içindir.

Peki, «Biz kendi locamızı kendimize göre kurarız. Bağlanmak istediğimiz büyük loca bizi sinesine almazsa bağımsız kalır ve çalışmalarımızı yürütürüz.» denilebilir mi?

Buna daha önce de değinmiştim ama bir kez daha belirteyim: Hiçbir büyük locaya ya da bir başka masonik otoriteye bağlı olmaksızın, tümüyle bağımsız çalışan localar da vardır. Bazı mason kuruluşları bu “bağımsız loca” olgusunu hoş karşılarken, bazı mason kuruluşlarının benimsedikleri örgütlenme kuralları uyarınca hiçbir loca düzenli bir büyük locaya bağlanmaksızın, en azından düzenli bir loca olarak tanınmaksızın “düzen” kazanamaz; bir diğer deyişle “bağımsız loca” bir mason kuruluşu sayılamaz ve kabul edilemez. Hayli tartışmalı olan bu konu üzerinde Dünya Masonluğu’nda henüz tam bir uyuşma sağlanamamıştır. Böyle bir uyuşmanın sağlanamaması, mason kuruluşlarının “düzen” kavramının tanımı üzerinde uyuşamamalarından ileri gelir.

Bir büyük locanın ya da bir diğer masonik otoritenin, kendine bağlanmayı öngörerek kurulmuş olan bir yeni locayı bünyesine kabul etmek zorunda olmadığına da değinmiştim. Ayrıca ilgili örgütün o sıradaki tutumu belki de o locanın çalışacağı çevrede (Masonlukta buna genellikle “vadi” deniyor)  yeni bir loca kurulmasına karşı olabilir. Bu nedenle, belli bir büyük locaya bağlı olarak çalışan locaların kimi üyeleri ya da bir başka büyük locaya üye iken kendi dilekleriyle ayrılan (istifa eden) masonlar, aralarında birleşerek bir loca kurmaya girişmeden önce; kuracakları bu yeni locanın bağlanmasını öngördükleri örgütün ileri gelenleriyle bir ön görüşme yaparlar. Buna “nabız yoklaması” da denilebilir. Daha önce de değinmiş olduğum böyle bir girişim, masonik geleneklere çok uygun düşer ve sonradan doğması olası birtakım yanlış anlama ya da gücenmeleri daha başından önler.

Eğer büyük locanın üst düzey yöneticileri yeni bir locanın kurulmasına sıcak bakmıyorsa, onu kurmaya hazırlanmakta olan masonların hiç olmazsa bir süre için girişimlerini erteler çünkü yeni bir locanın kuruluşunun “oldu bitti”ye getirilemeyeceğini bilirler. Yeni bir locanın kurulması, her mason topluluğu için mutlu bir olaydır. Eğer bu, üst düzey yönetimince istenmiyorsa, bu isteksizliğin mutlaka bir gerekçesi vardır.

Bazı büyük loca ya da masonik otoriteler, birtakım çevre ya da belli bölgelerde çalışacak olan locaların sayısını sınırlandırmıştır. Bunun da elbette bir gerekçesi vardır. Dolayısıyla Masonlukta genelde çok isteniyor diye öyle her yerde yeni bir loca kurulamayabilir.




Şimdi sözlerimize burada bir ara verelim ve izleyecek bölümde “düzenli bir loca”nın nasıl oluşturulduğu incelemeye hazırlanalım.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
3857 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 27, 2010, 09:02:17 öö
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
4800 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2010, 08:41:15 öö
Gönderen: Genius Loci
0 Yanıt
2664 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 01, 2010, 08:53:49 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2733 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 02, 2010, 08:46:01 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4573 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 05, 2010, 08:39:58 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3133 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 07, 2010, 03:42:26 ös
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
3579 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 09, 2010, 09:44:09 ös
Gönderen: AKTUĞ
0 Yanıt
3974 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 10, 2010, 10:45:42 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3554 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 11, 2010, 08:13:11 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3022 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 12, 2010, 01:57:44 ös
Gönderen: ADAM