Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: MMT - Ocak 28, 2017, 10:04:03 ös

Başlık: Türkiye'de masonik semboller / Ankara
Gönderen: MMT - Ocak 28, 2017, 10:04:03 ös
   Sayın üyeler merhaba;

   Uzun zaman önce Ankara'da bir binanın üzerinde sembol dikkatimi çekmişti. Geçen haftalardaysa akşam önünden bu sembolün parlaması aklımda bir merak oluşturdu. Bahsettiğim bina Ankara'nın sembol binalarından biri. Gerçi Ankara'da muhtemelen 100'den fazla sembol bina olduğunu düşünürsek bu ötekilere göre biraz geride kalabilir.

   Bahsettiği bina Ankara Merkez Orduevi. Resmini ve binanın üzerindeki Merkez Orduevi'ne ait sembolü paylaşıyorum.  (Ayrıca 2. resimde renklendirilmemiş sembolü görebilirsiniz. Renklendirilmemiş hali daha net fakat renklerden dolayı benzerlik kaybolabiliyor.)

   Bu sembolün gerek renkleri olsun gerek hava karardığında ışıklandırılması olsun oldukça dikkat çekici. Sembolde açıkça görülebiliyor ki Merkez Orduevi'nin başharfleri olan "M" ve "O" harflerinden oluşuyor. Sembolde "O" harfi "M"harfinin üzerine yerleştirilmiş. Tabii bu, o binanın ne binası olduğunu bilenler için geçerli. Ben binayı ilk gördüğümde arkadaşıma oradaki üçgenlerin ne anlama geldiğini ve binanın ne binası olduğunu sormuştum. (Her ne kadar sembolde kapalı ve kusursuz bir üçgen olmasa da uzaktan bakıldığında bu tarz şekiller algılamak oldukça olası)

   Ayrıca bu sembolün masonların en çok kullandığı gönye pergel sembolüne çok benzediğini düşünüyorum. Renklendirmesi de bu benzerliği tamamlıyor gibi. Dikkat edilirse "O" harfinin köşeleri kusursuz bir şekilde "M" harfinin çizgileriyle aynı doğrultu üzerine yerleştirilmiş. Bu şekilde karşımıza "Pergel"i çıkarıyor gibi. Ayrıca aynı düşünce tarzıyla "Gönye"yi de görmek mümkün.

   Bu konuda sizin düşünceniz nedir? Sizce benim görüşüm sadece bir yanılsama mı?

   Ya da farklı bir soru sorayım. Masonik semboller kullanılırken olduğu gibi mi kullanılır yoksa gizli bir şekilde, şeklinde oynamalar yapılmış semboller de karşımıza çıkar mı?

Başlık: Ynt: Türkiye'de masonik semboller / Ankara
Gönderen: Ankara - Şubat 15, 2017, 02:21:02 ös
Merhaba Sayın MMT, bende habertürk tv de bir ara Ankara Çankaya'daki masonik semboller üzerine bir araştırma programı izlemiştim. Sizin attığınız fotoğraf çok anlamlı ve incelenebilir, şekil Masonluğun gönye pergel şekline benziyor. Böyle şekilleri etrafta görüp dikkat etmek çok farklı, çok anlamlı. :)
Başlık: Ynt: Türkiye'de masonik semboller / Ankara
Gönderen: RANA - Şubat 23, 2017, 04:08:03 ös
Sayin MMT Adanada ki orduevinin uzerindede bu sekilde semboller vardi.Ve acaba demistim bu sembolleri gordugumde.
Ankarada da olmasi ve orduevinde olmasi beni birkez daha sasitti acikca
Bu konu hakkinda bilgisi olanlarin bizi aydinlatmasi guzel olacaktir

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Türkiye'de masonik semboller / Ankara
Gönderen: ADAM - Şubat 23, 2017, 08:55:39 ös
Masonluğun simgeleri arasında "hilal" ile "beş kollu yıldız" da var.
Bundan da bir çıkarsama yapar mısınız?
Daha başka örnekler de ister misiniz?
Başlık: Ynt: Türkiye'de masonik semboller / Ankara
Gönderen: RANA - Şubat 24, 2017, 10:06:08 ös
Tabiki  sayın Adam sadece bu sembolleri abartarak magazinsel bir yorum yapmak değil amacim ama bu benzerliklerse özellikle devletin önemli kurumlarındaki  farklı illerdeki benzerlikler bir paylaşım gereği hissettiriyor insana

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Türkiye'de masonik semboller / Ankara
Gönderen: gfeenatre - Şubat 25, 2017, 11:15:10 öö
Bursa ilimizde bazı yol kavşaklarında tek gözü simgeleyen bazı çalışmalar vardır. Ayrıca Hacivat Ve Karagöz heykellerinde ( yeni yapılan ) tek göz sembolü bulunmaktadır. yeni yapılan karagöz ve hacivat heykelleri aslına bakarsanız hacivat ve karagöze benzememekle beraber bu isim verilmiş olup, oynar başlıklı su fışkırtan devamlı manasızca dönen taşlardan ibarettir.
Başlık: Ynt: Türkiye'de masonik semboller / Ankara
Gönderen: MMT - Şubat 25, 2017, 06:57:58 ös
   Merhabalar, değerli cevaplarınız için teşekkür ederim.

   Şunu belirtmek gerekir ki bazı sembolleri sadece masonlukla ilişkilendirmek yanlış olur. Çünkü "tanrının gören gözü"nü veya yıldız, ay gibi simgeler sadece masonlukta kullanılmıyor. Hatta bahsettiğimiz bu semboller masonluktan daha büyük oluşumlar tarafından kullanıldığı için, bu sembolleri gördüğümüzde aklımıza masonluk gelmeyebilir. (Umarım oluşum kelimesinden kimse rahatsız olmaz.) Fakat pergel ve gönyenin bu şekilde ve bu renklerde bir araya gelmesi direkt olarak masonluğu çağrıştırıyor. (En azından bana bu öağrışımı yapıyor.) Bir mason locasına girdiğinizde karşınıza parlayan bir sembol olarak çıkacak ilk sembollerden birisi bu olabiliyor.. Başka oluşumlar bu sembolü kullansa bile bu sembolün masonlukla özdeşleştiğini düşünüyorum. Bu yüzden de böyle bir paylaşım yaptım.

   Teşekkürler Sayın @Jack Wilder , Sayın @RANA, Sayın ADAM ve Sayın @gfeenatre .

   Ayrıca Sayın ADAM'ın sorusuna cevap verdiğimi düşünüyorum.

   Saygılarımla.

   MMT
Başlık: Ynt: Türkiye'de masonik semboller / Ankara
Gönderen: MMT - Şubat 25, 2017, 08:08:32 ös
   Sayın ANARCHOSA,

   Tam olarak tepki geleceğini düşündüğüm iki noktaya hızlı bir şekilde tepki verdiniz. Teşekkür ederim.

   Evet, "masonluktan daha büyük oluşumlar". Bu sözü kullanırken hiç çekinmiyorum çünkü ay, yıldız gibi figürleri kimlerin kullandığı ortadadır. Var olan tüm birlikteliklere "oluşum" adını verirsek ve bunları günümüzdeki varlık sebeplerinden bağımsız olarak değerlendirirsek, masonlukla kıyaslanamayacak kadar büyük oluşumlar vardır. Sözünü ettiğim oluşum ise devletler. Böyle bir kıyaslamaya gitmek saçma olabilir ama yapılabilir. Zira ben bir kıyaslama yapmadım. Sadece bu figürleri görünce akla masonluk değil başka şeylerin geleceğini belirttim o kadar.

   "Tanrının gören gözü" terimi konusunda haklısınız. Pek uygun bir ifade olmayabilir. Ama uygunsuz olduğunu da düşünmüyorum. Bu göz figürünün yorumlarından biridir sadece. Ben bunu kullanmak istedim o kadar. Yanlış olduğunu düşünüyorsanız düzeltmenizi rica ederim.

   Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Türkiye'de masonik semboller / Ankara
Gönderen: ADAM - Şubat 25, 2017, 08:11:43 ös
Bir araya getirilmiş gönye+pergel bileşik simgesi de salt Masonluğa özgü değildir.
Zaten önemli olan bir biçimsel ya da geometrik düzenleme değil, onun anlamıdır. Göz figürü de öyledir. {Onun "göz" olup olmadığı ayrı konu.}
Masonluğun önemli simgelerinden biri de "üçgen"dir; birkaç ayrı türü vardır üstelik... Şimdi, her nerede üçgen görürseniz o bir "masonik simge" midir.
Masonlukta geçen başka simgelerden de söz edelim mi?
Böyle giderse her yer masonik simgelerle donatılmış olacak!
Başlık: Ynt: Türkiye'de masonik semboller / Ankara
Gönderen: MMT - Şubat 25, 2017, 08:23:58 ös
   Haklısınız Sayın ADAM.

   Peki, pergel ve gönye ikilisinin masonluktaki yeri, diğer sembollere göre daha ön plandadır gibi bir ifade kullanmak doğru olur mu?

   Bana öyle olduğunu düşündüren sebeplerden birisi masonluğun duvar işçiliğiyle ilgili olan ilişkisi, ki zaten mason kelimesi de bu anlama geliyor. İkincisi de masonlukla ilgili alanlarda bu sembolü ötekilere oranla daha sık görüyor olmamız.

   Doğru düşünüyor muyum bilmiyorum. Bu konuda elbette sizler bizleri aydınlatabilirsiniz.

   Saygılarımla. 
Başlık: Ynt: Türkiye'de masonik semboller / Ankara
Gönderen: ADAM - Şubat 25, 2017, 08:33:00 ös
Gönye+pergelin özelliği, belli boyut ve oranlardaki düzenlemesinin (çoğunlukla ortasında G ile birlikte) evrensel boyutta Masonluğun amblemi oluşundan ileri gelir.