Masonlar.org - Harici Forumu

Satranç => Masonlar.org'da Satranc => Konuyu başlatan: MASON - Nisan 21, 2007, 08:08:46 öö

Başlık: Satranc
Gönderen: MASON - Nisan 21, 2007, 08:08:46 öö
Satranc Sevenler icin



www.Masonlar.org

Forum Ana Sayfa
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Haziran 10, 2007, 04:48:16 ös
Sayin Uyeler,

Foruma Satranc eklenmistir. http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?action=chess Bu yeni ozellik suan icin Beta versiyonu olup halen uzerinde calismalar surmektedir. Eksikler tam olarak giderilmeden once sizlere bu ozelligi gostererek hem denemenizi hemde oyuna biraz olsun alismanizi istedim. Satranc suan icin yanlizca ingilizcedir. Otomatik sayfayi yenileme secenegide yok.  Karsilikli oynarken sayfayi kendinizin yenileyerek karsi tarafin hamlesini beklemeniz gerekiyor.

Saygilarimla
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Haziran 10, 2007, 04:51:39 ös
Diger uyeler ile karsilikli oynayabileceginiz bu satranc ta oncelikle "Challenge" secenegi ile uye ismini yazarak oyunu acmaniz gerekiyor. Daha sonra cagirmis oldugunuz uye, "Current" seceneginden actiginiz oyunu bularak oyununuza katilabilir. Oyunda once beyaz olan baslar. Karsi tarafin hamlesini yapip yapmadigini anlayabilmeniz icin sayfayi sizin kendinizin yenilemesi gerekiyor. Zaman ayarlari yada oyunun silinmesi secenekleri suan icin yok. Bu nedenle, herhangi bir uye oyunu terkettiginde (oyun bitmedikce) listede (oynanabilir olarak) kalmaya devam edecektir.
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Haziran 10, 2007, 05:46:03 ös
Dynamic Update denilen, sayfa yenilemenize gerek kalmadan oynayabileceginiz duruma getirilmistir.
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: LuckyEye - Haziran 10, 2007, 05:58:45 ös
Hala gerek var hatta bazen o bile yeterli olmuyor oyundan çıkıp girmek gerekiypor rakibin hamlesini görebilmek için
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Haziran 10, 2007, 07:11:06 ös
Dynamic Update uzerinde halen calisiliyor. My Page bolumune, size teklif edilen karsilasmalari kabul etme secenegi kondu.
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Haziran 11, 2007, 05:40:53 ös
Oyuna davet edildiginizde ozel mesaj gonderme secenegi, oyun gecmisi, tasi geri almak icin rakibe sorma secenegi, eklendi.
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Haziran 13, 2007, 09:16:29 ös
Dynamic Update (sayfayi yenilemenize gerek kalmadan, oynama secenegi) eklenmistir. Suan da karsilikli duraklama yasanmadan Satranc oynayabilirsiniz.
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Haziran 19, 2007, 06:56:34 ös
Dynamic Update ozelligi tamamlanmistir. Suanda karsilikli, sayfa yenilemenize gerek kalmadan diger uyeler ile Satranc oynayabilirsiniz.

http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?action=chess
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Haziran 29, 2007, 05:51:07 ös
"Send" tusu kaldirilmis, aninda guncelleme ozelligi eklenmistir. Tasi yerine biraktiginiz anda karsi taraf hamlenizi gorecektir. Oyun sirasinda karsilikli gorusebilmeniz icin chat bolumu yerlestirildi. Artik diger oyuncularin oyunlarini ve konusmalarinida izleyebilirsiniz.
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: shemuel - Temmuz 05, 2007, 11:10:38 ös
      MASONLUK VE SATRANC


Masonluk ve Müzik, Masonluk ve Matematik, Fizik, Tıp, Masonluk ve niceleri... Bu yazının içerisindekiler, satranç ile örneklemeler taşıyor da olsa, yukarıda belirtilen tüm alanlarla, yazının başlığını oluşturabilecek ölçüde benzerlikler içermektedir. Masonluk evrenseldir ifadesi, sıklıkla “uluslararası” nitelemesine cevaben kullanılır. Mesleğimizin evrensellik niteliği; bu disiplinlerle olan temel benzerlikleri ve bilimsel olana yakınlığı ile değer bulmaktadır düşüncesindeyim.


 
Masonluk ve Satranç. İlk bakışta birbirinden uzak gözükebilecek bu iki konunun aralarındaki benzerlikler ileri seviyededir. Hatta büyük ölçüde benzer disiplinler olarak karşımıza çıkmaktadırlar denilebilir. Bu yazı, satranç üzerinden örneklemelerle, mesleğimizin taşıdığı evrensel nitelik üzerine değerlendirmeleri de içerecektir.

Masonluğun ve satrancın, ne kadar iç içe olduklarına dair bir örnek için uzağa gitmemize gerek kalmıyor. Bu sayımızla başlayan satranç köşesinin, dergimizde yer almasına ilişkin karar mekanizmasının işleyişine bakalım: Bu düşünce aklıma geldiğinde, dergimiz editörü Celil Layiktez Üstadımız’a e-posta gönderdim. Yanıtı, “bir örnek çalışma hazırlarsan iyi olur” şeklindeydi. Hazırladım ve bana ikinci e-postalarında 69. sayıdan itibaren satranç köşesinin yer alacağını ilettiler.

Bu kadar çabuk karar verdirebilen mekanizmanın dayanağı sizce nedir? Celil Layiktez Üstadın kaynak yaratmanın zor olduğu 80’li 90’lı yıllarda satranca verdiği destek mi? Türkiye Satranç Federasyonu başkanlığını yapmış olması mı?

Dergimiz editörlerinin satranca olan yakınlıkları mı?

Yanıt bunlarda değil. Çabuk karar verilerek bu köşenin onaylanması kanımca, bir masonik reflekstir. Bilimsel olana yönelik tavırdır. Kardeşlerimizin, yukarıda belirttiğim nice konularda yıllar içerisinde yapmış oldukları tüm vakfane çalışmalar bu reşeksin bir yansımasıdır.

Localarımızda düaliteyi simgeleyen siyah ve beyaz kareler, bilindiği gibi satranç tahtasının da zeminini oluşturur. Düalite satranç oyununun her anında vardır. Güçlü hamle / zayıf hamle, iyi konum / kötü konum, kazanç oyun / kayıp oyun, siyah taş / beyaz taş. Biri diğerinin nedeni olarak vardır. Satranç ustası, “oyunun gereği”, iyiyi ve kötüyü eş kabullenir. Satranç, mağlup olmanın galip gelmek kadar doğal olduğunu her defasında hatırlatır oyuncuya. Bir oyuncu; yenilgiyi bilmez, tanımaz ise, asla usta olamaz. Yenilir, kazanır, ama hep kazanmaz ve hep kaybetmez. Satranç oyuncusu, “aslolan bu mücadelenin içinde olmaktır” düşüncesi ile durur satranç taşlarının arkasında. Bu bilinç düzeyinde, yenilgiyi kazanç kadar doğal karşılayan oyuncu, ustadır artık. Satranç, en uslanmaza bile bunu öğretebilecek güçtedir.

Localarımızda derecelerine uygun oturan Kardeşlerimiz, satranç taşlarının oyun başlamadan önceki dizilişleri gibidir. Kardeşlerimizin dingin üslubu; iki satranç ustasının en fazla enerji harcadıkları anlarda, en kıyasıya düşünsel mücadeleyi, sadece önlerindeki tahtaya bakarak verdikleri bir centilmenlik sahasını andırır. Modern insan, düşünselin en üst aşamalarında gezinir ve üretirken, dingin haldedir ve asla karşısındaki ile mücadele eder bir görüntü vermez. Çünkü; onun mücadelesi önündeki pozisyon, buradaki geometrik ilişkiler, matematiksel denklemler ve içinde bulunduğu sorunsalladır. Usta, satranç tahtası üzerinde gerçek manayı, doğru hamleyi bulmaya çalışır.

Çalışmalarımızdaki disiplin, satranç tahtasındakine benzer. Localarımız’da Kardeşlerimizin ve görevli Üstatlarımızın, ritüellerimizle belirli hareketleri, satranç taşlarının kuralına uygun hareket edebilmeleri ile aynı katı disiplini içerir. Her Kardeşimiz derecesine, görevine uygun katılım sağlayabilirken, satranç taşları da ancak derecelerine, hareket kabiliyetlerine uygun ilerleyebilirler.

Bir satranç tarihcisi olan H. J. R. Murray’ın 1900’lü yılların başlarında ilk olarak ortaya koyduğu benzetmesi Masonluk’a bir göndermedir; “oyun tahtasında, şah, vezir ve diğer taşlar, birbirinden farklı derecelerine göre yer alırlar, oyun bittiğinde ise, belki piyonlar şahın üzerinde ve filler kalelerin üzerinde, bir kutuda toplanılar.”

Çalışmalarımız sonunda, Loca’daki görev ve derecelerimize bakılmaksızın Kardeş olarak tesviyede oluşumuz; tüm kuvvetine rağmen vezirin, yaşamsal önemi ile şahın ve bir piyonun, oyunun sonunda aynı kutuda yan yana yer buluyor olmalarını andırır. Loca görev ve derecelerimiz, çalışmalarımızın düzeni içerisinde hakikati arayışımıza araçtırlar. Ve satranç tahtası üzerinde oyun, tüm taşların tekil varlıklar olarak bütünü oluşturmaları ve bu bütün içerisinde belki de, piyonun vezire çıkarak rakip şahı mat etmesi ile son bulur.

El emeği ile fikri emeği bir tutuyor olmamız, Kardeşlik bağı ile birbirimizi eş görüyor olmamız, satranç tahtasında piyon strüktürünün vezirden daha önemli olabileceği nice pozisyonlar gibidir. Satranç oyunu, taşların kuvvet derecelerine bakılmaksızın top yekün mücadele ile kazanılırken, Kardeşliğimizin tüm insanları bir görüyor, eşit görüyor olmasının altında yatan felsefeyi ortaya koymaktadır adeta.

Satranç oyununda analitik düşünce esastır. Oyuncu neden - sonuç ilişkisinde düşünür, hamlesini yapar, karşı hamle ile sonucunu görür. Satranç oyuncusunun özgürce karar vererek yaptığı hamle, düşünce ve eylemin birlikteliği ile sonuç doğurur. Böylelikle düşünme, uygulama ve sonucuna katlanma üçgeninde, istisnai bir pratik imkânı verir oyuncuya satranç. Bu pratik; dogmatizmden, bağnaz fikriyattan uzak bir düşünseli de kaçınılmaz olarak beraberinde getirir.

Hakikati arayışımızdaki metot, satranç ustasının doğru hamleyi arayışındaki metot ile büyük benzerlikler içerir. Analitik düşünmek zorunda olan usta, matematiksel hesaplamaları, sanatsal bir yaratıcılık ile bütünleştirmelidir. Yoksa özgün olanı ve tahtada en güçlü hamleyi bulamaz, ulaşamaz. Büyük ustanın, tahtada tüm bilinenleri içeren ve tüm bilinenlerden uzak, dâhiyane taş fedası, izleyenleri büyüler ve bu üretkenlik; matematiksel bir dehanın, sanatsal yaratıcılık ile buluşmasından başka bir şey değildir. İyi analiz edilmemiş ve konumsal olarak yeteri kadar değerlendirilmemiş bir pozisyondan, oyuncunun yaratıcı bir hamle çıkartması da beklenemez.

Masonluk ve satrancın yakınlıkları elbette bunlarla sınırlı değildir. İlginizi çekebileceğini düşündüğüm bazı benzerlikleri aşağıdaki satırlarda sizlerle paylaşıyorum.

Grand Master – Büyük Usta (Büyük Üstat) ünvanı bugün, satranç oyununda Fide Master (Uluslararası Satranç Federasyonu Ustası), International Master (Uluslararası Usta) derecelerinden sonra gelinebilecek en yüksek ustalık düzeyini ifade eder. Tüm satranç oyuncularının hayalini süsleyen bu masonik terim, satranççılarca ilk olarak 19. yy ortalarında devrin büyük oyuncusu Philidor’a atfen kullanılmıştır.

Staunton ismi, uluslararası standartlarda kabul edilen, bugünün modern satranç taşlarını anlatır. Howard Staunton, 1810-1874 yıllarında yaşamış, resmi olmayan dünya şampiyonluğu bulunan bir İngiliz satranç ustasıdır. Staunton taşları; o dönemin gösterişli ve dengesiz taşlarının yerini alan, kolay ayırt edilebilir ve yalın bir tasarımdır. İlk takım 1849 yılında üretilmiştir. Taşları Staunton’un değil de, Nathaniel Cook ya da John Jaques’in tasarlamış olduğu yönündeki görüşlerin yanı sıra Staunton taşları diye anılan form günümüze kadar değişmeden şeklini korumuştur. Taşların tasarımına ilişkin teorilerden birisi; Masonluk’tan esinlenildiğidir. Ancak Staunton taşları ile ilgili ilişkilendirmeler ispatlanabilmiş nitelikte değildir.

Hiç yadırgamadığımız yalın bir form olan satranç piyonu, sizce ne düşünülerek tasarlanmış olabilir? Bir sütunu andırdığı şüphesiz. Staunton piyonunun tasarlanışına ilişkin görüşlerden bir tanesi; Süleyman Mabedi sütunları düşünülerek ve birebir aynı oranda tasarlandığıdır.

Staunton atı, Elgin Mermerleri’nin güçlü ifadeli atları ile aynıdır. Elgin Mermerleri, İngiltere’ye getirilerek 1816 yılında, yani Staunton taşları tasarlanmadan evvel British Museum’de sergilenmiştir. Staunton taşları’nın İngiltere’de tasarlandığını biliyoruz. Tasarımı yapan kişi, İngiltere’de o dönemlerde, sokaklarda gezinen atlara ve kamu alanlarında rastlanabilecek sayısız at figürüne rağmen, Parthenon Tapınağı’nın duvarlarını oluşuran Elgin Mermerleri’ndeki at figürünü seçmiştir. Elgin Mermerleri’nin, ancak yapıcılık mesleği mensublarınca inşa edilebileceği yönünde görüşler vardır.
 
“Gens Una Sumus”
Satranç ortak paydasında buluşanlar, birbirlerini Latince bir ifade olan “Gens Una Sumus” ile karşılarlar; Biz bir aileyiz. Müziği, matematiği, mimariyi, satrancı... bilimsel olanı ortak payda seçen, biz Masonluk yolunda ilerlemeye çalışanlar, bir aileyiz.
 

Başlık: Re: Satranc
Gönderen: Asi - Temmuz 05, 2007, 11:14:27 ös
Shemuel hocam ne arastirmaci adamsin sen boyle... Kutlarim.
Bir gun birisiyle satranc oynayalim. Ben pek oynamam ama eglencelik...
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: shemuel - Temmuz 05, 2007, 11:30:34 ös
Shemuel hocam ne arastirmaci adamsin sen boyle... Kutlarim.
Bir gun birisiyle satranc oynayalim. Ben pek oynamam ama eglencelik...
Tabiki neden olmasın oynayalım, bir tavla ve birde satranc hangisini istersen.
Başka bir oyun dersen oynayamam bilmiyorum inanki.
oyunlar eğlencelik olmalı ,aksi taktirde sonu hüsran oluyor
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Temmuz 18, 2007, 06:50:02 öö
3 farkli satranc tasi eklenmistir.
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: naval - Temmuz 20, 2007, 05:49:24 ös
sitedeki en sevdiğim etkinliklerden  biri
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: zarathustra - Temmuz 26, 2007, 05:27:40 ös

7. You:    h5  - f7
6. Comp: b7  - e4
5. You:    d1  - h5
4. Comp: c8  - b7
3. You:    f1  - c4
2. Comp: b7  - b6
1. You:    e2  - e4


Daha zor bir satranciniz yokmu acaba?Bu en basit oyun sistemlerine dahi duyarli degil ;)
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: SublimePrince - Temmuz 26, 2007, 05:29:29 ös
Baska uyelerle oynamayi deneyiniz :)
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: zarathustra - Temmuz 26, 2007, 05:31:16 ös
Evet güzel bir fikirde,ben bazen geceleride buradayim.Yani su anda izinim basladi.Ya kimseyi bulamazsam gece burada? ;) :D
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: SublimePrince - Temmuz 26, 2007, 05:51:43 ös
O zaman degisik, ve kendi seviyenize uygun bir satranc programi deneyebilirsiniz :)
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Temmuz 27, 2007, 08:05:34 öö
3 farkli satranc tasi daha eklenmistir.
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: insomnia - Temmuz 30, 2007, 07:07:58 ös
üstadlar  oldukça güzel bir satranç sitresi önermek istiyorum , uluslara arası bir site ve ücretsiz hızlı bir şekilde oyuna katılabiliyorsunuz. adresi : www.instantchess.com ...
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: shemuel - Temmuz 31, 2007, 01:21:50 öö
üstadlar  oldukça güzel bir satranç sitresi önermek istiyorum , uluslara arası bir site ve ücretsiz hızlı bir şekilde oyuna katılabiliyorsunuz. adresi : www.instantchess.com ...
güzelmiş.
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Ağustos 02, 2007, 03:44:47 ös
Oyunu izleyenlerin listesi eklenmis ve gorunumde yenilikler yapilmistir
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Ağustos 24, 2007, 02:54:06 ös
Sayin Uyeler,

Her oyununuz puan olarak kayit edilmeye baslamistir. Hamle icin zaman limiti konulabilmektedir. Suan icin 1 yada 3 gun olarak ayarlanabilen bu zaman limiti icerisinde hamle yapmayan kisinin hakki, karsi tarafa gecer.

"Settings" bolumunden, her hamle yapildiginda size ozel mesaj gelme secenegini aktif edebilmeniz icin "Receive PM updates from SMFChess:" kismini isaretleyiniz.

Satranc oynayanlar arasindaki puanlama, uyeleri "Satranc Lider Bolumu (Leaderboard)" a siralayacaktir.

Oyun esnasinda alt kisimda bulunan Chat bolumune her uye yazabilmekte ve forumun misafirlari dahil, herkes bu yazilanlari gorebilmektedir.

Oyun kayitlarini Png formatinda download ederek bilgisayariniza kayit edebilirsiniz.

Kendi Sayfaniz (My Page) bolumunde o zamana kadar yaptiginiz maclari ve istatistiklerinizi gorebilmeniz mumkundur.

Satranc kisa bir sure icerisinde tamamen turkce ye cevirilecektir.

Saygilarimla
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Eylül 01, 2007, 04:35:27 ös
Satrancin rengi degistirilistir. ELO (satranc puanlama sistemi) 1000 den baslayarak, yaptiginiz maclara gore duzenlenecektir.

Mac suresince notlarinizi yazabileceginiz, yanlizca sizin gormenize uygun bir defter eklenmistir. Suanda dil dosyasi uzerinde calisilmaktadir.
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: Ulu Mason - Eylül 01, 2007, 04:41:20 ös
ben nasil satranc puanini kazana bilirim ki?
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Eylül 01, 2007, 04:42:55 ös
Herkesin satranc puani 1000 den baslamaktadir. Suanda sizinde puaniniz 1000. Diger uyeler ile mac yaparak, puaninizi yukseltebilir yada dusurebilirsiniz.
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: Ulu Mason - Eylül 01, 2007, 04:55:59 ös
nasil yapa bilirim? anlatirmisiniz ayrintili mumkunse. ben turkce iyi anlamiram, sadece bir az bildiklerimi yaziram o qeder. nereye girim onun uchun?
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Eylül 02, 2007, 03:08:34 ös
Sayin Ulumason

Tekbasiniza oynamak isterseniz http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=867.0 bu adreste bulunan satranci oynayabilirsiniz.

Bir uye ile birlikte satranc oynamak isterseniz sayfanin ust kismindaki "Chess" bolumune girerek,  "Challenge" kismindan istediginiz uyeye oyun davetiyesi gonderebilirsiniz. Davetiyeyi kabul eden uye oyuna baslayinca size ozel mesaj ile otomatik olarak haber gelecektir. Gelen mesajda bulunan link e girdiginizde oyunun sayfasinda olacaksiniz.

Saygilarimla
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Kasım 26, 2007, 04:15:13 ös
Satranc, mevcut minor sorunlar giderilmis durumda sayfanin sag ust kosesine yerlestirilmistir. Puanlama sistemi devam etmektedir. Basarilar.
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: Ulu Mason - Aralık 16, 2007, 08:35:08 ös
http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?action=chess;id=75
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: tuana - Aralık 16, 2007, 09:32:27 ös
bütün forum burdaa ;D ;D
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: tuana - Aralık 16, 2007, 10:04:22 ös
http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?action=chess;id=76 buraya da uğrayabilirsiniz ;D
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Aralık 17, 2007, 05:45:30 öö
Sayin Uyeler,

Izlenmesini istediginiz satranc oyunlarinizin linklerini bu konu altinda yayinlamanzi rica ediyorum.

Saygilarimla
Başlık: Re: Satranc
Gönderen: MASON - Ocak 24, 2008, 08:28:37 ös
Sayin Uyeler,

Sayranc bolumu, buyuk oranda turkcelestirilmis ve rok problemi cozulmustur.

Saygilarimla