Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlukta “Üçgen”  (Okunma sayısı 27643 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 24, 2014, 05:29:02 öö
Yanıtla #20
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 689

Hayat bir düzen dahilinde akar, manevi hisler, maddi hisler belli bağıntılarla birleşir ve ruh en yukarı gitmeye hazırlanır.
Doğru rehberini bulana ne mutlu...


Mart 24, 2014, 08:18:11 öö
Yanıtla #21
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Ruzber şu son yazdığının Masonlukta Üçgen konusuyla ne gibi bir bağlantısı olduğunu da yazmalı; anlatmalı. Yoksa konuyla bağlantısız olduğu için gerek o gerekse bu yazı silinecektir.

Elbette isterse bu tümcelerini bir başka başlık altında yeri geldiği için kullanabilir.  Özgürlüğe engel yok. Düzenli bir konu kapsamı bulundurmaya gerek var.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 24, 2014, 02:02:42 ös
Yanıtla #22
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 689

insanın maddi ve manevi dünyasının birleşimi sonrası bunun bitmesi. Masonlukla ilgisini bulamadım. Ölümü anlattığını düşündüm.
« Son Düzenleme: Mart 24, 2014, 02:05:15 ös Gönderen: ruzber »
Doğru rehberini bulana ne mutlu...


Mart 24, 2014, 03:23:09 ös
Yanıtla #23
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bunun yanıtı korkarım "Hayır, Masonlukta üçgen böyle bir düşünüyü simgelemez."

Belki bir başka kültürde böyle bir değerlendirme yapılabilir ama Masbodnlukta böyle bir değerlendirme bugüne dek literaütürde yok.

Ancak, bakınız, belki vardır da ben görememiş olabilirim. Hem bugüne dek yoksa, bundan sonra eklenemeyeceği anlamına da gelmez.

Buna karşın bildiğimiz kadarıyla Masonlukta üçgen, -özellikle bu aşamaya kadar irdelemiş olduğumuz eş kenar üçgen- çok daha somut kavramların bir simgesi olarak değerlendiriliyor. Masonluk dünyevi bir kurumdur; ölüm ile bağlantılı kavramların üzerinde pek az durur.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 25, 2014, 10:52:16 öö
Yanıtla #24
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Masonlukta Dik Kenar Üçgen de Eş Kenar Üçgen kadar önemli…

Bu önem, dik kenar üçgenin “dik açı” oluşturmasından ileri gelir. Dik açı oluşturulması “gönyeleme” olarak da anılabilir. Dolayısıyla dik kenar üçgen, Masonluğun diğer önemli simgelerinden Gönye ile buluşur hatta özdeşleşir.

Dik açılı üçgenin Masonluktaki uygulamasında, en kısa kenarı üç, buna dik olan kenarı dört, dolayısıyla hipotenüs olarak anılan en uzun kenarı beş birim olarak anılır. Gerçi bu üçgeni oluşturan başka ölçüler de vardır; 5/12/13 gibi…

Bu üçgenin birbirinden farklı simgesel yorumları da yapılır. Bunlardan en önde gelenleri Ansiklopedik Mason Sözlüğü’nde verilmiş olduğu için ben burada onları tekrarlamayacağım. Ancak bir başka şeye dikkat çekeceğim:

Dik Kenar Üçgen, biliyorsunuz, Pisagor Kuramı diye de anılan hesap ya da çözüm ilişkisinde a2 + b2 = c2 olarak verilir. Bu ilişki bizi Pisagor’un yanı sıra Öklit’e götürür. Dolayısıyla Dik Kenar Üçgen’den söz edildiğinde, Masonlukta da önemli bir yeri olan “Öklit’in 47. Problemi”nden de söz etmek kaçınılmaz olur.

Bu problem asıl nasıl soruluyor ve çözümü nasıl veriliyor?

Yukarıda bu çözümlerden birini vermiştik.

Konumuzla ilgilenen katılımcılarımızdan bu problemdeki soruyu ve öncekilerin katı olmayan diğer çözümleri belirtecek olan var mı?

« Son Düzenleme: Mart 25, 2014, 10:55:35 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 27, 2014, 02:24:23 öö
Yanıtla #25
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 167
  • Cinsiyet: Bay

Bu konuya daha önce girmeyi isterdim ancak bir türlü fırsat bulamadım.

Mackey’in ansiklopedisinde neler yazmış bir bakalım.

Belki de hiçbir sembol masondaki kullanım çeşitliliği ve yerleri bakımından üçgen kadar önemli değildir. Birçok antik medeniyette eşkenar üçgen tanrısallığın sembolü olarak kabul edilmektedir.  Ayrıca eşkenar üçgen: “Yaydığı ışık ile geçmişin ve geleceğin, bütün canlı ve cansız formların yaratıcısını simgelemektedir.” “Eşkenar üçgenin her bir kenarı yaradılışın 3 evresi olarak kabul edilen hayvan (sanırım burada tüm canlılardan bahsediyor), bitkiler ve mineralleri (sanırım elementler) temsil etmektedir.

Dik üçgen konusu ise Mısır'a dayanıyor. Dik üçgen Mısır tarihinde evrensel doğanın sembolü olarak tanımlanıyor. Peki nasıl ? Dik üçgenin yatay olan kenarı “Osiris yani erkekliği temsil eder.” Dik olan kenarı “ISIS yani dişiliği simgeler” hipotenüs ise “Horus yani birleşme sonrası meydana gelecek çocuğu simgeler.”

Eğer benim gibi mısır tarihine meraklı iseniz özellikle yabancı kaynaklarda araştırdığınızda paganizm de tanrıya ulaşmanın (aslında kutsallığa ulaşmanın yolu) cinsel birleşimden ve üremekten geçmekte olduğunu görebilirsiniz. İnsan türünün devamlılığın sağlanması bereket ve kutsal olarak kabul edilmiş.

Buraya kadar benim katacaklarım bu kadar eğer yazdıklarım üzerine bir yorum yapılmaz ise "Öklit'in 47. Problemi" konusuna geleceğim.

İyi geceler dilerim,
Concordia Res Parvae Crescunt


Mart 27, 2014, 08:18:25 öö
Yanıtla #26
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Proxima güzel açzıklamalar yaparken, bu yorumları Mackey'den aldığını belirttiğine göre, bir de bunun üzerine Mackey'in kim olduğunu da açıklamak gerekiyor.

Ünlü bir masondur Albert G. Mackey. 19. yüzyıl ortalarının Amerikalı ünlü masonlarından. (Masonluğa girmiş olan ünlü kişilerden değil; Masonlukta ünlü. Bu ünü, yapıtlarından ileri gelir.)

19. yüzyıl, Amerikalı. Demek ki yaptığı açıklamayı hem Masonluğun Amerikan kültürüne hem 19. yüzyıla bağlamalı. Acaba aynı üçgen günümüzde yani Mackey'in döneminden 1,5 yüzyıl kadar sonra ve ülkemizin kültürüne uygun olarak nasıl değerlendirilebilir. Mackey'in bu açıklamasını ünlü bir masondur diye olduğu gibi kabul etmek zorunda mıyız? Masonlar kabul etmek zorunda mı? Öyle denirse, bu açıklama dogmalaşmaz mı? O üçgen bir simge olmaktan çıkıp ambleme dönüşmez mi?

Örneğin karayollarında trafik işaretleri var eş kenar üçgen biçiminde.  Bunlar ne anlama geliyor, neyi gösteriyor genel olarak? Mackey'in zamanında trafik işareti yoktu. Kaldı ki Amerika'daki trafik işaretleri üçgen biçiminde olmadığına göre, arada çok önemli bir kültür farkı var. Bunun Masonluğu da yansıdığını sakın göz ardı etmeyelim.

Acaba masonlar Eş Kenar Üçgen'i Türk masonluğu'nda bağlayıcı olmamak koşuluyla fakat çağımızda genellikle (başka seçenekler geçerli olmak koşuluyla) nasıl değerlendiriyor?

Bunu belki Türk mason örgütlerinin internetteki sitelerinde bulamayız. Fakat Ansiklopedik Mason Sözlüğü'ne, ondan daha iyisi yayınlanmış dergilerdeki makalelelere bakma olarnağımız vardır.

Bu konuda gerektiğince araştırma yaparak bulgularını getirecek Forum üyeleri bulunduğundan kuşkum yok.   

 
« Son Düzenleme: Mart 27, 2014, 08:20:51 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 28, 2014, 01:11:22 öö
Yanıtla #27
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 342
  • Cinsiyet: Bayan

Üçgeni iredelerken konu geometri olduğndan, gözüme çarpan yerden giriş yapmayı seçiyorum.

"Kutsal Geometri" kavramı, kutsal mimarinin temeli olduğundan mı  kutsiyet kavramı karşımıza çıkıyor? ..

Geometrinin klasik aletlerini, pergeli , gönyeyi Masonlukta görüyoruz.

Tapınak ve inşa aletlerini de  Masonlukta görüyoruz. Her şey sembolik. Semboller sadece somut olarak mı kullanılıyor?

Bu kutsiyetin içeriğini biraz karıştırmaya kalktığımda Masonlukla hiç mi alakası yok?

Sayın ADAM ısrarla   '' Masonluk dünyevi bir kurumdur'' demesine karşılık bunca sembolün içinde ben sağ lob gıden biri olarak, Masonlukla bağlanır bağlanmaz bilemem,kendimden kendime irdeledim.
 
Eşkenar üçgen, kenar uzunluklarının ve açıların eşit olduğu, üçgenin en mükemmel şeklidir.

Eşkenar üçgeni ortadan kesersek ,birbirine dayanmış iki dik üçgen ortaya cıkar.

Birin ikiye ayrılması... Birbirinin kutbunun  oluşması, negatif, pozitif......dişil, eril  gibi , teklikten çokluğa, iniş modeli.

Ya da iki dik üçgenin birlenerek bir eş kenar üçgen oluşturarak, nötür alan oluşturması, ikilikten
Bir'lığe yukselış modeli... Ruha ulaşmak azizlik ,cinselliğin ötesi. ..

Üçgenin tepe noktası iniş yada çıkış istikametini gösterır.

Üçgenleri kullanarak yapı modeline girdigimizde; tepeleri ortak bir noktada birleşen yapı olarak karsımıza piramit ve koni çıkar.

Daire ise, en genel anlamıyla evrensel var oluşu ve bir­liği temsil eder; bu ruhsal yükselişe karşılık gelir.

Piramitler mabetlerin yapısı olarak Mısır'a götürür bizi.

Kare tabana oturan üçgenler, kare maddesel alemin varoluşunu temsil eder, üçgenler de yukarıyı işaret eder.
 
Üçgen aynı zamanda  kozmik hiyerarşinin sembolüdür.

Bu mabet (piramit) maddi alemden çıkışı, yükselişi, kozmik bilince gecişi  anlatır.

Temeli daire olan asıl form, kare ile kendisini somutlaştırır.

Zaten piramidin MABEDİN içinde gerçekleştirilen inisiyatik çalışmalarda hedeflenen, somuttan soyuta geciştir. İsis mabedi eğıtileri ve Osırıs eğıtıleri içsel yolculuktan (yersel öğretiden) göksel yolculuğa geçış öğretılerıdır.

Yukardan aşağıya bakarsak, piramit üst tepe noktasından aşağıya doğru kozmik veya spiritüel bir kaynaktan tesirin aşağıya inişini (kozmik hiyerarşiyi) sembolize eder.  Aşagıdan yukarıya bakarsak piramidin tabandan tepeye doğru olan çıkışı ise, varlığın kozmosa yükselişini, evrimini ve ruhsallığa doğru olan ilerleyişini, geldiği kaynağa geri dönüşünü ifade eder.

Tasavvufta da yine tepe noktası yukarıya bakan üçgen göğü, aşağıya bakan üçgen ise yerin sembolü konumundadır. Bunların iç içe geç­mesi tasavvufta "Vuslat" olarak ifade edilir.

Hani Masonlukta da İNSAN OLMAK kavramı vardır ya, Hiram ustanın mabedi de bence bu kozmık bilince ulaşma yolculuğu,varlığın burada Ademliği devirip dinlerin ötesıne gecişi, kutsal mabet yada tapınağı kendı bedenınde oluşturması, içindeki tanrısal bılınce kavuşmasıdır.

Nasıl bağladım Masonluğa işi.   :)
« Son Düzenleme: Mart 28, 2014, 07:12:17 öö Gönderen: ADAM »


Mart 28, 2014, 06:43:07 ös
Yanıtla #28
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın smyrnali kendi ilgi alanı açısından pek ilginç bir değerlendirme yapmış ama geometrik bakımdan bazı yanlışları var. Sadece onlara işaret edeceğim.


Eşkenar üçgeni ortadan kesersek ,birbirine dayanmış iki dik üçgen ortaya cıkar.

Hayır: O pek özel bir durumdur. Bunu yapabilmek için hayli uğraşmak gerekir. Gelişigüzel bir kesim sonucu genellikle .bir çeşitkenar üçgen ile bir çeşitkenar dörtgen biçiminde sonuçlanır. Bunun da hiçbir değerlendirmesi yoktur.

Ya da iki dik üçgenin birlenerek bir eş kenar üçgen oluşturarak

İki dik üçgenin birleştiğinde bir eş kenar üçgen oluşturması da pek ender bir durumdur. Birbirine tıpatıp iki dik kenar üçgen birleştirildiğinde, genellikle bir ikizkenar üçgen çıkar.

Üçgenleri kullanarak yapı modeline girdigimizde; tepeleri ortak bir noktada birleşen yapı olarak karsımıza piramit ve koni çıkar.

Bir kere koni hiç çıkmaz. Piramitten önce de tetrahedron denilen uzay geometrik biçim çıkar.

Piramitler mabetlerin yapısı olarak Mısır'a götürür bizi.

Piramitler Mısır’a özgü değildir. Dünyanın çok yerinde görülürler. Mısır’da da Gize’deki o piramitlerden çok daha önemli antik yapılar vardır.

Bunların hepsi Masonlukta ilgi alanıdır, adı geçse de geçmese de…


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 28, 2014, 08:46:47 ös
Yanıtla #29

Piramitte bir üçgen degilmidir. Neden kare degil ucgen ?
Ne gecenin dehşetinden korkarsın,
Ne gündüz uçan oktan,
Ne karanlıkta dolaşan hastalıktan,
Ne de öğleyin yok eden kırgından.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
Üçgen

Başlatan MASON « 1 2 3 » Geometri

24 Yanıt
21389 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 31, 2012, 06:24:14 öö
Gönderen: Etimolog
9 Yanıt
18271 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 04, 2011, 07:59:36 ös
Gönderen: Isis
9 Yanıt
12286 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 14, 2014, 06:12:08 ös
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
8173 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 27, 2011, 01:18:36 öö
Gönderen: Mustafa Kemal
4 Yanıt
5965 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 28, 2011, 03:40:23 ös
Gönderen: ADAM
43 Yanıt
22818 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 23, 2015, 11:43:56 öö
Gönderen: mbulut
5 Yanıt
7256 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 29, 2012, 02:57:11 ös
Gönderen: partagas
2 Yanıt
5154 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 29, 2013, 06:06:26 ös
Gönderen: MASON
5 Yanıt
4854 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 30, 2013, 11:05:22 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
4800 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 31, 2014, 04:18:59 öö
Gönderen: Kajmeran