Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Caduceus  (Okunma sayısı 4963 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 16, 2015, 12:01:16 öö
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Başka bir konu altında dile getirilen ''caduceus'' sembolü hakkında masonik sözlükte ufak bir bilgi bulunmaktadır.Masonluk içerisinde bilgim olmadığı için bu sembolün masonluktaki yeri,anlamı hakkında bilgi vermem mümkün gözükmemekte.Başka katılımcılar yardımcı olurlarsa ne güzel.

Masonik Sözlükte caduceus; Latince ''Müjdecinin asası''

Masonik sözlük yeterli olmayınca diğer ansiklopedilere bakalım,sembolün anlamı gelişince belki masonluk ile bağlantısını kurmamıza yardımcı olur.Tabi masonlukta bu sembolün yeri varsa..

Caduceus : Yunan mitolojisinde tanrı Hermes'in altından asası. Hermes'e Apollon tarafından verilmiştir. Uzlaştırma ve ateş çıkarabilme gücüne sahip asadır. Bu yüzden, birbirine sarılı yılan şeklindedir.

Biraz daha açmak gerekirse;

Yarı Tanrı Asklepios'a (Roma'da Esculape olarak geçer) nispet edilen tıp amblemi olan caduceus en eski Hint-Avrupa imajlarından birisidir.(İÖ 3000 yıllarına kadar Hindistan ve Babil'de de görülür.) Ruhani yükselişi sağlamak amacıyla iki zıt kozmik ilkenin birleşmesini sembolize eder.

Efsaneye göre bir gün Hermes,dövüşmekte olan iki yılanı sopasıyla ayırır.Aslında caduceus çift kollu bir çoban sopasıdır.Görüntüsü,bazı kraliyet asaları ve Doğu'ya ait sembollerden etkilenmiş,sanatçıların da hayal gücüyle İÖ V. yüzyılın sonundan itibaren yılanlı şeklini almıştır.

Yunanlılarda caduceus,büyükelçilerin ve haneden armacılarının ayırt edici işareti olmuştur.Hekimlerinkinde ise çubuk demetinin etrafında Asklepios'un yılanı sarılıdır ve üst kısmından daha da yukarı çıkmış durumdadır.

Mistisizmde,değnek erkeklik organını,yaşam ağacını,iki yılan ise yükselen ve alçalan kozmik akımın kutuplaşmasını temsil eder.Bunların bütünü ise enerjiyi ve zıt güçlerin dinamik dengesinden doğan bereketi sembolize eder.

Aslında iki yılan iki temel zıt düşünceyi temsil eder; erkek/kadın,su/ateş,bedensellik/ruhanilik gibi.Kaotik faaliyet baston boyunca yüksek bir amaca doğru buyrulmuş ve yönlendirilmiştir,bu da maddeyi ve ruhu birleştiren dünyanın eksenini sembolize eder.Zıtların birleşmesini sağlayan çift spiralli bu görüntüye Hint-Avrupa ve Doğu sembollerinde rastlarız.Svastikada,yin ile yang'ın (Uzakdoğu ve özellikle Çin düşüncesinde evrendeki diyalektik kutupluluğu gösteren karşıt çift) kıvrımında bu durum görülür.

İlahi güçlerin müdahalesi Hermes'inki ile caduceus bu çevrimler arasından ruhaniliğe yükselişi simgeler.Simyacıların görüşüne göre bu iki zıt element,yani cıva ve kükürt bir kez birleşirlerse felsefe taşının oluşumuna yol açarlar.Caduceus'un en uç noktasındaki simge ruhani üstünlüğü işaret eder ve işte bu nedenle tıbbın ya da ilahiyatın amblemi olmuştur.Gerçek iyileşme gerçek bir diriliş gibi önce ruhta başlar fakat her şey zıt ilkelerin birleşmesinden ibaret olduğu için vücuttan da geçer.

Türklerde ise bu sembol;

Selçuklu şifa taşı üzerindeki semboller gökyüzü ile bağlantılı kozmolojik sembollerdir.Orta Asya Türk düşüncesinde evreni çevirdiğine inanılan iki ejder,birbirine dolanmış ve kuyrukları şifa düğümü oluşturmuştur.Akrep Takımyıldızı,Kurt Takım yıldızı ve Yılancı Takımyıldızı taş üzerinde ifade edilmiştir.Yılancı (Ophiuchus) iki ayrı yılan şeklinde betimlenen Caput ve Caudia'dır.Ophiuchus yani yılanı tutan yaşlı adam,Türk mitlerinde Lokman hekim adıyla anılan ve şifa verdiği düşünülen yaşlı bilge arketipidir.Caduceus (Kaduse),sopaya dolanmış yılan sembolü ve günümüzde kullanılan tıp sembollerinin çıkış kaynağı olduğu düşünülmektedir..

Görmek, varlığın yükselişidir.