Dun yazinin baslangicina birsey eklemeyi unutmusum. O filmleri izleyip gorebilmem icin baska bir filmi iyi bir sekilde oncelikle izleyip gormem gerekir yoksa digerlerini sadece izlerim, o da tabi ki onlarin gosterildigi salona girebilirsem. O film de:
- Umudun dili/ Persian lessons’ tir. Bir sozcuk hayat kurtarabilir, ayni zaman da hayatina da mal olabilir.
Saat simdi 12’ i gecti, saat denilince hatirima Normandiya’ daki Rouen gelir. Ben bu sehri cok severim. Orda 14. yy’ da yapilmis cok guzel bir saat vardir. Saatin ustunde Pantheon’ da da olan bir oculus vardir, orda Ay’ in halleri gorunur, altta ise gunleri de gosterebilmek icin mitoljik alegoriler kullanilmistir.
Mimarlikta kullanilan avandanliklarin bazilari kadim uygarliklarda da alegorik anlatimlar icin ve sembolizmada kullanilmistir. Buna aslinda yapi sembolizmasi da diyebiliriz. Sayin Tik-Tak-Tik, Cin mitolojisine ait olan bir gorsel paylasmisti. Dr. J.F. Newton The builders kitabinda James Legge’nin The Chinese Classics kitabini referans gostererek sunu yazmis:
Konfucyuz’ un ogrencisi olan Mencius kitaplarinda soyle yazmistir: Bilgeligin erdemli ve hakkaniyetli yolunda yurumek istiyorsaniz bu yolda gonye ve pergeli gunluk hayatiniza sokmalisiniz…
Kadim Misir uygarliginda muazzam yapilar yapilmistir, ama sembolizmalarinda yapiciligin avandanliklarina rastlamiyoruz. Belki de yanlis biliyorum.
Hangi basamakta olursak olalim uzerinde oldugumuz merdiven, hala, aydinlikta gordugumuz zeminin ustundedir. Bu bir dongudur. Bu dongude surekli bir eylem, tefekkur, degerlendirme ve ayarlama olmalidir demistik. Bu fiiller de bazi olcutlere gore yapilmalidir. Denildigi gibi insaati yukseltmek istiyorsak tastan anlamamiz da gerekir. Burdan hareket ederek soyle bir yan notta koymak istiyorum:
Bir kisiden Masonluk’ a girmesi icin teklif goturulmez, ancak kendi istegi ile, kapiyi calmalidir. Birisinden katilmasi istendiginde, ona masonluk teklif edilir. Biri kendi istegi ile kapiyi caldiginda ise kendini Masonluk’ a sunar. Bu onemli bir farktir.
Ilk durumda, masonluk’ un onun icin orada oldugunu dusunerek kendisini Krali Sanati’ n uzerinde hissetmeye baslayabilir. Daha sonra, iyi bir masonun ne ve nasil olmasi gerektigi, kardesligin ne anlama geldigi ve Masonluk’ un gercekte ne ile ilgilenmesi gerektigi konusunda diger uyelere ders verebilecegini dusunur. Daha sonra masonluk’ u saftas olmasi gereken bir kabatas olarak gorur. O’nun icin bir kurum olarak Masonluk’ un kendisi insaa edilmesi gereken Ulku olur. O zaman Masonluk’ un ne oldugu konusunda tamamen zit bir gorusu vardir ve muhtemelen bu gorusunu bir daha asla da duzeltmeyecektir.
Bu kisi, eger ayni zamanda kendisine daha yakin hissettigi baska bir hayirsever kuruma da uye ise Masonluk’ u boyle bir organizasyona donusturmeye de calisacaktir. Aslinda boyle bir kisiye, arayiciya Masonluk teklif edilmistir, o’nu icsel bir durtu ile arayip bulmamistir.
Bir kisi Krali Sanat'a baslamak icin kendisini hazir hissetmek zorundadir. O icsel durtuyu kendisi hissetmelidir. Ancak boyle olunca o kisi icin Masonluk bir anlam ifade etmeye baslayabilir ve o kisi bunun sirrini deneyimleyebilir.
Ara ve bulacaksin,
Sor ve sana verilecektir,
vur ve sana acilacaktir,
bosuna mi denilmis. Evet Pisa kulesi yamuktur, ama cok guzel taslarin sayesinde ve omuzlarinda hala ayaktadir.