Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Mason olan bir kişi daha sonra Masonluktan çıkabilir mi, çıkarılabilir mi?  (Okunma sayısı 13714 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 28, 2009, 07:45:21 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Kamuoyunda Masonluğa bir kez girilince bir daha çıkılamayacağı üzerine bir yaygın sanı vardır.

Bu yanlış bir sanıdır. Doğru olan yanı da vardır ama bunun doğruluğu yanlış anlaşılmaktadır. Yanlış anlaşılmasının nedeni de Masonluğun yeterince bilinmeyişinden kaynaklanır.

Her mason, özgür bir insandır. Nasıl bir derneğe üye olabiliyorsa, üyelikten ayrılabilir.

Şöyle de diyebiliriz: Her mason, bir mason derneğine kendi özgür buyrultusuyla üye olmayı ister; bu isteği kabul edilince üye olur. Yine kendi özgür buyrultusuyla üyelikten ayrılabilir ama bu ayrılış herhangi bir kabul etme ya da onaya bağlı değil, tek yönlü bir kararın yürürlüğe konuşudur.

Masonluktan çıkmak iki şekilde gerçekleşebilir. Bunlardan biri, kişinin kendi dileğiyle ayrılması (istifa) durumudur. Diğeri, yükümlülüklerini yerine getirmediği için ya da tutum ve davranışlarının Mason Töresi’ne uymayışı nedeniyle, kendi buyrultusunun dışında, üyesi olduğu mason kuruluşunun yetkili organlarının kararı ile ilişiğinin kesilmesidir.

“Masonluğa bir kez girildi mi çıkılamaz.” biçimindeki görüşün doğruluğu ise şuradadır:

Herhangi bir mason örgütünde bir kez “mason” niteliğini almış olan kişi, isterse bu niteliği yaşamı boyunca korur. Hiç kimse, hiçbir kurum, hiçbir otorite hatta onu üyelikten çıkaran örgüt bile, onun bu niteliğini kaldıramaz. Çünkü “mason” denilince, bu yalnızca bir unvan değildir; bir niteliktir. Bu bireysel nitelik, yaka üzerine iliştiren bir rozet ya da rütbeyi göstermek üzere omuza takılan bir apolet ile benzeştirilemez; yetkililerce verilir ama sökülüp alınamaz.

Masonluğa inisyasyon (tekris) yöntemiyle girilir. Bu giriş, inisyasyonun ilk basamağıdır; bu basamak geçildiğinde o kişi artık bir “inisiye”dir. İnisyasyonunu sürdürmek istemeyebilir ama bu yol tek yönlüdür ve geri dönüşü yoktur. Bundan ötürü pişman olabilir, sonradan cayabilir ya da uyum gösteremediği için dışarıya çıkarılabilir. Ancak tüm bunlar onun inisiyelik niteliğini gidermez.

Bir mason, Masonluktan ayrıldıktan sonra kendisine sorulduğunda «Ben mason değilim.» diyebilir. Fakat bir masonu üyeliğinden çıkarmış olan bir örgütün yetkilileri onun için «O mason değildir.» diyemez; bir açıklama yapmaları zorunluysa sadece Masonluktan ayrılmış olduğunu söyleyebilirler.

Buna karşılık, Masonluktan ayrılmış ya da çıkarılmış olan bir masonun da bu kurum ile olan ilişkisini tümüyle kesmiş olması gerekir. Oysa kimi böylelerinin piyasada kendini “mason” olarak tanıttığı da görülmüştür. Böyle bir kişi için nasıl bir yargı vermek gerekiyorsa artık onu siz verin.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 09, 2011, 05:18:07 ös
Yanıtla #1

Çok yakın bir zamanda üzerinde uzun uzun tartıştığımız bir konudur bu. "Nasıl Mason olunur" sorusu bu kadar ilgi çekerken "nasıl Masonluktan" çıkılır sorusuna hiç ilgi gösterilmemiş olması garibime gitti açıkçası.

Başlıktaki soruya cevap verebilmek için bir soru daha sormak lazım bence. Kişi kendisini Mason olarak mı görüyor, sadece Mason Derneği üyesi olarak mı? Sn. Adam satır aralarında buna değinmiş aslında, ama şahsi fikrim, asıl vurgu yapılması gereken konunun bu olduğu...

Eğer kişi mensubu olduğu Loca'ya bir dernek olarak bakıyorsa, çok kolay ayrılmak. İstifa eder ve gider. Dernekler Kanunu gereği istifanın da koşulları vardır ama bunlara girmeye gerek yok. Zaten bu gerekleri yerine getirmeden gidiyorsa da üyelikten çıkartılır. Aslında en hayırlısı da budur, çünkü bulunduğu yere bir dernek olarak bakıyorsa zaten yanlış bir yere gelmiştir.

Sorunun diğer ayağına gelelim. Bir Mason Masonluktan çıkamaz ve/veya çıkartılamaz. Toplantılara katılmaz, veya katılmaktan men edilebilir (geçici veya sürekli olarak) ancak o kişi Mason olarak kalır.

Bunun sebebi, bir kere inisiye edilince, Masonik sırlara vakıf olmaktır. Sır konusunu çok konuştuk aslında. Öğrendikleri çoğu zaman haricilerin de kolayca ulaşabileceği bilgilerdir. Ancak, o bilgiler bir Masona verildiği zaman sır kapsamına girer. Bilim kurgu filimlerinde görülen birşey var, hafıza silme. İleried birgün hafıza silme mümkün olursa, Masonluktan istifa etme ile ilgili bu yazdıklarımı düzeltmem gerekebilir :)

Ama bugün için benim fikrim şudur: Bir kere Mason olan, her zaman Mason kalır.

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Şubat 11, 2011, 03:17:04 ös
Yanıtla #2
  • Ziyaretçi


Ama bugün için benim fikrim şudur: Bir kere Mason olan, her zaman Mason kalır.

Saygılarımla.

Peki sayın üstad düzenli bir mason istifa edip özgür  mason olursa da herzaman mason kalırmı?

Saygılar


Şubat 10, 2012, 01:04:21 öö
Yanıtla #3
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 301
  • Cinsiyet: Bay


Peki sayın üstad düzenli bir mason istifa edip özgür  mason olursa da herzaman mason kalırmı?

Saygılar


Soru şahsıma yöneltilmemiş olsa da Sayın Mustafa Kemal'in izniyle fikrimi paylaşmak isterim; muntazam bir oluşuma devamdan vazgeçip gayrımuntazam bir oluşuma iştirak da etse, inisiye bir kişi artık inisiye bir kişidir.

Sevgi ve saygılarımla.

"Dilimin sınırları, dünyamın sınırlarıdır."
Ludwig Wittgenstein


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
127 Yanıt
187421 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 16, 2020, 11:41:33 öö
Gönderen: kulkethudasi
18 Yanıt
13180 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 24, 2008, 08:07:39 ös
Gönderen: blossom
20 Yanıt
16686 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 14, 2014, 11:48:38 ös
Gönderen: asimov
4 Yanıt
7761 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 13, 2009, 12:18:50 öö
Gönderen: Mozart
11 Yanıt
19817 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 29, 2010, 12:24:21 öö
Gönderen: merimac
2 Yanıt
4358 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 13, 2013, 06:38:23 ös
Gönderen: ruzber
0 Yanıt
3756 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 14, 2013, 03:45:14 ös
Gönderen: ADAM
7 Yanıt
6908 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 18, 2013, 07:08:55 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
4632 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 18, 2013, 02:20:29 ös
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
18896 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 19, 2015, 01:06:56 öö
Gönderen: Risus