Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlar arasında hem mason olan hem de bir cemaate mürid olan kişiler var mı?  (Okunma sayısı 19817 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 24, 2009, 02:47:26 ös
  • Ziyaretçi

merhaba sayın mason
öncelikle bu site için teşekkürederim ben yıllardır masonluk konusunu kendi çapımda incelemiş biriyim bu siteninde bana ve benim gibi masonluğa ilgi duyanları aydınlatmada yardımcı olacagına inannıyorum
benim sorum; masonlugun, şu an türkiye'de de çok yaygın olan cemaatlere bakış açısıyla ilgili, masonluğun bu konuda görüşü nedir? cemaatin müridleri üye olarak kabul edilmektemidir? masonlar arasında hem mason olan hemde bir cemaate mürid olan kişiler bulunmakta mıdır?
 vakit ayırdığınız için şimdiden teşekkürederim iyi calışmalar dilerim..
« Son Düzenleme: Aralık 24, 2009, 03:44:22 ös Gönderen: skullG »


Aralık 24, 2009, 03:29:59 ös
Yanıtla #1
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

Sayin merimac,

Masonlar (gayrimuntazam ilan edilmis dernekler haricinde) her dernege (topluluga) uye olma ozgurlugune sahiptirler. "Cemaat" ve "Murid" terimleri gunumuzde genellikle dini yonu fanatik dereceye varan gruplar icin kullanilmakta oldugundan sorunuza bu yondede ayrica bir cevap vermek isterim.

Masonluk ve Masonlar bagnazliga karsidir. Akil ve Hikmetin yolundan ilerlerler. Her Masonun inanci mevcut olmasina ragmen fanatik derecede inancini temsil eden Mason gormek oldukca guctur. Akil ve Hikmet`in yolundan yuruyen bir Mason icin "cemaat ve murid" terimleri genellikle gulunup gecilen, deger verilmeyen ve onemsenmeyen terimlerdir.

Ancak ilk cumlemde belirttigim gibi Masonik yasalara gore bir Mason nasil Lions, Rotary gibi derneklere uye olabiliyorsa dini derneklerede uye olabilir. Bu onun Masonik hakkidir.

Son sorunuz hakkinda ise kesin bir cevap veremem. Cunku Dunyadaki butun Masonlari tanimiyorum. Tanidiklarim arasinda fanatik derecede inancini temsil eden gruplara uye Kardeslerim mevcut degil. Dunya uzerinde 7 milyon Mason oldugunu dusunur ve Muslumanligin haricindeki dinleride sorunuza dahil ettiginizi varsayarsak elbette birkac bu yone kaymis ve Masonik iradesini kaybetmis uyelere rastlayabiilirsiniz.

Saygilarimla
- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Aralık 25, 2009, 10:07:38 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Merimac forumun taptaze bir üyesi... Hoş geldi, safa geldi. Gelir gelmez de Sayın MASDN'a bir soru yöneltmiş. Elbette soru Sayın MASON'a yöneltilince, o da kendine göre bir yanıt vermiş. Soru genele açılsaydı belki başka türlü yanıtlanırdı. Sayın MASON'un ayınıtındaki vurgulaması ilginç... Sayın Merimac bu ilginç vurgulamaya dikkat edecek mi bilmem. Şayet dikkat ederse sanırım bu ilk sorusunun arkası da gelir. Dikkat etmezse, şimdilik zararı yok, böyle kalsın.

Sevgiler. 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Aralık 25, 2009, 04:32:11 ös
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

Sayın Mason cevap için teşekkürederim...
Ama ben daha kesin bi şekilde hayır demenizi bekliyordum. daha farklı sorarsam mason kardeşlerinizden birinin pensilvanyada şeyh eli öpmek için taklalar attığını ögrenirseniz ne yaparsınız bu üye hakkında??

masonluk aydınlanmış bir kişinin daha fazla aydınlanmak, kardeşlerine bu aydınlanma yolunda katkı saglamak ve böyleyece birey olarak topluma değerler eklemek en geniş anlamıyla toplumda bilgeliği ve iyiliği yaymak anlamına gelmez mi masonluk, mason olabilmenin ilk şartı özgür olmak değilmidir, bu tür insan nasıl özgür olarak kabul edilebilir?

dolayısıyla bir cemaat üyeliğinin hafife alınarak sadece radikalliğe indirgenerek radikallerin pek masonlukta yeri yoktur fakat radikal olmayan cemaat mensuplarının vardır gibi bi hava uyandırılması bence yanlış cemaat üyesiyseniz zaten o cemaate bağlısınızdır illa gözümüzde zikir yapan kendinden geçen insanları düşünmemek gerek diye düşünüyorum, hergün cemaat için çalışan cemaate gönül borcu olan itaat eden insanın da masonlukta yeri olabilceğini düşünmüyorum.

Sayın mason bunun yazmamın nedeni de sizin konunun radikallik kısmına vurgu yapmanız. fanatik düzeyde bir kişinin degilde cemaate sempati duyan, yakınlık hisseden bir kişinin de ben sizin açıklamalarınızın kapsamına girmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bilmem yanlışmı düşünüyorum:) sayın mason teşekkürederim.


Aralık 27, 2009, 12:23:42 öö
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 341



Aralık 29, 2009, 01:00:42 ös
Yanıtla #5
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

Sayin merimac,

Alıntı
daha farklı sorarsam mason kardeşlerinizden birinin pensilvanyada şeyh eli öpmek için taklalar attığını ögrenirseniz ne yaparsınız bu üye hakkında??

Masonik yasalar verdiginiz ornek uzerinde bir yaptirim uygulayamaz. Kisinin sahsi inanci ve tercihidir. Ancak kisi bilinen taninan ve Masonlugunu gizlemeyen bir Kardesimiz ise elbette Mason kimligi ile yaptiklari bir arada tutulacagi icin hosgorulmeyen yanlari Kardesler arasinda agir basacaktir. Loca disi kisisel rahatsizliklar ve sogumalar gorulebilir. Tartismalar ve hatta gruplasmalara dahi neden olabilir. Fakat ne olursa olsun, kisi Kardestir. Loca icerisinde diger Kardeslerden hicbir farki yoktur.

Alıntı
masonluk aydınlanmış bir kişinin daha fazla aydınlanmak, kardeşlerine bu aydınlanma yolunda katkı saglamak ve böyleyece birey olarak topluma değerler eklemek en geniş anlamıyla toplumda bilgeliği ve iyiliği yaymak anlamına gelmez mi masonluk, mason olabilmenin ilk şartı özgür olmak değilmidir, bu tür insan nasıl özgür olarak kabul edilebilir?

Oldukca guzel bir soru.. Oncelikle Masonluktaki Hur olma kavrami hakkinda Sayin skullG nin aciklamasini okumanizi oneririm.



3.1. Masonlukta Özgürlük Kavramı ve Sınırları

Özgürlük kavramı, Eylemsel Masonluktan beri Mason kimliği ile özdeşleşmiştir. [HÜRMASON]. Hürmasonluk, düşünsel Masonluğun temeli olan eylemsel Mason localarını diğerlerinden ayırt etmek için kullanılan tanımlayıcı bir isim olmuştur. Geçmişteki kökleri oluşturan bu Mason localarının mesleki yeteneklerini özgürlüklerini ve bağımsızlıklarını korumak için kullanmış olmaları, özgürlük ve bağımsızlığı ülkü ve amaçlarını gerçekleştirme yolunda ön koşul olarak görmelerinden kaynaklanmıştır.

Ortaçağdaki eylemsel Mason localarının bu kadar değer verdiği özgürlük nasıl bir özgürlüktü? Bu özgürlük, düşünsel Masonluğun 18/19.yy.da ateşli biçimde savunduğu ve halen savunmakta olduğu insanların ve insanlığın evrensel özgürlüğü değildi. Bu özgürlük kapalı bir topluluk olarak Mason localarının ve onun üyesi duvarcı ustalarının derebeylere kul olmama ve kısıtlanmadan seyahat etme özgürlüğüydü.

Özgürlük gibi yüce bir kavramı böylesine dar kapsamlı ve öz çıkarcı olarak kullandıkları için ataları kınamak yerinde olmayacaktır. Çünkü, onların gözettikleri insanlığın değil localarının yüceltip yaşatılmasıydı, Masonluk o zamanda henüz insanlığa hizmete soyunmuş evrensel bir Kardeşlik değil birbirinden bağımsız localar içeriğinde çalışan kapalı bir meslek örgütüydü. Yine o günün baskıcı skolastik dinci-feodal toplumuna böylesine ters düşecek “devrimci” hatta o devir için “anarşist” bile kabul edilebilecek görüşleri açıkça ortaya koymak Masonluğun intiharı demek olurdu.

Özgürlük kavramına bu kısıtlı yaklaşımdan 18.yy.ın heyecanı içinde Özgürlük-Eşitlik-Kardeşlik sloganını bayrak yapıp yücelten düşünsel Masonluğa kadar yaşanmış olan değişim, Batı toplumunun düşünsel ve siyasal alamda geçirdiği evrimle paraleldir. O halde, Masonluğun özgürlük kavramına yaklaşımı, bu alandaki toplumsal hareketlerle uyumlu, belki de onlardan olsa olsa bir adım ilerisindedir denilebilir. Gerçekten de Fransız Devrimi, Amerikan Devrimi ve İnsan Hakları Bildirgesiyle ilgili olarak her biri Mason olan, dönemin önde gelen düşünce ve siyaset adamlarının katkıları insan hakları ve özgürlükleri konusunda o çağ ve yörelerin insanlarının genel eğilim ve beklentileriyle uyumlu olmuştur. 19 ve 20.yy.da Batı dünyasında gelişen demokrasi düşüncesi de Masonluk tarafından desteklenmiştir. Bünyesinde aristokratların çoğunlukta olduğu ve törenci elitist yapısına karşın Masonluğun demokrasi düşüncesini desteklemesi, özgürlük düşüncesini ne kadar benimsemiş olduğunun da bir göstergesidir.

Çağdaş Masonluğun savunduğu özgürlüğün boyutu, niteliği nedir; sınırı nerede çizilir?

Eylemsel özgürlüklere Masonluğun yaklaşımı çağdaş batılı demokrasilerin yaklaşımıyla özdeştir.

Birey diğer bireylere ve topluma ait hak ve özgürlükleri rencide etmediği ölçüde davranış ve eylemlerinde özgürdür. Yalnız felsefe ve inancı ile ilgili olarak yaşam biçimini seçmekte birey, topluma rağmen özgür tutulmuştur. Bu, bireyin içinde bulunduğu toplumun çoğunluğunun  sahip olduğu inançtan farklı inanca sahip olma özgürlüğünü vurgulamak için konulmuştur. Bu yaklaşımın sınırı, dinsel ve felsefi inançlar alet edilerek özgürlüklerin kötüye kullanılmamasıdır.

Eylem özgürlüğü ile ilgili yukarıdaki sınırlamalardan sonra düşünce özgürlüğüne bakıldığında, ilk göze çarpan Masonlukta düşünceyi kısıtlayan hiçbir sınırlamanın bulunmadığıdır. Masonluk, hakikatin arayışında üyelerini düşünce açısından kısıtlamaz. Ancak, Hürmasonluğun ana ilkelerinden olan “Masonluk, Evrenin Ulu Mimarı dediği Yüce Varlığa ve Ruhun Ölmezliğine inanır” hükmü ile düşünce ve inanç özgürlüğünün sınırı çizilmekte olup, Mason kimliğini alacak kişinin bu düşünce ve inanç yapısında olması ön koşul olarak ortaya koyulmaktadır. Ayrıca Tekris Töreninde her adaydan inancının bu doğrultuda olduğunu beyan etmesi istenmektedir. O halde, masonlukta düşünce, bu genel sınırlamayla yönlendirilerek özgür bırakılmıştır denilebilir.




Gunumuzdeki kolelik kavrami "Gonullu (bilincli) yapilan kolelik"`tir. Kisinin bilincli ve gonullu olarak yaptiklari da sizin bahsetmis oldugunuz ozgurluk kavrami ile ters dusmez. Koleligi secebilmek dahi bir ozgurluktur.

Her insanin boyun egdigi, sozunu dinledigi, ornek aldigi yada emir aldigi merciler mevcuttur. Duygusal ihtiyaci olan kisiler ailelerine, ekonomik ihtiyaci olanlar islerine (patronlarina), ruhsal doyuma ihtiyaci olanlar dinlerine (yada dini mercilere) baglanarak kendilerini onlara adarlar. Kisinin yaptigi (dini, ekonomik yada duygusal) tercihler ve bunlardan yola cikan "Bir Masona yakismayacak" hayat tarzi, onu Kardeslikten atmayi gerektirmez.

Kisi, eger Masonlugun verdiklerinden bir miktar alabilmis ise zaten nasil bir hayat tarzi secmesi ve uygulamasi gerektigini bilecektir. Bir dini tarikat liderinin (sizin deyiminizle) elini opmek icin taklalar atacak kisi, "Aklin ve Hikmetin" yolunda bilime ve bilgiye kendine adamasi ogretilecek bir kuruma uye olmayacaktir. Sonuc olarak vermis oldugunuz ornek oldukca siradisi ve hayal etmesi zor olmasina ragmen eger boyle bir durum vuku bulursa Masonik yasalar herhangi bir yaptirim uygulayamaz.

Alıntı
Sayın mason bunun yazmamın nedeni de sizin konunun radikallik kısmına vurgu yapmanız. fanatik düzeyde bir kişinin degilde cemaate sempati duyan, yakınlık hisseden bir kişinin de ben sizin açıklamalarınızın kapsamına girmesi gerektiğini düşünüyorum.

Dogru dusunuyorsunuz. Kisi sempatide duyabilir, aktif yada pasif uye de olabilir. Kardesler arasinda hosgorulmeyebilir, rahatsizlik uyandirabilir, bircok tartismalara neden dahi olabilir. Fakat faaliyet kisinin kendi tercihidir. Saygi duyulmalidir.

Saygilarimla
- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Ocak 19, 2010, 07:24:04 ös
Yanıtla #6
  • Ziyaretçi

Sn Mason

Her ne kadar  konuya aynı şekilde bakmıyor,  cemaatlerin toplum ve birey üzerindeki etkilerini aynı düzeyde önemsemiyor olsak da, gösterdiğiniz ilgi ve zaman ayırarak cevap yazdığınız için çok teşekkürederim.

Saygılarımla...


Mart 27, 2010, 10:41:27 ös
Yanıtla #7
  • Ziyaretçi

mason olan kisi sonuc olarak ozgur bir bireydir ve masonlugun ilkelerine ters dusecek bir davranis sergileyebilir sayin Ustadimizinda belirttigi uzre masonik iradesinin disina cikmis olabilir ama bu sahislar uzerinden "masonluk" adini sorumlu tutmak anlamsizdir.yine sayin Ustadimizin belirttigi gibi bu gibi durumlarda locadaki kardesler gerekli degerlendirmeleri yapacaklardir..

Saygilar..


Mart 28, 2010, 07:22:36 öö
Yanıtla #8
  • Ziyaretçi

Sayın Merimac,

Sorunuza bir nebze de ben açıklık getirmek isterim.

Mason bir cemaate yada tarikate mürid olabilir ancak bu sizin düşündüğünüz şekilde bir tarikat ve müridlik şekli olmayabilir. Örneğin benim bilgim doğrultusunda şu anda bir Masonun mürid olacağı islami bir cemaat yok gibidir..

Mason bir yönüyle her bilgiyi doğru kullanmayı öğrenmiş, öğrenecek kişidir. Buna istinaden her bilgiden faydalanma çabası onun icin tabiidir. Mason bu yönüyle aydınlanmasına katkı sağlayacağını düşündüğü, bu yönde bilgi elde edebileceğine inandığı bir çok tarikat, cemaatten faydalanmak isteyebilir. Örneğin eski bir islami tarikat olan "Bektaşilik" buna bir örnek olabilir.

Sevgi ve saygılar.


Mart 28, 2010, 11:08:06 ös
Yanıtla #9
  • Ziyaretçi

Sayın Merimac,

Sorunuza bir nebze de ben açıklık getirmek isterim.

Mason bir cemaate yada tarikate mürid olabilir ancak bu sizin düşündüğünüz şekilde bir tarikat ve müridlik şekli olmayabilir. Örneğin benim bilgim doğrultusunda şu anda bir Masonun mürid olacağı islami bir cemaat yok gibidir..

Mason bir yönüyle her bilgiyi doğru kullanmayı öğrenmiş, öğrenecek kişidir. Buna istinaden her bilgiden faydalanma çabası onun icin tabiidir. Mason bu yönüyle aydınlanmasına katkı sağlayacağını düşündüğü, bu yönde bilgi elde edebileceğine inandığı bir çok tarikat, cemaatten faydalanmak isteyebilir. Örneğin eski bir islami tarikat olan "Bektaşilik" buna bir örnek olabilir.

Sevgi ve saygılar.

Sayın saygı siz diyorsunuz ki mason cemaate üye olur ama içinden istediği bilgiyi alır istediğini almaz istediğinde cemaatden farklı düşünebilir onun  kendi için iyiyi düşünmekarar verme yeteneği vardır diyorsunuz,

ama bence yanlışınız burda çünkü biz cemaatden bahsediyoruz sizin dediğiniz ancak bir cemiyette olur cemaat cemiyet ayrımını iyi yapmak gerek cemaat biat etme kültürüne dayanır ben şu ögretiyi alırım bunu almam bu bana uymaz diyemezsiniz. sizin dediğiniz gibi ögretide seçicilik yapabilmek ancak cemiyette olur.

dolayısıyla özgür düşünmeden aydınlanmadan yana olan bir masonun biat kültürünün hakim olduğu bir cemaatden alabilceği birşey yoktur eğer olduğunu düşünüyosa önce özgür olup olmadığını düşünmesi daha yerinde olur.

sevgiler saygılar


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
58 Yanıt
57760 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 24, 2015, 09:38:15 ös
Gönderen: ARARAT
127 Yanıt
187420 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 16, 2020, 11:41:33 öö
Gönderen: kulkethudasi
18 Yanıt
17859 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 21, 2008, 12:24:42 öö
Gönderen: blossom
10 Yanıt
12679 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2009, 08:31:08 ös
Gönderen: Waldow
20 Yanıt
16686 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 14, 2014, 11:48:38 ös
Gönderen: asimov
3 Yanıt
7216 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 20, 2009, 08:58:48 öö
Gönderen: lucifer
3 Yanıt
13713 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 10, 2012, 01:04:21 öö
Gönderen: gnothi
7 Yanıt
13423 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 15, 2016, 01:33:03 ös
Gönderen: NOSAM33
9 Yanıt
18420 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 10, 2012, 05:55:01 ös
Gönderen: karahan
0 Yanıt
18896 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 19, 2015, 01:06:56 öö
Gönderen: Risus