Teknolojiyle iç içe yaşayan bir kuşaktır. Eski insanlar daha fazla öğrenebilmek için kitap okur, tecrübe sahibi olabilmek için de hayata atılırlardı. İnsanın doğasına baktığımız zaman öğrenme yeteneklerimiz değişmedi fakat şekil değiştirdi. İnsanlar sosyolojik ve psikolojik açıdan değişmeye başladı. Yargı değerleri bile değişti.
Benim de merak ettiğim şeyler var.
Dünyanın çoğu ülkesi artık demokrasiyle yönetiliyor. Ülkemiz de demokratik parlamenter sistemle yönetiliyor. Peki bu gelecekte ülkemizde ve dünyada değişecek mi?
Bence değişecek. Artık tam katılımlı (doğrudan) kararlar alınacak. Sonuçta şuan, biz vatandaş olarak temsilcilerimizi seçiyoruz. Temsilcilerimiz de vatandaş adına kararlar alıyorlar. Ben ilerleyen zamanlarda bu sistemin değişeceğini, temsili parlamenter sistemin, tam katılımlı parlamenter sistemine evrileceğini düşünüyorum. Her şey elektronik olacak.
Dünya şuanda yeni norm arayışlarına girmiştir. İnanıyorum ki Z kuşağının yönetme çağı geldiğinde normlar da değişecektir. Hukuk ve sosyal devlet tanımları yeniden yazılacaktır.
Özellikle ilgililere Lewis Dartnell'in "Uygarlığı Yeniden Nasıl Kurarız?" kitabını öneririm.
Sadece değişecek olan, devletlerin hukuk sistemleri ve normlar değil elbette.
Bugün Amerika'da çok başka adımlar atılıyor. Özellikle 1999 yılında Matrix filmi ilk beyaz perde de karşımıza çıktığında "hadi canım" diyorduk. Buna 80'li yıllarda çıkan Terminatör filmi de dahil. Fakat artık herkes, gelecekte yapay zeka ile duygusal zekanın savaşabilme olasılığından bahseder oldu. Üstelik yapay zekadan korkanların sayısı bir hayli fazla...
Bugünlerde, kredi kartlarımızın, maillerimizin, banka hesaplarımızın hackleneceğinden mi korkuyoruz? Gelecekte bu hiç bir şey! Çünkü insanlar hacklenecek. Her insanın doğar doğmaz omurgasına yerleştirilecek çiplerle, insanın akademik kariyer CV'si, sağlık karnesi, davranışlarına göre onu analiz eden karakter analiz tabanı, suçlarını ve kural ihlallerini gösterecek olan sabıka kaydı gibi her bilgisi x-ray cihazından geçer geçmez ekrana yansıtılacak. Pasaportlar ve vizeler insanın içinde olacak. Bırakın ülkeleri, kontrolsüz nüfus artışından dolayı aynı ülke içindeki şehirlere bile herkes gidemeyecek.
Gişeden geçtiğimiz zaman, yeşil ışık yanarsa girebileceğiz, sarı ışık yanarsa polis sorgulamasına götürüleceğiz ve kırmızı yanarsa hiç bir şekilde içeri giremeyeceğiz.
İnsanın hacklendiğini düşünsenize. Bir suç işlenip, başka bir insanın çipine o suçun yüklendiğini. Dünyada şuan ki evrensel mesleklerin hepsi şekil değiştirecek ve sayısız yeni meslekler türeyecek.
Çok değil bundan 15-20 sene evvel, internet bilişim suçlarını kimse ciddiye almıyordu. Bugün internet bilişim suçlarının ayrı mahkemeleri, hakimleri avukatları var. Çok değişik bir zaman bizi bekliyor. Neler olacak bakıp göreceğiz. Belki de bir çoğuna tanıklık edeceğiz.