Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Duslenen ( masonik) diyalog... ve bir munazaraya davet  (Okunma sayısı 6701 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 04, 2020, 07:00:41 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

‘Cok gencsiniz, her sey icin cok yenisiniz.
sizden mumkun oldugunca, yureginizde henuz cozulmemis olan her seye sabirli olmanizi rica ediyorum.
Sorularinizin her birini erisilemez bir oda olarak ve
bilinmeyen bir dilde yazilmis bir kitap olarak sevmeye calisiniz.
Simdilik alamadiginiz veya size veril(e )meyen cevaplari aramayin cunku bunlari yasayamazsiniz. Onlar yasiyorlar.
Her sey her seyi yasamakla ilgili.
Sorularinizi yasayin, hemen simdi. ‘

Bu Rainer Maria Rilke’ nin 16 temmuz 1903’ te genc Franz Xaver Kappus’ a gonderdigi mektuptan alintidir. Kappus sair olmayi dusluyordu ve Rilke’ye siirlerine bakmasi icin gonderiyordu. Rilke genc Kappus’un adanmisligina kapilmisti. 
Cevaplar, kendiliginden, yasanmis sorulardan gelir. Bu bazilariniza yabanci olmayan bir masanin veya hatta bu forumdaki ortamin ( dijital ortam her ne kadar zor olsa da) arzulanan tasviri olabilir mi...

Masonik diyalog hakkinda fikirlerinizi paylasirmisiniz?

Masonik diyalog ile katesizm’i veya rituelleri kast etmiyorum.
Bu yaziyi yazarken sn O. Hancerlioglu’ nun “Masonik diyalog’ adinda bir de kitabi oldugunu fark ettim. Ben de olmadigi icin (daha) okumadim.


Yardimci kelime ve kavramlar:
Sokratik diyalog;
Diyalog à la Socrates
Debate
Discussion
Cedel
Munakasa
munazara
Derrida: “What comes before the question’  youtube kaydidir ve bahcenin merdiveninde oturuyor


Nisan 06, 2020, 12:12:01 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Alia iacta est!

Masonik diyalog benim buldugum ve sanirim sizlerin de yabanci oldugu bir kavram degildir. Masonik diyalog genelde ciraklik doneminde, mentorun ciraklara ( bir sabit not: her mason daima ciraktir, veya bunun farkindaligina varmis harici bireyler), anlattigi bir diyalog seklidir. Bu benim Turkiye icin tahmini fikrimdir.

Masonik diyalog Batida (cografik anlamda) bazi localarda gelenek olan comparison (Fransizca bir kelime) denilen toplantilardaki sozlu veya sozsuz etkilesim de ornek gosterilerek anlattilan bir diyalog bicimidir. Bunun sebeblerinden birisi genelde loca icinde ve disinda uyeler arasinda harmoniyi korumak icindir. Comparison’nun kelime anlami gorunum’dur. Fakat bu ayni zamanda ‘karsilastirma‘ anlaminda da kullaniliyor. Bu terim ayni zamanda Bati’ da hukuk alaninda da kullaniliyor.

Bu forumu takip edenler bilir ler ki masonlukta dogma yoktur denilir. Masonlar arasinda, herhangi bir konu hakkinda fikir dayatma masonlar icin bir dogma olabilir mi? Bence olabilir.

Konunun basliginda istemedigim bir kelimeyi kullandim. Bu ‘bir munazara’ya davet’ seklinde olmamali idi. Bir de Masonik diyalog adinda bir kitabtan soz etmistim. Bu kitabi almama gerek kalmadi cunku bu forumda mevcuttur. Ekleyenlere ayrica tesekkur ediyorum. Kitabin icerigi bu konunun disindadir.

Terimlerin uzerinde dururken, ben zaten bunu biliyordum denilebilir. Unutmayalim ki ‘tekrar etmek’ bir sihirdir. Her tekrarda mevcutta yeni bir sey kesfedilir.     

Bu forumu harici bir comparison oturumu olarak da gormemiz pek olagan disi olmaz bence. Bu forumda herhangi bir konu uzerinde dururken, steril bir ortamda fikir alis verisinde bulunmak ta genelde bize fazla bir sey kazandirmaz. Konulari irdelemek bir munazara degildir, demek istiyorum. Bunun icin bu terim ve kavramlari beraber, tekrar da olsa mercek altina almakta fayda goruyorum ve umit ediyorum ki sizler de benden farkli dusunmuyorsunuz.

Konuya giris yapmak icin uc onemli kelimenin ayni olmadigini acikliga kavusturalim:

Munazara, ingilizce de debate olarak gecer

Tartisma, ingilizce de discussion

Diyalog, sanirim het dilde cokta farkli yazilmaz. Arapca’da farkli yaziliyor; Al-Hiwar. 😊

Birazcik Ironi olacak ama genel felsefe sozluklerinde tartisma, munazara ve diyalog kelimelerini tek basina bulamazsiniz.  Yaniliyor olabilirim de... isterseniz bakabilirsiniz.

Sanirim, siz de benden farkli dusunmuyorsunuz, eger bu uc kelime genelde esanlamli olarak kullaniliyor dedigim de.