Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluk Neden Bilimdir?  (Okunma sayısı 10945 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 15, 2011, 12:01:25 öö
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bayan

Merhaba;
Masonluk  bilgidir.Bu kısmı  anladım.Peki  Masonluk  neden  bilimdir?
Saygılarımla
Aqua
Quoddam ubiquae, Quoddam semper, Quoddam ab omnibus, creditum est!


Mayıs 15, 2011, 04:46:32 öö
Yanıtla #1
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Sayın AQUA; iki soru da ben ilave ediyim...
1- Masonlar neyi bilemez ?
2- Neyi öğrenir ?
Saygılarımla


Mayıs 15, 2011, 08:44:23 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Forumdaki kategori düzenlemelerinden biririn başına "Masonluk Bilgidir, Bilimdir" diye yazılmış.

Bununla denilmek istenen Masonluğun literal anlamda bilgi ya da bilim oluşu değil.

Korkarım sitenin yöneticileri kimi izleyicilerin hatta üyelerin bile birtakım söz ve deyişleri literal anlamda alabileceklerini düşünmemiş ya da göz ardı etmiş. İşte soru öyle olabildiğini gösteriyor.

Zaten olamaz ki... Kendi içinde çelişkili. Bilgi ve bilim birbiriyle bağlantılı elbette ama ayrı şey değil. Masonluk hem bili, hem bilim nasıl olabilir?

Kaldı ki Masonluk ne bilidir ne bilim. Masonluk bir kurumdur, bir dizgedir, bir topluluktur. Bu kurum, bu dizge, bu topluluk, çalışmalarında bilgi ile de bilim ile de yakından bağlantılıdır, ilgilidir, iç içedir. Denilmek istenen de bu olsa gerektir.

Hazır konu açılmışken öteki sorulara da yanıt vermiş olayım kendimce:

Masonlar çok şeyi bilemez. O kadar çok şeyi bilemezler ki, bilemedikleri bildiklerinden daha çoktur.

Masonlar belki kendini bilgisizlikten, dogmalardan, batıldan,  ön yargılardan, kibir ve gururdan, bencillikten,  kötülükten,  kaba güçten, adaletsizlikten, olumsuz tutkulardan, kaygılardan korumayı, kendini bilmeyi öğrenebilir istençli ve gerektiğince kararlı olurlarsa eğer.

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 15, 2011, 12:45:47 ös
Yanıtla #3

"Okudukça cehaletim artıyor" sözü ne demektir, öğreten yerdir Masonluk.

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Mayıs 15, 2011, 01:16:17 ös
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bayan

Sn Mustafa Kemal;
"Okudukça cehaletim artıyor" kesinlikle  öyle.Ögrendikçe ne kadar çok şeyi  yanlış ya da eksik bildiğimi ve hatta  hiç bilmediğimi  görüyorum.Gittikçe  genişleyen  bir  havuz  gibi.
Saygılarımla
Aqua
Quoddam ubiquae, Quoddam semper, Quoddam ab omnibus, creditum est!


Mayıs 15, 2011, 02:32:04 ös
Yanıtla #5
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Masonlar belki kendini bilgisizlikten, dogmalardan, batıldan,  ön yargılardan, kibir ve gururdan, bencillikten,  kötülükten,  kaba güçten, adaletsizlikten, olumsuz tutkulardan, kaygılardan korumayı, kendini bilmeyi öğrenebilir istençli ve gerektiğince kararlı olurlarsa eğer.

 Tüm bunlar başarıldığında insan güzel ahlak sahibi oluyordur kanımca.
Saydıklarınız din öğretilerinin temelini oluşturuyor sanki. Dinleri ben yanlış anlamış da olabilirim o da mümkün. Sonuç olarak Masonluk din değil, Din değerlerini üstün görüyor. Masonluk bilim değil, bilmin öğretilerini üstün görüyor. Masonluğun ana felsefesi bu yanlış anlamadıysam.
Bu durumda Masonluğu iki ana başlıkda incelemeliyiz
1- DİN
2- BİLİM
Yada '' Din ve Bilim birlikte ilerliyor'' demeliyiz.

Saygılarımla
Saygılarımla


Mayıs 15, 2011, 02:43:51 ös
Yanıtla #6
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bayan

Sn Hacamat
Bilim:*"Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi."

"Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi."

"Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir ereğe yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci."


Bilim, yüzyıllar süren bilimsel bilgi üretme sürecinde kendi niteliğini, geleneklerini ve standartlarını koymuştur. Bu süreçte, çağdaş bilimin dört önemli niteliği oluşmuştur:*çeşitlilik, süreklilik, yenilik ve ayıklanma.Şimdi bunları kısaca açıklamaya çalışalım.

Çeşitlilik:Bilimsel çalışma hiç kimsenin tekelinde değildir, hiç kimsenin iznine bağlı değildir. Bilim herkese açıktır. İsteyen her kişi ya da kurum bilimsel çalışma yapabilir. Dil, din, ırk, ülke tanımaz. Böyle olduğu için, ilgilendiği konular çeşitlidir; bu konulara sınır konulamaz. Hatta, bu konular sayılamaz, sınıflandırılamaz.*

Süreklilik:Bilimsel bilgi üretme süreci hiçbir zaman durmaz. Krallar, imparatorlar ve hatta dinler yasaklamış olsalar bile, bilgi üretimi hiç durmamıştır; bundan sonra da durmayacaktır.*

Yenilik:Bir evrim süreci içinde her gün yeni bilimsel bilgiler, yeni bilim alanları ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, bilime, herhangi bir anda tekniğin verdiği en iyi imkânlarla gözlenebilen, denenebilen ya da var olan bilgilere dayalı olarak usavurma kurallarıyla geçerliği kanıtlanan yeni bilgiler eklenir.*

Ayıklanma:Bilimsel bilginin geçerliği ve kesinliği her an, isteyen herkes tarafından denetlenebilir. Bu denetim sürecinde, yanlış olduğu anlaşılan bilgiler kendiliğinden ayıklanır; yerine yenisi konulur.
Bilimsel Bilginin Özellikleri

Bilim olgusaldır. Olgusal olmak demek bilimin gözlenebilir olgulara dayanması demektir.
Bilim mantıksaldır. Araştırma sonuçlarının kendi içerisinde tutarlı olması gerekir.
Bilim genelleyicidir. Bilim tek tek olgularla değil olgu türleriyle uğraşır.
Bilim nesneldir (Objektif). Bilimsel bilgi, bireyin kişisel görüşünden bağımsızdır.
Bilim eleştiricidir.

1. Bilimin her şeyden pratik bir değeri vardır. Başka bir deyişle bilim bize hem bireysel ve hem de toplumsal yaşantımızda, teknoloji yoluyla büyük yararlar sağlar. Bilim sayesinde teknoloji üreten insan, dünyadaki yaşantısının süresini uzatabilir, temel problemlerini çözebilir, yaşamını niteliksel olarak ve manevi bakımdan geliştirilebilir. Bilim bundan dolayı, bir toplumun itici gücüdür. Toplumun üretim tarzını ve itici gücünü belirler.
2. Entelektüel değeri vardır. Yani bilim insanın bilme isteğini, merakını tatmin eder. İnsana evreni anlama olanağı sağlar. İnsan bilim sayesinde doğal ve toplumsal gerçekliği anlayabilir.
3. Ahlaki değeri vardır. Buna göre bilim insana belirli bir dünya görüşü oluşturma, belli ilkelere göre düşünme, dünyaya bilimin sağladığı verilere göre bakma olanağı verir. Yani bilim insanlara bilimsel bir zihniyet kazandırır. Bilimsel zihniyet ise, insanlara dürüst ve tarafsız olmayı, karşılaşılan problemleri sabırlı, ayrıntılı ve uzak görüşlü bir biçimde ele almayı öğretir ki bunlar ahlak ve erdemin en önemli özellikleri arasındadır.
Bilimsel zihniyetin, insanların daha erdemli ve yüksek ahlaklı olmalarını sağlayacağını düşünmek boş bir hayal değildir. İnsan sahip olabileceği bilimsel zihniyet yoluyla hem kişisel yaşayışını ve hem de toplumsal yaşayışını düzenleyebilir; insan bu sayede, içinde yaşadığı toplum için çalışmayı öğrenebilir.
  Sayın  ADAM 'ın  dediği gibi  MASON'luk bir kurumdur.Ama  bilimin  tarifinde  ve  anlatımında  geçen özelliklerle ilintili  olduğu  için benim  fikrim  Masonluk  bilimdir diyebiliriz.
  Dinler  tarihi  konusunda çıkış var  oluş ve hepsinin  genel  özellikleri  anlatımlar incelendiğinde  masonluğun kişisel inanışlara  saygı  dışında  bir  yaklaşımının  olmadığını  düşünüyorum.
Saygılarımla 
Aqua
« Son Düzenleme: Mayıs 15, 2011, 02:56:18 ös Gönderen: AQUA »
Quoddam ubiquae, Quoddam semper, Quoddam ab omnibus, creditum est!


Mayıs 15, 2011, 03:34:38 ös
Yanıtla #7
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Saygılar
Sayın AQUA; Bilimi çok güzel tarif etmişsiniz Teşekkür ederim. Bilim bu peki hangi bilim Yaradanı doğruluyor Sayın AQUA; Masonların yaradan inancının bilimle bir alakası yok kanımca. Deniyorsa ''bizi doğa yarattı'' ancak o zaman bilimle alakası çıkar.Yanılıyormuyum.
Saygılarımla


Mayıs 15, 2011, 03:44:21 ös
Yanıtla #8
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bayan

 Din kişiye  özeldir.Kişi  istediği  inanca  sahip  olabilir.Mason'luk  kurumdur .Masonlu'ğun  çatısı altında  farklı  inanışlara   sahip  üyeleri olduğuna göre  ''bizi  doğa  yarattı .'' çıkarımı  sadece  size aittir.Nasıl  böyle bir  sonuca ulaştığınızı  anlayamadım.
Saygılarımla
Aqua
Quoddam ubiquae, Quoddam semper, Quoddam ab omnibus, creditum est!


Mayıs 15, 2011, 04:58:39 ös
Yanıtla #9
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

Saygılar
Masonluk kurumdur elbet, fakat sonuçta üyelerini ''yaradan inancı'' belirliyor. Sayın AQUA Masonların farklı inanca sahip olması derken temelde Din öğretilerindeki yaradan inancı kastediliyor.Yaradan inancıyla alakalı bir sürü seçenek mevcut demin bir tanesini söyledim. Oysa Masonlar bu düşünce seçenekliliğiyle üyelerini seçmiyor elbet. Dolayısıyla bir Sonuca ulaşmadım,sizin çıkarımınızdan doğan sonuç bu oldu diyelim. Sizinde bildiğiniz gibi, Masonlukta arzu edilen temelde din öğretisi olan yaradan inancı. O halde burda sadece bilimden bahsetmemiz yanlış olur kanatindeyim. İki ana başlıkda değerlendirmemiz daha uygun olur diye düşünüyorum. Ne dersiniz?
« Son Düzenleme: Mayıs 15, 2011, 05:01:39 ös Gönderen: Hacamat »
Saygılarımla


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
5 Yanıt
12865 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 20, 2012, 01:49:00 ös
Gönderen: NOSAM33
4 Yanıt
12529 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 17, 2011, 08:13:57 ös
Gönderen: ruzber
43 Yanıt
24164 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 21, 2012, 01:20:01 ös
Gönderen: Trismegistus
8 Yanıt
18480 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 17, 2016, 06:51:04 ös
Gönderen: Tesla
14 Yanıt
13808 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 25, 2012, 12:45:33 ös
Gönderen: BULGARIA
26 Yanıt
17479 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 02, 2009, 02:35:48 ös
Gönderen: baris
5 Yanıt
5794 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 14, 2011, 02:48:32 ös
Gönderen: ADAM
11 Yanıt
8755 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 27, 2009, 03:17:32 ös
Gönderen: bymokurai
29 Yanıt
15672 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 21, 2014, 11:37:47 öö
Gönderen: Selim
5 Yanıt
4253 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 12, 2015, 03:55:02 ös
Gönderen: irukanji