Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Yararlı Bakteriler  (Okunma sayısı 3417 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 28, 2007, 02:23:54 öö
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3120
  • Cinsiyet: Bay

Bakteri ismini duydugunuzda akliniza nasil bir canli türü geliyor? Elbette birçogumuzun aklina bu isim duyuldugunda mikroplar, hastaliklar ve uzak durulmasi gerekilen küçük yaratiklar gelmektedir. Ancak bunun yaninda yine birçogumuz hergün mutfagimizi, banyomuzu sterilize etmek için ugrasirken yok ettigimiz milyonlarca bakteri türünün hayatimizdaki olmazsa olmaz dedirtecek faydali özelliklerinden de bihaberiz. Aslinda iste bu monera aleminin küçük canlilari olan bakteriler olmasaydi, ne dünya simdiki oldugu gibi olabilirdi ne de insanlar simdi göründükleri gibi olurdu. Dünyamizin bu mikroskopik canlilari sadece insandaki bazi zararli canlilari öldürmekle kalmaz, dünyamizin üzerine kuruldugu kimyasal döngülerde de önemli yerler edinirler.Bakterilerin en önemli faydasi olarak dünyamizda biriken artik maddelerin ana biyolojik monomerlerine ayristirilmasi olarak gösterebiliriz. Eger çürükçül bakteriler olmasaydi ölü insan bedenleri ve canliligini yitirmis bitki parçaciklari öldükleri bedende kalacaklardi ve bunlarin ana organik maddelere dönüsümü olmayacakti. Böylece karbon döngüsünün önemli bir parçasi yerine getirilmemis olacakti. Bu çürükçül bakteriler yaptiklari bu parçalama islemiyle ayni zamanda topraklari da beslerler ve verimli hale getirirler.

Bazi bakterilerin çürütücü göreviyle dogaya katkilarda bulunmasinin yaninda kimi bakterilerde asi veya antibiyotik olarak tip sektöründe insanlara daha saglikli bir hayat sunmak için kullanilirlar. Bilindigi üzere öldürülmüs veya zayiflatismis bakteriler insan vücuduna enjekte edildiginde, vücut bu bakterilere karsi antikor üretmeye baslar ve bu zayiflatilmis veya ölü olan bakterilere karsi bir üstünlük saglar. Bu olaya tip alaninda bagisiklik denmektedir. Vücut güçsüz bakterilere karsi benzetme yerindeyse bir antreman yapmis olur ve güçlü, saglam bakterilerle karsilastiginda nasil davranmasi gerektigini ögrenmis olur. Bildiginiz gibi günümüzde de tetanoz olsun verem olsun bir çok hastaligi önlemek için çok çesitli bakteriler kullanilir ve bir önlem olarak sayilirlar. Yine benzer sekilde bazi bakteriler de yine tip sektöründe antibiyotik yapiminda kullanilirlar. Streptomycin adi verilen bir bakteri türü Bacitracin,Polymyxin, ve Erythromycin adi verilen antibiyotikler üretmektedir ve bu antibiyotikler hastalik önleyici olarak çok zaman insanlar tarafindan kullanilmaktadir.

Bakteriler kimi zamanda besin yapiminda sikça kullanilmaktadir. Birçok bakteri türü fermantasyon adi verilen süreç sonucunda kimyasal degisikliklere sebep olmaktadir. Örnegin peynir ve yogurt bu tür kimyasal degisikliklerin sonucu ortaya çikmis yararli besinlerdendir. Ayrica yine Clostridium bacterium adi verilen bir bakteri türünün fermantasyonu süreci sonunda ortaya çikan bütül alkol ve asetone kimya sektöründe çok kullanilan degerli kimyasal maddelerdendir. Yine benzer sekilde insan kaninin plazmasinda bulunan Dextran adli yararli bir madde de yine Leuoconostoc adli bir bakteri tarafindan yapilmaktadir. Saymakla tükenmeyecek faydalari olan bakterilerin son bir yararindan da bahsetmek gerekirse, bazi bakteri türleri bazi hayvanlarin bagirsaklarinda özellikle selülöz sindiriminde kullanilmaktadir ve bu selülözün karbonhidratlarin temel tasi olan glikoza indirgenmesini saglar ve böylece hücreler için gerekli olan enerji de bulunmus olur.

Aslinda hep kafamizda zararli yaratiklar olarak yer edinmis olan bakterilerin faydalari sayilacak gibi degildir ama bu kadari bile insanlari sasirtmaya yetmektedir. Bizim zararli olarak nitelendirdigimiz bu monera aleminin nerdeyse 1 mikrondan küçük bu savasçilari, bizim onlari zararli ve yok edilmesi gerekilen küçük yaratiklar olarak nitelendirmelerimize aldiris etmeden hep bizim yararimiza çalismaktadirlar ve ileride de bizim emrimizde çalisacaklardir; her ne kadar biz onlarin faydalarin farkinda olmasak da…




Temmuz 28, 2007, 03:04:12 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Bazı dermatolojik hastalıklarda deride görülen pullanmaların sebebinin hastalıklı bölgeyi iyileştirmek için faaliyetlerini arttırmış olan faydalı bakteriler oldugunu doktorumdan ögrenmiştim.


Temmuz 28, 2007, 07:32:21 ös
Yanıtla #2
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 581
  • Cinsiyet: Bay

        yararlı bakterilerin üretilmesi genleri ile oynanarak  kullanılması üzerine geçen yıl bizim arkadaslar ;avrupada yayınlanan ve bilmem kimin tezi olan bir çalışmayı ayrıntısı  ile (KSÜ) destekli bir çalışmada denemiş ve basarılı olmuslardı ..fakat bu aln türkiyede çok gelişmediği için yıllardır ithal alınan yöntemler sonucu binlerce dolar zarara giren şirketler hiç ilgilenmedi..bununüzerine tübitak bilim olimpiyatlarına gönderilen proje ilk elemeleri geçmişsede ,ankaradaki son turda , şjürideki birçok biyologun doçentlik tezlerinden bile daha iyi olmasına ragmen ilgi görmeyerek dereceye tabi tutulmadı ....fakat sonradan anlasılddıki ki bunun sebebi askeri oklların jüriye yaptıkları baskılarmış ...
        gözümün bebegi türkiyem, heryere girdi anladık su torpiller ama bari bilim olimpiyatlarına girmesin....
Vi VERİ VENİVERSUM VENUS VİCİ..


Mart 18, 2009, 10:09:31 ös
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

İnsan vücudunun dışa açık her yerinde (ağızdan başlayarak anüse kadar olan sindirim sistemi boyunca ve kulaklarda, deride vs.) yaşayan normal bakteri florası, bu bölgeye patojen (hastalık yapıcı) diğer bakterilerin yerleşip üremesini engellediği için, bağışıklık sisteminin değişmez bir parçasıdır. Karaciğerde metabolize olup, barsak yoluyla atılan bir antibiyotik kullandığınızda ishal olmanızın sebebi budur. Antibiyotik vücuttan atılırken, barsakdaki yararlı bakterileri de öldürür ve onların yokluğunda patojen bakteriler üreme fırsatı bulup sindirim sisteminin hassas dengesini bozarlar ve ishale yol açarlar.
Barsaklardaki bazı bakteriler ayrıca K vitamini sentezi yapar ve bizim sindirim sistemimizin parçalayamadığı bazı kompleks molekülleri parçalarlar. "Gazım var" dediğiniz şey aslında sindirim sisteminizdeki barsakların ürettiği gazdır.

Bazen ölen bir insan için "Mezarına nur indi" dendiğini duyarsınız. Bazı insanlar bahsi geçen merhum kişinin mezarına bir ışık hüzmesi indiğini söylerler. Bu doğrudur. Cenaze toprağa gömüldüğünde vücuttaki bakteriler, insan vücudunu öğüterek yaşamaya ve metan gazı üretmeye devam ederler. Toprağın altında biriken metan gazı, birkaç gün sonra basıncı arttığı için bir yol bularak topraktan dışarı sızar ve oksijence zengin havayla temas ettiği anda da alev alarak parlar. Eğer bu olay gece hava karardıktan sonra gerçekleşirse, bu parlama kolaylıkla gözlenebilir. Eğer gündüz olursa da mezarın üzerinde bir ışık hüzmesi ya da hayalet görüldüğü şeklinde bir yanılgıya yol açabilir.
İyi olan şudur ki, hepimizin mezarına nur inecek.
Vücudumuzdaki bakteriler sayesinde