Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: ADAM - Mayıs 21, 2012, 11:46:20 öö

Başlık: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: ADAM - Mayıs 21, 2012, 11:46:20 öö


Daha önce şunu soralım: Masonlukta bir simge olarak nar, hani şu bildiğimiz meyve var mı yok mu?

Mason Sözlüğü’nde değinilmiş. Demek ki var.

Ancak bu simgenin bazı mason örgütlerindeki kullanım yerine baktığımızda, onu bir diğer grup mason örgütünde aradığımızda bulamıyor, onun yerine bir küre konulmuş olduğunu görüyoruz.

Hangisi doğru?... Bu konuda herhangi birinden şyana çıkılırsa, ötekinin yanlış olduğu söylenir. Öyle yapmayalım.  Nasrettin Hoca öyküsü gibi olacaksa da, her ikisinin de doğru olduğunu söylemek daha doğru.

Her ikisinin de doğruluğu, "ne şiş yansın ne kebap" gibi orta yollu bir tutumdan değil, her ikisine farklı simgesel anlamlar bağlanmasından ileri geliyor.

Buradaki konumuz “nar” olduğu için, bunu bir simge olarak kullanıp değerlendirmeyen mason örgütlerinin o farklı tutumunu bir yana bırakalım; onun bir başka başlık altında değerlendirilmesi daha uygun düşer.

Buraya narın Masonlukta kullanıldığı simgesel biçimiyle bir resmini yerleştirmek isterdim ama öyle bir resim bulamadım. O nedenle bir grafikle yetineceğiz. Bunun tam olarak yansıtan bir resim bulup ekleyen olursa sevinirim.




Sahi nasıldır Masonlukta narın simgesel değerlendirmesi?

Bu kez bu konu üzerinde ben bir şey söylemeyeceğim. İsteyen söylesin.

Ben sadece Masonlukta bu yarılmış narın nerede görüldüğünü söyleyeceğim.

Aslında yarılmış tek bir nar yok. Çok sayıda yarılmış nar var birbirinin benzeri.

Her mason mabedinin girişinde kapının hemen iki yanında birbirinin neredeyse tıpatıp benzeri iki görkemli sütun bulunur ya… Narlar işte o sütunların üzerine yerleştiriliyor. Bol bol.

Niçin başka bir yerde değil de o sütunların üzerinde?

Bakın, bugün sinirliğim tuttu; onu da söylemeyeceğim. Bileniniz varsa o söylesin.

Ancak şimdi birisi çıkar, “Bana göre….” diye başlar söze. Ben de ona ister istemez derim ki, “Bak dostum bu işler öyle tahminle, herhaldeyle, olsa olsayla olmuyor. Bilgiyle oluyor. Narın ne anlama geldiği üzerinde bir yorum yapılabilir. Çünkü dedik ya, o bir simge. Fakat o sütunların üzerinde bulunuşunun simgeden önce gelen bir gerekçesi var. Önce o gerekçeyi yerle yerine oturtup değerlendirdikten sonra yorum yapma olanağı doğar. Dolayısıyla dostum, yorumunu öyle, sütunlarla bütünleştirerek yaparsan bir diyeceğim olmaz.”

Bir ipucu vereyim mi?... Her sütunun üzerinde aslında yüzer adet nar bulunması gerekiyor.

Görüldüğü üzere, buradaki nar çatlamış ya da yarılmış. Ancak kesilmemiş. Masonlukta söz konusu simgenin betimlenişi uyarınca böyle olması gerekiyor; hem dışı görülüyor bir bütün olarak hem de içi.

Dışı kızarmış nar rengi, hani Cahit Sıtkı’nın “ayva sarı, nar kırmızı, sonbahar” deyişinde olduğu gibi, içindeki taneler ise kıpkırmızı…

Bu renklerin de simgesel değerlendirmede bir yeri var mı bilemem, Yorum yapan onu da yorumuna katar belki.

Her zaman açıklamalar yapardım; bu kez de böyle bir yöntem seçtim. Katkıda bulunanlardan sonra belki birkaç tümce eklerim; gerekirse…


Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: b12 - Mayıs 21, 2012, 12:16:40 ös
http://www.masonicdictionary.com/pomegranate.html (http://www.masonicdictionary.com/pomegranate.html)
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: NOSAM33 - Mayıs 21, 2012, 12:52:18 ös
Sayın ADAM ; nacizane şöyle bir açıklama elde ettim, Kaynak Özgür Masonlar Büyük Locası sitesinden alınmıştır. Saygılarımı sunarım,Efendim




•Nar

Dıştan bir "küre" görünümünde olan çok taneli bir meyve türü.




Masonların birbirlerine sevgi ve güvenle bağlandıklarını, böylece oluşan kardeşlik ortamında düzen ve disiplin içinde çalıştıklarını simgelediği benimsenir. Teklikten çokluk çıktığı için, verimlilk ve çoğalmanın simgesi olarak da yorumlanır.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: VforVictory - Mayıs 22, 2012, 12:29:59 öö
Sütunla birleştirmeden yorum yapmamamızı öğütlemişsiniz. O yüzden yorumuma özür dileyerek başlıyorum.  :)

Sayın b12'nin gönderdiği linki okudum. Sütundan bahsedilmiş ama derine inilmemiş. Haricilere açık bir sitede paylaşılmaması doğal. O yüzden önemli bir anlamı olmalı diye düşünüyorum. Umarım bunu bizlerle paylaşırsınız.

Şimdi sütunu bir kenara bırakalım. Narın Jüpiter ve Ceres ile ilgil kutlamalarda öneml bir sembol olduğu yazıyor. Bunlar bereketin sembolleri. Her nardan yüzer adet konulması da bu teorimi destekliyor.

Göreli soluk renkteki nar yüzeyi dünya yüzeyini, narın kırmızı renkli iç kısmı da dünyayı besleyen iç kısmı sıcaklığı ve bereketi temsil ediyor.
Eğer böyleyse kimi zaman nar yerine küre konulması da mantıklı.

Saygılarımla ve sevgilerimle  ;)

 
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: ADAM - Mayıs 24, 2012, 10:16:03 öö

Nar üzerine güzel yorum ve değerlendirmeler yapıldı; teşekkür ederim.

Narların sütunlar ile bağlantısı konusuna gelince, bu kez elbette bir mason mabedinin hemen girişinde şer alan iki sütunun özellikleri ve bunların niçin böyle düzenlendiği konusu geliyor gündeme. Benim "bilgi" gerekir dediğim nokta burası. Bu konu üzerinde de belki yorum yapılabilir ama önce bilgisel bağlantıların kurulması gerekir. Bu bağlantıları kuran belki Masonluktaki bu "nar" konusunu bir adım daha ileri götürebilir.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: _SplendouR_ - Ocak 22, 2014, 12:30:21 öö
Sayın ADAM,

Oldukça geç bir cevap olucak konuyla alakalı öncelikle üzgünüm,
Yanlış biliyorsam lütfen düzeltin.Benim bildiğim kadarı ile masonik nar locaları simgeler narın fiziksel yapısı itibari ile birbirine yakın kaynaşmış bir şekilde bulunmaları birlikteliği ve narın bütününü oluşturan kabuk ise mason localarını temsil eder.Mabedin girişindeki iki sütun ise(yine bildiğim kadarı ile) isimlerinden kaynaklı algorik yapıları itibari ile üretgenliği ve üremeyi temsil ettiği için bu açıdan bakacak olursak birliktelik,çoğalma-büyüme,örgütlenme gibi anlamlara gelebilir bu yüzden sütunların üzerinde bolca olmalı demenizin bundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.Kırmızı renk hakkında bir fikrim var fakat tam olarak bilgi sahibi olmadığım için kafa karıştırmak istemem.Tek eklemek istediğim bildiğim kadarı ile bu iki sütunun renklerinin birtanesinin kırmızı birtanesinin beyaz olduğu.

Saygılarımla

_SplendouR_
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: ADAM - Ocak 22, 2014, 07:31:14 öö
 Sayın _SplendouR_ konyla ilgili açıklamasıda iyi gelmiş de, konuyu dağıtmaya, narlardan sütunlara geçmeye yöneldiğinde yanlış yapmış.

Kimi ezoterik kurumlarda, bir tapınak ya da mabet ya da kutsal sayılan yerin girişindeki iki sütundan birinin beyaz diğerinin kırmızı olduğundan söz edilir ama Masonlukta öyle değil.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: Dor - Ocak 22, 2014, 01:23:49 ös
Nar'ı Dünyaya benzetirim .
İçindeki taneleri ise insanlara
Beyaz taneler ham taşını yontmaya çalışarak kırmızıya dönüşür
Taneler mükemmele ulaştıgı yerden çatlamaya başlar ve artık dışarı çıkmaya adım atarlar
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Aralık 22, 2016, 12:25:04 öö
 Nar kabuğu oldukca acıdır; bu durumun masonluk da bir benzetme yönü varmıdır?

Saygılarımla...

Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: oroboro - Aralık 22, 2016, 03:33:25 ös
"Nar alacak isen, gülen, çatlamış nar al ki, o gülüş, sana içindeki dânelerden haber versin" demiş bizim büyük sufimiz.

Forumda özensizliğine rastgeleceğimi düşüneceğim en son kişilerden biri olmasından dolayı sayın Adam'ın çatlamış nar resmi bulamamış olmasına önce çok şaşırdım.  İngilizce, Almanca ve Türkçe Nar yazıp malum sitede görsel olarak arattım. Tuhaf, gerçekten yok, yani elbet var ama, göstermeyi dileyeceğimiz o "gülümseyen biçimde çatlamış" narı gösteren mükemmellikte bir nar resmi yok, olanların ya tacı eksik, ya da tipi bozuk.


Nar tanesi tanesi de, Seviyom nar danesi.
Güzellerin içinde de, Sevdiğim bir tanesi.

Yer altı tanrısı Hades zamanında bu türkü yoktu muhtemelen ama, o da bu türküdeki gibi düşünmüş olsa gerek ki, müstakbel eşi Persephone'a bir nar verir, Narı yıyen Persephone Hadese aşık olur, evlenirler.

Fakat kayınvalide Demeter ki o tahılları veren tanrıçadır,  yeraltına gelin giden kızını çok özlediği için sıkıntı yaratır ve tahıl yetişmez. Neyseki Hadesle anlaşır ve bir orta yol  bulurlar: Persephone her bahar yer yüzüne çıkacaktır. Mitolojide o baharın geldiği gün ateşlerin yakıldığı bir bayram günüdür ve bugün de hala öyledir.

Nar bütün büyük dinlerde simgesel anlamlar yüklenmiş olan bir meyve.

Musevilikte her nar meyvesinin içinde 613 nar tanesi olduğuna inanılırmış, 613 kutsal kitap Talmut taki cümle sayısı imiş.

Acaba her nar meyvesinin içerisindeki tane sayısı aynı mıdır? Bu inanç doğru olabilir mi?

Bunu gerçekten merak eden kimi akademisyenler bilimsel metod kullanarak bu varsayımı test etmişler, Dünyada nar yetişen değişik ülkelerden toplanan narlar dikkatle açılmış ve içlerindeki nar taneleri tek tek sayılmış, sonuçta bir nar içindeki tanelerin  165 ila 1370 arasında değiştiği belirlenmiş. Ancak bu çalışmadan çıkan hem ilginç hem de tuhaf olan sonuç ortalama tane sayısının  613 bulunması imiş.

Hristiyanlıkta nar çoğalma ve öldükten sonra dirilmenin  sembolü, sıklıkla bebek İsanın elinde resmedilmiş.

İslama göre orjinalinde cennetten gelen bir meyva, her narın içindeki tanelerden bir tanesinin cennetten düştüğüne dair bir halk inancı olduğu için nar yenince o tane boşa gitmesin diye tüm nar tanelerini yemek geleneği var.

Zerdüştlükteki bir çok ritüelde de kullanılırmış nar. Pers Mitolojisi'nde İsfandiyar yediği nar sayesinde yenilmez olur. Heredot, Pers savaşında İranlı askerlerin mızraklarının narla süslü olduğunu belirtir.

Nar Budizmdeki 3 kutsal meyveden biri, İslamda İsevilikte Musevilikte olduğu kadar Çin'de ve Japonya'da da fertilitenin yani doğurganlığın ve çoğalmanın bir simgesi.

Tabi bu yazdıklarım biraz -Ceres- niteliğinde oldu, Narın Masonluktaki simgesel anlamı konusunda ahkam kesmek yerine daha temele inip insanlığın ortak arkaik bilincindeki yerini kurcalamayı, yani başka bir deyişle tüme varmaktansa tümden gelmeyi denedim. Niye böyle yaptığımı da itiraf edeyim, çünkü bir simge olarak Narın Masonlukta hakkettiği derinlikteki yorumlara kavuşmuş olduğuna dair kuşkularım var.

Bu sene nar ucuz, belki en güzeli pazardan şöyle usulünce çatlamış olgun bir nar alıp şeklini şemalini inceleyip tefekkür etmek, çokluktan oluşan tekliği algılamakla yetinmeyip iç anatomisine de bakmak ve tanelerin üç boyutlu yerleşimindeki altın oranları, fraktal geometriyi keşfetmek, sonra da tane ziyan etmeksizin onu afiyetle yemek olacak.

Sevgiler, saygılar. 

 

         
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: ADAM - Aralık 22, 2016, 08:11:27 ös
Dinlerde nara birtakım anlamlar verilebilir.
Masonlukta da verilir ama farklıdır.
Çünkü Masonluk bir din değildir.
Dinlerde verilen anlamlar, bilimselliğe uygunsa, dogmatik ve batıl nitelikli değilse, akla yatkınsa, kişiyi bilgiyle bezenmiş erdemlere yöneltebilirse, ritüelik olmasa bile saygıyla karşılanır.
Bu nedenle de Masonlukta bu bakımdan eksiklik olduğunu söylemek doğru olmaz.
Çünkü Masonlukta kurumsal yorum yoktur. Bir simge için "Bu şunu simgeler." denirse, dogmaya düşme tehlikesi vardır.
Yorumu masonlar yapar, özgür düşünceleriyle.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: ruzber - Aralık 23, 2016, 04:57:45 öö
Bu locada tüm Masonlar beraber olgunlaşmasi.  çatlasa bile kardeşçe kalınmasini simgeler.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: oroboro - Aralık 23, 2016, 01:13:33 ös
Dinlerde nara birtakım anlamlar verilebilir.
Masonlukta da verilir ama farklıdır.
Çünkü Masonluk bir din değildir.
Dinlerde verilen anlamlar, bilimselliğe uygunsa, dogmatik ve batıl nitelikli değilse, akla yatkınsa, kişiyi bilgiyle bezenmiş erdemlere yöneltebilirse, ritüelik olmasa bile saygıyla karşılanır.
Bu nedenle de Masonlukta bu bakımdan eksiklik olduğunu söylemek doğru olmaz.
Çünkü Masonlukta kurumsal yorum yoktur. Bir simge için "Bu şunu simgeler." denirse, dogmaya düşme tehlikesi vardır.
Yorumu masonlar yapar, özgür düşünceleriyle.

Sayın Adam
Yukarıda yazdıklarınıza katılıyor olmayı dilerdim...

Bugün eleştiri günümde bulunsam da, bir yazının yazarın elinden çıktıktan sonra artık kamu malı olduğu görüşünde olsam da, şahsınıza ve donanımınıza olan derin saygım nedeni ile olabildiğince olumlu ve yapıcı tarzda bir kaç itirazda bulunacağım.

Masonlukta kurumsal yorum yoktur, yorumları masonlar yapar, bu yüzde yüz doğru, çünkü aksi durumda yorumların üst bir makamdan, hatta ilahi bir makamdan geldiği düşüncesi doğar, bu da Masonluğun bir din olduğu izlenimine haklılık kazandırırdı.

Ama dinlerde de yorumların tümü dindarlar tarafından yapılır, İlahi veya kutsal bir metnin ekseninde bulunmak zorundalığı bulunsa bile yorumu yapanlar o dine/inanca mensup olan insanlardır neticede.

Bu farklı açıdan bakınca şu önemli soru silsilesi beliriyor:

Çok eskiden tam aksini vurgulamak elzemken, şimdilerde masonlar için Masonluğun bir din olmadığını vurgulamak acaba niçin giderek sıklaşan bir gereklilik oluşturmaktadır?

Kuşkusuz Masonluğun dini çağrıştıran kimi özellikleri bulunduğu içindir.  Peki (nedir bunlar diye sormuyorum), niye böyle özellikleri vardır?

Sayfalar dolusu düşünce dile getirilebilir ama ben Occam'ın usturasını elime alıp kendi yanıtımı tek cümle ile ifade edeceğim: Newton'un ideal evreni diye de adlandırabileceğimiz idealist evren görüşü içerisinde kalmak zorunda olduğu için.

Burada sıkışmış olmak aslında o kadar kötü bir şey değil, hatta kimi şeylerin önünde iyi bir engel olarak algılanması da olası, örneğin bir masonun varsa batıl bir inancı onu dile getirmek konusunda o kadar özgür olamayacağını söyleyebiliriz.

Ama diğer yandan idealizm sonrası çağa ait felsefenin, buna iyi bir örnek olarak  postmodernizmin Masonluğun eşiğinden içeri girebilmesinin önünde de bir engel.

İdealizmin çerçevesi içerisinde bulunmayan bir düşüncenin içeri girebilmesini bir yana bırakalım, tıpkı dinlerdeki dogmalara ters düşen bir düşüncenin afaroz edilmesindeki gibi önyargılı bir yaklaşımla kapı dışarı edildiğini iddia etmek bile mümkün.

İşte bu bağlamda masonun simgeleri yorumlamakta özgür olduğu iddiasının gerçeği yansıtmıyor olduğu düşüncesindeyim. Örneğin sanmıyorum ki bugün, aradan yüz yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen, bir mason kalkıpta Freudyen bir uslupla masonluktaki simgeleri yorumlamaya cesaret edebilsin.

Tekrar edeyim bunun (idealizme ait evren içerisinde kalma zorundalığının) iyiliği ya da kötülüğü konusunda emin değilim, emin olduğum tek şey simgelerin yorumunda bu evrenin dışına taşmanın mümkün olmadığı, yani masonun özgür olmadığı.

Masonlukta her şeyin bir simge olduğu akla getirildiğinde, aslında bunun hiç hafife alınacak türde bir sonuç olmadığı beliriyor.

Çünkü simgelerin yorumlanışında durağanlığa neden olan bu hal, insan zihni ve onun ürettiği felsefenin gün be gün hızlanan evrimi ve değişimi karşısında simgelerin giderek marjinalleşmesine ve yabancılaşarak otantikleşmesine neden oluyor. Dolayısı ile burada asıl marjinalleşip yabancılaşarak otantikleşen şey masonluğun kendisi olmuş oluyor.

Bu düşüncelerimin yersiz olduğuna ancak tek bir önerme ile  ikna olabilirim: "idealizm çağı sonrasında güncel felsefede yaşanan her değişim aslında bir gelişme olmayıp aklın geriye evrilmesine bir örnek teşkil etmektedir ve gün gelecek bunlar geçecek, dünya tekrar idealizm çağına geri dönecektir".

Ne diyeyim, güncel felsefenin kaygı verici dozdaki anarşist ve liberalist ilerleyişini de pek hayra yoranlardan olmadığım için umarım öyle olur.         

Sevgiler, Saygılar.




 

     
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Aralık 23, 2016, 11:57:57 ös
Dinlerde nara birtakım anlamlar verilebilir.
Masonlukta da verilir ama farklıdır.
Çünkü Masonluk bir din değildir.
Dinlerde verilen anlamlar, bilimselliğe uygunsa, dogmatik ve batıl nitelikli değilse, akla yatkınsa, kişiyi bilgiyle bezenmiş erdemlere yöneltebilirse, ritüelik olmasa bile saygıyla karşılanır.
Bu nedenle de Masonlukta bu bakımdan eksiklik olduğunu söylemek doğru olmaz.
Çünkü Masonlukta kurumsal yorum yoktur. Bir simge için "Bu şunu simgeler." denirse, dogmaya düşme tehlikesi vardır.
Yorumu masonlar yapar, özgür düşünceleriyle.

Sayın Adam
Yukarıda yazdıklarınıza katılıyor olmayı dilerdim...

Bugün eleştiri günümde bulunsam da, bir yazının yazarın elinden çıktıktan sonra artık kamu malı olduğu görüşünde olsam da, şahsınıza ve donanımınıza olan derin saygım nedeni ile olabildiğince olumlu ve yapıcı tarzda bir kaç itirazda bulunacağım.

Masonlukta kurumsal yorum yoktur, yorumları masonlar yapar, bu yüzde yüz doğru, çünkü aksi durumda yorumların üst bir makamdan, hatta ilahi bir makamdan geldiği düşüncesi doğar, bu da Masonluğun bir din olduğu izlenimine haklılık kazandırırdı.

Ama dinlerde de yorumların tümü dindarlar tarafından yapılır, İlahi veya kutsal bir metnin ekseninde bulunmak zorundalığı bulunsa bile yorumu yapanlar o dine/inanca mensup olan insanlardır neticede.

Bu farklı açıdan bakınca şu önemli soru silsilesi beliriyor:

Çok eskiden tam aksini vurgulamak elzemken, şimdilerde masonlar için Masonluğun bir din olmadığını vurgulamak acaba niçin giderek sıklaşan bir gereklilik oluşturmaktadır?

Kuşkusuz Masonluğun dini çağrıştıran kimi özellikleri bulunduğu içindir.  Peki (nedir bunlar diye sormuyorum), niye böyle özellikleri vardır?

Sayfalar dolusu düşünce dile getirilebilir ama ben Occam'ın usturasını elime alıp kendi yanıtımı tek cümle ile ifade edeceğim: Newton'un ideal evreni diye de adlandırabileceğimiz idealist evren görüşü içerisinde kalmak zorunda olduğu için.

Burada sıkışmış olmak aslında o kadar kötü bir şey değil, hatta kimi şeylerin önünde iyi bir engel olarak algılanması da olası, örneğin bir masonun varsa batıl bir inancı onu dile getirmek konusunda o kadar özgür olamayacağını söyleyebiliriz.

Ama diğer yandan idealizm sonrası çağa ait felsefenin, buna iyi bir örnek olarak  postmodernizmin Masonluğun eşiğinden içeri girebilmesinin önünde de bir engel.

İdealizmin çerçevesi içerisinde bulunmayan bir düşüncenin içeri girebilmesini bir yana bırakalım, tıpkı dinlerdeki dogmalara ters düşen bir düşüncenin afaroz edilmesindeki gibi önyargılı bir yaklaşımla kapı dışarı edildiğini iddia etmek bile mümkün.

İşte bu bağlamda masonun simgeleri yorumlamakta özgür olduğu iddiasının gerçeği yansıtmıyor olduğu düşüncesindeyim. Örneğin sanmıyorum ki bugün, aradan yüz yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen, bir mason kalkıpta Freudyen bir uslupla masonluktaki simgeleri yorumlamaya cesaret edebilsin.

Tekrar edeyim bunun (idealizme ait evren içerisinde kalma zorundalığının) iyiliği ya da kötülüğü konusunda emin değilim, emin olduğum tek şey simgelerin yorumunda bu evrenin dışına taşmanın mümkün olmadığı, yani masonun özgür olmadığı.

Masonlukta her şeyin bir simge olduğu akla getirildiğinde, aslında bunun hiç hafife alınacak türde bir sonuç olmadığı beliriyor.

Çünkü simgelerin yorumlanışında durağanlığa neden olan bu hal, insan zihni ve onun ürettiği felsefenin gün be gün hızlanan evrimi ve değişimi karşısında simgelerin giderek marjinalleşmesine ve yabancılaşarak otantikleşmesine neden oluyor. Dolayısı ile burada asıl marjinalleşip yabancılaşarak otantikleşen şey masonluğun kendisi olmuş oluyor.

Bu düşüncelerimin yersiz olduğuna ancak tek bir önerme ile  ikna olabilirim: "idealizm çağı sonrasında güncel felsefede yaşanan her değişim aslında bir gelişme olmayıp aklın geriye evrilmesine bir örnek teşkil etmektedir ve gün gelecek bunlar geçecek, dünya tekrar idealizm çağına geri dönecektir".

Ne diyeyim, güncel felsefenin kaygı verici dozdaki anarşist ve liberalist ilerleyişini de pek hayra yoranlardan olmadığım için umarım öyle olur.         

Sevgiler, Saygılar.




 

   


 Kurumsal bir öz taşıyan masonluğa has felsefi düşünce sistemi üzerine düşünerek... Yetinmeyip üzerine yine düşünerek tanımlanabilecek bir kavram,varlık,nesne sonuç ilişkisi kurulamaz sanırım.

 Bir örnekleme yapılır ise: Araba nasıl kullanılır biliyorum ve bunu nasıl bildiğimi düşünmeye başlarsam eğer düşünmek üzerine düşüneceğim için buraya kadar ki felsefe de doğru; peki araba'yı tanıyıp biliyormuyum ? Aksi halde laf kalabalığından başka bir sonuca varılmaz...

Ayrıca yukarıda masonluk hakkında söylediğiniz şu cümleye ("marjinalleşip yabancılaşarak otantikleşen")anlam veremedim.

Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: Zennn - Şubat 06, 2017, 02:26:31 ös
(http://68.media.tumblr.com/0503454f564e963ef68b060d73bdda24/tumblr_o1l848ob4p1r015fjo1_1280.gif)

Görsel Kaynak: http://afreemason.tumblr.com/page/2 (http://afreemason.tumblr.com/page/2)
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: Achilles - Şubat 09, 2017, 01:25:13 ös
Naçizane fikrime göre "Nar" Adem'de mevcut olan Alem'i simgeler. Hermetik Öğreti'ye göre "Yukarıda ne varsa aşağıda da aynısı vardır". Bu kısaca insanın mikrokozmos, insanın dışındaki varlık aleminin makrokozmos oluşudur bana göre. Kabalistik öğretiye göre tek gerçek kişinin kendisindedir, sizin dışınızda bir gerçeklik yoktur. Yani Yaratıcı kendisinden kendisini seyretmektedir. Panteist ve Pananteist yaklaşıma göre Kainatta var olan herşey Mutlak Varlık'tan sudur etmiştir ve ona geri dönecektir. Bana göre "Nar" bunu simgelemektedir. Masonluk'ta semboller Masonlar tarafından yorumlanmakta olduğundan bir sembole kesin bir dille kesin bir tanım yapmak çok mümkün görünmemektedir. Masonik Sır da bu yüzden anlatılamaz ve öğretilemez. Her kişi bu sırra kendi başına vakıf olmaya çalışır.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: karahan - Şubat 10, 2017, 12:58:48 öö
Masonik sır hakkında bilmediğimiz ne kaldıki?
Sn.oroboro aslında çok iyi açıklamış ve yorumlamış.

Masonlukta kurumsal yorum yoktur demek nasıl bir terim acaba?
Çırak mason a öğretilen bir sembol onun anladığı ve yorumladığı şekilde mana kazanırsa eğer nar sembolü için cevize benzetenler de çıkabilir.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Şubat 10, 2017, 01:31:33 öö
A (1∞1)

Nar tohumu ekilir...

Nar'ın kabuğunun üstünde taç benzeri bir oluşum...

Nar'ın kabuğu kırmızı...

Nar'ın kabuğu acı...

Kabuğun altında bütün taneleri saran bir zar...

Zarın altında kenetlenmiş bir sürü nar tanesi...

Zarın altında kenetlenmiş nar taneleri kırmızı...

Zarın altında kenetlenmiş nar taneleri tatlı...

Kabuğun altında nar tanelerini ayrı ayrı saran zarlar...

Nar tanelerinin içinde acı bir tohum...

Nar tanesinin içindeki tohumun içinde tatlı bir sıvı...

Yeni Nar tohumu ekilir...

A (11∞1)
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: ADAM - Şubat 10, 2017, 09:44:24 ös
Ceviz de var... Olmadığı mı sanılıyordu.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: Tık-Tik-Tak - Şubat 10, 2017, 09:57:10 ös
 Ceviz var ise üzülürüm... :( :( :(

 Zeka ve aklın hapishanesi..Ceviz: Hapishaneye kabül edilmiş,kendini hür sanan "zeka ve aklın" sembolü olabilir mi ?
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: ADAM - Şubat 10, 2017, 10:19:54 ös
Diyelim ki  öyle... (Aslanda öyle olmasa da.)
İyi, doğru ve güzeli anlatmak yerine anlaşılmasını sağlamak için  kötü, yanlış ve çirkinin anlatılması çok etkilidir.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: Surgeus - Şubat 11, 2017, 12:32:10 öö
Siz de Abdürrahim gibi diyalektiği seviyorsunuz...
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: ADAM - Şubat 12, 2017, 08:17:38 ös
Bu denileni ben anladım ama Forumu izleyen kişilerin çoğu anlamamıştır korkarım.
Başlık: Ynt: Masonlukta “Nar”ın bir anlamı var mı?
Gönderen: karahan - Şubat 12, 2017, 08:39:28 ös
Bu denileni ben anladım ama Forumu izleyen kişilerin çoğu anlamamıştır korkarım.
Talihsiz bir ifade olmuş.