Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: OBEDİYANSLAR VE RİTLER - 3  (Okunma sayısı 3161 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 05, 2009, 07:11:39 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Rit Nedir?


Genel tanımı bakımından rit, belli bir amaca ve bununla bağlantılı olmak üzere belirlenmiş ilkelere uygun bir çalışma sistemidir; bir diğer deyişle yol ve yöntem…

Bu sistem ya da yöntemin uygulamaya dönüştürülmüş ayrıntılı biçimine yani pratiğine ise “ritüel” denir.

Ancak bir yerde ritüel uygulanması için, ille de önce bir ritin bulunması gerekmez. Ritüel, herhangi bir kurum, dernek, örgüt, tarikat ya da topluluğun, toplantı ve çalışmalarında yerine getirilen, kurallaştırılmış tören şekilleri ve yöntemlerinin tümüne verilen genel addır. Böyle olunca, dinlerde, askerlikte, diplomaside, okullarda ve daha birçok kurumda görülebilir. Hatta geleneksel yapıları olan toplum ve ailelerde bile…

Herhangi bir alanda, örneğin bir dinde, felsefede ya da öğretide bir ritin varlığından söz edebilmek için, bunun tek ve benzersiz yani yegâne olmaması, birbirinden yer yer farklı birtakım versiyonların bulunması gerekir. Ancak o zaman bunlardan her biri ayrı ayrı birer “rit” olarak anılabilir. Gerekiyorsa, bunlar adlandırılabilir.

Şu halde, Çağdaş Masonluğun İngiltere’deki doğuşu sıralarında bir ritin varlığından söz edilemezdi.

İlk obediyansın kuruluşu sırasında localardaki çalışmalar iki dereceliydi. Hatta buna o tarihlerdeki duruma bakarak derece değil, “aşama” desek belki daha doğru… Çıraklık ve kalfalık. Şimdi Loca başkanı “üstat” olarak anılırdı.

Bu sistem, sonradan Operatif Masonluk olarak anılmış geleneksel inşaatçık mesleği ve zanaatının localarında öteden beri öyle olduğu için öyleydi; başka bir nedenle değil. Spekülatif Masonluk, Operatif Masonluğun dönüşüme uğratılmış bir devamı olduğu için de değil… Sırf bambaşka bir amaçla Operatif Masonluğun geleneksel kalıbı üzerine oturtulmuş olduğu için.

Oysa hep söylenen şudur: “Spekülatif Masonluk Operatif Masonluğun devamıdır.” 18. yüzyıl başlarındaki ilk yıllarına da, “Operatif Masonluktan Spekülatif Masonluğa geçiş dönemi” denmiştir. Hatta bu dönem, 1717 yılından daha önceye, 1600’lü yılların son çeyreğine kadar uzandırılır.

İlk iki tümce yanlış ama sonuncusu doğru… Çünkü sonradan “Masonluk” olmasına karar verilmiş bu örgütlenme ile bağlantılı girişimler, çok daha önceki bir tarihte başlamıştı. Kurulacak bu örgüte bir dış görünüm, bir kılıf bulunması gerekiyordu. Bu Operatif Masonluk olmayabilirdi. O da bir alternatifti. (Bu konuyu Masonluk Tarihi’nde Anlatılmayanlar” başlığı altında uzun uzadıya incelemiştim.)

Loca Üstatları


Londra Büyük Locası’nda her loca üstadı sadece bir yıl görevde kalıyor, sonra yerini seçimle bir kalfaya devrediyordu. Böylece belki üç dört aylık bir kalfa üstat oluyor, bir ritüelik törenle görevine başlıyordu.

Bir üstat, görevi bıraktıktan sonra yine kalfalığa dönemezdi; unvanını koruyordu. Artık locanın yöneticisi değildi ama ona da “üstat” deniyordu.

Bunun birkaç yıl içindeki sonucu, Londra Büyük Locası’nın localarındaki “üstat enflasyonu” oldu.

Bu enflasyonun getirdiği zorunlu sonuç ise, üstatlar için ayrı bir loca kurulmasıydı. Ancak bu aşamada artık Londra Büyük Locası’nın İngiltere Büyük Locası adını almış olduğunu da bilmeliyiz; çünkü yıl 1725.

Tamam, üstatlar için ayrı bir loca kurulsun; başına da kıdemli üstatlardan biri geçsin. Buraya kadar sorun yok ama o loca nasıl bir ritüel ile çalışacak? Yoksa ritüeli olmayacak mı?

Ritüeli olmazsa olmaz. Ona özgü farklı bir ritüel yapılacak.

İşte üstat localarında uygulanmasına başlanan bu yeni ve öncekilere oranla bambaşka ritüel, belki de dolaylı olarak Masonluktaki “rit” oluşumunu ilk kez ortaya çıkarıyordu ama henüz rit diye bir kavramdan söz eden yoktu.

Üstatlar Locası


Üstatlar, kendilerine özgü locada çalışmaya başlamıştı ama her yıl sayıları artıyordu. Düşünsenize… Daha 1722 yılında 20 loca vardı. Bu ne demek? Basit bir hesapla en az 60 üstat demek. Locaların sayısı arttıkça, üstatlar locasının üyelerinin sayısı geometrik bir hızla artıyor. Sabit kalsa, her yıl 20 yeni üye...

Üstatlar locası dolup taştı; yetmez oldu.

Çaresi: Üstatların ritüelini localara indirmek. Bir diğer deyişle her locada üçüncü derece uygulamasına başlamak.

İngiltere Büyük Locası bu konuda direndi: Hayır!... Üstatlar için yeni localar kurulmasını yeğledi. Bir diğer deyişle çözüm daha çok sayıda üstatlar locası kurulmasıydı.

Neden?

Gelenekler çiğnenmesin. Masonlukta iki derece vardır.

Sanki o sözü edilen gelenekler daha önce hiç çiğnenmemiş gibi…


Üçüncü Derece

Başta Fransa olmak üzere Avrupa’da ise “üstatlar locası” diye bir uygulama hiç görülmedi. Üstatlar için özel olarak düzenlenmiş o ritüelin, doğrudan localarda uygulanmasına başlandı.

İşte size Masonluktaki ilk üçüncü derece…

İngiltere Büyük Locası buna 1738 yılına kadar direndi. Ancak sonunda baktı ki olacak gibi değil; o da kabullendi.

Ancak o tarihe kadar Masonlukta fiilen iki ritin bulunduğunu söyleyebiliriz. Biri localarında ilki dereceli bir uygulama ile ayrıca üstat localarının bulunduğu İngiliz Riti, diğeri üç dereceli bir uygulaması olan Fransız Riti.

Ancak bunlar, benim burada durumu betimleyebilmek için uydurmuş olduğum adlar… Masonluğun tarihinde böyle kavramlar yok. (Gerçi sonradan ortaya çıkmış bir Fransız Riti var ama bu tarihte öyle bir şey yok.)

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
13 Yanıt
12616 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 20, 2015, 03:55:57 öö
Gönderen: Risus
0 Yanıt
3448 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 03, 2009, 10:19:39 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
3995 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 02, 2012, 08:28:17 ös
Gönderen: NOSAM33
0 Yanıt
3087 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 06, 2009, 11:00:10 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
4439 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 01, 2012, 09:18:02 ös
Gönderen: NOSAM33
0 Yanıt
3373 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 01, 2010, 08:43:43 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3913 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 02, 2010, 08:30:34 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
4213 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 28, 2015, 04:55:24 ös
Gönderen: İNSAN
7 Yanıt
3992 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 23, 2015, 12:18:37 öö
Gönderen: BULGARIA