Bu soru üzerine bir şeyler yazmak istemiştim. Sonra bir nedenle gecikti. Yazmasam da olur diye düşünmüştüm. Fakat ondan da cayıp bildiklerimi aktarmayı daha uygun buldum.
Bence Köşe Taşı kavramının masonik anlamı (ya da şöyle diyelim: Masonlukta Köşe Taşı simgesinin anlamlandırılması) konusuna girmeden önce, Masonluktaki "taş" kavramını incelemek gerekli. Bu bağlamda Hamtaş kavramından başlanır; Küptaş ve Cilale Taş kavramına doğru ilerlenir. Bundan sonra sıra o küptaş ya da cilailı taşların yerlerinin betimlenerek daha ileri kavramlara geçilmesi söz konusu olur. Bu bağlamda da duvar taşından başlanır, araya işte o köşe taşı girer, basamak taşı, temel taşı, kemer taşı, kilit taşı vb. daha birçok simgesel kavramvardır.
Burada konu "köşe taşı" olduğuna göre, sadece bunun üzerinde biraz duracağım.
Köşe taşı, somut olarak, bir binanın birbirine dikey iki duvarının birleştiği noktada bulunan, binanın sağlam durmasını sağlamak üzere özel bir boyut ve şekilde hazırlanarak yerine konulan taştır. Böylece, herhangi bir duvar taşına oranla farklı özellikleri olması gerekir. Örneğin bir duvar taşının karşılıklı iki yüzeyinin kesinlikle pürüzsöz olması gerekirken, köşe taşının birbirine bitişik iki yüzü pürüzsüzdür. «Ne fark var?» diye soracak olursanız, bunu simgesel anlamda değerlendirmek gerekir; fark vardır. Dolayısıyla, köşe taşı, sıradan değil, özellikli bir küptaş olarak düşünülebilir.
Simgesel dille, hamtaşını yontarak bir “gerçek mason” olmaya yönelmiş olan bir kişiden “küptaş” olarak söz edilebilir.
Fakat böyle kişiler arasında, yalnızca kendilerini yetiştirmekle kalmayıp, diğer masonların, locaların ve masonik örgütlerin gelişip ilerlemesinde de önemli yeri ve katkıları bulunanlar da vardır. İşte bu seçkin kişilerden kimileri, simgesel olarak birer “köşe taşı” niteliği taşır.
Bazı uygulamalarda bir mason mabedinde bulundurulan simgesel köşe taşının, belirli bir yere konulması gerekir. Bu belirli yer, genellikle mabedin doğu ve kuzey duvarlarının birleştiği köşedir. Bunun niçin orada olması gerektiği, mabedin doğusu ve kuzeyi, bunun loca çalışmaları sırasındaki simgesel anlamıyla ortaya çıkar. Böylece köşe taşı, simgesel olarak karanlıktan aydınlığa geçiş olayının yani bilgisizlikten ve noksanlıktan sıyrılarak bilgiye ve erdemlere yükseliş sürecinin bir simgesi olarak değer kazanır.
Dolayısıyla köşe taşı diğer taşların çoğundan daha önemlidir ama ondan daha önemli taşlar da vardır.