Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Mason Sözlüğü => Terimler ve Kavramlar => Konuyu başlatan: ADAM - Mayıs 24, 2014, 11:48:12 öö

Başlık: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ADAM - Mayıs 24, 2014, 11:48:12 öö



Masonlukta zincir teriminin bir kavram olarak çok önemli bir yer tuttuğunu ve çeşitli anlamlarda değerlendirildiğini görüyoruz.

Nitekim Fornum’daki Mason Sözlüğü’ne baktığımızda, zincir için “Birbirine geçmiş halkalardan, genellikle madenî baklalardan oluşan bağ” diye bir genel tanım verildikten sonra, bu kavramın dönt ayrı anlamda değerlendirildiği belirtiliyor:

1.   Köleliğin ya da tutsaklığın simgesi.

2.   Masonların birbirlerine bağlı oluşlarının, birlik içinde oluşlarıyla güç kazandıklarının simgesi.

3.   Masonlar arasındaki iletişimin ve evrensel örgütlenmenin simgesi.

4.   Bir mason biriminin ya da kuruluşunun tüm üyelerine ivedi bir haber iletmek gerektiğinde, kullanılan pratik yöntem.


Önce üç simge, sonra da bir yöntem… Kuşkusuz bu üç simge de salt masonluğa özgü değil ve sözü edilen yöntemin de salt masonlara özgü olduğu söylenemez.

Fakat Masonlukta bunların yeri var. Burada bizim için önemli olan da bu.

Ansiklopedik Mason Sözlüğü’nde bu bağlamda biraz daha ayrıntılı açıklamalar yer alıyor. Ancak şimdi ben onları kopyalayıp buraya getirmek istemiyorum. Bu başlığa katkıda bulunmak isteyenler getirebilir.

Ancak bu Forum üyelerinin asıl katkısı, hiç kuşkusuz, bu kavramı başka kaynaklardan da inceleyerek edindikleri bilgileri getirmeleri ve konuya farklı açılardan bakarak bilgilerine yorumlarını da eklemeleriyle bir bütünleşmeye yönelmeyi paylaşmaları tarzında olacaktır.
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: Spock - Mayıs 24, 2014, 12:32:20 ös
Bilindiği gibi bir zincir birbirine geçmiş birçok halkadan oluşur. Eğer zincirin kendisi bir bütün olarak Masonlukta "Masonların birbirlerine bağlı oluşlarının, birlik içinde oluşlarıyla güç kazandıklarının simgesi" olarak tanımlanıyorsa, o halde o zinciri oluşturan tek tek halkalar nedir? Elbette ki bireysel olarak Masonlardır. Peki Masonlukla alakası olmayan fiziksel bir demir zinciri düşünelim. Bu zinciri oluşturan halkalardan biri sağlam değilse veya paslanmışsa ve buna bağlı olarak kırılırsa ne olur? O zincir kopar. Bu durum Masonluktaki zincir kavramı için de böyle düşünülebilir. "İşleyen demir parıldar" diye bir atasözü vardır. Bir iş yapmadan oturan kimse bildiklerini unutur, yeteneklerini yitirir. Çalışan kişi hem daha mutlu olur hem de bilgi ve becerisini artırdığı için daha yararlı işler yapabilir. Aynı şekilde Masonluktaki o zincirin de işlenmesi gerekir ki parıldasın. Peki Masonluktaki zincir nasıl işlenecek? Yardımlaşma, paylaşma, empati, sevgi ve bilgi ile... Anlama ve saygı duyma ile... Böylece halkalar sağlam kalır ve zincir hiç kopmaz.

Bir de farklı zincirlerin birbirleriyle kenetlenerek daha büyük boyutlarda zincir ağları oluşturması düşlünülebilir. Bu da dünyadaki tüm Masonların kendi localarında oluşturdukları zincirlerin birbirleriyle olan yardımlaşması veya paylaşımını gösterebilir. Tüm bunlara bir de global düzeydeki "iletişim ağı" etkenini de eklersek iyi olacaktır. Dünyadaki Masonlar arasındaki bu iletişim ağı da bu zincirin ayrı bir yorumudur ki Ansiklopedik Mason Sözlüğü'nde bunun açıklaması ayrıntılı olarak yapılmaktadır. Böylece o yardımlaşma, paylaşım, sevgi ve bilgi gezegenin tamamına yayılmış olur ki bu da bana göre Ülkü Mabedi amacının olmazsa olmazlarından biridir.
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: asimov - Mayıs 24, 2014, 12:49:04 ös
Sayın spock konuyu aldı Dünya'daki masonların oluşturduğu birliğe yani kardeşlik zincirine getirdi. Şöyle bir gerçek te var aslında masonlar çoğu zaman kendi yaşadıkları yerdeki mason kardeşlerini bile tanımayabilir. Çünkü çok fazla loca vardır. Ancak tanımasa bile ülkü birliği amaçlı kardeşlerinin Dünya'nın dört bir yanında özellikle demokratik ülkelerde var olduğunu bilir. Buradaki kardeşlik zinciri öncelikle kardeşler arasındaki ilişkiyi,  iletişimi ve bağlılığı simgelese de işte sayın spock'un verdiği örnek üzere Dünya masonları arasındak kardeşlik zincirini de simgeler.

Sayın ADAM'ın tanımları arasında bir de locada belli sayıda sütunlara sarılı fiziki bir zincir de bulunur. Bu zincir aslında spekülatif masonluğa geçerken köle olmayanların mason olabileceğini simgeler. 1723 tarihli yasada da  geçer. Günümüzde kölelik olmadığına göre bu zncir acaba düşünsel tutsaklığı mı simgeler?

Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ADAM - Mayıs 24, 2014, 01:10:03 ös

Sayın Spock ve Sayın asimov'dan anında çok güzel katkılar geldi. Kuşkusuz daha da artacaktır.

Tek bir noktayı belirtmekte yarar görürüm.

Masonluk ile bağlantılı olmak üzere "yardımlaşma" terimi kullanıldığında, bu hemen yanlış anlaşılıveriyor. Çünktü bu kavram hemen maddi anlamda değerlendiriliyor. Oysa Masonlukta yer alan "dayanışma"dır. Nitekim Sayın Spock'un da  demek istediğinin bu olduğu belli.

Sayın asimov'un sorusunun yanıtını verecek olan da çıkacaktır elbette.

Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: Tij - Mayıs 24, 2014, 03:46:23 ös
Aklima  K.Marx ve Fr.Engels'in unlu cumlesi geldi birden.
"Proleterlerin, zincirlerinden baska kaybedecek seyleri  yok"
Bu cumle anlam itibariyla sanirimbirinci sikka geliyor.
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ruzber - Mayıs 24, 2014, 11:10:47 ös
Düşüncelere zincir vurulmaz, bilgiyi aramak için düşünmekte gerekir.
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ADAM - Mayıs 25, 2014, 10:24:53 öö

Sayın Tij ve Sayın ruzber, bu konu başlığına aslında konuyla tam bağlantılı olmaksızın katkıda bulunmuşlar.

Doğrudan katkıları bekliyoruz.

Bu arada şu iki noktaya değinelim.

Zincir konusunu Marx ve Engels'den çok daha iyi işlemiş olanlar vardır. Onların ileri sürdüğü doktrin, proleterya önceliği konusu ne yazık ki çöktü. Çünkü o doktrin sözüm ona proleterleri zincirlerinden kurtarıyordu ama aslında onları çok daha kalın bir zincirle bağlıyordu. Hitler'in seçim propagarda afişlerinden birinde, bir proleterin zinciri kırışının resmi vardır; bunun için Nasyonal Sosyalıst Parti'ye oy istenmiştir. Seçim kazanıldıktan sonra herkesin nasıl zincirlendiği de çok iyi görüldü.

Sayın ruzber ise düşüncelere zincir vurulmaz derken bence yanılıyor. İnsanın düşyüncelerine nasıl zincir vurulduğunu geçmişte çok gördük, günümüzde de bunu açıkça sergileyen ülkelerden birinde yaşıyoruz. İnsanın belli bir doğrultuda düşünmesini zorunlu kılmak onun düşünmemesini sağlamaktan farksızdır. İnsanın düşünmekten alıkonulamayacağı, bu bağlmamda kesinlikle özgür olduğu sanılırsa da, sosyologlar bunun hiç de öyle olmadığını ortaya koymuştur.

 
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ruzber - Mayıs 25, 2014, 02:24:39 ös
Zincir halkalar bir araya gelerek zincir olurlar, yoksa tek halka ne işe yarar ki...
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ADAM - Mayıs 25, 2014, 02:35:38 ös

Sayın ruzber'den bu sözünün devamını getirmesini rica edelim. Bakalım nereye varacak.
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ruzber - Mayıs 25, 2014, 02:40:59 ös
Zincire halkalar bütünü olduğu için zincir diyoruz. İnsanlıkta böyle, aynı fikirde olan, aynı hisleri paylaşan insanların bir araya gelerek yaptıkları, insanın tek başına yaptığı işten daha büyük olur.
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ADAM - Mayıs 25, 2014, 03:09:00 ös

Öz olarak bence de öyle. Peki sonra...
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: aykan - Mayıs 25, 2014, 07:52:30 ös
Selam,

Masonlukta ki Zincir kırılmaz paslanmaz eskimez nedeni ise zincirin halkarı en kuvvetli çeliklerden seçilmiş bir araya getirilmiştir.Zincirleri bir araya getirenler Ustalardır.Getirilen zincir halkasıyla bütünleşip kenetlenmiştir.Alt yapısı güçlüdür irade ve inanışla oluştuğu için Bilgilerini birbirlerini geçmişini hatırlar bir hafıza zincirine dönüşür.Elle dokunmak imkansızlaşır.

Mason kardeşlerimizin zincirlerini ve bir gün bende bu zincirin bir parçası olacağımı düşündüğüm için
Zincirin parçalarını şu şekilde yorumluyorum

Gelenek zinciri
Hafıza zinciri
Sohbet zinciri
Üyelik Zinciri
Ana zincir

Teşekkürler,
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ruzber - Mayıs 25, 2014, 09:05:58 ös
Özde tek olan halka zincirin parçası olduğunda zincir bütün halini alır ve işlevini yapar. Halkanın da sağlam olması gerekir ve bu uğurda direnmesi gerekir ki, zincirin bütünlüğü bozulmasın.
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ADAM - Mayıs 26, 2014, 03:18:28 ös

Bu başlık altındaki paylaşımlara başlarken, Mason Sözlüğü'nde zincir kavramının dört ayrı anlamının verildiğini belirtmiştik.

Bu aşamaya kadar, bu anlamlardan sadece ikincisi üzerinde durulduğu görüldü. Her ne kadar bunun bir somut tasarımının zihinlerde canlandırılması eğelemine öncelik verildiği de görülmüşse de, bu tutum herhalde simgielerin hep bir nesne ya da şekil ile temsil edilmesi alışkanlığından ileri geliyor. Oysa ezoterik kurumlarda, dolaüyısıyla elbette Masonlukta başka türlü simgeler de var; bedensel hareketler ve kavramlar gibi. Nitekim Masonlukta "simgesel dil" kavramının da üzerinde özenle durulur.

Bu açıdan bakıldığı için olsa gerek, Ansiklopedik Mason Sözlüğü'nde zincirin şu sözünü ettiğimiz anlamı bakımından şöyle denmiş: "Bu anlamdaki zincir, herhangi bir şekil ile temsil edilerek gösterilemez; ancak düşüncelerde tasarlanabilir. Özellikle simgesel derecelerde, masonların zaman zaman mabette kurdukları “kardeşlik zinciri”, bu tür bir soyut zincir kavramının bir simgesel örneğini oluşturur."

Ritüelik bir içerik taşıdığı için, Forum kuralları uyarınca bu kardeşlik zincirini burada ayrıntılarıyla anlatamazsak da, masonların kendi aralarında bir simgesel zincir oluşturdukları, bunun somut bir göstergeden çok düşünsel ya da duygusal bir kavram olarak benimsendiği anlaşılıyor.

Buraya kadar iyi güzel ama, bu kavramın diğer anlamlarına da değinelim. Acaba o konularda üyelerimizin bir katkı ya da paylaşımı olabilir mi?

 



Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: NOSAM33 - Mayıs 26, 2014, 03:57:43 ös
Alıntı
  Bir mason biriminin ya da kuruluşunun tüm üyelerine ivedi bir haber iletmek gerektiğinde, kullanılan pratik yöntem.


Nasıl bir uygulama acaba ?
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: aykan - Mayıs 26, 2014, 04:55:36 ös
3.   Masonlar arasındaki iletişimin ve evrensel örgütlenmenin simgesi.

4.   Bir mason biriminin ya da kuruluşunun tüm üyelerine ivedi bir haber iletmek gerektiğinde, kullanılan pratik yöntem.

Yukarıdakiler açıklamadığım kısımlar

3.Sorunuzda ; Evrensel Örgütlenmenin ve İletişimi aslında Simgesel dil ile sağlanacağını söyleyebilirim Ne kadar çok simge kullanırsa evrensel olarak daha çok anlaşılırı.Tabi  bunu anlamakta önemlidir.Kültürlü bir topluluk olması gerekiyor.Gerçekte göremediğimiz ama varmiş gibi davrandığımız inaçtır.Yani yaşantı davraniş daha iyi hayal ederek düşüneceği gerçeği kavranmasıdır.Burada insanında özü çok önemli olmaktadır.Kendi manevi varlığı iç nefesi varoluş gerçeğini bilmesidir

4 sorunuzda Aslında acil olarak toplanılması acil kararlar alınacağı zaman Simgeler ile toplanılabilir.Toplanmak gizli olmak gerekebilir.Bu durumda Simgeler çok önem taşıdığını görebiliriz



Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ayilmaz92 - Mayıs 27, 2014, 12:39:39 öö
Cenaze toprağa verildikten ve tüm dinsel dualar okunduktan sonra, masonlar zincirlerinden bir halkanın koptuğunu simgelemek üzere, mezarın etrafında el ele tutuşarak daire oluştururlar, ölen kardeşin bulunması gereken yerde zincir kopuktur. İkinci harekette, hayatın devam ettiğini, hiçbir şeyin ölmediğini simgelemek üzere de, açık kalmış zincirin iki tarafındaki eller birleştirilerek zincir kapatılır. Masonlukta zincir kavramının anlamı budur.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ADAM - Mayıs 27, 2014, 08:00:28 öö

Sayın NOSAM33 naüsıl bir uygulama olduğunu sorarken, anlaşılan hiç biylea bir sosyal ortam içine girmemiş. Günümüzde ilköğretim öğrencileri bile arkadaşlarıyla bu tür haberleşme zincirleri oluşturuyor. Eskiden teknoloji buna zor elveriyordu ama günümüzde hiç de öyle değil.

Sayın Aykan ise anlaşılan bu Forumda da uzun boylu anlatılmış olan uluslararası masonik örgütlenmelere hiç göz atmamış. Onlara şöyle bir bakılsa, bu bağlamda örgütlerin gerek adlarında gerekse amblemlerinde bile sincir sözcük ve motiflerinin yer aldığı görülecek. Masonlukta her şeyi ille de simgesel açıklamalara bağlamak gerekmiyor.

Sayın ayilmaz92 ise masonların bir geleneksel uygulamasından söz etmekte. Nitekim o uygulama,  kavramın somut bir gisterge biçimine dönüştürülmüşlerinden biri. Ancak iki noktayı bilelim: 1- O geleneksel uygulama her zaman ve her yerde öyle yapılmayabilir çünkü zincirin oluşumunda farklı değerlendirmeler söz konusu olabilir; 2- O uygulamanın yeri sadece bir mezar çevresi değildir.

"Masonlukta zincir kavramının anlamı budur." tarzında bir söz ise pek katı ve dar olmuyor mu? Başka bir anlamı yok mu?
                             
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ABCDEF - Mayıs 27, 2014, 08:54:30 öö
Masonlukta zincir kavramıyla ortak bir görüş çerçevesinde birleşme, aynı amaç için hareket etme ve var olan yükün paylaşımı, ortaklık gibi bir anlam ifade edilmek istenmiştir.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ADAM - Mayıs 27, 2014, 10:01:32 öö

Sayın ABCDEF de bu kavramı tek bir anlamında değerlendiriyor. Oysa baaaaaaak anlamlar da var.

Örneğin, her mason mabedinin girişindeki iki sütunun başlıkları altına sarılmış bir zincir var. somut bir simge. O da aynı anlama mı geliyor yoksa farklı bir kavramı yansıtmakta olabilir mi?



 
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ABCDEF - Mayıs 27, 2014, 12:31:54 ös
Sayın ADAM' ın söylediği gibi sütun başlıkları altına sarılmış zincir motifi de masonluktaki bağlılık ve sadakati vurguluyor olduğu düşüncesindeyim.

Saygılar
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ADAM - Mayıs 27, 2014, 01:05:19 ös

Sayın ABCDEF tarafından yapılan yorum üzerine, üç soru sormak gerek.

1- Bağlılık ve sadakat birbirinden ayrnı kavramlar mıdır? Öyleyse, farkları nedir?

2- Somut olarak bir madeni zincir görülünce, bu nesne zihne öyle bir kavramı mı yansıtır?

3- Öyle ise, mabetteki zincirler niçin bir başka yerde değil de o sütunların başlıklarının altında.
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ayilmaz92 - Mayıs 27, 2014, 02:19:35 ös
Cenaze toprağa verildikten ve tüm dinsel dualar okunduktan sonra, masonlar zincirlerinden bir halkanın koptuğunu simgelemek üzere, mezarın etrafında el ele tutuşarak daire oluştururlar, ölen kardeşin bulunması gereken yerde zincir kopuktur. İkinci harekette, hayatın devam ettiğini, hiçbir şeyin ölmediğini simgelemek üzere de, açık kalmış zincirin iki tarafındaki eller birleştirilerek zincir kapatılır. Masonlukta zincir kavramının somut anlamlarından biri de budur.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ayilmaz92 - Mayıs 27, 2014, 02:21:45 ös

Sayın NOSAM33 naüsıl bir uygulama olduğunu sorarken, anlaşılan hiç biylea bir sosyal ortam içine girmemiş. Günümüzde ilköğretim öğrencileri bile arkadaşlarıyla bu tür haberleşme zincirleri oluşturuyor. Eskiden teknoloji buna zor elveriyordu ama günümüzde hiç de öyle değil.

Sayın Aykan ise anlaşılan bu Forumda da uzun boylu anlatılmış olan uluslararası masonik örgütlenmelere hiç göz atmamış. Onlara şöyle bir bakılsa, bu bağlamda örgütlerin gerek adlarında gerekse amblemlerinde bile sincir sözcük ve motiflerinin yer aldığı görülecek. Masonlukta her şeyi ille de simgesel açıklamalara bağlamak gerekmiyor.

Sayın ayilmaz92 ise masonların bir geleneksel uygulamasından söz etmekte. Nitekim o uygulama,  kavramın somut bir gisterge biçimine dönüştürülmüşlerinden biri. Ancak iki noktayı bilelim: 1- O geleneksel uygulama her zaman ve her yerde öyle yapılmayabilir çünkü zincirin oluşumunda farklı değerlendirmeler söz konusu olabilir; 2- O uygulamanın yeri sadece bir mezar çevresi değildir.

"Masonlukta zincir kavramının anlamı budur." tarzında bir söz ise pek katı ve dar olmuyor mu? Başka bir anlamı yok mu?
                           

Bilgi eksikliğinden ötürü uyardığınız ve değerli bilgilerinizi paylaşmaktan çekinmediğiniz için çok teşekkür ederim. Alıntı yapıp, kendi hatamı düzelttim.

saygılar.
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ABCDEF - Mayıs 27, 2014, 02:53:46 ös
Sayın ADAM, bağlılık ve sadakat birbirinden çok ince bir çizgiyle ayrılır. Sadakat, bir insanın bir başka insana ya da herhangi bir varlığa çıkarsız ve karşılıksız inanması, onun izinden gitmesi ya da söylediklerine itaat etmesidir. Bağlılık ise birisinin yanında bulunan kişinin, örneğin annesi gibi, çeşitli davranışsal sistemlerdeki etkinliğinin olası sonucudur. Yani görecelidir. İkisinin arasındaki fark ölçülülük ya da ölçüsüzlüktür. Madeni zincirlerin burada olduğu gibi çok derin bir mânâ çağrıştırması her zaman söz konusu değildir. Zincirin öyle bir îması da yoktur sanıyorum. Yanlız burada zincirin masonik bir sembol olduğunun dile getirdiysek  derin mânâlar aramalıyız. Çünkü hepimizin bildiği gibi masonluk çok ezoterik, kapsamlı, derin îmalar ve anlaşılması güç mesajlar veren bir birliktir. Bir ortak noktadır.
Mabetteki zincirlerin sütun başlıklarında bulunmasının verdiği  mesaj da hangi açıdan bakıldığına göre de değişebilir. Sütun başlığında değil de başka bir yerde bulunsaydı farklı bir anlam taşıyacaktı.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ADAM - Mayıs 27, 2014, 03:13:29 ös

Sayın ABCDEF diyor ki, " Sadakat, bir insanın bir başka insana ya da herhangi bir varlığa çıkarsız ve karşılıksız inanması, onun izinden gitmesi ya da söylediklerine itaat etmesidir."

Masonlukta öyle bir kişinin bir başkasının izinden gitmesi ve söylediklerine itaüatü etmesi gibi bir durum olmadığına göre, demek ki bu sadakat terimi Masonluk için geçerli değil.

Oysa Türkiye'de masonlar bu terimi kullanıyor ve bunun karşılığı bağlılık olarak veriliyor. TDK, sadakat sözcüğü için "içten bağlılık" diyor ama ben dıştan bağlılık nasıl olur; onu anlamakta zorlanıyorum.

Kişiler bir sözcüğün eski dilde geçerli olanı ile güncvel dilde kullanılanı arasında kendilerince böyle anlam farkı yaratabiliyor.

Ancak işin ilginç yanı şu ki, Masonluk'ta somut madeni zincir hiç de öyle bağlılık kavramıyla falan bağdaşık bir anlamda değerlendirilmiyor.

Madem bu noktada bir yere varamadık, gelen Ansiklopedik Mason Sözlüğü'nden Zincir başlığı altındaki ilk açıklamayı kopyalayıp buraya aktaralım:

1.   Köleliğin ya da tutsaklığın simgesi.
Bu tür zincir, somut olarak madenden yapılmadır. Masonluğun çeşitli derecelerinde, birbirinden yer yer farklı örnekleri görülür. En belirgin örnek, simgesel derecelerde çalışan bir locanın oturumlarını yaptığı bir mabette, kapıdan girilir girilmez görülen İkiz Sütunlar’ın başlıklarının altına yedi sıra dolanarak asılmış olanlardır. Bu zincirlerin, mabede sadece tutsaklıktan kurtulmuş (köle olmayan) kişilerin girebile-
ceğini, burasının bir “özgürlük ortamı” olduğunu simgelediği benimsenir.
Süleyman Mabedi’nin yapımına ilişkin öykülerde anlatıldığına göre; Başmimar Hiram Abif, ana tapınak binasının girişinin her iki yanına diktiği tunçtan dökme görkemli süsleme sütunlarının üzerine, som altından yedi sıra zincir sarmıştı.
Simgesel derecelerde çalışmakta olan locaların mabetlerinin girişinde yer alan İkiz Sütunlar, tarih boyunca birçok yapının ana giriş kapısının her iki yanına herhangi bir yük taşımamak üzere dikilmesi gelenek edinilmiş süsleme sütunlarının karşılığıdır. Ancak, özellikle Süleyman Mabedi’nin sütunlarını temsil ettikleri benimsenir.
Masonlukta kölelik ve tutsaklık kavramları, 18. yüzyıl sonlarına kadar salt nesnel olarak ve doğrudan sözlük anlamları çerçevesinde değerlendirilerek kullanılırdı. O dönemde, Masonluğa girecek bir kimsenin “özgür doğmuş” olması, köle sayılan kişilerin çocuğu olmaması gerekli görülüyordu. Çünkü toplumların yapısı daha henüz feodal ve aristokratik etkilerden kurtulamamıştı; toplum düzeni hiçbir özgürlüğü olmayan geniş bir halk kitlesinin varlığına dayanıyordu.
Masonluğun geliştiği toplumlarda kölelik ortadan kalkıp, özgürlük halkı oluşturan tüm bireylerin temel haklarından biri olunca; Masonluğun yasa, tüzük ve ritüel-
lerindeki “özgür doğmuş” olma koşulu anlamsız ve çağ dışı kaldı. Çağdaş koşullara uygun düzeltmelerin yapılabilmesi ise, 19. yüzyıl sonlarını buldu.
Bu arada Masonluktaki “özgürlük” kavramı, sözlük anlamının dışına taştı. Bireyin düşünme, söz ve vicdan özgürlükleri, nesnel özgürlüklerine oranla öncelik taşır oldu. Böylece, çağımızda zincirin simgelediği kölelik ve tutsaklık da, bir başka insanın
ya da bir kurumun nesnel tutsağı olmaktan çok, “bir düşüncenin, belirli bir öğretinin, bir fanatik ülkünün kölesi olmak, akıl ve zekânın gereğince kullanılamaması” gibi anlamlarda değerlendirilir oldu.


Bir mason yapıtı konuyu böyle açıklamış.

Ancak elbette mason olmayanlar da kendi değerlendirmelerinde burada sözü edilen özgürlüğü korur.
 


   
Başlık: Ynt: Masonlukta Zincir Kavramı
Gönderen: ABCDEF - Mayıs 27, 2014, 06:53:36 ös
Verdiğiniz kıymetli bilgiler için size çok teşekkür ederiz. Bir eksiğimizi daha gidermiş olduk.

Saygılar.