Günümüzde yerin 12 metre altında bulunan Roma İmparatorluğu’ndan kalma eski bir Pagan tarikatına ait gizemli Bazilika ilk defa ziyarete açıldı.
1917 yılında Roma-Cassino arası tren yolu inşaatı esnasında bulunan M.S. 1. yy’a ait türünün tek örneği olan bazilika, melek çocuk ve küçük insan betimli kabartmalarla dolu. Ayrıca gizli girişi için vaktiyle yeraltında bir geçit oyulmuş.
Hristiyanlık öncesi döneme ait olan bazilika Pisagor ile Platon’un yazımlarına göre geçmişi M.Ö. 1.yy’a uzanan, adı çok az bilinen, sofuluk öğretisi vaazları veren, Helenistik dönemi okullarından ‘Neopythagoreanism’ isimli bir tarikata üye olan hayli nüfus sahibi Statilius ailesi tarafından yapılmış.
Prof. Dr. Giovanna Bandini’ye göre Roma İmparatorluğu’nun toleransı ve hoş görüsünden dolayı o dönemde bir çok Pagan tarikatı olmasına rağmen bu tarikat ‘Ölümlüler ile Tanrılar’ arasında kutsal bir imparator düşüncesini benimsemediği için bir tehdit olarak görüldü.
Tarikat, imparator Neron’un annesi aleyhine kanun dışı ayin ve kara büyü yapmakla suçlanmış, aile reisi Titus Statilius Taurus ise senato tarafından soruşturma altına alınmıştır. Tüm suçlamaları reddeden Taurus, MS 53 yılında bilinmeyen bir nedenden dolayı intihar etmiştir. İmparator Claudius tarafından mühürlenip unutulmaya terk edilen bazilika zamanla harabe görünümü almış.
Her biri dalında uzmandan oluşan bir ekip bugün hala bazilikada yenileme çalışmasında görev alıyor. Küf ve kireç atıkları el bıçağı ve fırçalarla yavaşça ovalanıp çıkartılırken, bazilikanın içi çeşitli kimyasal, aletler ve lazerle temizleniyor. Sıva rölyeflerinin iyi durumda olduğu kemerli tavanda çalışabilmeleri için ekibe iskele kuruldu.
Uçları kavisli üzeri ise ölü insan başlı at ve ejderhalarla süslenmiş 6 sütunla çevrili 3 holden oluşan bazilikanın duvarlarında Aşil, Orfeus ve Paris betimlemeleri var. Kabul salonuna girişte Medusa Kafası bulunmakta. Koyu kırmızı olan duvarların alt kısımı ise vahşi kuş ve kadın elbisesi şekilleriyle boyanmış.
Dış dünyadan saklı, girişi tel örgülerle gizlenmiş bazilikanın üstünden geçen trenlerin gürültüsünü her saat duymak mümkün.
Proje dahilinde çalışan mühendis Mario Bellini, hem kazıması hem de yontması kolay olduğu için kireç taşının çok sık kullanıldığını ve Roma’nın altının bu gibi yerlerle dolu olduğunu söyledi.
Bazilikanın sıvalarının kuruyup çatlamamasının nedeninin değişmeyen ısı ve nem oranına bağlı olduğuna inanan uzmanlar, ısının 18 derece, nem ise 87-92 arası olduğunu düşünüyor.
Hali hazırda restorasyon çalışmalarının devam ettiği bazilikaya ufak gruplar halinde ziyaretçi kabul ediliyor.
Kaynak :
http://arkeolojihaber.net/2015/11/25/romada-paganlara-ait-iki-bin-yillik-bazilika-ziyarete-acildi/