Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Gasp Diyeti ( Ev yapımı fermente sağlıklı beslenme )  (Okunma sayısı 1682 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 24, 2018, 08:56:36 öö

Saygıdeğer Masonlar,Harici üyeler, Yaklaşık bir yıldır detoks,gasp diyeti yapıyorum.İslenmiş gıdaları kesinlikle almıyorum.Bir yilda sağlığımda cok yol kat ettim.Baş ,bel ağrıları, uyku düzeni, saç dökülmeleri,ciltte terleme, döküntüler, özellikle en çok rahatsiz olduğumuz grip,terleme, boğaz ağrıları, sinüzit ve bir çok sayamadığım hastalığa iyi gelen gasp diyeti sayesinde kurtuldum.Evimde aile boyu gasp diyeti uyguluyoruz.Daha sakin bir hayat yaşamaya başladım.Gasp diyetinin yanında spor ve yogoda yaparsanız hayatınıza renk ve sağlık gelecektir.Zaman zaman sağlık konuları ve deneyimlerimi  paylaşmak istiyorum.Gasp diyetinin yaninda fermente edilmiş gidalar diyetin olmazsa olmazıdır.Orneğin, Vitaminler,Kefir (çok önemli),ev yapımı yoğurt ( ekşi olmasi daha iyi olur),Boza,Şalgam,Turşular, Doğal organik sirkeler gibi..Beslenmede dikat edeceğimiz noktalar ise; Doğada otlayan hayvansal gidalar (inek,tavuk,kuzu, keçi vs), Köy yumurtası, Zirai ilaçlama olmayan taze sebze meyveler gibi.Gasp diyetini paylaşmak istiyorum.Mutlaka emin olduğunuz aktarlardan yada zirai ofislerden kefir temin edilip evinizde kefir yapımına ağırlık verilirse ilk bir yılda sağlık yönünden çok faydasını göreceksiniz.Evde yaptığım kefiri ve ekstra alınacak vitamin
örnekleri resimleri ile birlikte paylaşıyorum.. Saygılarımla.


​​

 GAPS  TAM DİYETİNE GEÇİŞ:

​Psikolojik ve psikiyatrik sorunlar, fizyolojik rahatsızlıklar tamamen geçtikten sonra Tam GAPS Diyetine geçebilirsiniz. Tam GAPS Diyetini yaklaşık iki yıl boyunca uygulamalısınız. Daha hafif sorunları olanlar izin verilmeyen gıdalara bir yıl içinde başlayabilirken, diğerleri yıllarca diyete sadık kalmak zorunda olabilir.


Tipik bir menü
Güne, içine bir dilim limon veya bir tatlı kaşığı elma sirkesi atılmış bir bardak mineralli su veya filtrelenmiş su ile başlayın. Kişisel tercihe göre ılık veya soğuk olabilir. Meyve-sebze suyu sıkacağınız varsa hastanız güne taze sıkılmış meyve-sebze ile başlayabilir. Güne başlamak için % 40 elma, % 55 havuç ve % 5 pancardan oluşan (hepsi çiğ) bir meyve-sebze suyu ideal olabilir. İstediğiniz her meyve ve sebzenin suyunu sıkabilirsiniz ama % 50’sinin tedavi edici olanlardan olmasına çalışın: havuç, pancar (% 5’i geçmeyecek şekilde), kereviz, lahana, marul, yeşillikler (ıspanak, maydanoz, dereotu, fesleğen, ısırgan otu yaprakları, pancar sapı, havuç sapı) ve tedavi amaçlı sebzeleri tatlandırmak için % 50 oranında ananas, elma, portakal, greyfurt, üzüm, mango, v.b. Hastanız bu meyve-sebze sularını olduğu gibi veya suyla seyreltilmiş olarak içebilir.

Kahvaltı seçenekleri:
Kişisel tercihe göre pişirilmiş yumurta,

Evde veya kasapta yapılmış sosis/sucuk, et,Sosis/sucuk (tam yağlı) sadece kıyma, tuz ve biberle yapılmalıdır (soğan, sarımsak veya taze otlar da ekleyebilirsiniz). Sosislerin içinde, marketlerde satılan soslardan veya MSG (monosodyum glutamat) olmamalı. Mahalle kasabına sadece etle yapılmış sosis siparişi verebilirsiniz.

Bazısı pişmiş bazısı söğüş şeklinde sebzeler (domates, salatalık, soğan, kereviz, taze yeşillikler, vb.) ve/veya avokado

Yumurta sarılarının çiğ, beyazının pişmiş olması idealdir. Söğüş ve yumurtada sos olarak soğuk pres sızma zeytinyağı kullanın. Önceden suda bekletilmiş veya çimlendirilmiş bir yemek kaşığı ayçekirdeği ve/veya susam ve/veya kabak çekirdeğini söğüşe serpin. İshal söz konusuysa bu aşamada çekirdek kullanmayın ve sebzeleri iyi pişirin. İçecek olarak bir bardak ılık, ev yapımı et-kemik suyu verin.
Et, balık veya kabuklu deniz ürünleriyle birlikte avokado, çiğ ve pişmiş sebzeler, limon ve soğuk pres sızma zeytinyağı.

Yemekle birlikte içecek olarak ılık et-kemik suyu servis edin.
Ekşi krema ve et içeren ev yapımı çorba.
Kabuklu yemiş unuyla yapılmış krep. Bu krepler tereyağı ve balla çok lezzetli olur. Aralarda atıştırmalık olarak da tüketilebilir. Bala biraz taze veya dondurulmuş dutsu meyve de eklerseniz krep ile birlikte yenebilecek lezzetli bir reçel elde etmiş olursunuz. Limonlu açık çay, zencefil çayı veya nane çayı.
Fırında pişirilmiş ev yapımı meyveli kek, çörek veya ekmek. (Tarifler bölümüne bakınız.)

Öğle Yemeği
Ev yapımı çorba veya ekşi krema ve etle/balıkla yapılmış güveç.
Et, balık, kabuklu deniz ürünleri ve çiğ ya da pişmiş sebze ile birlikte avokado. Sos olarak üzerinde soğuk pres sızma zeytinyağı ve limon gezdirin. İçecek olarak bir bardak ev yapımı ılık et-kemik suyu servis edin.
Sebze ve probiyotik gıdalarla yapılmış herhangi bir et/balık yemeği.


Akşam Yemeği
Öğlen yemeği veya kahvaltı seçeneklerinden biri. Yemek aralarında atıştırmalık olarak hastanıza meyve, kabuklu yemiş ve fırında pişirdiğiniz yiyeceklerden verebilirsiniz. Hastanız yatmadan önce bir şeyler yemek isterse bir bardak ev yapımı yoğurt, kefir veya ekşi kremaya biraz bal veya Rus kreması (tarifler bölümüne bakın) karıştırabilirsiniz.



Öğle ve Akşam yemeklerinde, tarifler bölümündeki çorba, yemek, salata, içecek, sos gibi bütün yiyecek ve içecekler menülere dahildir. Ayrıca Türk mutfağında, sadece izin verilen yiyeceklerden oluşan her çeşit yemek beslenme programınızda yer alabilir. Yağ olarak yemeklerde mutlaka hayvansal yağ,  salatalarda ise soğuk sızma zeytinyağı kullanınız. Eğer zeytinyağlı yemek yapmak isterseniz, zeytin yağını yemek piştikten sonra dökünüz. Bildiğiniz gibi bütün bitkisel yağlarda olduğu gibi, zeytinyağı da yüksek sıcaklıkta trans yağına dönüşür.



GAPS Diyetinden Çıkış:

​​GAPS’ın katı diyetine en az 1,5-2 yıl uymak gerekir. Hastalığın ciddiyetine bağlı olarak, bazıları daha hızlı iyileşirken bazılarının iyileşmesi çok daha uzun sürer. GAPS Diyetinde izin verilmeyen yiyeceklere başlamak için hastanızın sindiriminin en az 6 ay boyunca normal olarak sürmesi gerekir. Bu aşamaya geçmek için acele etmeyin.

Diyeti tamamladıktan sonra başlayacağınız ilk yiyecekler patates ve glütensiz fermente tahıllar (karabuğday, darı ve quinoa) olacak. Tarifler bölümünde tahılları nasıl fermente edeceğinizi göreceksiniz. Patatesin itüzümü cinsinden bir sebze olduğunu unutmayın. Hastanız bu tür gıdalara hassassa, patatesten önce domates, patlıcan ve biberi diyete eklemeyi deneyin.

Diyete her seferde bir gıda ekleyin ve her zaman küçük bir miktarla başlayın. Yeni yiyecekten bir parça verdikten sonra 2-3 gün boyunca bir tepki olup olmadığını gözlemleyin. Herhangi bir sindirim sorunu veya hastanıza özel bir sorun yaşanmazsa, birkaç gün sonra bir porsiyon daha verin. Hiç reaksiyon yoksa kademeli olarak miktarı artırın. Bunlar nişastalı gıdalar olduğu için yanında bol yağ (tereyağı, sadeyağ, zeytinyağı veya hayvansal yağlar) ile vererek nişastanın sindirimini yavaşlatabilirsiniz. Bu yeni gıdaların diyete doğru biçimde eklenmesi birkaç ay alabilir; aceleci olmayın.

Patates ve fermente tahıllar diyete katıldıktan sonra, iyi kalite buğday veya çavdar unuyla ekşi hamur yapmayı deneyin. Ekşi unla krep ve ekmek yapabilirsiniz. Ekşi hamurla yapılabilecek harika tarifler için Sally Fallon’un Nourishing Traditions (Besleyici Gelenekler) kitabını öneririm. Ekşi hamur bir kez iyi tolare edildikten sonra marketlerden iyi kalite ekşi hamur ekmeği almaya başlayabilirsiniz.

Bu aşamada hastanız, pişirmeden önce fermente etmenize gerek kalmadan karabuğday, darı ve quinoa’yı sindirebilmeye başlamış olabilir. Zaman içinde çeşitli nişastalı sebze, tahıl ve bakliyatları da diyete ekleyebilmeye başladığını göreceksiniz.

HASTANIZ, BOL ŞEKER, YAPAY VE İŞLENMİŞ MADDELER VE DİĞER ZARARLI “GIDALAR” İÇEREN TİPİK MODERN BESLENME BİÇİMİNE HİÇ BİR ZAMAN GEÇEMEYECEK. HAYAT BOYU SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIKLARINI SÜRDÜRMEK İÇİN GAPS BESLENME PROTOKOLÜNÜ UYGULAMAYA DEVAM EDİN!



Sonuç olarak; GAPS Diyeti ilk bakışta çok zor görünür. Ama besin değeri son derece yüksek ve sağlıklı bir diyettir. Ayrıca, hastanızın bağırsak astarının iyileşip mühürlenmesini ve sağlıklı bir hayat sürmesi için zemin oluşmasını sağlar. Bunun anlamı, GAPS hastalarının büyük çoğunluğunun hayatlarının geri kalanlarında özel bir diyet uygulamak zorunda kalmamalarıdır. Sindirim sistemi bir kez sağlıklı çalışmaya başladığında, bütün dünyada yaygın olarak tüketilen besleyici gıdaları kademeli olarak tüketmeye başlayabilirler. Bazıları bu hedefe 2 yılda, bazıları daha uzun zamanda ulaşır. Bu süre hastalığın ciddiyetine ve hastanın yaşına bağlıdır. Çocuklar genellikle yetişkinlerden daha çabuk iyileşirler. Bir kez başladıktan sonra GAPS Diyeti, evdeki diğer pişirme işlemlerinden ve ailenin beslenmesinden daha zor gelmez. Ve alışveriş çok basittir: Taze ve işlenmemiş her şeyi alın.

Not:Gasp diyeti ile ilgili daha fazla bilgi almak isteyen linkini veriyorum.Siteden daha fazla yararlanabilir.

http://www.gaps-destek.com/gaps-tam-diyeti.html
« Son Düzenleme: Nisan 24, 2018, 09:04:12 öö Gönderen: Farmakoloji »
Üyeliğimin iptalini talep ediyorum!Aksi taktirde dava edecem! Formda zorla kayıtlı tutuluyorum.Defalarca üyelik iptali talep ettim..Formda kayitli üye olarak bulunmak istemiyorum.Bu form zaman kaybı!