Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Devletin tiyatroya yaklaşımı.  (Okunma sayısı 6843 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 10, 2020, 12:49:42 öö

    Ülkemizde ki insanların beyaz perde dediğimiz tiyatroya yaklaşımı her şehirde aynı sonuçlar vermiyor maalesef ne yazık ki bir seyirci kültürümüz oluşmamış durumda, İstanbul'da kurulan Dârü’l-bedâyi-i Osmânî  şimdi ki ismi ile İstanbul Şehir tiyatrosu eski seyirci kültürünü kaybetmemiş ama bazı özel tiyatrolarda maalesef hala bir seyirci kitlesi oluşmuş durumda değil. Bu da özel tiyatroda oyun izleyen mesleği tiyatro olmayan insanların düşünceleri oyunlara gerekli özen göstermiyorlar şeklinde oluyor veya oyunu beğenmiyorlar. Şimdi ki Kültür ve ve Turizm Bakanlığı bu konuya hala bir el atmış durumda değil. Keşke devlet tiyatroları sahnelerinde nasıl oyun izliyorsak aynı özen ve hassasiyeti özel tiyatrolara da yansıtmak lazım. Demem şu ki 27 Ekim 1914'yılında Belediye Başkanı Cemil (Topuzlu) ve Muhsin Ertuğrul'un bizlere bıraktığı bu başyapıtı ve bazı devlet tiyatrolarını koruduğumuz gibi o zaman ki seyirci kitlesini ve seyirci kültürünü keşke bu zamanlara kadar kollayıp korusaydık. Devlet büyüklerimiz bu konu ile ilgilenseler. Biz sevgili oyunculara ve oyuncu adaylarımıza bir virüsmüş gibi davranmasalar keşke eski dönemlerde yatırımını sanata yapan devlet şimdilerde parasını nereye harcadığı belli değil. Ben sizlerin devletin bu konu hakkında ki davranışı düşüncelerinizi merak etmekteyim.

      Sevgi ve Saygılarımla,
   
« Son Düzenleme: Nisan 10, 2020, 01:35:20 öö Gönderen: Ahmet Burak »
Bizi Çalışmak Kurtarır!


Nisan 10, 2020, 07:02:05 öö
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 289
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Ahmet Burak,
Maalesef haklısınız. Devletimiz gereken özeni göstermiyor ve desteğini esirgiyor. Ama sadece tiyatroya mı? Hayır. Her türlü kültür sanat etkinliğine. Bulunduğum şehirde arkadaşlarımın da içinde bulunduğu bir özel tiyatro grubu oyunlar oynadı. Kimi oyunlarda halktan ilgi görememişlerdi. Tam halk alıştı derken belediye oyunu siyasi olduğu gerekçesiyle engelledi. Bana göre siyasi de değildi.
Çok cüzi paralara (sakız parasına) kendilerinden ödün vererek hazırladıkları oyunlar böyle karşılanınca önce şevkleri kırıldı ama yılmadılar.
Tarihte kültür-sanat ile uğraşan birçok kişi ve topluluk türlü baskılar veya ön yargılarla karşılaşmış. Bence sizlere düşen her şeye rağmen devam etmektir. Zira toplum ancak böyle eğitilir.
Sevgiler.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine...


Nisan 11, 2020, 09:11:13 ös
Yanıtla #2
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1803
  • Cinsiyet: Bay

        Sayın Ahmet Bural, sözlerinizde o kadar haklısınız ki, edecek doz bulamıyorum. Sanatın insan hayatının ayrılmaz bir parçası olduğuna inanan biri olarak en kısa zamanda gereken ilgiyi görmesini temenni ediyorum.
     Saygılar-sevgililer.
                                                         
"Vur ama dinle beni"