Bu konu daha önce forumda açılmış,kimileri kendi fikirlerini beyan etmişler.oradaki okumalarda ilginç bulduğum bir cümleden yola çıkarak bu konu başlığı altında tartışalım ve sorular sorarak öğrenelim isterim.Bazıları bu konuda şu tezi ortaya atıyorlar;Aslında Masonluğun kendine özgü hiçbir öğretisinin bulunmadığı bile söylenebilir. Çünkü bu öğreti, çeşitli dinlerin, bilimlerin, felsefelerin ve ahlâk öğretilerinin, Masonluğun amaç ve ilkeleriyle bağdaşan bir derlemesinden oluşur.
Öğreti varmı yokmu konusu çok ilginç kimilerinin anlattığı biçime göre masonik öğreti aslında genel bir derleme.
Bu derlemeler neye göre yapılmış peki?
Öğreti varmı?yokmu? sorusuna cevap aramaya devam edeceğiz.
Biraz bu öğretiyi çeşitlendirelim mason mahfili.org'da bulunan masonik sözlükte bir iki terimin açıklamasını naklederek biraz daha genişletelim konuyu.
Mason Töresi / Ahlâkı
Bir masonun "mason" sıfatını taşıdığı için göstermesi gereken, kendisinden bu nedenle beklenen tutum ve davranışların tümü.
Aslında mason töresi bir evrensel insanlık töresinden pek farklı bir şey değildir. Sorun, evrensel insanlık töresi denilen şeyin nasıl betimlendiği, böyle bir törenin ayrıntılarının neler olduğudur. Bu bakımdan Masonluğun kendi içinde de yer yer farklı yaklaşımlar vardır.
Gelenekçi Masonlukta mason töresi, kaynağını Masonluğun yüzyıllar boyunca sürmüş, "sağlam ve değişmez" geleneklerinden alır.
Tutucu Masonlukta mason töresi, dinsel inanç yükümlülükleriyle bağdaştırılır. Din ve inanç, mason töresinin değişmez asal kaynağı sayılır.
Liberal Masonlukta mason töresi, dinlerden, inançlardan, eski ezoterik ekollerden ve felsefe sistemlerinden yararlanılıp esinlenilerek, bunları birleştirici bir yöntemle bağdaştırıp çağdaş koşullara uyarlayarak oluşturulmuş insancı (hümanist) ve laik bir dünya görüşünden oluşur.
Her ne tür Masonlukta olursa olsun; mason töresi, bireyin kendi kimliğinde kötülüklerin yerine iyilikleri, yanlışlıkların yerine doğruları, çirkinliklerin yerine güzellikleri yerleştirmesidir.
Bir başka önemli husus ise;
Töre (Ahlâk, örf ve âdet)
Toplum içinde yaşayan her insanın bir diğerinden beklediği, herkesçe aynı şekilde önemli ve değerli sayılması gereken tutum ve davranışların tümü.
Töre, bireyin kendi başına kararlaştıramadığı, yargılayıp kendince yadsıyabileceği, fakat kendi başına değiştiremeyeceği bir olgudur. Bireyin, iyi, doğru ve güzel olarak tasarlayıp benimsediği tutum ve davranışlar, içinde yaşadığı toplumca da aynı şekilde benimsenmezse, "töre" niteliğini kazanamaz.
Masonluğun da kendine özgü bir töresi vardır. Aslında bu töre, bir "evrensel insanlık töresi"nden pek farklı değildir. Ayrıntıları, masonik öğretim ve ritüellerin kapsamında yer alır. Ancak bunların birçoğu yazılı değildir; yeri ve zamanı geldiğinde, önceki masonlardan sonraki masonlara sözlü olarak aktarılır. Hatta kimi zaman hiç söylenmez; sonraki masonlar bunları kendilerinden önceki masonların tutum ve davranışlarını izleyerek öğrenir. Bu bakımdan töre, gelenek ve görenekler ile de bağdaşır.
Masonluğun töresi, iyiliklerin kötülüklere, doğrulukların yanlışlıklara, güzelliklerin çirkinliklere üstün gelmesi için yapılabileceklerin tümünü içerir Bireyin töresel gelişiminin sağlanmasıyla, mason töresinin toplumlara ve tüm insanlığa yaygınlaşması öngörülür. Mason töresinde, iyilik, doğruluk ve dürüstlükten, sevgiden, saygıdan, alçak gönüllülükten, toleranstan, sabırdan, dayanışmadan başka bir şey yoktur. Toplumların töreleri de çoğunlukla bu erdem ve nitelikleri yüceltir.
Bu iki alıntıyı neden yaptım?
Mason'luk öğreti konusunda beslendiği kaynak yaşamın ve yaşanmışlığın ta kendisidir aslında.Kimileri bu benimseyişlere öğreti derken kimileride mason'luga özgü biröğreti olarak kabul etmiyor.
Daha ilginci ise benim bu forumda paylaştığım bir yazı;
http://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=17720.0Burada türk töre'sini incelemeye çalışmış idik,bu okumada ilginç bir yan vardı türk töresi için türk'ün gizli anayasası derler.
Bana göre işin ilginç yanı mason'lukta öğreti varmıdır sorusunun en değerli ve doğru iki cevabı olsa gerek.
Mason'lar sözlüklerinde açıkladıkları bu değerler aynı zamanda benimsedikleri öğretileridir.
Kimilerinin dediği ve ısrar ettiği gibi mason'lukta öğreti yok değildir,sadece kabul ile alakalı bir durumdur.
Toplumların içerisinden çıkıp pişmiş geleneklerin tamamı bir öğretidir.Toplumlar bu genel kabulleri bilim ve felsefe ile destekleyerek geliştirirler.
Burada farklı olan ise farklı toplumların genel kabulleri ve yaşayış biçimleri ile töreleri oluşturmaktadır.
Türkiye'deki Mason'luğun fransa'daki vb. ülkelerdeki farklılığında kaynağı olduğu düşünülebilir.
Sevgili dostlar kimileri bilip bilmeden racon kestiğimi düşünebilirler,lakin bu konu hakkında alıntılayarak derlediğim bu konu'daki yazı kendi fikrimdir,bana göre doğrudur,bu kadar anlayabildiğim için böyledir.
karahan