Bu sorunun yanıtı bu forum alınında daha önce kim bilir kaç kez verilmiş olsa gerektir.
Yenelenmesinde zarar olmayacağı gibi, yanıtın sözü uzatmaylyarak, özetle, ancak bir başka bakış açısından verilebileceğini düşündüm.
Masonluk, kendine özgü bir kuruluşu ve bir örgütlenme şekli olan, sosyal içerikli bir dernektir.
Masonluk, olgunlaşmak ve yetkinleşme yolunda ilerlemek isteyenler için, düşünsel ve töresel, hümanist nitelikli bir kurumdur.
Masonluk, tüm insanların ve tüm toplumların barış ve mutluluğunu amaçlayan, bu amaç doğrultusunda benimsenmiş ilkeler üzerine kurulu, evrensel bir dünya görüşüyle bireylerin bu yolda ilerlemelerini sağlamaya çalışan bir sistemdir.
Kimilerine göre; öncelikle akıl verilerine dayanarak ve bilimsel yöntemlerle gerçekleri araştırma yöntemi ve sanatıdır.
Hangisi doğru olursa olsun, amaçlarının gerçekleştirilmesine gönül vermiş, bu doğrultudaki ilkeleri içtenlikle benimsemiş, her biri "mason" olarak anılan kişilerin topluluğudur.
Fakat Masonluk tek başına bunlardan hiç biri değildir; bunların hepsi, hatta çok daha fazlasıdır.
Elbette buna bağlı olarak şöyle de bir soru çıkıyor ortaya: “Masonluk” başka anlamlara da gelmez mi?
Bu sözcüğün Batı dillerindeki karşılıklarına bakacak olursak, sözlüklerde “duvarcılık”, “yapıcılık”, “inşaatçılık” gibi anlamlarla karşılaşılır. O dillerde Türkçede salt “Masonluk” denilen şeyin karşılığında ise aslında “Özgür Masonluk” anlamına gelen terimler kullanılır. Türkiye'de kimileri de "Hür Masonluk" diyor; bitişik yazanları da var. Ancak dilimizde hiçbir zaman Batı dillerinde kullanılan sözlük anlamında kullanılmamış. "Farmasonlu^" denmiş; "Franmasonluk" denmiş; hepsi aynı kapıya çıkıyor.
Masonluğa bir olumsuz ön yargı ile bakanlar, masonları suçlayıp onları ve Masonluğu kamu oyunun gözünde küçük düşürmeye çalışanlar, sözlüklere bir takım başka karşılıklar da sokmuşlardır. Şöyle ki;
Masonluk, "kötülük", "şeytanlık", "düzenbazlık", "çıkarcılık", "dinsizlik", "tanrıtanımazlık" ve bunlara benzer olumsuzluklarla özdeş tutulmuştur. Masonluğun ne olduğunu ve ne olmadığını bilmeyenlerce kötülenmesinde ya da çok kötü bir şey olduğunun sanılmasında, bir zamanlar kasıtlı olarak yapılmış bu mecazî tanımların etkisi vardır.