Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluk İslam Karşıtı mıdır?  (Okunma sayısı 37223 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 14, 2015, 01:25:35 ös
Yanıtla #10
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Bir insan düşünün Dinide İslam olsun,bu Din inancında Yaradıcısına Allah diye hitap eder.Bu inandığı Din'in kitabının emridir.
İsra suresi 110.Ayet açıklaması;
Abdulbaki Gölpınarlı: De ki: İster Allah adıyla duâ edin, ister rahman adıyla, hangi adla duâ ederseniz edin, gerçekten de bütün güzel adlar, O'nundur ve namazında pek yüksek sesle okuma, sesini pek de yavaşlatma, ikisinin arasında bir yol tut.

Yaratıcı kendi isminin ne olduğunu açıklamış.
Bu din'e inanan bir müslüman Mason olmaya karar verdiğinde Mason'ların İman ettiği ve ismine Evrenin Ulu Mimarı dediği varlığa
İman ettiğinide daha girişte beyan etmiş oluyor.
Burada şuda deniliyor/denilebiliyor yaratıcıya inanmak iman etmek asıldır isminin önemi yok.

Bu bilgi doğru değil Allah kendisine nasıl hitap edilmesi gerektiğini bize kendisi söylemiş.
Evrenin Ulu mimarı tanımlaması nasıl ve ne şekilde ortaya çıktı?herhangi bir mecburiyetmi vardı?neden mason olan bir insan hangi dinde ise o dine göre yaratıcısını isimlendirmiyorda,mason'lukta kullanılan bu ismi kullanmak zorunda kalıyor?

Bu ayrım sizce keskin bir ayrım değilmi?

Bu ayrım tıpkı 3 semavi din öğretisine sanki alternatif gelmiş gibi durmuyormu?
Bir doktrin var ve bir yaratıcı tanımlaması(ismi)verilmiş.

karahan
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Nisan 14, 2015, 01:32:23 ös
Yanıtla #11
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay


Kendi Tanrı tanımını yaratan bir öğreti diğerlerine başka ne gözle bakabilir.


Kendi Tanrı tanımını yaratmak, sadece Tanrı'ya isim vermekle olmaz ki. Tanım yapılacak ise, o yaratılan Tanrı'nın özellikleri, yapıp-etmeleri, gücü, kudreti, neleri onaylayıp neleri onaylamayacağı, neleri emrettiği de söylenmelidir. Örneğin Kur-an bunu yapar. Masonluk ise bunu yapmaz. Dolayısıyla Masonluk yeni bir Tanrı tanımı yaratmaz. Sadece Jehova, God (Lord) ve Allah için ortak bir ad kullanır ki, farklı dinlerden olan kardeşlerimizin hepsine birden hitap etsin. Aksi takdirde Allah denilse, Hristiyan ve Musevi için geçerli olmayacak, God (Lord) denilse Müslüman için geçerli olmayacak, vb. Evrenin Ulu Mimarı yeni bir Tanrı tanımı değildir. Masonluk'ta Evrenin Ulu Mimarı denildiğinde, Müslüman mason Allah'ı, Hristiyan mason God (Lord)'u, Musevi mason da Jehova'yı algılar.
Live long and prosper.


Nisan 14, 2015, 01:43:50 ös
Yanıtla #12
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sn.Spock
Bu yazdıklarınız en iyi bakış ve niyet ile yazılabilecek halidir.Ama tatmin edici değil.Tanımlamalar özeldir ,bir müslüman inandığı varlığa Allah'tan başka bir isim kullanamaz,onun karşısına bir rakip çıkarmış gibi olur.Başka bir tanrı'nın varlığını kabul etmiş gibi olur.Mason'lar bu soruna aranızda problem olmasın bizim tanımımızı kullanın demesi bir öğretiye verilmiş addır.

Sanırım yaptığım kıyas doğru her din inancında kendi tanrılarına bir isim ile hitap etmişler,mason'lukta bu yolu izlemiş.Diyorsunuzki mason'luk yeni bir tanrı tanımı yaratmaz,doğru olabilir lakin evrenin ulu  mimarı tanımı nereden,hangi ihtiyaçtan çıkmıştır?

Yukarıda dediğiniz gibi her inanç sahibi ortak bir isim kullansın cevabından daha fazlası olmalı.

saygılar

karahan
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Nisan 14, 2015, 02:23:27 ös
Yanıtla #13
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Masonik sözlükte Evrenin Ulu Mimarı tanımı;
Evrenin Ulu Mimarı  (Esk. Sanî-i Âzam-ı Kâinat; Kâinatın Ulu Mimarı)
Masonluktaki en yüce kavram.
Bir yüce kavram, Masonluktan başka hiçbir kurumda "Evrenin Ulu Mimarı" olarak anılmaz. Bu kavram ve benzerleri ile bunların Batı dillerindeki karşılıkları, yalnızca Masonluğa özgüdür.
Bu ve benzeri kavramlar, Masonlukta üzerinde en çok tartışma yapılmış olan bir konunun temelini oluşturur: "Masonlukta benimsenmesi gerekli inanç" konusu... Bu, günümüzde bile Masonluğu'nda henüz tam ve kesin bir sonuca bağlanamamıştır.
Genelde mason kuruluşları, "Evrenin Ulu Mimarı" ya da buna benzer bir kavramı tüzük ve ritüellerinde kullanırken, bu kavramın anlamının da açık ve belirgin bir şekilde ortaya konması isteminde bulunmuşlardır. Temel Masonluk anlayışındaki farklılıklar nedeniyle, bu kavramın anlamlandırılmasında da farklılıklar hatta çelişkiler ortaya çıkmıştır. Bu kavramın anlamı üzerindeki uyuşmazlıklar, Masonluğun dünya çapındaki bölünmüşlük olgusunun nedenlerinden biridir.

Sn.Spock belkide bu yukarıdaki tanımlamadan dolayı tam ve net bir cevap veremez.
Benim yaptığım tanımlama ise benim kendi fikrim.Bu soruya birgün Mason'lar cevap verirse tam tanımlama getirebilirlerse ne olur acaba?
Altarnatiflikmi ortaya çıkar?

karahan
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Nisan 14, 2015, 03:17:42 ös
Yanıtla #14
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

mason kuruluşları, "Evrenin Ulu Mimarı" ya da buna benzer bir kavramı tüzük ve ritüellerinde kullanırken, bu kavramın anlamının da açık ve belirgin bir şekilde ortaya konması isteminde bulunmuşlardır. Temel Masonluk anlayışındaki farklılıklar nedeniyle, bu kavramın anlamlandırılmasında da farklılıklar hatta çelişkiler ortaya çıkmıştır. Bu kavramın anlamı üzerindeki uyuşmazlıklar, Masonluğun dünya çapındaki bölünmüşlük olgusunun nedenlerinden biridir.

Sn.Spock belkide bu yukarıdaki tanımlamadan dolayı tam ve net bir cevap veremez.
Benim yaptığım tanımlama ise benim kendi fikrim.Bu soruya birgün Mason'lar cevap verirse tam tanımlama getirebilirlerse ne olur acaba?
Altarnatiflikmi ortaya çıkar?

Şöyle ki... Yukarıda bahsedilen farklılık ve çelişkiler, geleneksel masonluk ve liberal masonluk arasındaki farklılık ve çelişkilerdir. Yoksa geleneksel masonluğun içerisinde yaşanılan ayrı bir çelişki mevcut değildir. Bunun dışında zaten durum ortada, masonluk bölünmüş. Dolayısıyla benim dediklerim geleneksel masonluk açısından yapılmış bir açıklamadır. Liberal masonluk için farklı bir tanım varsa, ben ondan haberdar değilim.

Buna ek olarak Sn. Karahan zannedersem Evrenin Ulu Mimarı teriminin etiyolojisini, ilk olarak kim tarafından ortaya atıldığını ve Masonluk tarafından nasıl kullanılmaya başlandığını soruyor ve bunun altında yatan felsefi açıklamaları merak ediyor. Eğer sorduğu bu ise, buna verilecek cevap var. Ancak kısa bir tarama ile Türkçe kaynak bulamadım. İngilizce var ama o kadar uzun ve detaylı ki, tercüme etmek günler alır. Ama kısaca Evrenin Ulu Mimarı, kimilerinin iddia ettiği gibi sadece var olanı değiştirme kudretine sahip bir Tanrı değil, yoktan var eden bir Tanrı'dır. İnsan algısının/anlama kapasitesinin dışındadır ve sınırsız bir varlıktır. Var oluşun kökü ve sebebidir. Hatta Kur-an'da geçen "Gökleri yedi tabaka (7 kat) olarak yaratan O'dur" ifadesinin farklı bir şekilde ifade edilmiş ama aynı anlama gelen eşleniği, Evrenin Ulu Mimarı'nın etiyolojisinde de mevcuttur. Dolayısıyla İslam ile bir uyuşmazlığı yoktur.
Live long and prosper.


Nisan 14, 2015, 03:47:41 ös
Yanıtla #15
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Evrenin Ulu Mimarı terimi (eskiden Kainatın Ulu Mimarı, daha da eskiden Sanii Azam-ı Kainat denirmiş) hiçbir tanrı kavramıyla özdeşleşmez.

O bir tanrı kavramı değildir.

O bir simgedir.

Bu kavramı anlayabilmek için simgeciliği (sembolizmi) anlamak gerekir.

Onu anlamak için dea konuya içrek (ezoterik) açıdan bakmak gerekir.

Bunun tersi konuya dışrak (egzoterik) açıdan bakmaktır. O zaman her söz literal (sözlük anlamında) olarak değerlendirilir.

Öyle olunca, Masonlukta bir tanrı kavramının karşılıgğı aranır. Buluna buluna Evdenin Ulu Mimarı ya da buna benzer bir terim bulunur.

İşte o tanrı kavramıyla özdeşleştirilir.

Yanlış olur.

 

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 14, 2015, 05:02:08 ös
Yanıtla #16
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 50
  • Cinsiyet: Bay

Din tüccarlarının ülkemizde Masonluğu karalama kampanyalarından biride budur


Nisan 14, 2015, 07:48:14 ös
Yanıtla #17
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 631
  • Cinsiyet: Bay

Benim bildiğim kadarıyla Allah, son gönderdiği Kur'an'ın yaklaşık %13'üne yakınını kendini anlatmaya ayırmıştır.

Ama bu ayetlerin herhangi birinde kendisine 'Allah' diye hitap edilsin diye de emretmemiştir.

Emretmişse de ben denk gelmedim.

Allah ismi ise Kur'an'da inen ilk isim olduğu için sürekli onun kullanılması tercih edilmiştir.

Yoksa Rab olduğunu, rahim olduğunu da kendini tanıtırken birçok yerde ve birçok kez söylemiştir.

Ancak ne var ki , Allah isminin özel bir ismi olmalı ki, 'enelhak' diyenler ve 'enelrab' diyenler çıkmış olmasına rağmen 'enelallah' diyenler çıkmamıştır.

Anlaşılan o ismin yeri biraz ayrı tutulmuştur.

...

Kendisinin nasıl olduğu ile ilgili bilgilerin verildiği ayetlerin birinde mesela  'Allah ki, ondan başka ilah yoktur' şeklinde geçiyor.

Hatta bazıları onu 'Allah ki,ondan başka Tanrı yoktur' diye de çevirip söyleyebiliyor..

Yani Kur'an'da kullanılan her isim bile Allah yerine geçmez.

'İlah' yerine geçenden tutalım birçok anlamda geçtiğini görürüz.

...

Burada sözü edilen ismin de ; Allah tanımlaması veya ismilendirmesi olduğunu düşünmüyorum.

Daha çok ilahî gibi duruyor.

Zaten o şekilde ortak bir isim ile tanımlanması da fikrimce gayet doğaldır.

...

Çünkü var olan bir evren, evrenin bir mimarı ve onun yüceliğinden bahsediliyor. Bu şekilde geçmesi ise Kutsal kitaplarda geçen Allah/ Tanrı sıfatları ile de bire bir örtüşüyor.

Evrenin Ulu Mimarı ise sadece farklı kelimelerden oluşan bir benzer isimlendirmedir.

Zira bir evrenin oluşu ve bu evrende onu şekillendiren bir ulu mimarın oluşu Kur'an'da da benzer ifadelerle şöyle geçiyor :

“Güneşi ışıklı, ayı da parlak kılan, yılların sayısını ve hesabını bilmeniz için aya evreler koyan Allah’tır.

...

Bu isimlendirmeler diğerleri için de geçerli olur diye düşünüyorum.

Evrenin Ulu Düzenleyicisi demek de, başka bir şekilde isimlendirmek de benzerdir.

Ve bu isimlendirmeler Kur'an' ile çelişkili değil, aksine onunla aynı minvalde olan Kur'anî ifadelerdir.


.
« Son Düzenleme: Nisan 14, 2015, 08:02:14 ös Gönderen: İNSAN »


Nisan 14, 2015, 08:09:53 ös
Yanıtla #18
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Masonluk İslam karşıtı değildir.

Fakat kimi Müslümanlar Masonluk karşıtıdır.

Masonluk Hıristiyan ortamında doğup gelişmiştir ama Hıristiyanlar arasında da Masonluk karşıtı olanlar vardır. Üstelik onların sayısı Masonluk karşıtı Müslümanlardan kat kat fazla gibi görünmektedir.

Aradaki fark, Hıristiyanların bilinçli bir karşıtlık göstermeleri, Müslümanların ise kendilerine öyle denmiş olduğu için karşıtlık etmesindedir.

Böyle olunca; Hıristiyanlar Masonluğu kendi dinlerine ukarşıt değil, farklı görmekte, Müslümanlar ise karşıt sanmaktadır.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 14, 2015, 08:59:46 ös
Yanıtla #19
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 631
  • Cinsiyet: Bay

Üstelik şunu da söylemek  gerekir ki ; Masonlukta geçen Evrenin Ulu Mimarı kullanımı yeni bir Tanrı tarifi veya yeni bir Tanrı tanımlaması değildir.

Bu sadece Masonlukta kullanılan isimler için değil ; birçok alanda kullanılan isim için de geçerli sayılır.

Yapılan sadece yeni bir Tanrı isimlendirmesidir.






 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
9 Yanıt
15363 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 06, 2009, 07:21:31 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3936 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 25, 2009, 03:07:32 ös
Gönderen: ADAM
9 Yanıt
10934 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 29, 2014, 05:05:54 öö
Gönderen: ruzber
26 Yanıt
20790 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 13, 2012, 12:24:22 ös
Gönderen: Agony
5 Yanıt
8079 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 28, 2014, 11:25:51 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
5442 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 01, 2011, 10:09:26 ös
Gönderen: Escalation
15 Yanıt
22122 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 24, 2012, 03:24:02 öö
Gönderen: Sifir
8 Yanıt
5207 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 08, 2015, 01:27:20 öö
Gönderen: Ömercan
10 Yanıt
4419 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 23, 2015, 09:44:50 ös
Gönderen: Spock
5 Yanıt
4509 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 16, 2015, 04:13:51 öö
Gönderen: karahan