Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Nasil Mason olunur? Mason olmak icin neler gereklidir?  (Okunma sayısı 833950 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 02, 2010, 07:14:11 öö
Yanıtla #270
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bence insanın kendisini öne sürmesi hiç de hoş karşılanabilir bir davranış değil. Alçak gönüllü olmayı bilmeli. Fakat alçak gönüllü olmak da öyle bir kenara çekilip, ezilip büzülerek kalmak değil; ne olduğunu ve ne olmadığını bilmek, ona göre davranmak.

Bu sözleri burada deyişimin nedeni şu son birkaç ileti üzerine bir öneride bulunurken yanlış anlaşılmamayı sağlamak.

Sayın OYY'nin belirtmkiş olduğu üzeri, bu forumda benim bu bağlamda yazmış olduğum çok yazı çok açıklama var.

Lütfen biraz zahmet edin; ya arayın ya da benim profilime girin. Masonluktaki organizasyon, kurumun yapısı, "Masonluğa nasıl girilir, bunun için neler gereklidir?" sorusunun ve daha sbirçoğunun ayrıntılı anlatımlarını bulun.  İnanın ki sorularınızın tümünün olması bile büyük çoğunluğunun yanıtlarını bulacaksınız.

Bu aşamaya kadar sorulmuş olanların hepsinin yanıtları verildi. Acaba yanıtı verilmemiş olan bir şey var mı? Onu bulup sorarsanız ben de mutlu olurum. Hiç olymazsa bildiğimi söyler, bilmediğimi de araştırarak bulmaya çalışırım.

Sevgiler.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 03, 2010, 01:46:15 öö
Yanıtla #271
  • Ziyaretçi



Nisan 09, 2010, 06:17:53 ös
Yanıtla #272
  • Ziyaretçi


Sayın eeshter, rica ederim.. Fakat sorunuzu tam olarak anlayamadım. Okuduğum ve öğrendiklerime dayanarak oluşturduğum fikirleri paylaştım. Vasıftan kastınız nedir bilmiyorum ama Mason ya da forum moderatörü değilim, harici bir üyeyim..

sayın CORNELIUS   tesekkur ederım ben sızın mason veya moderator olup olmadıgınızı merak etmıstım sadece  bu arada sıze bu ılerleme cabalarınızda basarılar dılerım .E.ESHTER


Nisan 10, 2010, 02:09:09 öö
Yanıtla #273
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 145
  • Cinsiyet: Bay

Sayin eeshter,
Guzel dilekleriniz icin tesekkur ediyorum..
Aşk için yanarken
Edindiğim kanatlarla
Uçup gideceğim ışığa doğru,
Hiçbir gözün bakamadığı.


Nisan 30, 2010, 04:19:53 ös
Yanıtla #274
  • Ziyaretçi


Daha önce tartışılmış olan bir konu ama ben yine de bir soru sormak istiyorum. Fakirler mason olamaz konusu.... Masonlar bir insanın fakir ya da zengin olduğuna nasıl kanaat getiriyorlar acaba? Bunun belirlenmiş bir limiti mi vardır? Mesela benim benimsediğim görüşe göre en zengin insan en az şeye ihtiyacı olan insandır. Bir kişi çok fazla mamelek sahibi değildir ama kendi içerisinde mala mülke önem vermiyor ise başkalarının yararına işler yapmaya, başkalarına faydalı olmaya zaman ayırabiliyordur. Bu önermenin tersi de doğrudur bence?

Bu konuda fikirlerinizden istifade etmek isterim.


Nisan 30, 2010, 04:45:16 ös
Yanıtla #275
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu "Fakirler mason olamaz." sözü bence bir polemiktir. Bu polemikle yapılması istenen "Sadece zenginler mason olabilir." tezini vurgulamaktır. Bu ise yanlış.

Elbette manevi açıdan değil, salt maddi açıdan kimin fakir, kimin zengin, kimin orta halli olduğu hayli göreli bir değerlendirmedir.

Buna karşın, kıt kanat geçinmekte olan bir kişinin "mason" olabilme nitelikleri taşısa da bir mason derneğine üye olarak kaübul edilemeyişi söz konusudur. Dikkat: Kabul edilmeyişi değil, "edilemeyişi." Bu sadece bir mason derneği bakımından değil, birçok dernek ve kulüp ya da bir diğer sosyal kurum için de geçerlidir. Çünkü bu kurumların birtakım giderleri vardır. Bunlardan bazıları bu giderleri başka yollarla, örneğin bir ticari işletme oluşturarak karşılar. Ancak mason dernekleri gibi olanlar, giderlerini karşılayabilmek için üyelerinin desteğine, bir diğer delişle ödentilerine gereksinme duyar.

İşte sorun buradadır: O ödenti ne kadardır ve kişi sıonırlı bütçesinden ayırdığı bir tutar ile üzerine düşen ödenti yükümlülüğünü karşılayabilir mi?

Bir de şöyle bir görüş ileri sürülür: Varlıklı olanlar çok versin, böylece gücü yetmeyenlerin verkmmesi gereken ödenti karşılansın.

Olmaz!... Bırakın Masonluktaki "eşitlik" ilkesinin gereği olarak olamayışını, hiç kimsenin bir başkasının ödentisini karşılamaya, onun onurunu zedelemeye hakkı yoktur. Heçbir onurlu kişi, başkalarının ördemeleriyle bir kuruma üye olmayı istemez. Şayet isterse, onun onurundan kuşku duyulur.

Masonlukta bu bağlamda en önemli sorun, Masonluğa girişte değil, sonrasında görülmektedir. Önceleri geçim koşulları çok iyi olan bir kişi, -özel sektörde çalışan- işinin sahibiyse zor duruma düşebilmekte, ücret karşılığı çalışmaktaysa işini yitirebilmektedir.  Hele şu son kriz ortamında bunun ne kadar çok örneği görüldü; batan tüccer ya da üreticiler, işsiz kalan profesyoneller gibi... Bir de bunlara emeklileri eklemek gerek. Ülkemizde sadece emekli maaşına talim etmek zorunda kalan bir kişi ile asgari ücret alarak çalışan kişi arasında pek bir fark yok. Hatta emekli olan, daha önceki yıllarında danha ileri bir sosyal yaşam düzeyi tutturmuş olduğu için şimdi daha müşkül ve perişan.

Sırf bu nedenle üyesi olduğu bir dernekten, bu arada mason idiyse Masonluktan ayrılmak zorunda kalanlar var.

Bırakalım diğer dernek ve kurumları, Masonluğun buna bir çıkar yol bulması gerek. Eskiden Avrupa'da "gild" denilen topluluklar vardı. Birçok meslek ve zanaat kuruluşu da gildlere benzer bir biçimde kendi elemanlırının sakatlık, hastalık ya da yaşlılık durumunda onların geçimlerini sağlayabilmek için önceden hazırlıklıydı. Ancak Masonlukta meslek ya da zanaat sözcükleri simgesel anlamda kullanılır. Bu bir sosyal kurumdur ve böyle bir konuya bugüne dek çözüm getirememiştir. 

Böyle olunca, aslında mason olabilecek, asıl olması gereken pek çok kişi Masonluğa girememektedir. Bu doğru ama "Fakirler mason olamaz." demek, işi bir başka yöne sürüklemek olduğu için pek yanlış.

 





 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 01, 2010, 09:46:31 ös
Yanıtla #276
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 324
  • Cinsiyet: Bay

Dün küçük bir sohbette bu soruya bir cevap verilmesi gerektiğini konuşmuştuk.Bu konuya cevabın sayın Adam'dan gelmesi beni çok mutlu etti.Bu konu dediğiniz gibi bir polemik olmaktan öte kullanılmıyor "antimasonik" çevreler tarafından.Eğer bu konuyu -benim anladığım kadarıyla- basite indirgersek fakirliğin tanımını da zenginliğin tanımını da Türkiye gibi bir ülke'de yapmak gerçekten zor.Bir kişi çok pahalı markalar giyer,lüks arabalara biner çevresince zengindir.Ama kimse bilmez kredi üzerine kredi ile bir yaşam sürer.Birileri normal,makul ölçüde harcamalar yapar ama alım gücü yüksektir.İstediği herşeye sahip olabilir.Bu yüzden fakirlik,zenginlik mevzuu sadece masonluk kurumunu yıpratma çabalarında -üstü biraz kapalı kaldığı için- antimasonik çevrelerin kullandığı bir terimdir.Masonluk kurumunun "fakirler mason olamaz" derken kasttediği mana çok daha derin ve farklıdır bence.Sizin zenginliğiniz sadece parayla olamaz değil mi?İnsan kendi hayatsal faaliyetlerini gerçekleştirip , sosyal olarak kendine zaman ayırabiliyorsa bunun için fiziki, akli ve ekonomik uygunluklarını sağlıyorsa zenginlik budur.Orta düzeyli bir memurda,bir fabrika sahibi de zengindir kendi şartlarında.Bence bu maddeye takılmak çok yersiz.Ve nacizane küçücük bir ithamda bulunacağım.Lütfen sayfalarca yazı yazmaktan çekinmeyen, bıkmayan,uğraşan,nurunu paylaşmayı amaç edinmiş onca güzel şahsiyetin-  başta sayın ADAM olmak üzere- forum sayfalarında paylaştığı yazıları okuduktan sonra sorular soralım.Hem mahiyet açısından daha doğru yerlere temas edebilirsiniz o zaman...
SAYGILARIMlA
« Son Düzenleme: Mayıs 01, 2010, 09:53:07 ös Gönderen: OYY »


Mayıs 01, 2010, 11:44:20 ös
Yanıtla #277
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

 Ben hayatı büyük zorluklarla geçmiş biri olarak şunları söyleyebilirim:

     Fakir sayılabilecek bir aile de doğmuşum.Babamın ve ailemin bana verecek maddi anlam da hiç bir şeyi yoktu diyebilirim.Çok çalıştım,hem okumak hem de para kazanmak için.Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki başarılı oldum hem de çok.Başlangıç da bana verecek maddi hiçbir şeyi olmayan aileme bakacak ve aynı durumda ki bir çok aileye ekmek kapısı açacak durumdayım.
     Bunun yarısı Allah'ın karşıma doğru insanlar çıkarmasıysa,yarısı da benim dürüt ve çalışkan biri olmam sayesindedir.
     Bu konu da içim çok rahat yanın da çırak olarak işe başladığım bir ustanın (Allah rahmet eylesin) önce çalışanı sonra ortağı olabildim.Birlik de işe başladığımız ve benden daha zeki ve yetenekli olduğuna inandığım bir çok iş arkadaşımın arasından beni,hem de işimize diyerleri kadar zaman ayıramayan (aynı zamanda da okuyordum ve yarı zamanlı çalışıyordum)beni seçmesi önceleri bana bile garip gelmişti.Fakat şimdi geri dönüp baktığım da anlıyorum ki bunları hak edecek hasletler ben de mevcutmuş.Hiç bir şey tesadüf deyilmiş.Hele hele hayatını İstanbul ticaret hayatına adamış ustam ( o bir Ermeni'ydi) gibi birinin bu özellikleri  görememesi mümkün deyildi.
       Öldükten sonra bir gün ,sevgili eşi beni evlerine çağırdı.Gittiğim de çocukları da oradaydılar ( ki en küçüğü benden iki yaş büyüktür).Ortağımın eşi bana şunları söyledi:Ortağım öldükten sonra şirket üstündeki bütün hisselerinin bana devredilmesini ve bu konu da ne çocuklarının ne karısının bir talep de bulunmamasını istemiş.Bu ortamın duygusallığını anlatıp sizi sıkmak istemem.

        Bütün bunları şunun için paylaştım;Ben bir mason deyilim,bir müslümanım,33 yaşındayım,para hayatım da dert edeceğim en son şeylerden biridir.Maddi olarak çok çok iyi durumdayım ve bütün sahip olduklarıma  Ermeni bir ''usta '' sayesin de sahip oldum.

         Diyeceğim odur ki,bırakın 'nasıl mason olunur diye' cevaplar aramayı önce nasıl 'iyi insan olunur'u arayın.İyi insanın hayat peşinden gelir....Işık da.

         Saygılarımla.

   
enelsır


Mayıs 01, 2010, 11:53:22 ös
Yanıtla #278
  • Ziyaretçi



Mayıs 02, 2010, 01:50:27 öö
Yanıtla #279
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 324
  • Cinsiyet: Bay

Sayın enelsır
Anlattıklarınız çok hoş başarınızı takdir edip örnek almak büyük bir ihsan bunu becerebilecek birisi için.Bilhassa ben de sizi tanımasam da bunlardan elbette bir pay çıkartıyorum.Lakin Şu "Diyeceğim odur ki,bırakın 'nasıl mason olunur diye' cevaplar aramayı önce nasıl 'iyi insan olunur'u arayın.İyi insanın hayat peşinden gelir....Işık da." sözünüze takıldım.Masonluğun amaçları, insanla olan ilgisi nedir bunu hiç araştırdınız mı??Belki konu nasıl mason oluruz ama niçin mason olmak istiyoruz konusunu da tartışsak değişen bir şey olmayacaktır!!!İnsanı ileriye götürüp daha iyi bir insan yapmaktır masonlukta amaç.Öyle ki merak edip bu foruma olan üyeliğiniz,konuya olan merakınız da bunun bir sonucudur, yadsınamaz!!!
Bu yüzden tartışılan konuda herhangi bir yanlış görmüyorum...
SAYGILARIMLA


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
22 Yanıt
28573 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 25, 2018, 08:54:51 ös
Gönderen: karahan
8 Yanıt
12059 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 25, 2017, 09:17:18 ös
Gönderen: Felix Steiner
39 Yanıt
37981 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 25, 2017, 11:19:30 öö
Gönderen: gfeenatre
21 Yanıt
22878 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 03, 2013, 02:11:33 öö
Gönderen: NOSAM33
30 Yanıt
35875 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 06, 2019, 01:15:27 ös
Gönderen: TARIK KÖSEOĞLU
53 Yanıt
33117 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 05, 2017, 08:16:44 ös
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
97604 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 28, 2016, 01:27:07 ös
Gönderen: Niko
12 Yanıt
23518 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 14, 2014, 12:56:34 öö
Gönderen: ThomasReid
21 Yanıt
29400 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 25, 2017, 11:20:43 öö
Gönderen: gfeenatre
10 Yanıt
9296 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 22, 2015, 03:13:42 öö
Gönderen: Risus