Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Ateizm ve Masonluk  (Okunma sayısı 15923 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 16, 2010, 11:21:09 öö
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 241
  • Cinsiyet: Bay

http://suphecimelek.wordpress.com/

Yukarıdaki sitede görüp beğendiğim bir yazıyı paylaşmak isterim..Bilindiği üzere ilgili site ateizm ile alakalıdır..Fakat sitenin sahibi Ateizm ve Masonluk ile ilgili bazı çevrelerin yaymaya çalıştıkları hakkında masonlar.org ' u referans gösterip güzel bir yazı yazmış..

-------------------------------------------

Ateizm ve Masonluk

26 Kas 2010 Geliştirici: Şüpheci Melek

Harun Yahya bilimkurgularından ortaya saçılan yalanlardan birisi Masonların Ateist oldukları ve Darwinist emelleri uğruna şehirleri yakıp yıktıları bebek yedikleri gibi fantastik senaryolardır.

Şu Google araması “Ateist Mason” sorgusunda ilk sıralarda hep Harun Yahya sitelerini sıralıyor.

Ancak 5 dakikasını ayırıp Masonlukla ilgili ansiklopedik bilgi karıştıran herkesin görebileceği şey, Masonluğa giriş için ön şartlardan birisinin Evrenin Büyük Mimarı’na inanmak olduğudur. Masonlukta tek bir yaratıcı tanrıya inança esastır, ancak bunun detayları kişiye bırakılmıştır. Yani tek bir büyük yaratıcıya (Mimar’a) inansın da, ismine Allah desin Yahveh desin önemli değil.

Masonların Türkçe sitesi Masonlar.org’dan doğrudan alıntı yapıyorum :

    Masonik düşüncede, eklektisizmi benimsemekle birlikte süregelen en önemli dogma insan ruhunun ölmezliği ve insan aklının üstünlüğüdür, bunların dışında, Evrenin Ulu Mimarı’nın varlığına ve tekliğine inancı ayrı tutarsak, düşünceyi sınırlayan hiçbir dogmatik öğe veya kısıtlama yoktur

Yani diyor ki – Ruh’a inanırız, Evrenin ulu Mimarı harici dogmamız da yoktur.

    Masonluk, hakikatin arayışında üyelerini düşünce açısından kısıtlamaz. Ancak, Hürmasonluğun ana ilkelerinden olan “Masonluk, Evrenin Ulu Mimarı dediği Yüce Varlığa ve Ruhun Ölmezliğine inanır” hükmü ile düşünce ve inanç özgürlüğünün sınırı çizilmekte olup, Mason kimliğini alacak kişinin bu düşünce ve inanç yapısında olması ön koşul olarak ortaya koyulmaktadır. Ayrıca Tekris Töreninde her adaydan inancının bu doğrultuda olduğunu beyan etmesi istenmektedir. O halde, masonlukta düşünce, bu genel sınırlamayla yönlendirilerek özgür bırakılmıştır denilebilir.

Özetle Masonlar, dine inanmak zorunda değilse de en kaba tabiriyle Deist türden bir tanrıya ve insan ruhunun ölümsüzlüğüne inanmalıdırlar.


Bu sadece Türk Masonlarının görüşü de değildir. Dünya çapındaki tüm büyük localarda Ateistlerin Mason olmaması şeklindeki kural geçerlidir.

Örneğin Kanada’daki bir Mason locasının sitesindeki “Sıkça Sorulan Sorular” bölümündeki bir cevapta en eski Mason kaynaklarından birinden bir alıntı yapılıyor (22. soru):

    "Dr. James Anderson, in The Charges of a Freemason, wrote in 1723: “A Mason is obliged by his Tenure, to obey the moral Law; and if he rightly understands the Art, he will never be a stupid Atheist nor an irreligious Libertine.” This phrasing was carried forward unchanged for many years although at this time, in many jurisdictions, the term “stupid” has been dropped as gratuitous and insulting. While individual freemasons may consider atheists to be stupid, or ignorant, or unfortunate, many other freemasons will simply consider atheists as individuals who hold a differing belief."

Kaba tercümesiyle:

    "1723′te Dr James Anderson “Özgür Masonların Görevleri” isimli eserinde, Masonların ahlaki kanuna uyması gerektiğini ve gerçekten “Sanat”ı anlıyorsa asla aptal bir ateist ya da dinsiz bir özgür düşünceli olmaz…. Bireysel masonlar ateistlerin aptal, cahil, talihsiz olduklarını düşünse de bir çok diğer mason ateistlerin sadece farklı bir fikre sahip olduklarını kabul eder."

Görüldüğü gibi Masonluğun temelinde teleolojik argüman mevcut. Sık sık “mimar” ve “sanat” referansının verilmesinin sebebi “Evren’deki muhteşem nizam-düzen” fikrinden başka bir şey değil. Yani masonlar da aslında dine inananlardan çok farklı düşünmüyor evrenin “yaratılması” konusunda.

Bir ilginç detay daha vereyim, Avrupa’nın en eski Mason localarından Grand Orient de France, kurulduktan kısa bir süre sonra Ulu Mimar’a inancı bir ön şart olmaktan çıkardığı için (diğer bir deyişle Ateistlere kapısını açtığı için) dünyadaki diğer localarla ilişkisi kesilmiştir. Yani hem Ateist hem Mason olabiliyorsunuz ama Masonluğunuz sadece “irregüler” olarak kabul edilen locanızda kalıyor. Bir nevi mahalle derneğine üye olmuş gibi kabul ediliyorsunuz.

Kısaca Masonluk ve Ateizm yan yana durabilecek fikirler değil. Masonluk’la agnostisizm bile yan yana duramıyor. Zira eğer “Evren’in Ulu Mimarı”na inanmıyorsanız ve bu şekilde beyanda bulunmuyorsanız Mason olmanız imkansız.
« Son Düzenleme: Aralık 16, 2010, 11:24:12 öö Gönderen: Thoth »


Aralık 16, 2010, 01:49:52 ös
Yanıtla #1

"A Mason is obliged, by his Tenure, to obey the moral Law; and if he rightly understands the Art, he will never be a stupid atheist, nor an irreligious libertine."

"Bir Mason mesleğinin gereği olarak ahlak kurallarına uymak zorundadır. Ve eğer mesleğini doğru bir biçimde öğrenmişse hiçbir zaman aptal bir ateist veya mukadderata kayıtsız bir imansız olamaz."

Anderson'un 1723 senesinde yazdığı cümlenin kendi yaptığım tercümesi. "libertine" kelimesi "özgür düşünceli" anlamına gelmez, "ahlaksız, sefih kişi" demektir.

Aslında bu cümle, bence çok zorlama bir şekilde, uzun yıllar boyunca birçok spekülasyona sebep olmuştur. "Aptal bir ateist" lafzından yola çıkarak, eğer ateist aptal değilse Mason olmasında sakınca yoktur gibi yorumlar yapanlar vardır. Metnin tamamı okunduğu zaman bunun ne kadar yersiz bir iddia olduğu zaten anlaşılır. (yersiz derken kastım, bu yazıdan "ateist de Mason olabilir" fikri çıkmaz anlamındadır. Ateist Mason olur mu tartışmasına girmek amacım yok şimdilik)

Alıntı," The Old Charges of Free and Accepted Masons" yani "Hür ve Kabul Edilmiş Masonların Eski Yükümlülükleri"nin ilk bölümü olan "Tanrı ve Dİn" başlığı altından yapılmıştır. Demin dile getirdiğim gibi, metnin tamamı okunduğu zaman, bırakınız ateizmi, deizmin bile kabul edilmediği, bir dine inanmanın şart koşulduğu görülebilir.

Bir agnostik Mason olabilir mi başlığı altındaki paylaşımımıza da son satırda verilen katkı güzel olmuş bence :)

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Eylül 01, 2016, 06:04:32 ös
Yanıtla #2

 Yaratıcılık ve yaratıcı olgusu,bireyin kendi akli bütünün temel bir parçasıdır; "O" yüzden: Masonik öğreti, bu parçası pasif olan  bireye öğretilemeye bilir.

 Belki de O yüzden Masonlar tarafından: "Evren’in Ulu Mimarı'na inanmıyorsanız ve bu şekilde beyanda bulunmuyorsanız Mason olmanız imkansız"; denmektedir .
« Son Düzenleme: Eylül 01, 2016, 06:10:33 ös Gönderen: Zig-Zag »
Sen Özelsin


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
6 Yanıt
7126 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 13, 2007, 02:15:17 öö
Gönderen: shemuel
Ateizm-Deizm

Başlatan alpacino « 1 2 3 » Diger Inanclar

21 Yanıt
14298 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 23, 2011, 09:35:27 ös
Gönderen: Prenses Isabella
8 Yanıt
18481 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 17, 2016, 06:51:04 ös
Gönderen: Tesla
1 Yanıt
9730 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 27, 2008, 02:54:49 ös
Gönderen: Isis
MASONLUK VE GUL

Başlatan bilmeliyimgalilei Evrensel Masonluk

2 Yanıt
9151 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 15, 2008, 01:22:06 ös
Gönderen: bilmeliyimgalilei
29 Yanıt
28284 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 16, 2011, 04:18:47 öö
Gönderen: Waldow
16 Yanıt
10658 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 13, 2011, 07:00:03 ös
Gönderen: Burhan
3 Yanıt
10540 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 20, 2011, 09:51:07 ös
Gönderen: Cin Ruhi
7 Yanıt
6575 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 23, 2014, 09:22:04 ös
Gönderen: ruzber
8 Yanıt
5227 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 24, 2014, 12:31:21 ös
Gönderen: Dor