Yani bilmiyorum Mason olmayan birinin böyle bir soruya cevap verme "yetkisi, bilgisi ve hakki " varmi ! Ama yine de bende kendimce birseyler yazmak istiyorum.
Masonlugun evrensel tanimi?
Ben bu soruyu ( ki cümlenin sonunda soru isareti var ) söyle anliyorum Masonlugun var oldugu günden beri degismeyen bir ilkesi, bir kanunu veya bir emri varmi?
Soruya bu noktadan baktigimizda önce sunlari sormamiz ve cevaplamamiz lazim.
Birincisi; Masonluk bir din midir, yani ilahi bir güc tarafindan ( Tanri,Allah, Gott vs. ) ilan edilmis ve bir "kutsal kitap"la kurallari belirlenmis bir kurum mudur ?
Cevap: HAYIR
Ikincisi; Masonluk temel dört islemi olan ve bu dört temel islem üzerinden degisik kollara ayrilan ve nihayetinde sayilari ve islem isareti degismedikce sonucu degismeyen bir Matamatik bilimimidir?
Yoksa dört temel kuvveti ile ( simdilik bile bildigimiz kadariyla ) bir Fizik bilimimidir ( ki bunlar bile olumsuzlanmaya acik )?
Öyleyse elimizde na kaldi; INSAN ve onun var ettigi TOPLUM.
Yani Masonlugu var edeniki etmen . Ve yine hem gecmisimizden hem günümüzden yani kendimizden biliyoruzki bu iki etmenin, yani Insan ve Toplumlarin bagli oldugu bir kural hatta bir yasa var. DEGISIM
Yani bu iki etmen tarafindan var edilen her sey bu iki etmenle beraber degisime aciktir daha dogrusu degismeye mecburdur.
Zamana ve Makana ayak uydurmak zorundadir.
Ve benim burada vardigim sonuc sudurki, degisime acik hatta degismek zorunda olan hic bir seyin genel gecer, degismez, diger bir manada " Evrensel" bir tanimi olmaz, hatta ben olamaz diyorum.
Ama bununla beraber benim cok sevdigim bir cümle var, bir kitapta okumustum. Yaklasik olarak soyleydi;
" Masonluk, sosyalistlerin toplumla (toplumsal olarak) varmak istedikleri noktaya, tek tek insanlarla calisarak varmak istiyorlar "
Diye düsünüyorum.