Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Liberalizm  (Okunma sayısı 2842 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 18, 2008, 05:19:24 ös
  • Ziyaretçi

Liberalizm, özgürlüğü birincil politik değer olarak ele alan bir ideoloji, politika geleneği ve düşünce akımıdır. Genel anlamda liberalizm, bireylerin ifade özgürlüğüne sahip olduğu, din, devlet ve kimi zaman kurumların gücünün sınırlandırıldığı, düşüncenin serbest bir şekilde dolaştığı, özel teşebbüse olanak sağlayan bir serbest piyasa ekonomisinin olduğu, hukukun üstünlüğünü geçerli kılan şeffaf bir devlet modeli ve toplumsal hayat düzeni hedefler. Liberal demokrasi olarak adlandırılan bu devlet düzeni, açık ve adil bir seçim sistemi ile birlikte tüm vatandaşların kanun önünde eşit olduğu ve fırsat eşitliğine sahip olduğu bir sistem olarak modellenir.

Yapısından ötürü liberalizm tartışmaya açıktır. Liberalizm ekonomide, özel girişim demektir en başta. Liberalizm özgür kelimesinden gelir ve tekil değil çoğul bir özgürlüğü kapsar bu sebeple tüm toplumu ilgilendirir. Bir Toplumu,Ulusu yönetim biçimidir. Dolayısıyla bireysel özgürlüklerin kısıtlanamaması liberalizme ters olması gerekir.

Kralların doğal yönetim hakkı, veraset sistemi, devlet dini gibi eski devlet teorisini oluşturan birçok temel kabule liberalizm karşı çıkar. Tüm liberaller bireyin yaşama hakkı, özgürlüğü ve mülkiyet hakkı gibi temel insan haklarını kabul eder ve desteklerler. Bununla birlikte birçok ülkede modern liberalizm, toplumsal refahın sağlanması açısından, devletin birey özgürlüğü üzerinde minimal bir kısıtlayıcı gücü olmasını savunarak klasik liberalizmden ayrılır.

Liberalizmin kökleri batı aydınlanma sürecine dayansa da, bugün için terim sağdan sola siyasal yelpazenin farklı noktalarını kapsayan, özgürlük temelli bir düşünce çizgisini tanımlar.



Kasım 18, 2008, 05:19:43 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Liberal demokrasi toplumca kabul gören her türlü siyasi görüşün bir çatı altında uzlaşarak genel anlamda ulusun menfaatleri için gereken her türlü yönde esneyebilen bir yönetim politikası modelidir.

Bugün dünyada egemen olan ve bir ideal olarak yüceltilen demokrasi başına ‘liberal’ sıfatının eklendiği ‘liberal demokrasi’ olduğu için ayrı bir başlık altında incelenmeyi hak etmektedir.

Liberal demokrasinin, tüm dünyada görülen ortak uygulamalarına göre, temel nitelikleri şöyle sıralanabilir:

Demokrasinin temsili ve dolaylı bir biçimidir. Siyasi eşitlik prensibine uygun olarak yapılan düzenli seçimlerle iktidarın belirlediği bir sistemi ifade etmektedir.
Liberal demokrasi rekabete dayanan seçimlerle sürdürülür. Rekabet siyasi çoğulculuk, hoşgörü ve çatışan fikirlerin özgür bir biçimde varolabilmesi için gerçekleştirilir.
Liberal demokraside, devlet ile ilgili sivil toplum arasında açık bir ayrım vardır. Bu ayrım ekonomik hayatın piyasa kurallarına göre organizasyon ve özerk grup ve çıkarların meşru kabul edilmesi şartına dayanır.


Kasım 18, 2008, 05:22:20 ös
Yanıtla #2
  • Ziyaretçi

Muhafazakâr Liberalizm, bireysel özgürlük, serbest ekenomi girişimciliği, düşünce ve din ve vicdan özgürlüğünü halkın geleneksel, kültürel yapısı dikkate deger alınarak öngörülen sağcı ideoloji özgürlüğü olmakla birlikte halkın top yekün değişimine karşı olan ve halkın mevcut değerlerinin kısmen belli bir düzen icerisinde olmak kaydıyla belli bir sistemde değiştirilebileceğini ve takdiri kazanan değerlerle catışan sosyal çeşidinin kabul edilmemesi gerektiğini savunur. Demokrasiyi savunmakla birlikte tam rekabet modelini, sınırsız devleti ve düpedüz akıl yönetimini eleştirir, tecrübeyide yönetime ortak eder. Bunların önemli savunucuları Friedrich Hayek, Edmund Burke ve Karl Popper'dir.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
9 Yanıt
6171 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 22, 2010, 02:45:55 ös
Gönderen: karahan
3 Yanıt
2761 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 25, 2011, 01:50:13 öö
Gönderen: Alşah