Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlukta Eşitlik (1)  (Okunma sayısı 5153 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 25, 2013, 09:25:19 öö
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Aktarım yaptığım kitaptan önemliğ bir bölümle devam ediyorum... Konumuz Masonluğun temel ilkelerinden biri olan " Eşitlik" kavramı.

Masonlukta “eşitlik” kavramı nasıl anlaşılmaktadır?

Masonluktaki anlayış ve benimseyiş uyarınca, insanlar arasında, her türlü farklılıklarından ötürü ayrım ve ayrıcalık güdülmemesi gerekir. Her insan önemli, saygın ve sevgi görmeye açıktır. Ancak eşitlik adına iyi ile kötüyü, çalışan ile çalışmayanı, haklı ile haksızı bir tutmak, daha da büyük bir eşitsizlik doğurur.

Eşitlik tüm bireylerin koşulsuz ve saltık eşitliği değil, sevgi ve tolerans ile beslenen yansız bir hukuk ve fırsat eşitliği olarak algılanmalıdır. Tüm bireyler, olanakları ve becerileri doğrultusunda hakça gelişebilmeli, eşit beceri ve üretime karşılık eşit olanak elde edilebilmelidir. Burada üretim denildiğinde bu görelidir; kimi zaman zihinsel üretim bedensel üretimden üstün olabilir.

Doğal yaşam, her insana sevgide, ilgide ve bilgide eşit olabilme hakkını verir. İnsanların eşitsizliği, toplumsal katmanlarda, kimilerinin diğerlerine oranla üstünlük taslamalarından, kendilerini seçkin ve ayrıcalıklı sayıp diğerlerini hor görmelerinden, egemenlik tutkularından kaynaklanmıştır.
enelsır


Mayıs 25, 2013, 09:55:07 öö
Yanıtla #1
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sn.Enelsı'a hakkını vermek gerek hakikaten çok hızlı ve konu işleyişleri iyi benimde katkım olsun isterim.

Eşitlik; Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde; “iki veya daha çok şeyin eşit olması durumu, denklik, müsavilik, müsavat, muadelet” olarak tanımlanmaktadır. Eşitlik kavramı hukuk, sosyoloji, felsefe, ahlak ve matematik gibi pek çok alanda kullanılır fakat her bir dalda ifade ettiği anlam birbiriyle aynı değildir. Hukuki bakımdan eşitlik, kanunlarla belirlenen emir ve yasakların kişisel ve toplumsal durumdan bağımsız olarak herkes için aynı olması gereğine işaret eder. Ülkemizde 1982 Anayasası’nın 10’uncu maddesinde “Herkes; dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir” denilmek suretiyle eşitlik ilkesi hayat bulmuştur. Sosyolojik anlamda eşitlik; fiziksel ya da düşünsel farklılıkları ne olursa olsun insanlar arasında toplumsal ve siyasi haklar bakımından ayrım bulunmamasını ifade eder.

 Ahlaki anlamda eşitlikten,  herkese hakkını verme, hak tanıma ve hakkaniyet anlaşılır. Matematiksel anlamda eşitlik, aynı cinsten iki ya da daha fazla değer ya da değerler kümesinin, niceliklerinin birbiriyle aynı olmasıdır. Felsefe ise eşitliği mutlak ve göreli eşitlik şeklinde ayırarak inceler. Mutlak eşitlik bütün varlıkların yapılarının ve özelliklerinin birbirine eşit olma halini ifade ederken, göreceli eşitlikte her varlık türünün kendi niceliğinin ve niteliğinin birbirine eşitliği söz konusudur. Dikkat edilirse matematiksel ve felsefi eşitlik kavramları aslında aynı gerçekliğin ifadesinden ibarettir. Bu gerçeklik, “aynı cinsten” varlıkların birbiriyle eşitliğinin söz konusu olabileceğidir.

Günümüzde insanı insandan ayıran ve farklılaştıran unsur; ortaçağda olduğu gibi ırkı, rengi, cinsiyeti vs. gibi fiziksel özellikleri değil, bilgi birikimidir. İşçiyi doktordan, hukukçuyu ekonomistten, öğretmeni itfaiyeciden ayıran özellik yaşamları boyunca aldıkları eğitim ve dolayısıyla geliştirdikleri veya geliştiremedikleri bilgi birikimleri arasındaki niceliksel ve niteliksel farktır.

Pek çok kötülüğün kökeninde  eşitsizlik vardır, ama bütün iyiliklerin  temelinde de eşitsizlik yatar.
Kant

Herşeyde eşitlilikten bahsedilebilir ama bilgide asla,bilgi hep önde gider.

saygılarımla
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Mayıs 29, 2013, 06:06:26 ös
Yanıtla #2
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

Sayin Uyeler,

Konu basligindaki sert tartisma iceren ve bu tartismaya neden olan mesajlar ayrilarak tartisma bolumune alinmistir.

Saygilarimla
- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
5572 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 04, 2009, 07:55:10 öö
Gönderen: ADAM
20 Yanıt
14805 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 16, 2012, 05:04:05 öö
Gönderen: vitriol
8 Yanıt
9171 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 14, 2012, 01:07:31 ös
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
12170 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 25, 2011, 08:24:04 ös
Gönderen: lord
2 Yanıt
3699 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 17, 2012, 01:45:17 ös
Gönderen: Trismegistus
5 Yanıt
4853 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 30, 2013, 11:05:22 öö
Gönderen: ADAM
9 Yanıt
5221 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 31, 2013, 04:16:53 ös
Gönderen: karahan
8 Yanıt
5904 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 31, 2013, 02:44:03 ös
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
3051 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 01, 2013, 05:45:42 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
1597 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 30, 2015, 03:19:44 ös
Gönderen: Ömercan