Çok önceleri yazıp forumda da yayınladığım bir öyküyü gözden geçirirken bir detay fark ettim... Aslında bu daha önceden o öykümü okumasını rica ettiğim bir dostumun da fark ettiği fakat benim nedense pek üstünde durmadığım bir konuydu.
O dostumla konuştuğumuz içinmidir bilmem, tekrar gözden geçirirken benim de gözüme battı bu detay... O kısa öykümün bir yerinde ( bkz. Ama Ben Sanıyordum ki...) bir masonu konuşturmuşum ve onun ağzından üyelerine " Mason" diyen her derneğin bir masonluk kurumu olamayacağını anlatmışım. Şüphesiz o kurgu bir öyküdür ve benim bu forum sayesinde öğrendiklerim üzerinden yürümüştür.
Bir cevaptan çok Sayın üyelerin bu konuda neler düşündüğünü merak ettiğim için paylaşmak istedim.
Şimdi. Bizim bu forumdan öğrendiklerimize göre HKMBL ÖMBL'ını bir Masonluk kurumu olarak kabul etmiyor. Yani HKMBL'nın bakışıyla ÖMBL bir Masonluk kurumu değil, üyeleri de mason değil... Peki.
Öte yandan ister Masonik olsun, ister tanınsın, isterse Masonlukla uzaktan yakından alakası olmasın ÖMBL'nın T.C. kanunlarına uygun olarak kurulmuş bir "dernek" olduğu yadsınamaz... Yani böyle bir dernek var ( Yanılmıyorsam resmi adı "Büyük Mason Mahfili Derneği" olsa gerek, yanılıyorsam bilenler düzeltsin).
Merak ettiğim bu değil... Ben HKMBL' nın ÖMBL'nı bir Masonluk kurumu olarak tanımamakla birlikte neden kendi üyelerinin ÖMBL toplantılarına katılmasına karşı çıktığını, hatta bunun neden bir yaptırım gerektiren bir suç olarak görüldüğünü merak ediyorum (Bu da yanlış bir düşünü veya bilgi ise düzeltilebilir) .Mesela HKMBL üyelerinin başka herhangi bir derneğe, mesela " Kanarya Sevenler" derneğine gitmesini de kısıtlıyor mudur?... Öyle ya! Eğer siz tanımıyorsanız ÖMBL'nın Başka herhangi bir dernekle arasında ne gibi bir fark olabilir ki? O ne ise diğeri de odur ve o kadardır.
Çok garip bulduğum bu detayı paylaşmak istedim... Siz neler düşünürsünüz? Sizce de ilginç değil mi?