Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlukta Düzen  (Okunma sayısı 3799 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 20, 2013, 05:42:19 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Maalesef çok önemli bir konuyu yine saptırıp asıl alanından çıkarmak üzereyiz. Ben bunun böyle olmasın8ı istemiyorum. İstemediğim için de şöyle bir şey yapacağım:

1- Aktarımını yaptığım kitaptaki "Düzen" alt başlığında anlatılanları parça parça değil topluca vereceğim.

2- Sonrasında Sayın ADAM'dan bir ricada bulunacağım. Bu toplu aktarımı bir inceleme başlığı altına alsın orada hakkınca inceleyelim. Dilerim beni kırmaz.

Eğer böyle olmazsa her birimiz bir yerinden tutarız... Olduğu kadar olur işte.

Masonlukta “düzen” hangi anlamda kullanılmaktadır?

Masonlukta düzen (intizam), “Masonluğun amaç ve ilkelerine, yasalarına, tüzük ya da yönetmeliklere, benimsenmiş diğer kural ve yöntemler ile geleneklere uygun bir tutum benimsemek ve buna göre örgütlenerek çalışmak” demektir.

Dünya yüzündeki çeşitli mason örgütlerinin benimsemekte olduğu yasalar, ilkeler, tüzükler, uygulamadaki yöntem ve gelenekler birbirine tam uymadığı için düzen kavramı üzerinde de aralarında uyuşmazlık görülmektedir. Kuşkusuz bu öğeler bir mason örgütünden diğerine farklıdır çünkü her mason örgütü kendi çalıştığı ülkenin yasalarına, kültür değerlerine ve töresine uyar. Bu konuda “tolerans” önemli bir etken olur. Eğer bir büyük loca bir diğer büyük locanın kendi benimsediklerinden farklı ilke, yöntem ve geleneklerini toleransla karşılayacak olursa, aralarında herhangi bir uyuşmazlık çıkmaz.

“Düzen” yalnızca örgütsel bir kavram mıdır?

Masonlukta düzen, hem büyük loca, hem loca, hem de bireysel boyutta söz konusudur. Bir diğer deyişle, “masonun düzeni”, “Loca’nın düzeni” ve “Büyük Loca’nın düzeni” diye üç kavram vardır. Bu kavramların her biri bağımsız olarak geçerlidir ama hepsi de bir bütün olarak birbirine bağlıdır. Şöyle ki; düzenli bir Büyük Loca her biri düzenli olan localardan, düzenli bir Loca da her biri düzenli olan masonlardan oluşur. Düzensiz (gayri muntazam) bir Büyük Loca’ya bağlı localar düzensiz sayılır. Dolayısıyla düzensiz bir Loca’nın üyesi olan masonlar da düzensizdir.

Bir mason nasıl “düzenli” olur?

Düzenli bir locada, masonik yöntemlere ve geleneklere uyularak Masonluğa alınmış olan bir kişi “düzenli bir mason”dur. Bu düzenin korunması, “masonik yükümlülükler”in yerine getirilmesine bağlıdır.

Masonik yükümlülükler nelerdir?

Bir masonun yükümlülükleri, öncelikle Masonluğun amaç ve ilkelerini benimsemek ve uyum göstermekle başlar. Masonluğun yasalarına ve üyesi olduğu mason örgütünün tüzük, yönetmelik ve diğer kural dizgelerine uymak, ülkenin yasalarına ve toplumun töresine bağlı olmakla sürer. Üyesi olduğu locanın toplantılarına düzenli bir biçimde katılmak ve ödentilerini aksatmadan yerine getirmekle sona erer.

Bir mason yükümlülüklerini yerine getirmezse ne olur?

Masonluğun amaçlarını ve ilkelerini benimsemeyen bir kişinin zaten “mason” olmaması gerekir. Masonluğa girmesinden önce buna dikkat edilir ama sızmalar olabilir. Yanlışlıkla mason olmuş biri Masonluğun amaçlarına ve ilkelerine aykırı tutum ve davranışlarda bulunacak olursa, yetkili kurulların kararıyla, üyesi olduğu mason örgütünden çıkarılır.

Masonluğun yasalarına, tüzüklere ve kurallara uymayan bir mason hakkında disiplin soruşturması açılır; durumuna göre cezalandırılabilir. Bir mason, ülkenin yasalarına ve toplumun töresine aykırı tutum ve davranışlarda bulunursa da aynı işlem yapılır. Locasının toplantılarına katılmayan ya da ödenti yükümlülüklerini yerine getirmeyen bir masonun durumu ise, yürüklükteki tüzük, yönetmelik ya da kurallar dizgesi uyarınca değerlendirilir ve bu değerlendirme sonucunda “kısıtlı” ya da “düzensiz” (gayri muntazam) sayılması kararlaştırılabilir.

Düzen konusunda hoşgörü yok mudur?

Bir masonun düzensiz sayılması, yükümlülükleri aksatmaya başlar başlamaz değil, ancak bu tutumunu aşırılığa vardığında yani ilgisi zayıflamaya yüz tuttuğu zaman söz konusu olur. Düzensiz sayılması kararlaştırılmadan önce, sağlığı ve ekonomik durumu da göz önünde tutulur. Sürekli bir engel (mazeret) nedeniyle üyesi olduğu locanın toplantılarına katılamayacak olan bir masonun izin alabilme olanağı da vardır.

Düzensizlik “Masonluktan çıkarılmak” demek midir?

Masonlukta düzensizlik ya da kendi isteğiyle ayrılma (istifa) durumu simgesel bir terimle “uyku” olarak anılır. Bu terimin kullanımıyla, o masonun, bir gün uyanabileceği belirtilmiş olur.

Kendi dileğiyle ayrılmış (istifa etmiş) ya da düzensiz duruma düşmüş olan bir mason, isterse sonradan yine masonik etkinliklerine başlayabilir. Buna da “düzene dönüş” (intizama avdet) denir.

Demek oluyor ki Masonlukta düzensizlik sadece düzenin yitirilmesidir; Masonluktan çıkarılmış olmak gibi bir anlama gelmez.
enelsır


Temmuz 20, 2013, 07:20:44 ös
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Masonluk, incelenmesi ve üzerinde tartışılması bakımından önemli ve ciddi bir konudur.

Bu sutenin işlevi, Masonluk üzerine bilgi edinmek isteyenleri bilgilendirmek, bilenlerin bilgilerini paylaşarak belgiyi geliştirmeleri için sanal ortamda bir olanak sağlamaktır.

Ancak bu siteye her nasılsa kabul edilebilmiş kimi üyeler, bu ciddi konuyu bile sulandırma eğilimi göstermekte, böylece bu siteyi zedelemektedir.

Masonlukta "düzen" konusu da çok önemlidir. Ancak bu konu saltık değildir; göreli değerlendirmeleri de içermektedir.

Böyle önemli bir konu üzerindeki irdelemelerin, kimi üyelerin saptırıcı ve yer yer yakşıksız bile olabilen, sırf yazılmış olmak için yazılan sözlerinden arındırılmasında elbette yarar var.

Bu nedenle, Sayın enelsır'ın getirmiş olduğu metni kopyalayarak aldık. Gereği yerine getirilecek.

 

 

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Temmuz 20, 2013, 08:32:40 ös
Yanıtla #2
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 426
  • Cinsiyet: Bay

Bu kurallar doğrultusunda ,içsel bir sorgulama,gerekli sanırım.kim gercekten mason olabilmiş,kim olamamış.
sygılar
ܚܠܐ -ܕܡܐ- -ܩܪܒܐ


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
12 Yanıt
10223 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 20, 2009, 10:45:36 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
5110 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 23, 2010, 02:42:43 ös
Gönderen: Halsond
5 Yanıt
7510 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 26, 2010, 09:20:04 öö
Gönderen: alcyone
1 Yanıt
4659 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 26, 2010, 09:05:06 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
4638 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2010, 04:45:00 ös
Gönderen: ceycet
5 Yanıt
5511 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 27, 2011, 12:05:13 ös
Gönderen: Maledictum
1 Yanıt
4651 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 10, 2011, 07:33:03 öö
Gönderen: TUTMOS
15 Yanıt
8199 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 27, 2014, 09:01:21 ös
Gönderen: ilkinbalta
2 Yanıt
3717 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 21, 2013, 12:22:42 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3210 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 23, 2013, 08:48:23 öö
Gönderen: ADAM