Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: ROGER WATERS  (Okunma sayısı 2104 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 21, 2012, 07:16:13 ös
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Belki Forumda Pink Floyd dinleyicisi vardır. İlgilenenler için.

Pink Floyd'un efsanevi ismi Roger Waters, 3 Ağustos 2013'te İstanbul'da konser verecek.

Roger Waters -The Wall Live, London, 5 /17/ 2011



The Wall Nedir? Ne Anlatır?


Roger Waters’ın 2013 Ağustos ayınıda ülkemizde de sergileyeceği büyük The Wall albümü ve şovu öncesi bilgi sahibi olmak için bazı temel bilgileri toplamaya çalıştım. Albüm hakkında daha önce hiç düşünmemiş veya pek bilgisi olmayan genç dinleyicileri hedeflemektedir.

The Wall Nedir?

Pink Floyd’un 1979 sonunda çıkardığı The Wall albümü konusu ve içerdiği fikirler açısından dünyanın en büyük rock konsept albümlerindendir. Müziğinin yanı sıra sözleriyle de çok ciddi ve anlamlı bir albüm kapağıpahikayeyi anlatır.

   

The Wall Ne Anlatır?

The Wall albümünün en genel olarak konusu bireyin yaşam koşullarının neticesinde kendisine, çevresine ve dünyaya yabancılaşmasını anlatır ve bunun en büyük nedenine vurgu yapar: İletişimsizlik. Mesela Hey You ile. Hayatta yaşanılan tüm sorunları bir tuğla metaforu ile tümünün neticede insanı çevresinden koparıp yalnızlığa iten bir duvarların örülmesi benzetmesi yapılır.

Bunun yanında albümden çıkarılabilecek pek çok sonuçtan biri de hayatta kendinize yaptıklarınızın neticede başkalarını da etkileyeceğine vurgu yapar.

Tabi ki şarkılarda ve albümün bütününde insan hayatının evrelerinde karşılaştığı eğitim sistemleri, kadın erkek diyaloğu, radikalizim, yalnızlık, savaş ve çevresel etkenler gibi insan hayatı ve psikolojisiyle doğrudan veya dolaylı ilgisi bulunan pek çok konu hakkında da ciddi eleştiriler ve vurgular yer alır. Sadecel bir albüm olmasının ötesinde müzikal bir manifestodur.

Albümde Pink olarak adlandırılan kahramanın öznesinde, filmde Bob Geldof’un canlandırdığı karakteri konserlerde Roger Waters kendisi oynar.

    “Another Brick In The Wall Part 2″ de Gerçekten Okullara, Hocalara Karşı Yazılmış Bir Şarkı mıdır?

Hayır! Şarkı belli eğitim sistemlerinde ve özelde yönetici ve öğretmenlerin, öğrencilerin yeteneklerini, kapasitelerini, yaratıcıklarını ve kişiliklerini hiç dikkate almayarak onları isimsiz, sessiz sıradan insanlar yapmalarına karşı yazılmış bir şarkıdır.

The Wall filminin bu sahnesinde olduğu gibi şiir yazan öğrenciyi sınıfta aşağılayan öğretmen benzetmesi buna örnektir.

    Albümdeki Resim ve İmajlar Ne Anlam Taşıyor?



Albümde ve filmde yer alan pek çok imaj bulunuyor ve pek çok kişi de tüm hikayeyi öğrenmenin yanında bunların anlamlarını merak ederler.

çekiçler

Tuğlalar: Bireyin yaşamda karşılaştığı tüm sorunlar, engeller, kurallar, acılar bir tuğlaya benzetilmiş, hepsinin birleşimiyle bir duvar örülecektir.

Çekiçler: İnsan topluluklarını şekillendiren yapıcı ve (bir yandan da ) yıkıcı güçlerin temsilidir.

Beyaz/Kırmızı Çekiç Arması: Her ne kadar bunu Zonguldakspor kendi armalarından çalınma olarak nitelendirse de bu aslında beyaz masumiyet simgesiyle kırmızı kan karışımından oluşan pembe (Pink) rengi özelinde diktatoryal eğilimleri simgeler.

Göz ve Ağzı Olmayan Yüzler: Ülkelerin eğitim sistemlerinde kişilik ve karakterleri özelliklerini yitirerek tek bir tornadan çıkmış gibi ses çıkarmayan ve görmeyen sessiz çoğunlukları ifade eden topluluklar, gençler, öğrenciler simgeleniyor.


Solucanlar: Sistemin, insanın veya beynin çöküşü kendini yiyişi. Hikayede (ve tabi çoğu zaman gerçekte) insanın yanlızlaşması onu fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duygusal açıdan beyin ölümüne sürükleme benzetmesine yol açıyor. Hey You ve Waiting For The Worms parçalarında görüntüye gelir.

Çiçeklerin Savaşı: Kahramanın ve insanların hayatlarında yaşadığı cinsler arası mücadeleler, ilişkiler simgelenerek savaşan iki biri erkek biri dişi iki çiçekle simglenir.

 

 

Akrep :Akrep’e benzetilen hikaye kahramanının onu aldatan anlayışsız karısıdır. Konserde bunu One of My Turns de yeşil bir kukla olarak duvarın üstünden sarkıtılır.

 
Anne: Albümde anne yalnızlaşmanın etkenlerinden biri olarak duvardaki bir başka tuğla olarak tasvir edilir. Çocuğunu dış dünyadan korumaya çalışan anne figüründe Mother parçasında şişme balon olarak görünür.

 

Öğretmen: Açıkça kalıplaşmış tek tip insan yaratmayı hedefleyen öğretmen yapısına eleştiri olarak simgelenen büyük balon kuklayı Another Brick In The Wall’da izleriz. Sınıfta öğrencileri küçük düşüren, onlara kendi yeteneklerini geliştirme fırsatı vermeyip tek bir tornadan çıkmış görüntüsü kazandırmaya çalışan öğretmenler kastedilir.

 

 

Yargıç: Albümün en son bölümü Trial’de kahramanın iç hesaplaşmasının karar mekanizmasını temsil eden yargıç dev bir kıç görünümünde Gerald Scarfe’ın çizgi filmiyle sahnelenir.

 

 
Savcı:Trial başlangıcında Roger Waters’ın tiz sesiyle savcının Pink için geçmişinde yaşadığı ve yalnızlaşmasına neden olaylar hicvedilerek suçlamaları  sıralar.


ALINTIDIR:
http://www.facebook.com/groups/pinkfloydturk/
http://www.pinkfloydturk.net/the-wall-nedir-neyi-anlatir/
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
3237 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 20, 2010, 03:18:51 ös
Gönderen: karahan
0 Yanıt
1954 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 19, 2011, 09:32:08 öö
Gönderen: ozkann
2 Yanıt
2107 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 31, 2012, 12:49:47 öö
Gönderen: asimov