Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluk ve Ateizm  (Okunma sayısı 5224 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 22, 2014, 11:18:32 ös
  • Ziyaretçi

Bu konudan daha önce bahsedilmişse ve ben görememişsem lütfen kusûruma bakmayın.. Özellikle "ateizm" ve "ateist" aramalarını yaptırdım; ancak hiçbir sonuç çıkmadı.. Benim sorum şu:

"Ateist olanı mason locasına almazlar" gibi bir iddiayla karşılaştım.. Ancak buradan edindiğim bilgilere göre masonluk, inançlar üstü bir kardeşlik oluşumu olarak tanımlandığı için bana mantıksız bir önerme gibi geldi.. Kesin bilgi edinebilmek adına sizlere soruyorum; nedir bu işin doğrusu?? Bilgilendirirseniz memnun olurum.. İlginize şimdiden teşekkürler..


Eylül 22, 2014, 11:30:44 ös
Yanıtla #1
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 886
  • Cinsiyet: Bay

Kısaca yanıt vermek gerekirse Türkiye için H.K.M.B.L. inanç şartı arar, Ö.M.B.L. inancınız ile ilgili bir soru sormaz diyebiliriz.
Neden derseniz, detayları forumda ciddi bir yer tutar. 

"inançlar üstü bir kardeşlik oluşumu" tanımlaması da sorgulanabilir.

Saygılar


Eylül 23, 2014, 12:34:05 öö
Yanıtla #2

Monoteist bir inanç gerektiriyor, Tekris için üstüne yemin edilecek bir kutsal kitap bulunması gerekiyor. Dolaylı yoldan anlaşıldığı şekilde Tek Tanrılı bir dine mensup olmak gerekiyor. Ama kutsal kitapları olmayan deistler de geçmişte masonluğa alınmış. Örgütüne göre değişiyor olabilir ama Ateistleri almıyorlar, eski bir locada ''Aptal Ateistlerden mason olmaz.'' benzeri bir yazı bulunuyordu bununla da bir bağlantısı var.
Çıkmadık candan ümit kesilmez.


Eylül 23, 2014, 11:00:40 öö
Yanıtla #3
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Bu çok önemli bir başlık...

Öyle geçiştirmelerle, oradan buradan edinilmiş, kırpma ya da kulaktan dolma duyum parçacıklarıyla üzerinde bir değerlendirme yapılamayacak kadar önemli bir başlık.

Bu başlıkta son yazıyı yazan üyemiz diyor ki;

"Monoteist bir inanç gerektiriyor,"

Bu ne demek... Bu gereklilik nerede var?

"Tekris için üstüne yemin edilecek bir kutsal kitap bulunması gerekiyor."

Üstüne yemin etmek ne demek?... Kutsal Kitap denilen nedir? Kime göre kutsal?...

"Tek Tanrılı bir dine mensup olmak gerekiyor."

Bu nerede yazılı?... Bir masonik kurallar dizgesinde yazılıysa (ben görmedim) bu bir tür ayırımcılık olmaz mı? Masonluğun temel ilkelerine aykırı olmaz mı?

"Ama kutsal kitapları olmayan deistler de geçmişte masonluğa alınmış."

Geçmişte alınmış ama günümüzde alınmıyor mu?

"Örgütüne göre değişiyor olabilir ama Ateistleri almıyorlar"

Almayan kim?

"Eski bir locada ''Aptal Ateistlerden mason olmaz.'' benzeri bir yazı bulunuyordu."

Hangi eski locada?... Yeni localarda yok yani; eskide kalmış, öyle mi?

Yukarıda yazdıklarımın hepsinin istihza içerdiğinin farkındasınızdır.

Evet öyle, çünkü böyle bir başlık yetersiz bilgi ve gelişigüzel duyumlarla olmaz. Bilgisizce görüş iletilirse, ancak istihza ile karşılanır.

Bu konunun sonrası da gelecek elbette.

Ancak dikkatli olunmasını, önce bilgi edinilmesini öneririm. Forumun arşivinde bile bu konuda çok bilgi var; isteyenler oradan başlayabilir.


« Son Düzenleme: Eylül 23, 2014, 11:05:18 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 23, 2014, 11:39:10 öö
Yanıtla #4
  • Forum ve Uye Yoneticisi
  • Aktif Uye
  • *****
  • İleti: 860
  • Cinsiyet: Bay



Bu kadar mükemmel bir evren de yaşayıp herşeyin kendi kendine olduğuna inanmak aptallık, değildir de nedir. Sokakta bir araba gördüğünüzde hemen markasını soruyorsunuz.

Bu evrenin de bir markası olduğuna inanmak neden geride geçmişte kalan bir davranış olduğunu inanmak mı mantıklı ...

Masonluk dinlerden üstün tutmaz kendini masonluk insana mütevaziliği ve hoşgörüyü aşılar böyle bir görüşün kendini diğer şeylerden üstün görmesi düşünülemez.
2050 de Türkiye çöl olacak ! Ağaç dikin, ağaç diktirin....
Sayğıdeğer üyeler, forumla ilgili her türlü soru ve sorun için lütfen tarafıma başvurunuz.


Eylül 23, 2014, 01:13:56 ös
Yanıtla #5

O zaman yazdıklarımı şu şekilde düzelteyim Sayın Adam

http://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=10828.msg68873;topicseen#msg68873

Bu Linkte Sayın Mustafa Kemal in yazdıklından Deist, Ateist ve Agnostiklerin Mason olmayacağı anlamını çıkarmıştım. (Belki okuduğuma güvenmiş olmam bir hatadır.)

Aptal Ateistlerden Mason olmaz şeklinde hatırlıyor olmamın nedeni aynı linkte,

"A Mason is obliged, by his Tenure, to obey the moral Law; and if he rightly understands the Art, he will never be a stupid atheist, nor an irreligious libertine."

"Bir Mason mesleğinin gereği olarak ahlak kurallarına uymak zorundadır. Ve eğer mesleğini doğru bir biçimde öğrenmişse hiçbir zaman aptal bir ateist veya mukadderata kayıtsız bir imansız olamaz."

Sözünü yarım ve yanlış hatırlamış olmam. (Bir daha ki sefere bu hatadan kaçınırım.)

http://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=462.0

Bu Linkte Sayın Mason, Mason olabilmek için yüce bir yaradana inanmak gerektiğini söylüyor. Herhalde anlayacağınız şekilde Tek Tanrılı bir inanç.

Tekris Töreni Masonluğa üye olmak isteyen kişinin kendi inandığı kutsal kitabının üzerine basmasını istiyorsa geçmişte Masonluğa kabul edilmiş Deistler Kutsal bir kitapları olmadığı halde nasıl Masonluğun Tekrisine alınmıştır ? (Mesela ''François-Marie Arouet Voltaire'') ?

Burada bir çeşit çelişki yok mudur ? (Belki yoktur bazı bilgiler masonluk üyelerine açık olduğu için çelişki olarak görüyorumdur.)
Çıkmadık candan ümit kesilmez.


Eylül 23, 2014, 01:16:29 ös
Yanıtla #6
  • Forum ve Uye Yoneticisi
  • Aktif Uye
  • *****
  • İleti: 860
  • Cinsiyet: Bay

Kisi masonluk torelerine gore bir yaradana inanmak zorundadir.Bir dine degil.
2050 de Türkiye çöl olacak ! Ağaç dikin, ağaç diktirin....
Sayğıdeğer üyeler, forumla ilgili her türlü soru ve sorun için lütfen tarafıma başvurunuz.


Eylül 23, 2014, 04:33:17 ös
Yanıtla #7
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Forum'da daha önce yayınlanmış yazılardan referans verilince, ne denilmek istendiği biraz daha iyi anlaşılıyor.

Masonluğun bir anayasa serüveni var; yüzyıllardan bu yana süregelen bir serüven...

Bunlardan ilki 1723 tarihli. Hep örnek verileni de zaten o.

Ancak o metnin öyle sadece bir tümcesi değil, bütünü okunmalı. O zaman, Masonluğun o tarihteki anayasasındaki benimseyişin monoteist falan değil, "deist" nitelikli olduğu anlaşılır.

Bunu burada yinelemenin gerekli olduğunu sanmıyorum. Forum arşivinde vardır. İstenirse yeniden gözden geçirilir. Sayın Mustafa Kemal'in demiş olduğu üzere, oradaki "budala ateist" terimi üzerinde demagojik değerlendirmeler yapanlar da olmuştur.

Fakat burada, bu başlık altında önemli olan o değil. Zaten o anayasa metni öyle kalmamış, üzerinde birtakım değişiklikler yapılmış, kimisi önceki özgün metni kimisi değiştirilmiş metinlerden birini benimsemiş, kimileri yenisini yazmıştır. Konu kişilerle kalmayıp kurumsal olduğu için, mason örgütlerinin tutumları da zaman içinde değişim göstermiştir.

Masonlukta daha başlangıçtan var olan farklı tutum, eğilim, amaç, ilke, düşünü ve anlayışların, ilerleyen yıllar içinde daha da belirginleştiği görülür. Çünkü günümüzdeki Masonluk 18. yüzyılın ilk çeyreği gibi biraz şanssız bir dönemde, üstelik o zamanın koşulları uyarınca Londra'da ortaya çıkmıştır. (Dikkat: Londra'da, İngiltere'de değil. Bunlar o tarihte birbirinden çok farklıydı.) Şayet o tarihte ortaya çıkamasaydı, (böyle bir seçenek söz konusuydu; Alman asıllı kralı kandıramasalardı kurulamazdı) o zaman daha sonraki bir tarihte, olasıdır ki Fransa’da kurulacaktı.

Masonluğun bu ilk kuruluşundaki amaç ve ilkelerinin bugünün amaç ve ilkeleri olduğu sanılmasın. O zamanlar öyle tüm insanlık için benimsenen bir ülkü olmadığı gibi, günümüzde benimsenen ilkeler de yoktu. 18. yüzyıl bambaşkaydı; 19. yüzyıl da başkadır, 20, yüzyıl başka olmuştur; 21. yüzyıl daha başkalaşıyor.

Masonluğun ilk kuruluşu perde arkasında saklanmış olan bir politik amaç ile bağlantılıdır. Bu aslında bir Avrupa konusudur ama Masonluğun o ilk kuruluşu sırasında Britanya konusu ile de özdeşleşmiştir.

Bütün bunların anlatılışı, şu Masonluk ile bağlantılı olarak da kullanılan Ateizm kavramının öyle basit, kolayca geçiştirilecek bir durum olmadığını ortaya koymak içindir. Bu sorunun doğru dürüst anlaşılabilmesi, önce Masonluğun tarihinin iyi bilinmesini, sonra günümüzde dünya yüzündeki durumunun esaslıca irdelenmesini gerektirir.

Bu anlatımlar ve irdelemeler o kadar uzun sürer ki bir noktada durmak gerekir. O nedenle duralım ve aslında gerekçesi anlatılmamış bir sonuç belirtelim.

Dünya yüzünde Masonluk hiç kimsenin tekelinde değildir. Ne İngiltere’nin, ne Amerika’nın, ne Fransa’nın ne de herhangi bir diğer ülkenin ya da bir ülkedeki herhangi bir mason kuruluşunun. Masonluk evrenseldir.

Böyle olunca, kendi bünyesi içinde farklı tutumlar, benimseyişler ve eğilimler olması da doğaldır. Masonluğun en önemli ve en değerli yanı, dünya çapında ayrı ayrı mason örgütleri ve farklı tutum ve benimseyişlere karşılık, evrensel ölçekte tek bir kardeşlik oluşudur.

Hiçbir mason kuruluşu ateizmi savunmaz. Bazı mason kuruluşları ateizme karşı çıkar; bazıları ise yansız bir tutum takınır. Çünkü tüm insanların birlik ve beraberliği için zorunlu tutumlardan biri inanç ayırımcılığı yapmamak, ayırımsızlıktan yana olmaktır.

Ateizm bir inanç sistemidir. Deizm ya da Panteizm gibi Teizme karşıt bir inanç sistemidir. Kapsamında bir tanrı ya da yaradan kavramı bulunmadığı için, birer doktrini bakımından bir “izm” olan “teizm” olmayan din ve inançlar da vardır. (Budizm, Şintoizm gibi…)

Kişilerin mason olabilmesi için bir yaradan ya da tanrı inancı koşulunun öngörülüşü, dünya insanlarının en az yarısının masonluğun dışında bırakılması demektir. Bu konu, Masonlukta da tartışması yapılan şu Ateizm sorunundan çok daha önemlidir.

Ancak bazı Hıristiyanlara göre (Hele Katolik Kilisesi’ne göre) siz ya Hıristiyansınızdır ya da sapkın bir ateist. Dolayısıyla, yerine göre Ateizm terimi de farklı bir anlamda değerlendirilebilmektedir.

Bazı mason kuruluşları ise, aralarına alınacak kimselerin dinleriyle, inançlarıyla değil, onların bireysel nitelikleriyle yani öncelikle dürüst ve onurlu kişi olup olmadıklarıyla ilgilenmektedir.

Nitekim Masonluğun ilk ve özgün anayasasında yazılı olan da odur.

Bütün bunlar Masonlukta bir bölünmüşlük gibi görünebiliyorsa da, konuya daha geniş bir perspektiften evrensel bir bakış açısıyla bakıldığında, farklı kültürlere uyum gösterebilen bir kurum oluşu nedeniyle Masonluğun zenginliğini yansıtır.

Bu işin bir başka boyutu daha var ama bu yazı çok uzadığı için istenirse, ilgilenilirse, o başka boyutunu bir başka yazıya bırakalım.
   
 

 
« Son Düzenleme: Eylül 23, 2014, 04:38:36 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 24, 2014, 12:31:21 ös
Yanıtla #8
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 214
  • Cinsiyet: Bay

Eski prosedürleri normal karşılayabiliriz ama günümüz gidişatının bilincinde olan hiçbir Masonik kuruluş ateizme karşı çıkmaz .

Çünkü bilirler ki  ; ( bir ateistten çok daha fazlası olan ) dünyaca ünlü ateistler vardır .

Örnek isteyenler için bir kuruluş http://secularglobalinstitute.org/

"Bu ıssız dağları, şükranlarını dile getirmeksizin terk edemezsin"


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
6 Yanıt
7121 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 13, 2007, 02:15:17 öö
Gönderen: shemuel
Ateizm-Deizm

Başlatan alpacino « 1 2 3 » Diger Inanclar

21 Yanıt
14294 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 23, 2011, 09:35:27 ös
Gönderen: Prenses Isabella
8 Yanıt
18457 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 17, 2016, 06:51:04 ös
Gönderen: Tesla
16 Yanıt
10653 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 13, 2011, 07:00:03 ös
Gönderen: Burhan
2 Yanıt
15920 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 01, 2016, 06:04:32 ös
Gönderen: Tık-Tik-Tak
7 Yanıt
6569 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 23, 2014, 09:22:04 ös
Gönderen: ruzber
25 Yanıt
21687 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2012, 09:52:24 öö
Gönderen: peacewings
36 Yanıt
15669 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 15, 2012, 11:37:58 öö
Gönderen: ceycet
0 Yanıt
4783 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 08, 2014, 11:41:28 öö
Gönderen: KEMAL
5 Yanıt
3637 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 10, 2014, 04:08:39 ös
Gönderen: BULGARIA