Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: ''İyi'' Kavramı Sizce Nedir?  (Okunma sayısı 8908 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 18, 2018, 11:05:40 ös
Yanıtla #10
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 645
  • Cinsiyet: Bay

6. Madde de pek çok düzeltme gerekli! Var mı gönüllü?

Dil bilgisi hataları mı yoksa maddenin içeriğindeki anlam hataları mı??
* MASON OLMAK İÇİN KİŞİSEL YARDIM, DANIŞMANLIK VE REHBERLİK TALEBİNDE BULUNMAYINIZ.
* MASONLUKLA İLGİLİ SORULARINIZI ÖZEL MESAJ İLE  SORMAYINIZ, FORUMA BAŞLIK AÇARAK SORUNUZU FORUMDA PAYLAŞINIZ.


Aralık 18, 2018, 11:08:44 ös
Yanıtla #11

Sanırım sadece HKEMBL yapmıyor bunları. Türkiye’de ÖMBL ve KMBL’de yapıyor demek istemiş sayın ANARCHOSA.

Sevgiler sayın Caliper.
Errare humanum est.
Ayıplı Müzmin öğrenci


Aralık 18, 2018, 11:25:52 ös
Yanıtla #12
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 56
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ANARCHOSA ve Caliper

lütfen düzeltmeleri yapınız, feyz alayım, alalım.
deus meum que jus


Aralık 19, 2018, 12:16:25 ös
Yanıtla #13
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 645
  • Cinsiyet: Bay

6) HKMBL locası bu şartlara ek olarak diğer örgütlerden farklı; sembollerle öğrenebilme yeteneği(merakı-isteği), alegorilere karşı yatkınlık(merak-istek), ketum olmak ve ritüelleri sevme yetilerini de ister.
alıştım.

Gerekli düzeltmelerin çoğunu Sayın ANARCHOSA yapmıştır.

Benim 6. maddede üstünde durmak istediğim konu semboller ile ilgili bölüm.

Sembollerin evrensel bir anlamı vardır, evrensel anlamının yanında, hangi kurumda kullanıldığına bağlı olarak ek bir anlam kazanabilirler. Daha açıklayıcı olması için bir örnek vermek istiyorum; kuru kafa sembolü dünyanın her yerinde tehlike anlamına gelir, bu sembolü Masonluk gibi ezoterik bir kurum içerisinde kullanırsanız anlamı değişir.

Masonluk, sembollerin kendisi için anlamını öğretir ama asıl amacı bu değildir. Mason, sembollerin Masonluk için olan anlamını öğrendikten sonra kendisinin bu sembolleri, kendi bilgisine göre, kendi tecrübesine göre ve kendi manevi dünyasına göre yorumlayabilmesi istenir.

Yani her sembolün, her Mason için genel anlamından daha çok özel bir anlamı olması gerekir. Önceki Büyük Üstad En Muhterem Remzi Sanver kitabında, sembollerle ilgili bölümde şu ifadeyi kullanır (kitabı çok uzun süre önce okuduğum için cümleleri birebir yazamıyorum, kullandığı cümlelerden çıkardığım sonucu sizlerle paylaşıyorum): bir şarkı veya bir şiir dinlersiniz, onu yüreğinizde hissedersiniz, içinizde bir yerlere dokunur, hadi anlat o şarkının veya şiirin sende neler hissettirdiğini dediklerinde, o anki hislerinizi kelimelere dökemezsiniz ya, işte sembol odur.

Kısacası Masonlukta semboller, bir Mason onu yorumladığı zaman asıl değer kazanır.

Eee hani 6. maddeyi eleştiriyorduk, bu yazının 6. maddeyle ne ilgisi var diye soracaksınız içinizden muhtemelen. Açıklayayım; Mason olabilmek için sembolleri öğrenebilme yeteneği değil onları yorumlayabilme yeteneği önemlidir. Muhakeme yeteneği fazla olan adaylar aranır.

Saygılarımla ve sevgilerimle
« Son Düzenleme: Aralık 19, 2018, 12:18:53 ös Gönderen: Caliper »
* MASON OLMAK İÇİN KİŞİSEL YARDIM, DANIŞMANLIK VE REHBERLİK TALEBİNDE BULUNMAYINIZ.
* MASONLUKLA İLGİLİ SORULARINIZI ÖZEL MESAJ İLE  SORMAYINIZ, FORUMA BAŞLIK AÇARAK SORUNUZU FORUMDA PAYLAŞINIZ.


Aralık 19, 2018, 10:47:12 ös
Yanıtla #14
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 56
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ANARCHOSA

HKEMBL kısaltması için yaptığınız düzeltme için teşekkür ederim. Benim dikkatsizliğim.

İyi olmak, ketum biri olmak veya diğer özelliklerin bir adayda, insanda başka birisi tarafından tamamen tespit edilemeyeceğini 1. Maddede çok açık ifade etmiştim. Siz de aynı şeyleri belirtmişsiniz.

Ancak tamamen tespit edilemez de değildir. Neden adayı değerlendiren yeni bir üye değilde Meslekte tecrübeli birisidir ? O tecrübe ile adayda neyi arar/test eder? Sadece doğru bilgi vermek midir amaç ? Öyle olsa tek bir kişi görüşür ve yazılı doğru bilgileri verir süreç biter. Adayı neden meslekte tecrübeli ve birden fazla farklı göz, izler, gözlemler ?

Yazdıklarım tamamen net bir şekilde tespit edilemeyecek olsa bile o gözler adayın en azından bunlara zıt özelliklere sahip olmadığını görmek ister ki bu da aslında benim yazdıklarımla aynı şeyi ifade eder.

Neden HKEMBL nı özellikle belirttiğimi zaten 6. madde de anlamış olmanız gerekliydi. (ÖMBL/KMBL nın ritüellere tam olarak nasıl baktığını hiç bilmiyorum.) Hatta sayın ANARCHOSA dan benim yazdıklarımı doğrular şekilde cevabınıza 'gerekli düzeltmeler' ya da 'anlam hataları' düzeltilmiştir katılıyorum yerine 6. maddedeki 'Ritüelleri sevme' kısmında sizinle ayrılmasını beklerdim. Hele ki  Remzi Sanver'i okumuş birisi olarak "Ritüeli sevme, Ritüellerle yaşamak diye bir şey vardır" diyen Remzi Sanver den alıntılar ile 'Ritüeli sevme' gerekliliğini savunmasını beklerdim.

Ofsaytı sadece kural olarak görürseniz sadece bir kuralı uygulayan herkesten hiç bir farkınız kalmaz. Ritüeli seven ise ofsaytı/ritüelin bir parçasını, oyunu/ritüeli güzelleştiren bir parça olarak görür ve onda kuraldan fazlasının olduğunu düşünür sadece kurala uyan kişiden çok, oyunu yücelten biri olmaya çabalar. Ritüeli sadece kurallar bütünü olarak gören için, örnek veremiyorum burada ama birisi kural gereği oturup kalktığında sadece oturup kalkmıştır! Ancak ritüelde birisi oturup kalktıysa benim için o sadece oturup kalkmamıştır! Bu doğrudur yanlıştır demem fakat HKEMBL için en azından abide şahsiyetlerinin yazdıkları ve anlattıklarında Ritüelin sevilerek, içselleştirilerek yapılması gereken, basit kuralların ötesinde bir şey olduğunu biliyorum.

Sayın Caliper
 6. madde için Sembollerle öğrenebilme yeteneği olmadan yorumlayabilme yeteneği olabileceğini mi söylüyorsunuz. Yani kim olduğu fark etmez herkes kesinlikle bir kavramı, erdemi sembollerle öğrenebilir diyorsunuz. O yüzden bu bir önem teşkil etmez önemli olan yorumlayabilmektir demişsiniz. Keza Remzi Sanver in ifadesi ile; "Bir sembolü mutlak bir kalıba dökmediğimiz için zamana meydan okumuş, ve okuyacağız." Buna ve alıntınıza kesinlikle katılıyor, sizin yorumlayabilme ve muhakeme yeteneği de bir şekilde olmalı sözünüzün, yazdıklarıma bir düzeltme değil hoş bir ek olduğunu düşünüyorum.

Bu arada ben sizce adaylarda aranan bu 'iyi' kavramı nedir sorusuna cevap vermeye çalıştım, kendimce bazı eklemelerle birlikte. Sanırım bu eklemeler konuyu dağıtacak bunun için herkesten özür dilerim.

Çünkü cevap soruda verilmiş, konu başlığında "Sizce" ...

Saygı ve Sevgilerimle
deus meum que jus


Aralık 20, 2018, 12:15:41 öö
Yanıtla #15
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 56
  • Cinsiyet: Bay

Kesinlikle yeni bir başlık, hatta benim dediğim sizin gerekli olmadığını düşündüğünüz, 'Ritüeli sevme, benimseme' başlığı üzerinden gidersek seve seve konuyu tartışabiliriz.

Siz sevme gerekliliğine karşı olduğunuz için ÖMBL üyelerinin bu konudaki görüşünü, bakışını bilemiyorum dedim. Yoksa Ritüelin şekli durumu, kuralları ve tarihsel süreci konusunda bir görüş belirtmedim. Ayrıca Ritüelik devam ÖMBL ndadır. Dolayısı ile 'Ritüeli sevme' diye bir şey yoktur arasındaki bağlantıyı kuramadım.
 Sizin karşı çıkmanıza göre ÖMBL nin "Masonlar ritüeli sevmemelidir, sadece denilen kuralları uygulayıp bunlara bir mana yüklemeden basit kurallar dizisi olarak görüp içselleştirme gibi metafizik şeylerle bağdaştırmamalıdır. Kural sadece kuraldır başka bir şey değildir." gibi bir görüşü var sanırım. Ancak bu görüş varsa bile saygı duyarsınız ki buna katılmama hakkım var.

kaynak: Remzi Sanver'in Teke Tek programında Ritüel ile ilgili olarak; 'duygulanmak, heyecan verici, kalbinden vurucudur' ifadeleri dolayısı ile sadece 'ofsayt' gibi kuraldır, sadece uygulanır gibi ifade etmediğini görebilirsiniz. Ayrıca heyecan duymak, duygulanmak, uygulayanı kalbinden vurması için o kuralları uygulayanın o bütünü sevmesi gerekmez midir zaten. Dediğim ifadeler ise kişisel sohbetimizden alıntıdır. Sizin için bu söylediğim kavramları tekrar teyit ettireceğim kendisine. Bir ihtimal ben yanlış anlamış ya da yanlış hatırlıyor olabilirim.

Saygı ve sevgilerimle
deus meum que jus


Aralık 20, 2018, 12:31:25 öö
Yanıtla #16

Kültürlü, aydın insanlara bu tartışma yakışmaz. Bence buna bir son vermelisiniz :). Benim gibi haricilere kötü örnek oluyorsunuz :). Biz daha doğruyuz tartışması, gereksiz ve bu forumda sonuçlandırılacak bir tartışma da değil bana göre. İlla tartışacaksanız da lütfen bizim gözümüz önünde yapmayın, çünkü ben çalıştığım ortamda yeterince tartışmaya şahit oluyorum  :), en küçük tartışmadan bile rahatsız oluyorum, napim  :)

HKEMBL’de ÖMBL’de güzel. Birbirinizi sinirlendirmeye ve ya üzmeye değmez.

Sevgiler saygılar.
Errare humanum est.
Ayıplı Müzmin öğrenci


Aralık 20, 2018, 02:16:31 öö
Yanıtla #17
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 212
  • Cinsiyet: Bay

Sevgili sad,

HKEMBL ve ÖMBL evrensel masonluk anlayışı çerçevesinde kendi ritüellerini başarılı bir şekilde uygulamaktadır. Her iki kurum kardeştir. Arada bir duvar varmış gibi göstermek forumu okuyan kişileri yanlış yönlendirebilir. Eğer Remzi Üstadımıza soru sorabilecek yakınlıkta iseniz bu konudaki görüşlerini sormanızı tavsiye ederim.

HKEMBL’nin adaylarda aradığı kriterler açık ve nettir. Bu konu forumda defalarca konuşulmuştur. Sembollerle düşünebilmesi, ritüellerle yaşamayı sevmesi ya da ritüelleri sevmesi beklenmez, beklenemez. Adayın hür fikirli olması, Tanrı’ya inanması, çevresi tarafından iyi bilinmesi aranan temel özelliklerdendir. Sembollerle düşünebilmek, ritüelleri içselleştirebilmek, Nur’a kavuşan masonlar için bile çok emek isteyen bir süreçtir. Ve her Mason bu konuda çok istekli olmayabilir.

Ayrıca önemli olan ritüelleri sevmek değil içselleştirmektir. Sayın ANARCHOSA kardeşimin ritüeller ve semboller konusunda derin analizlerini bizzat bildiğim için bu konularda görüşlerine dikkat etmenizi naçizane tavsiye ederim.

Sevgilerimle


Aralık 20, 2018, 02:46:41 öö
Yanıtla #18
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 56
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Surgeus

Arada duvar gösteren ben değilim, ben sevmeli bence dedim. Çünkü sevmeden yapılan uygulamanın içselleştirilebileceği kanaatinde değilim... Sayın ANARCHOSA buradan Ritüel konusunda yetkili kim konusuna nasıl geldi, onu hiç bilmiyorum.

Sembollerle düşünebilme ve ritüelleri içselleştirme konusunda istekli olmayabilir bir Mason demenize gerçekten şaşırdım. Ama üzerine düşüneceğim.

Ama sayın ANARCHOSA nın sanırım yanlış anladığı durum ben zaten söyledim biri doğru biri yanlıştır demem, diyemem. Bunu belirttim. Ama bilmediğim ÖMBL üyesi bir kişi Ritüeli sevmek gerekli değildir diyebilir ve ben bunu bilmeden dahil etmek istemedim. Ama benim bildiğim, yaşadığım HKEMBL üyelerinde aradığı kriterlerde benim söylediğim Ritüeli sevme durumuna aykırı bir şey yok. Ayrıca Ritüeli severek uygulamayı ve sembollerle öğrenip, içselleştirip onları yorumlayabilmeyi çıkarınca elde kalan nasıl bir sosyal kulüp oluyor onu hiç bilmiyorum.

Zaten söylediğim gibi belki ben yanlış anlamış ya da hatırlıyor olabilirim, üzerine düşüneceğim ve Remzi Sanver'e de soracağım. Ve hatta bir konuşma grubumuzda olanlara soracağım Ritüeli sevmeyen, sembollerle öğrenemeyen birisini, bir adayı; mesela Masonluk iyi güzel, bu ritüellerinizi de harfi harfine kurallarıyla uygularım ama sevmeden bunu yaparım diyen bir adayı teklif eder miydiniz ? diye soracağım. Güzel de bir tartışama olacak sanırım.

Saygı ve Sevgilerimle
deus meum que jus


Aralık 20, 2018, 03:18:22 öö
Yanıtla #19
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 212
  • Cinsiyet: Bay

Sayın sad,

Sorun tabii ki ama oldukça komik olacaktır:) Adayın ritüelleri sevmesi, ilgi göstermesi ile ilgili soru sorulmaz. Aday ritüeli nereden bilecek de sevecek:) Aday soruşturulmasında, genellikle, soruşturucu Üstad ile aday arasında çok uzun bir konuşma geçmez. Bahsettiğim temel sorular üzerine konuşulur. Ritüeller konusu soruşturma kapsamında değildir. Aday belki de kabul edilmeyecek;) O durumda ritüelleri sevdiği ile kalır. Bir de aday ritüelin ne olduğunu bilmeden sevip sevmeyeceğini nasıl bilebilir.

Ama Nur’a kavuştuktan sonra durum farklıdır. Ritüellerin amacı zaten mesaj vermek ve o derecedeki Masonların bunu içselleştirmesidir. Ritüelleri sevdirelim gibi bir amaç yoktur. Ritüeller birer araçtır, hakikati arayan Masonlara yolları gösteren.

Bu konuya çok takılmayın;) Masonluk ile ilgili öğrenilmesi gereken birçok konu varken...

Sevgilerimle


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
23 Yanıt
34569 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 02, 2013, 10:23:53 öö
Gönderen: Sofi
56 Yanıt
29651 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 17, 2018, 01:56:47 öö
Gönderen: Venus
104 Yanıt
46265 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 19, 2018, 01:08:18 ös
Gönderen: Mandıra Filozofu
10 Yanıt
9865 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 12, 2012, 02:10:28 öö
Gönderen: NOSAM33
7 Yanıt
15100 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 20, 2008, 09:18:44 ös
Gönderen: saskin
2 Yanıt
5743 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 15, 2009, 02:55:29 ös
Gönderen: ceycet
2 Yanıt
6175 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 19, 2011, 01:44:08 ös
Gönderen: Maledictum
12 Yanıt
9199 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 21, 2011, 08:03:12 ös
Gönderen: Tij
14 Yanıt
8169 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 27, 2011, 05:05:54 ös
Gönderen: ADAM
10 Yanıt
7009 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 02, 2012, 06:54:15 ös
Gönderen: karahan