Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => İktisat - Ekonomi - Tutum bilimi - Geçim bilimi => Konuyu başlatan: Makbenah - Ocak 11, 2009, 01:45:38 öö

Başlık: stagflasyon
Gönderen: Makbenah - Ocak 11, 2009, 01:45:38 öö
keynesyen reçetelerin dahi çözüm bulamadığı bu sorunla nasıl baş edilebilir?yoksa iki kötüden biri mi seçilmelidir?bir denge yakalamak mümkünmüdür?
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: lsleo - Ocak 11, 2009, 02:08:28 öö
Ekonomist olan üyelerden özür dileyerek konuya bende katılmak istiyorum.

Sn. ERİM, bu konuya değindiğiniz için, teşekkür etmek istiyorum. Fakat; öncelikle şu kavram kargaşalarına bir açıklık getirelim :)

Stagflasyon nedir?: Ekonomik durgunluk ile enflasyonun aynı anda yaşandığı makroekonomik duruma verilen addır.

Makroekonomi nedir?: Ekonomi biliminin, toplam tüketim, toplam üretim, toplam tasarruf, toplam yatırım, toplam gelir (milli gelir) ve istihdam gibi toplam büyüklüklerini inceleyen ve bunlar ile ilgili çözümleme ve çıkarımlar yapan alt dalı.

Elbette bu kadar karmaşanın içinde sıhatli bir üretim, tüketim, tasarruf, yatırım ve istihdam ortamı yaratmaktan söz edilemez.  Tüm bunların + getirisi olan, mutsuzluk, negatif bir bakış açısı vb... şeylerden söz etmek dahi istemiyorum. Zira ben ekonomiye yön veren babaların rant sağlamak adına bu durumu yarattıklarına kısacası; "sanal kriz" ortamı sağladıkları inancındayım. Güzel güzel de kullanıyorlar. Biz öyle bir toplumuz ki birileri bize birşey dese anında onun peşinde koşa koşa gideriz. İşte bu dönem de onlardan birisi. Sizinde söz ettiğiniz gibi bir seçim yapılmalı ama bu elimizdekini tutarak değil! harcamak ve piyasaya akıtmak olmalıdır. Biz elimizdekini çekersek, üretici yada toptan mal satın alan küçük kobi de elindekini tüketemezse işte o vakit kriz dediğimiz şey alır başını gider. Ben bu dönemde kimseye değil de boş bir kuyunun sesine kulak veren patronlara kızıyorum. Yazık o kadar insan işten çıkartılıyor. Sonra da gayet normal birşey gibi haber yapılabiliyor bu ülkede.

Sonuç olarak, ülkemizde "Stagflasyon" yok, yaptırım gücü var. :)

Saygılarımla

Not: kavram açıklamaları Wikipedia'dan alıntılanmıştır.
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: dogudanesen - Ocak 11, 2009, 12:24:52 ös
sn. Isleo zaten sn. erim illaki şu an ülkemizde yaşananlara çözüm bulun; bunun adı stagflasyondur dememiş ki... Ama sanal kriz ve yaptırım gücü ile ilgili tespitleriniz çok doğru ve katılmamak elde değil.
Stagflasyona gelince, krizler boyutlarına göre adlandırılabilir (küresel,bölgesel,ülke bazlı gibi) ama her krizin bana göre hatta iktisat bilimine göre bir döngüsü vardır; yani belirli periyotlarda ekonomiler krizler yaşar,yaşaması kesindir. Bu bağlamda John Maynard Keynes gibi ömrünü durgunlukla mücadeleye adamış bir bilim adamının sundukları da dahil gelmesi önlenemez kriz,durgunluk,enflasyon,stagflasyon... vs. adı her neyse olumsuz koşulların önlenmeye çalışılması nafiledir. Ama baş etmek mümkündür ve çeşitli yöntemler ortaya konulabilir. Amaç ise yaşanması muhtemel olumsuz koşullarda elinizde tuttuğunuz iktisadi zemini en az zarara uğratmak ve spekülatif değil rasyonel bir ekonomik düzeni sürekli kılmak olmalıdır.

Saygılar
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: Makbenah - Ocak 11, 2009, 03:07:41 ös
yanıtlarınıza katılıyorum teşekkürler ancak sayın dogudanesen sanırım krizlerin döngü olduğu doğrultusunda ki bu bencede doğrudur rasyonel bir ekonomik düzenle hiç bir zaman karşılaşamayacağız sanırım.saygılar
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: dogudanesen - Ocak 11, 2009, 10:57:41 ös
Maalesef :D
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: sad - Şubat 12, 2011, 02:21:38 öö

             Sevgili Erim, stagflasyonla ilgili birçok açıklama yapılabilir nedenleri açıklanabilir ancak Stagflasyon oluştuktan sonra düzeltmektense, oluşumunun engellenmesi
gereken bir durum, basit olarak Stagflasyon ortamında ülke ekonomisi, hem gelişmekte olan bir ülke ekonomisinin, hem de sanayileşmiş bir ülke ekonomisinin tepkilerini
vermektedir.

             Stagflasyonun oluşmaması için ise (bir ekonomi öğrencisi olarak nacizane fikrim) Dünyada Tek bir devlet tek bir siyasi otorite bulunmalıdır, çünkü stagflasyon
durumunda fiyatlar genel düzeyini etkilenmesi siyasi otoritelerin kararları ile oluşur, dünyada ulus devletlerin tamamı tek bir siyasi otorite gibi davranmazsa, çıkarları
doğrultusunda ekonomik silahlarını kullanırsa kaçınılmazdır ki küreselleşen, ulusal ekonomilerin uluslararası bağlılıklarının arttığı bu ortamda stagflasyon oluşur.

             Düşüncemin sağlamasını yapmak gerekirse tek siyasi otoriteli dünya, kapalı bir ekonomiye benzer, iç pazarda serbest piyasa koşullarının bulunduğu fiyatlar genel düzeyini sadece arz ve talebin etkilediği bu ekonomide sanırım stagflasyonun olması mümkün değildir.. saygılar.
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: Makbenah - Mart 22, 2011, 04:36:48 öö
Sayın Sad,
Aslında dünya ekonomisinin şu an ki hali hemen hemen kapalı bir ekonomik sistem ihtiva eder yani serbest piyasa ekonomisi dominanttır.Dünya üzerinde tek bir siyasi otorite bulunsa dahi belli sorunlar ortaya çıkacağından,stagflasyona kesin çözümün bu şekilde gelebileceği ihtimali güçleşir.Sizin ütopik bir yapıdan bahsettiğinizi anlıyorum ancak bunun gerçek olduğunu düşünürsek,bir kere bu ortamda ithalat ihracat olmayacaktır ikinci olarak,hammadde,petrol kaynakları her iki türlü de yeterli gelmeyecektir,paranın değeriyle oynamak mümkün olmayacaktır bu durumda enflasyon hedeflemesi tutturulsa dahi hedef aldığınız enflasyon oranına ulaşmanız güçleşecektir.
 Stagflasyon durumunda fiyatlar genel düzeyinin sadece siyasi otoritelerin kararı ile oluştuğu fikrinize ise diğer değişkenleri göz önüne almadığınızı düşünerek katılamıyorum.Siyasi otoriteler belli para politiaları ile-ki para politikası siyasi otoriteden bağımsız merkez bankası tarafından yürütüldüğünde başarılı olabilir-ekonominin konjonktürel durumunu kontrol etmeye çalışır ancak burada etken değil edilgendir MB politikalarıyla eş güdümlü maliye politikaları kredibilitesi yüksek politikalar sadece başarılı olabilir.
Sonuç olarak,stagflasyon tek bir devlet çatısı altında dahi ortaya çıkabilir çünkü birden fazla değişkene bağlıdır.Ortaya çıkan sorunlar enflasyon ve işsizlik ile bağlantılı olsa da bu 2 sorun temelde birçok başka değişkene bağımlı hareket eder.Örneğin kriz durumlarında,tek çatı olup olmaması yine önem arz etmeyecektir.

Saygılarımla...
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: Prometheus - Mart 22, 2011, 05:43:04 öö

İşçi maaşlarına çok iyi bir zam, bir sene sonra da pardan sıfır atılması. :)
Para ve stoğun üzerine kurulu bir düzene çare bulunabileceğini sanmıyorum. Ayrıca hem serbest ekonomi olacak, hemde siyasi çözümler üreteceksiniz. Bu bana mantıklı gelmiyor. Devletin bütün üretim dallarında fazlasıyla aktif olması gerekir ki, siyasi çözümler fayda sağlasın.

Saygılarımla..
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: sad - Mart 24, 2011, 02:47:59 öö
sayın erim,
 
    Tek devlet durmunun ütpik olduğunu ben belirtmemişim ancak bunu anlarken çözümünde ütopik olduğunu anlayınız.. zaten bu yüzden uç bir örnek...
     Eğer olduğunu düşübürseniz.. 1. evet itahalat ihracat olmicak.. ve döviz diye birşeyde olmayacak..
            2. stagflasyona tam etken olarak kaynakların yetersizliğini göstermezsiniz.. belki stok ve stok sahiplerinin davranışları ile, çünkü sadece kaynakla igili ise. petrolün nezaman biteceği ve ülkelerin kaynaklarnın azalma hızı belli ozaman kaç yıl sonra kaç tane stagflasyon yaşayacağımız belli??  ki benim ütopik birazda gerçekçi tek dünya devletinde sadece pelamis lerle temiz ve snırsız elektrik enerjisi üretimi yapılıyor :)
           3. paranın değerini yine paraya olan arz talep ile belirlenebilir.. mb api ler faiz oranı yada karşılık oranları ile bunu gerçekleştirebilir..

            son olarak asıl anlatmak istediğim ve sizin kaçırdığınız nokta...  şuan petrol ihrac eden ülkelerin siyasi otoriteleri isterlerse bir çok ülkede stagflasyona yol açabilicek fiyat artışı yapabilirler... suudiler yarın israile vs. şuna buna kızar öften püften sebeple az petrol çıkarır ve fiyatlar bu der.. yani MB para politikası vs. hiç bişi yok burda sadece siyasi otoritenin politik kararı.. evet piyasa koşularıda ve aksaklıklarıda bazı etkileri ile stagflasyon yaratabilir ancak siyasi otorite bunu sadece kendisi yapabilir... dünyada tek bir siyasi otorite ve serbest piyasa olduğunu düşünebilirseniz eğer bu petrollerinde suudi vs. başka bir otorite olmyacağından piyasadaki herhangi bir firmada olduğunu düşünün.. özel sektörün elinde ve özel sektör piyasa koşuları dıında bu tür fiyat değişim kararları almaz benim siyasi otorite olmasn dememin sebebide tam olarak budur...

        sonuç, zorunlu yani esnekliği düşük mallar siyasi otoritelerin ellerinden çıkmalı, tekelleşme olmayacak şekilde rekabetçi piyasa yaratılmalı ve fiyat sadece arz-talep ilişkisine bırakılmalı.. bu kapalı bi ekonmide stagflasyonu engeller, açık ekonomide tabi ki mümkün değil ithalat ihracat olduğu sürece ülkelerin çıkarları öne çıkar ve fiatlar bunlardan direkt etkilenebilir.. bu düzende zaten kapalı ekonmi kalmadı..  sadece dünya halkı ve dünya devletinin olduğu tek bir para (gelişen bilim-teknoloji ile ulaşım ve iletişimin çok hızlandığı, zorunlu malların üretim kapasitesinin yeterli şekilde arttığı, arbitrajın olmadığı) bir dünyaya gidiyoruz.. (ortadoğununda liberalleşme sürecine girmesi) 

      eğer bu ütopik sadece insanım bi yerli bi milletli değilim diyen insanların olduğu bu ütopyada bile stagflasyon oluşur diyosanız.. stagflasyona çözüm aramanın pek bir manası yok heralde.. hayallerinizle bile engel olamadığın şey: ?? - stagflasyon  :)
 
saygılarımla..
         
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: Makbenah - Mart 24, 2011, 03:52:37 öö
Sayin Sad,
benim kacirdigim en onemli nokta sizin bir hayli utopik bir ortam cizdiginizi gorememek olmus.Bu bir parca realist dusunmemden kaynaklaniyor olabilir ancak sizin MB yi tamamen  etkisiz  kildiginiz ve suudi arabistan gibi petrol ureten ve her adimini cok ileriyi gorerek atmasi gereken petrol ihrac eden ulkeleri eften puften sebeplerle karar aldirmaniz modelin bir hayli utopik oldugunu gosteriyor.
Ancak su da var ki model kendi belirttiginiz sartlar icinde ve sonuc olarak dogrudur yani stagflasyon cozumsuzdur haklisiniz.

Saygilarimla...
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: sad - Mart 24, 2011, 09:44:08 ös
sayın erim,
 umarım bu sefer daha açıklayıcı olucak, ilk olarak mb yi tamamen etkisiz kıldığımı hangi cümlemden çıkardınız bilemedim, mb nin o dünyadada bile sadece döviz olmayacağı için kur politikaları dışında yine faiz, api ler vs. kullanabiliceğimi söyledim.. ayrıca lütfen yazılarıma dikkat edin, ve bir hayli ütopik dediğiniz eften püften sebepler lafını kullandığım yerde ki örnek suudiler ve israil, ve suudilerin sadce dünyada ki arz ve talebi düşünerek fiyat koyduklarını ve benim olabilir edebilir diye olasılık olarak koyduğum bir başka ülkeye çıkarlarına ters düştükleri için veya ideolojik şekilde kızarak fiyat değiştirme ihtimallerini indirgemeniz ancak bir başka ütopik dünyada olabilir..     
   
Vikipedi, özgür ansiklopedi

1973 Petrol Krizi, 15 Ekim 1973 tarihinde Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Birliğinin OAPEC (OAPEC, OPEC üyesi Arap ülkeleriyle Mısır ve Suriye’den oluşur) Yom Kippur Savaşında ABD’nin İsrail Ordusuna destek vermesine karşılık olarak ilan ettiği petrol ambargosudur.

12 Ekim: ABD, Nickel Grass Operasyonunu başlatır, bu operasyon sırasında Yom Kippur Savaşında İsrail’e askeri malzeme ve silah hava yoluyla taşınacaktır.
16 Ekim: Tek taraflı olarak aldıkları kararla Suudi Arabistan, İran, Irak, Abu Dabi, Kuveyt ve Katar petrol fiyatlarını %17 artırarak varil başına fiyatı 3.65 dolara yükseltip üretimi azaltırlar.
17 Ekim: OPEC petrol bakanları petrolü silah olarak kullanma ve Arap-İsrail savaşı sırasında Batının İsrail’e verdiği destek yüzünden cezalandırılması kararı alır. Dost olmayan ülkelere ambargo ve ihraç kesintisi öngörülür.
19 Ekim: ABD Başkanı Richard Nixon Kongreden 2.2 milyar dolar mertebesinde İsrail için acil yardım paketini onaylamasını ister. Suudi Arabistan, Libya ve diğer Arap ülkeleri ABD’ye petrol ihracında ambargo yapılacağını bildirirler.
26 Ekim: Yom Kippur Savaşı sona erer.
23-28 Ekim: Arap petrol ambargosu Hollanda’yı da kapsayacak şekilde genişletilir.
5 Kasım: Arap petrol üreticileri %25 üretim azaltılmasını ilan eder. %5 daha eksiltme tehdidi yapılır.


bakınız burda sizin bahsettiğiniz merkez bankası maliye politikası fiyat mekanizması vs. hiçbiri yok sadece arap ülkelerinin hoşuna gitmeyen (şu ve ya bu şekilde çıkarlarına aykırıdır, canına tak etmiştir başka bir çıkarı vardır) bir sebepten ya direkt fiyatlarda artışa gitmiştir ya da arzı azaltmıştır ve talepte değişiklik olmadığı için fiyatlar yine artmıştır..

sonuç olarak sizde katılıcaksınızdır ki bu tek devlet ütopyamın temelini oluşturan ve sizin üstünde durmadığınız ve her mesajımda yazan şey esnekliği az olan bu tip malların rekabetçi özel sektörün elinde olması.. Abd israile yardım etmiş bu normal şartlarda milleti para olan özel sektörü rekabetçi ortamda yer adığı için ilgilendirmez, sadece piyasa koşullarına bakar..   
birde siyasi olaylara girince icebergin görünen kısmını konuşabiiliyoruz... siyasi tarafı olmadanda olayları açıklamada eksiklik oluyor.. yani hertürlü bir eksiklik var...

doğal afetlerden ya da siyasi otoritelerin ekonomik silahları kullanması ile stagflasyonlar ortaya çıkacaktır.. bu bence büyüyen bir çocuğun düşüp dizlerinin yara olması gibi birşey.. yara oluşur ama çokcuk hala koşmak oynamak ister.. sizin yapmanız gerken  tedbirinizi alarak yaraları azaltmaktır ancak nekadar tedbir alırsanız alın yere düşmemiş bir çocuk yoktur..  yara bir kere oluştuktan sonra hemen eski haline getiremezsiniz.. anca zamanla... stagflasyonda bnm için bu şekildedir..


saygılarımla..





Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: Makbenah - Mart 26, 2011, 12:48:08 öö
Sayin Sad,
Yukarda opec ulkelerinin eften puften sebeplerle fikir degisikligi
 yapabilecegini soylerken hatirlarsaniz MB yi etkisiz de kilmistiniz ayni cumlede onun disinda stagflasyon nihayetinde iktisadi bir kavramdir siz biraz fazla duygusal yaklasip onu cocuga benzetiyorsunuz  ancak gercek dunyada dengeler bu kadar kolay bozulmaz bozulmasinin etkileri hemen gorulmez rasyonel beklentiler teorisini bildiginizi umuyorum.Onun haricinde MB nin tek araci API degildir.Wikipediadan verdiginiz ornekler dedigim gibi baska degiskenleri etkilemis ama farkli araclarla da etkileri azaltilmistir yani cocuk oyuncagi degildir bu kararlari vermek.Sizin utopik orneginizin sonucu dogru ancak uzatilmasi doru degil kanimca cunku farkli bir bakis acisi olsa da kanimca realiteden uzak ve temelleri saglam degil cunku utopik.Tekrar soyluyorum verdiginiz modeli ilk anlatiminizda da anladim ancak fikrim ayni biz sanirim soyle olsaydi boyle olurdu demektense nasil cozum bulabiliriz demeliyiz .Saygilarimla...
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: sad - Mart 27, 2011, 07:32:34 ös
sayın erim,
verdiğim örneğe ütopik dememin sebebi : 
         1. stagflasyonun, olağanın dışında bir durum olması
         
         2. dolayısı ile çözümününde olağan yollarlar sağlanamayacağı (bir çözümünün olması mantıklı değildir)
         şöyle olsa böyle olsa bütün insanların egosu sıfır olsa herkes yardımlaşsa vs. gibi ütopik bir durumda bile    çözümü bulamadık
         
          3. çocuk ''benzetme''me esprili yaklaşmanız çok hoş, ancak mizah anlayışınız durum komedisinden çok,  komik duruma düşme üzerine olması, örneğimin özünü anlamamanıza yol açmış..
         
         ******4. tekrar tekrar tekrar ediyorum.. stagflasyon beklenmeyen bir durumdur.. beklenmeyen bir durumun çözümü ''beklenmeyen''den önce olamaz.. bu yüzden ya gerçekleşeceğini öngördüğünüz anda tedbirlerinizi artırırsınız. ya da gerçekleştikten sonra hızla geri dönüş için planlarınızı uygularsınız... şuan içinde bulunduğumuz sistemde şu şu politikalar izlenirse stagflasyon gerçekleşmez diyemezsiniz.. mantıklı birçözüm söz konusu değildir...

son olarak benim ütopik dedim bir örneğin '' kanınızca realiteden uzak olması'' tespitinize hayran kaldım.. ( ütopiğin kelime anlamını biliyorsunuz.)
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: Makbenah - Mart 28, 2011, 11:20:47 ös
Sayın Sad,
Tümüyle anladığım ütopik örneğinize relatiden uzak dememin sebebi,iktisattaki hemen hemen bütün temel kavramların ceteris paribus incelenmesi yani bir bakıma ütopik olmasıdır ancak bu realiteden uzak olmayı gerektirmez örneğiniz harika ama mantıklı çözüm değil zaten çözüm içermiyor sadece başka bir ütopik gelişimle açıklanmaya çalışılmış,dilerseniz realiteye yakın bir inceleme yaparak gene ütopikte olsa şimdiki koşullara göre bir çözüm bulmaya ceteris paribus yaklaşmaya çalışalım.Enflasyonda beklenen bir durumdur ancak sonuçlarından sonra da tedbir alınabilir bu stagflasyon için de geçerli yani beklenmeyen bir durumun çözümü beklenmeyenden önce olamaz savınız beklenmeyen bir durumun çözümü tam anlamıyla gerçekleşmeden olamaz olarak değiştirilmeli zira geçmişteki veriler bizim için öngürü ihtiva eder.
Sonuç olarak sorunuzu şimdiki konjonktur için değiştirmeyi daha uygun gördüm tabi ki karar sizindir

Saygılarımla...
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: Timsah - Ağustos 19, 2012, 04:49:58 öö
Bu konuyu en başından analiz etmek gerek .
Enflasyon talebin arzı geçtiği vakitte oluşuyor. Talep arzı şu şekilde geçer. Ya arz düşer. Yada talep artar.

Tıkır tıkır işleyen bi ekonomide talep artması normal o yüzden hem enflasyon hem büyüme (bir zamanlar türkiyeye gösterilen model gibi) olurlu olarak düşünülebilir.(burda talep artmasında nüfus artışı gibi birçok yan etken var.)
 fakat genel anlamda ,arzın saat gibi işleyen bir ekonomide düşmesi garip gibi gelebilir.
Enflasyon ülkenin makro anlamda döviz kontrolüyle de çok alakalıdır.
Yani Kasteddiğim şudur. Tıkır tıkır işleyen ekonomide stagflasyon olması için dış şok olması gerekir , ki tasarruf oranları artmış ülkede arzın düşmesi ve ülke ekonomisinin bir psikolojik kriz şuuruna kapı açmaması , hanehalkı tasarruflarının aynı hızda kontrolsüz harcanmaya devam etmesi . Zaten stagflasyon bir yere kadar sürecektir , sistem kendisini otomatik enflasyona çeviricektir çünkü eldeki tasarruflar eninde sonunda bitip talep zayıflamaya yani denge ye girecektir.
Ayrıca Bazı ülkelerin demografik yapısıda , ekonomik şok anında stagflasyona sebebiyet verebilir. Ülkenin bir bölümü tasarruf sahibi ve ekonomide güçlü yapıcı taraf , diğer bölümü ise hanehalkı ve üretimdeki iş gücü sermayesi grubu ise , yani ekonomik kazanım ve sosyo-ekonomik durum açısından farklılık 2 boyutta derinse oda , ekonomik durgunluk anında bir tarafın harcamaya devam etmesi ve enflasyonu körüklemesine sebebiyet verebilir...

Yani bunlar hep benim teorilerim . Ben de işletme öğrencisiyim . Ve demek istediğim şudur ki , dış ticareti dengesiz her ülkenin stagflasyona yakalanma olasılığı vardır . dengesiz dış ticaret dengesiz ve değersiz döviz kurunu beraberinde getirir , buda o ülkenin ekonomisindeki faiz ve döviz kırılganlıklarını beraberinde getirdiği için ülkemizdeki gibi ani kriz ortamını yaratabilir.
Şimdiki hükümet , döviz kuru dengesini (dolaylı yoldan dış ticaret dengesini)  faiz koridoru + ithal mallara (enerji + tütün v.b. ) ekstra vergi gibi çok sayıda sayılabilecek ataklarla korumaya çalışıyor. Ama Bunlar tabiki kalıcı çözüm değil. T.C.M.B nın geçici ama faydalı çözümleri . Tabiki ayakları yere sağlam basan ve  enflasyon + stagflasyon riskini aşağıda tutan bir ülke istiyorsanız ağır sanayii üretimine ağırlık verip , ihracata hızlı ve güçlü destek vermek zorundasınız. Bu stagflasyon enflasyon bu gibi kavramlar , çok çeşitli ve Grift konulardır. Bunları psikoloji sosyoloji ekonomi ve hatta ülkenin durumuna göre farklı bilim alanları ve insanlarıyla değerlendirmek gerekir. Ben sadece nacizane kendi gücümün yettiği kadar bir yorum yapmak istedim . Katılmak katılmamak eleştirmek serbesttir. Benimde yanlış olduğum yerler olabilir sonuçta daha öğrenciyim :) . Teşekkürler.
Saygılar.
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: yavuz - Eylül 13, 2012, 12:23:14 öö
         
           Sayın erim,
           Konu başlığı altında geçen mesajlaşmalara baktığımda   paralel düşünüğümüzü söyleyebilirim. söylemiş olduğunuz iki   hususa katılmamak mümkün değil. Stagflasyonun birden çok değişkenle ilintili olduğu ve dünyadaki iktisadi dengelerin kolay,ani değişebilir şeyler olmadığı bencede doğru bir ifade.  Oldukça özet olarak bir iki örnekle de tartışmaya katılmak isterim.
           Öncelikle birazdan değineceğim için öncelikle şunu belirtsem iyi olacak diye düşünüyorum. Merkez Bankası  ,Türkiye Cumhuriyet(i) değil Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasıdır.  Yani MB, ziraat bankasının daha geniş ölçekli , ekonomi piyasalarına yön veren son kertede en tepedeki versiyonu gibi birşey değildir. Bir ortaklıktır, zaten MB nin karar alma  ve istişare gibi süreçler piramidine bakıldığında bu ortaklık yapısının varlığı  görülür. FED  merkezli finans piyasaları bu merkez bankası yapısıyla  dünya genelinde finansal  enstrümanlara yön veriyor mevcut  parasal durumları frenliyor. statiğe yakın seyrettiriyor  ya da likit hacmini artırıyor ( üretim kısmı üzerinde verdiğim örnekler itibariyle durmayacağım). Tam da burada şunu söyleyeceğm: Dünya  da  finans  makro olarak bu ağ yoluyla   yürütülüyor.Stagflasyon  hadisesinden  etkilenen dünya ülkelerinin milletleri olurken bu ağ içinde  dünya zenginleri için stagflasyon olgusu bir tehdit değildir  diyorum. Ve bunu şununla delillendiriyorum. 100 yıldır ekonomi piyasası krizler katladılarden mahrum kalmadı ,  büyük sansasyonel krizler oldu. Ama  FED in hissedarları ,dünyanın o en zengin ve de nüfuzlu kişileri servetlerini katladıdı.ABD    nin ilk dönemlerindeki en zengin insanlar hala aynı yerlerindelerse  krizler dünyanın 'reayası' içindir. Bütünüyle tüm insanları alakadar eden bir durum değildir olumsuz olarak. Bakıyorsunus  bir finasal çalkantı amerikayı alıyor . peki ardından olan ne bazı bankalar konsolidasyona gidiyor. hatırı sayılır olanlarda dahil. JP  Morgan birkaç bankayı daha yutuyor. JP morgan  ekonıomiyle ilgili düşünceleri  sorulduğunda '' piyasalar dalgalanır ,dalgalanır ve yine dalgalanır'' demişti. bazıları bu dalgalarda boğulurken bazıları üzerinde sörf yapar,kısaca stafglasyon bu açıdan insanlığın tümünü korkutan bişey olmasa gerek diyorum.
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: yavuz - Eylül 13, 2012, 12:28:53 öö
         

       İktisadi dengeler kolay değişmez çünkü küçük bir sokakta, bir caddede aynı işi  yapacak başka bir kişinin varlığının değişik ihtilaflara kinlere yol açması gibi dünyada da bu aynı şekildedir. IMF bunun için vardır.
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: tcorbaci - Aralık 15, 2012, 09:11:43 ös
her toplum herşeyi üretemez...mutlak üstünlükler teorisi-a.smith...  fakat günümüzde her şeyi üretemeyen toplumlar her şeyi tüketmeye çalışıyorlar...ya da her şeye sahip olmaya çalışıyorlar...adı enformasyon toplumu diye adlandırılmaya çalışılan tüketim toplumu bence tasarruf ederek küresel dengeyi sağlamada bir özne olabilir...biraz merkantalistçe gelebilir fakat maddi birikim bireysel güç ve pazarlık imkanı sağlar... o zaman kredi kartlarından(kaydi paradan-faizlerinden) kurtulursunuz , bazı şeyleri peşin kozunuzu kullanarak daha ucuza satın alabilirsiniz...böylece piyasa daha reel rkamlara ve düzenli turn-over ve kara ulaşır..herkes rahat eder...kaydi para-banka kredisi kullanarak peşin 100 trl ye alacağınız bir malı 150-160 trl ye alıyorsunuz...basit ama gerçek...
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: NOSAM33 - Aralık 15, 2012, 10:01:47 ös
Oyunun kurucusu devamlı kazanır ...Bunun sebeblerinden biri hırslardır Ülkelerde aynı insan gibi hatalar yapar/yaptırılır .Bunun tek kurtuluş yolu birlik olmak ve ADAM gibi vatandaş olmaktır .Anlayan anlar .


Saygılar , ENFLASYON gibi saçmalıklarla halkları içerisindeki bazı FRAVUN tipli insanlar yüzünden sömürü haline getiriyorlar .  ABD denen Kan emici Ülke yıllardır karşılıksız para basıyor ne ilğinçtir ki ABD '  de  enflasyon düşük çıkıyor  .  PES ...   ???
Başlık: Ynt: stagflasyon
Gönderen: Melina - Ocak 03, 2013, 11:21:23 ös
Oysa teorik olarak Phillips eğrisinde de açıklandığı üzere işsizlik ile enflasyon arasında ters orantı vardır; İşsizlik azaldıkça, gelir düzeyinin ve tüketici harcamalarının arttığı ve bunun da enflasyonun artmasına yol açtığı hipotezinin olduğu reeldir.