Masonlar.org - Harici Forumu

Diger => Diger Konular => Konuyu başlatan: Hacamat - Haziran 30, 2011, 02:17:30 öö

Başlık: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: Hacamat - Haziran 30, 2011, 02:17:30 öö
İnsanın Karakter yapısı, doğuştan mıdır? yoksa çevre ve aile koşullarının etkisi var mıdır?

örneğin 10 yaşında çingene bir kıza dansöz kıyafeti giydirip oynattığın için mi dansöz oluyor? o na göre karakteri gelişiyor... ona göre huylar ediniyor vs

Ya da............
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: Laus Deo - Haziran 30, 2011, 02:42:08 öö
Karakter'in dogustan geldigine inanmiyorum. Cevre, aile ve kultur gibi bir cok etkendir karakteri etkileyen.

Soyle bir ornek vermek en dogrusu olur sanirim: Bir resimin ne kadar estetik, guzel ve kaliteli olacagi tuval uzerine cizilecek cizgilerin, boyanacak boyalarin ve bunlari yapacak ustanin iyiligine bakar. Dolayisiyla tuval temelde bostur, sonrasinda ona resim goruntusu kazandirilir.

Fakat; unutmamak gerekir ki, her tuvalin de cesidi vardir. Kimi tuval saglam ve kaliteli iken, kimi tuval fazla incedir; ressam ne kadar uzerine ozene bozene resim yaparsa yapsin, isterse en kaliteli boyalari kullansin, tuval eger cok inceyse boyalar arkaya gecer, resmin kalitesi duzgunlugu bozulur, yani o resim o tuvale fazladir.

Metaforumu mazur gorun, resimden hic anlamam. Umarim anlatmak istedigimi anlatabilmisimdir.

Esenlikler,
Laus Deo.
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: Hacamat - Haziran 30, 2011, 02:58:40 öö
Ahcı,meteforumu yaparsak konuya... ''Böreğin, hamuru önemli'' derdik.

Ama mevzu insan... İnsan uyum sağlıyor,değişiyor,kendisine farklı nitelikler katıyor  vs. Böyle olsa dahi mi?
Hiç denenmiş mi acaba, hiç sevilmeyen, en hor görülen ırkın (bilemiyorum hangi ırksa) bebeği alınıp.
En popüler bir ülkenin jet sosyetesinde olan bir aileye verilip ,orada yetiştikten sonraki durumunun ne olduğu...
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: ruzber - Ekim 16, 2011, 07:54:19 ös
Temel sağlam olmalı, ancak biz bu temeli sağlamlaştırmak için ne yapabiliriz düşünmeliyiz. Yoksa estetik binayı herkes yapar. Ben gençlerimizin eğitimi derken aslında bunu demek istemiştim. Yanlız benim yazıyla ilgili özürüm olduğundan ifade edemiyorum.
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: Tij - Ekim 16, 2011, 08:58:51 ös
Selamlar,
öncelikle sayin Laus Deo arkadasa bir soru soracam ,yazmis oldugunuz Metaformdaki  tuvali konumuzda nereye oturtabiliriz.
Ben meramimi kisa bir cümleyle aciklamaya calisacam, derlerki "bir isci, isci gibi düsündügü icin isci olmaz,isci oldugu icin isci gibi düsünür". Tabi birde bizim genlerimizle neleri atalarimizda aldigimiz olayi varki bu konuda aramizdaki bilim insanlari bizi aydinlatirlarsa seviniriz.Ha birde gecenlerde okudugum bir yazida, devlet yetimler yurdundaki cocuklar üzerinde yapilan bir arastirmada, burdaki cocukalrin normal ailelerinin yaninda büyüyen cocuklara oranla daha fazla hastalandiklari, bünyelerinin daha zayif oldugu ve emir almaya daha yatkin olduklari saptanmis. Yani nasil bir ortamda büyüdügümüz hemen hemen herseyimize etki ediyor.

Saygilarimla
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: agnusdei - Ekim 16, 2011, 09:22:03 ös
Kişiliğin, topluma ve toplumsal değer yargılarına, toplumun da bireye verilmiş olduğu değere göre ortaya çıkan yanıdır.
Özellikle de içinde yaşanılan toplumun değer yargılarından, eğitim anlayışından, Sosyo-ekonomik özelliklerinden etkilenerek biçimlenir.

Örneğin, dürüstlük, yalancılık, yardımseverlik, yurtseverlik, zalimlik ağırlıklı olarak karakter özellikleridir.

Çingeneler bu sorunun cevabını her anlamda içlerinde barındırıyorlar bence.

Saygılarımla.

Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: neumann - Ekim 16, 2011, 11:00:04 ös
Bence karakter ne doğuştan gelir ne  kazanılır ne de çevre şartlarına bağlıdır yalnızca.

Asıl soru şu bence karakteri ne oluşturur?

Karakteri içinde filizlenen akıl oluşturur benim düşünceme göre.

Peki bu akıl karakteri biçimlendirirken hangi öğelerden yararlanır? , akıl bir ağaç; meyvesi karakterse, toprağından aldığı su ve mineraller nedir ?
(Ağaç örneği her zaman insana uygun bir örnek olma özelliği gösteriyor )

Daha toprağı delmeden önce tohum ve filiz kişinin fiziksel durumunu (işte bu doğuştan gelir) ; tüm hayatı boyunca içinde bulunduğu toprak yani ailesini,çevresini (sosyal hayatı) ; rüzgar,kar,yağmur hayatında kazanabileceği bilge öğretileri sembolize ederek hep birlikte karakterimizi oluşturur.Daha liste uzayabilir.

Sevgi ve saygılarımla
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: Hacamat - Ekim 17, 2011, 12:55:08 öö
Karakter doğuştan oluyorsa,doğduğu gün,saat,dk bunlarda önemlidir belkide.
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: ARCHITECT - Ekim 17, 2011, 01:55:57 öö
Karakterin bir kısmının doğuştan geldiğine inanıyorum ama en büyük kısmı yaşadıklarımızla alakalı. Hangi kitapları okuduk, mesleğimiz ne, ailemiz bize neler kattı vs vs.
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: karahan - Ekim 17, 2011, 04:11:14 ös
karakter; bir nesnenin, bir bireyin kendine özgü yapısı, onu başkalarından ayıran temel belirti ve bireyin davranış biçimlerini belirleyen ana özellik, özyapı, ıra, seciye; basımda harf türü.
bir kimsenin ya da bir insan grubunun tutumu; duygulanma ve davranış biçimi; bireyin kendi kendisine egemen olmasını, kendi kendisiyle uyum içinde bulunmasını, düşünüş ve eylemlerinde tutarlı, sağlam kalabilmesini sağlayan özellikler bütünü.
üstün manevi özellik; bir yapıtta duygu, tutku ve düşünce yönlerinden ele alınan kimse.

karakterin kelime karşılığı böyle açıklanmış burdan yola çıkarsak öncelikle karakter ana ve baba genleri başta olmak üzere onlarında ana babalarınıda kapsayan bir skalada öncelikle doğuştan gelen bir özelliktir.insan kendinde var olan bu doğuştan gelen özelliklerini yaşadığı toplumda örf adetini eğitimini alarak iyiyi doğruyu güzeli çirkini tüm öğeleri öğrenerek kendi karakterindeki eksikleri bulup giderir.İnsan bu forumda okuduklarım gibi karaktersiz doğmaz bebeğin bile bir karakteri vardır üstteki tanıma göre,sonra çevre ve şartlarla o karakter şekillenir ama öncelikle her insanda maya yani karakter vardır.bana göre

saygılar
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: ADAM - Ekim 17, 2011, 05:48:22 ös
Bu başlık altında yazılanları okuyorum da...

Biraz şaşırıyorum.

Herkes "kendine göre" olanı söylüyor. Elbette kendine göre olanı söylemeye hakkı var. Kimse durduramaz.

Fakat bu başlık ile bağlantılı olmak üzere "bana göre" olandan önce "benim bildiğimce" gelmeli.

Bu diğer deyişle bu konu üzerinde görüş üretmeden önce konunun bilgisini edinmeli.

Nereden?

Bir bilimsel bilgi kaynağından hatta doğrudan o bilimin kendisinden.

Nedir o bilim?

Öncelikle psikoloji; biraz da  genetik.

Bu arada işin içine birazcık da astroloji karışabilir ama o henüz bir bilim dalı olma olanağını elde edemedi.

İşin ilginç yanı şurada ki, bu bağlamdaki bilimsel anlatılarda konu öncelikle ve kabaca ikiye ayrılıyor. Bunlardan biri "kişilik", diğeri "karakter".

Kusura bakmayın. Bu benim marifetim değil. Bilim adamları öyle yapıyor.

İnsanın yaklaşık yedi yaşına kadar oluşanı kişiliktir. Bunda genetik transfer etkisi kısmen vardır ama doğumdan çok önce daha yumurtanın döllenme anında başlayan manyetik alan etkisi onlardan çok daha güçlüdür. Bu noktada astrolojiden yardım almak gerekir. (Kimileri parapsikoloji üzerinde duruyor yoğunca.)

Karakterin oluşumu daha sonra başlar. Kimi bilim adamları kişilik oluşumunu on yaşına kadar uzatırken kimileri de karakter oluşumunun başlangıcını dört yaşına kadar indiriyor. Bir örtüşme dönemi var anlaşılan.

Hepsi de bilim. Hepsi de bilimsel yönteme dayanıyor. Bilimsel yöntem de veri toplamayı, sonra bunları irdelemeyi, hipotez oluşturmayı, deneye vurmayı, yeterli bir güvenilirlik düzeyinde doğrulamayı, standart sapmayı olabildiğince azaltmayı gerektiriyor.

Öyle yapılıyor ama bu bağlamda bilim çok genç; daha alınması gereken çok yol var.
 
Üstelik bunlarda bir de coğrafyanın, topoğrafyanın, bitki örtüsünün ve iklimin de etkisi var; hem de azımsanamayacak etkiler bunlar. Öyle ki belli bir ülkede kurulu olan teori, bir başkasında birçok yönden geçersiz olabiliyor.

Özellikle karakterin oluşumu bakımından toplumun yaşam tarzı, inançlar ve gelenekler... İşte o bir başka âlem.

Forumda tüm bunları iyi bilen bir bilim adamı olsaydı da özetle anlatsaydı... Biz de özetle okuyup öğrenseyduk... Sonra görüşlerimiz yenrine bilgilerimizi aktarsaydık birbirimize.

Dolayısıyla, görüş üretmeden önce biraz bilgi edinmek için okumanın yararlı olduğunu düşünürüm. Örneğin acaba Özcan Köknel'in "Kişilik" adlı o güzelim kitabı hâlâ piyasada bulunabiliyor mu?...  O bulunamasa da eminim onun yerine okunabilecek ve bilgi alınabilecek popüler bilim kitapları vardır.

Belki siz bu konuda benim de bir görüş belirteceğıimi sandınız. Üzgünüm, yanılmışsınız öyle sanmışsanız. Bu konu üzerinde bence bilgi ile tartışmak gerek, görüş ile pek olmuyor bu işler çünkü görüşler ya da kanılar, bir temeli olmayınca bilimsel bilgiyi izlemeyebiliyor hatta aykırı bile düşebiliyor.

Ancak siz benim dediklerime bakmayın. Görüşlerinizi tartışmayı sürdürün.

 

Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: neumann - Ekim 17, 2011, 08:07:41 ös
Sayın ADAM`ın sitemkar ve bilimsel bilgi ile görüşlerin inşa edilmesini belirten güzel mesajından sonra
bir cevap üretme gerekliliği gördüm.

Sayın ADAM bu giriş cümlesini okurken büyük olasılıkla söylediklerinin anlaşılmadığını ve temeli bilgi olmayan görüşlerin belirtildiğini düşünüyordur.
Tabiki doğruluk payı var.Sayın ADAM ın bilgi ve tecrübesini hiçe sayamayız.Değerli görüş ve bilgisi her zaman dikkatle izlenmesi gereken forum üyesidir kendileri.

Ancak salt edinilen bilgilerin bir "DATA" vari bir kişiden kişiye yada uzmandan topluma aktarımı ne kadar mantıklıdır?

Eğer bu bilginin salt doğruluğu tüm toplum tarafından kabul edinilip onaylanmışsa (hani bir tabir vardır bilimsel çevrelerce geçerliliği kabul edilmişse) zamanın doğru bilgisi olarak "kullanılabilir" kişinin görüşü ve düşünüşü nispetinde.

Ancak konunun spekülatif alanlara kayması dolayısıyla ayrıca elimizde saf niceliksel ölçüm metodu olamayacağına göre burada bilimsel bilgiye başvurmadan düşünebileceğimizi öne sürüyorum.

(Konu dışı : Her zaman kapsayıcı bir açısının doğru olduğu kaçınılmazdır.Bu yüzden saf bilgiye verilen önem kadar (ben nedenselini tercih ederim) düşünce yoluyla elde edilende önemlidir.)

Bilgi ile yada düşünce ile nasıl olursa olsun peki bu sorunun cevabını bulmanın eşitliği nedir ?

Kişisel olarak şunu mu diyeceğiz : Şu olaylar karakterimi şekillendiriyor şu alana ağırlık vermeliyim bu alandan kaçmalıyım ....
yada bir insanın karakterini "değiştirmek" istiyorsak bu zaten doğuştan boşuna uğraşmayayım...

Son cümlelerin evrensel insan değerleri ile çeliştiği her yerden okunabiliyor.

Peki bu sorunun bizim gibi psikoloji yada genetik gibi bilimlerin uzmanı olmayan kişiler için önemi nedir ?
Burası büyük bir boşluk

Ayrıca sayın ADAM ın hoşgörüsüne güvenerek şunu da belirtmek isterim.Burada her birey düşüncesini belirttiğine göre bu düşünce kendisi ile çelişmiyordur. Demek ki her düşünce birer veridir.Biri çıkıp istatiksel oranlama yapabilir.Buradan bunun bir bilimsel bilgi ve veri olduğu ortaya çıkabilir.

Sevgi ve saygılarımla

Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: ADAM - Ekim 18, 2011, 08:50:12 öö

Sayın Neumann'a övgülü sözleri için teşekkür etmek isterim.

Ben onun görüşlerini toleransla karşılarım. Görüşlerinin tümüne katılamam. O da bunu hoşgörür.

Ancak asıl önemli olan nokta atlanmış durumda.

Hani şu çocukların yaşları var ya, kimine göre 4'e kadar inebilir, kimine göre ise 10'a kadar çıkabilir dediğim... Bunun ortalamasını alalım; diyelim ki 7.

Şimdi bu işin bilim adamlarına göre, bir çocuğun kişiliği 7 yaşına kadar oluşur ve ondan sonra değişmez. Buna göre, gerek ana karnındaki radyasyıon etkilenmesi gerek genetik aktarma kişilik üzerinde etkili oluyor.

Dikkat: KİŞİLİK... Karakter değil.

7 yaşından sonra artık o kişinin kişiliği oturmuştur: karakterinin oluşumu başlar.

Dikkat: Bundan sonrası KARAKTER. Artık kişilik değil.

Şimdi....

Forumda bu başlık altındaki tüm tartışmalarda başından beri bu ayırım yapılmamış durumda. Karakter sözcüğü her ikisi için de geçerli sayılmış durumda. Oysa bunlar aynı şey değil.  Birbirinden farklı. Oluşumları da birbirinden farklı. Kişilik çoğunlukla alt bilinç katmanlarında oluşuyor, karakter ise çoğunlukla üst bilinç katmanlarında.

Nitekim bu nedenle bir insan karakterini değiştirebiliyor isterse ama kişiliğine dokunamıyor. Kişiliğini sınırlı bir ölçüde değiştirebilmek, ancak bu bağlamda özel yetenekleri bulunan pek ender kişilere özgü.

Başa döneyim: Demeye getirdiğim, kişilik ve karakter birbiriyle ilintili ama birbirinden ayrıdır. Bu konu üzerindeki değerlendirmeler, yorumlar yapılırken en azından bu bilimsel bilgiyi göz önünde tutmak gerekir.

Yanılıyor muyum?
 
 
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: bilGe - Ekim 18, 2011, 12:50:35 ös
Ayırt edici özelliğin tamamen doğuştan olduğunu düşünüyorum. Çevre faktörünün karakter üzerindeki etkisi / etkisizliği; aynı çevrede büyüyen iki kardeşin karaterinin tamamen farklı olabilmesiyle kendini gösterir.
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: Barbaros - Ekim 18, 2011, 01:52:30 ös
Mizacımız doğuştan, karakterimiz yaşamdan gelir. Kişiliğimiz ise hem mizacımız hem de karakterimiz doğrultusunda oluşan yaşantımızdır.

Şu durumda;
Mizaç = Kader
Karakter = Yaşam
Kişilik = Yaşamak

Yaşam kadar gerçek olup yaşamak gibi sahte suratlar ne kadar da çok öyle değil mi?

Bu konu hakkında kitap yazılsa yeridir.
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: ADAM - Ekim 18, 2011, 02:16:22 ös

Benim bu konudaki bilgim bu kadar olduğu için bundan sonrasında susmalıyım.

Ben bilmediğimi biliyorum.

Bilenler devam edebilir.
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: bilGe - Ekim 18, 2011, 02:32:40 ös
Karakter ve kişilik kelime anlamları için TDK'yı baz aldığımızdan; karakter şu yaşa kadardır, kişilik bu yaşa kadar önermesini yanlış görmemizde ve bu bilgiyi yok sayarak devam etmemizde sakınca göremiyorum.
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: neumann - Ekim 18, 2011, 02:38:21 ös
Sayın ADAM ,

Haklısınız bu ayrımı göz önüne almamız gerekiyor.Ancak şöyle ufak bir internet araması yaptığımda kavramların birbirine karıştığını görebiliyorum.
Özellikle benim gibi sosyal bilimlerle uğraşmayanlar için iş iyice karmaşıklaşıyor.

Ancak kabataslak gördüğüm kadarıyla sizin bahsettiğiniz ayrım olmakla birlikte ilk olarak gelişen karakter daha sonra gelişen kişilik gibi bir izlenim oluştu bende sizin kullandığınız kavramların tam zıttı ? (incelediklerimi sizin aktardıklarınızla birleştirerek söylüyorum)

Bu konuda bilgili olan forum üyelerine konuyu havale ederek bende bu konudan çekiliyorum.

Sevgi ve saygılarımla
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: Hacamat - Ekim 19, 2011, 04:38:00 öö
Bilgili değilim, fakat düşüncemi paylaşmak isterim açıkca.

karakter ve kişilik den bahsediyoruz fakat birde huylarımız var. Bu huylar insanın karakterinden mi? yoksa kişiliğinden mi geliyor?
İnsan sokakta dileniyor. Maddi durumu belkide yerinde,fakat dileniyor. Bu huy olmuş artık o insanda,illa el açıcak. Fahişelik de huy sanki. Toplumda yaşıyan insanların garip garip huyları var.
Bakın Modern yüzyılda yaşıyoruz. yeni çıkmış piskolojik yönden birtakım hastalıklarda (değişim)mevcut. Şu an yaşarken henüz keşvedilmemiş olabilir fakat ilerde bunlar ortaya konacak bir bir.

100 sene önceki yaşıyan bir insanın karakteriyle ,günümüzde yaşıyan bir insanın karakteri bir olur mu?
kişiliğide katalım bunun içine. Bu sorunun yanıtı belkide bizi cevaba götürür...
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: Melina - Haziran 06, 2013, 05:48:52 ös
Karakterin doğuştan geldiğini düşünmüyorum. Karakter, küçük yaşlardan itibaren içinde yaşanan toplumun değer yargılarının benimsenmesi ile şekillenir. İnsan, benimsediği,  değerleri ilgili durumlarla karşılaştıkça kendine özgü biçimde uygular.
Başlık: Ynt: Karakter doğuştan mı gelir ?
Gönderen: blackfriairs - Haziran 06, 2013, 11:39:38 ös
Karakter kişinin genlerinden gelmektedir. Her ne kadar bu tam kanıtlanmamış olsada gözlerim düşündüklerimi kanıtlar niteliktedir.