Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluk Nedir?  (Okunma sayısı 366677 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 25, 2016, 12:54:08 ös
Yanıtla #140
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 266
  • Cinsiyet: Bay

Masonluğun dünyada ki sorunları çözebildiğini zannetmiyorum.
Belki Masonluk da suç yoktur. Masonlardadır sıkıntı.
Her kande baksam görünür gözlerime sırr-ı ezel
Her şey ulaşıp aslına çıktı aradan kainat


Ağustos 25, 2016, 02:53:58 ös
Yanıtla #141

 Evren'deki her denklem kendi içinde zıttını oluşturur.Bu zıtlıklar eşit oran da etkin ise,iki tarafın da gelişmesine olanak tanır.Eğer bu zıtlıkların bir tarafı çöker ise,ayni kaynaktan doğan diğer zıtlık da çöker.Her zıtlık kendi doğasına göre belirlenir. Zıtlıklar oluşur iken,birbirlerine ne kadar özdeşlik barındırır ise okadar verimlidir.

Masonluk kavramı: bu zıtlıkların evrenin de doğan  anomalilerden biridir.Ama en güçlüsüdür. kendini Dünya'ya yaya bilmiş olması örnektir.Ya da: Anomalilerin yükselte bildiği en büyük sentez dağıdır.

Masonluk: Kendi içine bak; zıtlığını gör.Kendini bil,herşeyi çöz.Bütün bu zıtlıklarda ki dengeyi bul,tekliği hisset ve tek göz ile gör.

 Blinen evrenin doğası,İnsan zihnin de ve bedenin de,soyutlaşarak ilerleyen ve karmaşıklaşan zıtlıklardan ibarettir.Masonluk bu zıtlıkların herbirinin denge merkezlerini kullanarak, bilinen evreni deneyimleyip tekamül eder; ayrıca yükselir.Yukarıda bhsettiğim gibi Masonluk yükselmesi durmayan bir Sentez dağıdır.

Yeni çağ oluşumları,daha bu evreni algılayamadan, üst boyutlu evrenler hakkın da atıp tutarlar.Asıl yol:3 ile yürüyerek, 5 hissedilmelidir.
Sevgiler.




« Son Düzenleme: Ağustos 25, 2016, 03:16:21 ös Gönderen: Zig-Zag »
Sen Özelsin


Nisan 09, 2018, 04:26:13 ös
Yanıtla #142
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3251
  • Cinsiyet: Bay

T
Alıntı
emel gayesi dünyayı gelecek zaman da var olacağına inandıkları bazı olaylar için ,kontrol altına almak, bir nevi ele geçirmektir. Bunun içinde insanları insan yapan ,onların benliğinin ve direncinin asıl kaynağı olan milli ve manevi değerleri bozmayı gaye edinmiştir.



Bu ne saçma bir düşünce .Yönetim nasıl bu yazıya onay verir ?
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Şubat 23, 2021, 08:57:51 ös
Yanıtla #143
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 26
  • Cinsiyet: Bay

Bu soruya oncelikle kendi kisisel yorumumu ve tanimimi yazmak isterim.
Masonluk; hayat boyu suren bir; olgunlasma, erdem sahibi olma, bilim yolunda isigi arama ve herkesin esit olarak tek cati altinda elit, mutlu ve kaliteli olarak yasamasini amaclayan bu yolda egiten bir okuldur. Baslica hedeflerinden bazilari;
Yarini daha guzel bir gun yapmak. Iyi insani daha iyi bir insan yapmaktir.
-------------------------------------------------------------------------
Masonluk nedir?

Günümüzdeki Masonluk, Rönesans ve Reform süreçlerini izleyen Aydınlanma Çağı�da kurulmuş; akılcılık, bilimsellik ve insanlığın oluşumundan bu yana ortaya çıkarak, insanlığın gelişimine ve bilgi birikimlerine katkıda bulunmuş bir kültür ve fikir üst yapı kurumudur. Masonluğun amacı; semboller ve alegoriler aracılığı ile aşıladığı yüksek ahlâk ilkeleri ve erdemleri özümletmeye çalışarak olgunlaşmalarına yardımcı olduğu üyeleri masonlarla, dünyada din, dil ve ırk ayırımı olmaksızın tüm insanların eşitlik ve barış içinde kardeşçe yaşayacakları bir sevgi düzeninin kurulmasını sağlamaya çalışmaktır. Masonluk, bu yüce ülküsünü İnsanlık Mabedi inşası olarak tanımlar, ve bu amaca uygun düzenli bir şekilde ulaşmak için tüm üyelerini uyması gereken temel ilkeler koymuştur.
-Hur ve Kabul Edilmis Masonlar Buyuk Locasi

Merhabalar Sn. Mason. Yazdıklarınıza ilave olarak ''yüce varlık''  a inanmak şartı da var. Peki yazdıklarınıza dayanarak şu soruyu sorabilir miyim izninizle? Madem bir Yüce varlık var, madem insanı eksik yaratmayı uygun görmüş, ki kusursuz ve yüce varlık olarak düşündüğümüzde bu şekilde yaratmayı ve yaşatmayı uygun görmüş demeliyiz. Siz yüce varlıktan yukarıda misyon olarak belirttiğiniz kavramları hayata geçirmek için emir aldınızbmı? Haddimi aştıysam özürdilerim ama bu soruyu ancak bu şekilde sorarsam maksadına ulaşır diye düşündüm. Diğer türlü sorarsak,  yarattığı düzeni beğenmeyip güzelleştirmeye çabalamak isyan etmek demek değil mi? Mason olabilmek için Yüce Varlığa inanmak şartını bu pencereden baktığınızda tutarlı buluyor musunuz?

Saygılarımla.


Şubat 23, 2021, 10:07:38 ös
Yanıtla #144
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3251
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
Siz yüce varlıktan yukarıda misyon olarak belirttiğiniz kavramları hayata geçirmek için emir aldınızbmı?

Masonlukla bu sorunun ne alakası var . Masonlar ne zamandan beri Yüce Yaratıcıdan bilgi alıyorlar . Amaçları kendilerini geliştirmek ve topluma faydalı birey olmak için çalışıyorlar ...

Saygılar
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Şubat 24, 2021, 10:35:45 öö
Yanıtla #145
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 289
  • Cinsiyet: Bay


Merhabalar Sn. Mason. Yazdıklarınıza ilave olarak ''yüce varlık''  a inanmak şartı da var. Peki yazdıklarınıza dayanarak şu soruyu sorabilir miyim izninizle? Madem bir Yüce varlık var, madem insanı eksik yaratmayı uygun görmüş, ki kusursuz ve yüce varlık olarak düşündüğümüzde bu şekilde yaratmayı ve yaşatmayı uygun görmüş demeliyiz. Siz yüce varlıktan yukarıda misyon olarak belirttiğiniz kavramları hayata geçirmek için emir aldınız mı? Haddimi aştıysam özür dilerim ama bu soruyu ancak bu şekilde sorarsam maksadına ulaşır diye düşündüm. Diğer türlü sorarsak,  yarattığı düzeni beğenmeyip güzelleştirmeye çabalamak isyan etmek demek değil mi? Mason olabilmek için Yüce Varlığa inanmak şartını bu pencereden baktığınızda tutarlı buluyor musunuz?

Saygılarımla.

Sayın Friend tebrik ederim, son dönemlerde gördüğüm en güzel sorulardan biri.

Sayın MASON hepimizin gördüğü üzere ne yazık ki forumda paylaşımlarda bulunmayalı uzun zaman oldu. Bu sorunuza ondan cevap almak isterseniz vakit alabilir gibi duruyor.

Ancak ben forumun alelade bir üyesi olarak, fikrim ve bilgim yettiğince söyledikleriniz üzerine bir yorum yapmayo deneyebilirim.

*** sorunuzun içinden bazı noktaları alıp açmak gerekebilir. Madem ki "Yüce Varlık" var ve böyle yaratmış dedikten sonra kendi ön kabulünüzü ortaya koymuşsunuz. "İnsanı eksik yaratmayı uygun görmüş."

Şimdi Yüce Varlık ya da Tanrı kavramını ele aldığımızda bilirsiniz ki pek çok yaklaşım vardır. Bazı yaklaşımların daha çok kabul görüyor olması, onun doğru olmasını gerektirmiyor.

Mesela Musevi inancında Tanrı Yahve vücuda bürünüp İsraEl ile güreş tutuyor. Torayı incelediğinizde, seçtiği kavmin önüne düşüp bazı şehir ve kaleleri almak için savaşlarda yardımcı oluyor vs.
Katolik Hristiyan inancında insanda beden buluyor. Bu İslam içinde de kimi akımlarda Hülûl olarak kendine yer bulur. Hatta ne İslam içinde ne dışında denebilecek, ayrıca değerlendirirsek Dürzîlik gibi inançlarda daha da belirgindir.

Uzak doğu "felsefeleri" ise içindeki Tanrıyı uyandırmak düşüncelerini aşılamaktadır.

Şimdi böyle sıralayınca, en bilinen dinlerde bile Tanrı olgusu farklı ne çok varyanta sahipmiş öyle değil mi?

Bu inançlardan bazıları Tanrının her olayın içinde olduğunu, iyiliğe sevap, kötülüğe günah... Kimi olaylara azab ve ceza, kimilerine ödül ile karşılık verdiğini söylüyor.

Aynı inancın takipçileri sayılan Müslümanlık, Hristiyanlık ve Museviliği ele alalım.

Müslümanlıkta öldükten sonra cehennem ve cennet, yani ahiret hayatına iman etmek gerekir.

Hristiyanlıkta Mesih dönünce yeryüzü Tanrının krallığı olacak denir, yani Cennet yeryüzünde kurulacak düzen gibidir.

Musevilikte iki döneme ayrılır. Babil sürgününde ceza, ödül; cennet-cehennem; dualite ve iyi ve kötü anlayışını almazdan önce, Musevilikte Şeytan diye bir kavram, ölümden sonra hayat, cennet cehennem ile ilgili hiçbir bilgi yoktur!!!


Bu üç dinin dışında da çıkarsanız, Tanrının anlık olaylara müdahil olmasını ya da kusursuz yaratımda bulunduğu ön kabulünü yapmayanları da bulabilirsiniz.

Tanrı yaratımı yapmıştır ama bu "Fiat Lux" - Işık Olsun, "Kün fe Yekün"  - Ol der, olur yani kanunun, kuralın, yöntemin, kodun yaratıcısı anlamına gelemez mi? Sonra durağan değil gelişimsel bir yaratım söz konusu olamaz mı?

Her maddenin içine potansiyeli koymuş ama o potansiyeli hayata geçirmek gerekliliği mevcut olamaz mı?

Harekete geçirmek, kusurlu olanı kusursuz hale getirmek de zaten başlangıç kanunu olamaz mı?

Belki de her şey kaostan düzene ve hatta düzenden kaosa sonra tekrar ve tekrar dönüşümsel olamaz mı?

Bu "yalnızca başlık ve özet" halindeki açılımlar sorunuza cevap oluşturabilir diye düşünüyorum.

İnsanın başta kusurlu, günahkâr olduğu Hristiyan inancının dayatmasıdır. Bu sebeple vaftiz yapılarak arındırılır. Ben bu görüşte değilim. Ancak içindeki potansiyeli çıkarmak,  "adi" olanı "ari" olana çevirmek, Simyanın da en önemli mesajlarındandır.

Kişiye verdiği mesajda git başkalarını kusursuzlaştır demiyor. Derinliklere in, orada arındırılacak taşı bulacaksın diyor. Derinlikler neresidir?

Çok kıymet verilen değerli taşlar metrelerce toprağın altında çamurdan çıkarıldığında hiç de ışıl ışıl değildir. Temizleyip, kaliteli kesim ve parlatma yapmazsanız elmasın kömürden farkı yoktur.

Bir söz var: Vasat insanlar dengini arar, yüksek insanlar kendini arar diye...

Sanırım Masonluğun vermek istediği mesaj budur. Ancak çoğu Mason bile bunu anlayamazken, herkesin anlamasını beklemek zor elbette.

Umuyorum bir bakış açısı verebilmişimdir.

Sevgiler
Kıt bilgimle belki çok haddim de olmayarak benim de bazı gözlemlerim ve fikirlerim var. Bu fikirler Masonluğu araştırdıkça netleşiyor ve derinleşiyor. Sonra bazı şeylere şaşırıyorum ve saşırdıklarımın nasıl evrildiğini görünce hiç de şaşırmıyorum.


Türkiye'de 1965 olayları olarak bilinen iki farklı görüşle ayrılan Mason oluşumları okudum. Bir sürü sebepten kaynaklı diye yazılar var. Ama benim anladığım en keskin konu Masonluğu yorumlama şekilleri.
Geleneksel Masonluk, beni şaşırtan bir kaç uygulama benimsemiş.
Liberal Masonluk ise daha akla yatkın gelişimler ve uygulamalar edinmiş diye düşünüyorum.

Ufak tefek örnekler vermek mümkün ama konu dağılmasın diye Sayın friend'in dikkat çektiği noktaya dönmek istiyorum.

Masonluk nedir diye sorunca; değerli Masonların yazılarını okuyup şudur dediğimde en ön plana dini inanç durumu geçiyor.

Kıt aklım ve bilgimle düşünüyorum; yüce varlığa inanıyorum diyelim. Sayın ANARCHOSA'nın belirttiği herhangi bir türde inanıyorum diyelim. Ama Geleneksel Mason isem önümde üç dinin kitabı açık olacak. Belki uzak doğu ülkesindeki bir locada isem farklı kitaplar... Ama o bölgenin genelini kapsayan kitaplar... Şimdi genel inanç o yönde diye ben o kitaba yemin etmek zorunda neden olayım? Yada neden birisi benim dinimi, inancımı sorgulasın. Din bile diyor ki, Allah ile senin aranda her şey. Her koyun kendi bacağından misali. Buradan yola çıkınca nasıl olacak özgür düşünce?

"İnsan eksiktir ve insan elinin değdiği her şey eksik kalacaktır" yazılıyor burada ara ara. Sonra da "evrenin ULU mimarına" inanma şartı deyince tezatlar doğuyor.

Benim de kendime göre bir inancım var. Ama bu gerçekten kimseyi ilgilendirmez!

Sürekli tartışılmış bir konu fakat Masonluk nedir diye soran birisine verilen cevaplarda tutarlılık şart.

Bunların tamamı şahsi görüşlerim. Sonuç olarak Sayın friend'e Türkiye'deki Liberal Masonluğu araştırmasını öneririm. Tüm sorularının cevabı bu bahsettiğim araştırma sonucunda cevap bulabilir.

Saygılarımla.
« Son Düzenleme: Şubat 24, 2021, 10:39:07 öö Gönderen: Özgürefe »
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine...


Şubat 24, 2021, 08:40:15 ös
Yanıtla #146
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 26
  • Cinsiyet: Bay

Sn ANARCHOSA, merhabalar. Paylaşımınız inanan birçok kimsenin ufkunu açar, mükemmel. İnanan tarafından bakıldığında, olması gerektiği gibi. İnanmayan tarafından baktığımızda, her şeyin, sözünü ettiğiniz gibi bir zamanı, bir olgunlaşma dönemi var diye kabul ettiğimizde, her şeye muktedir olan yaratıcının amacını nasıl yorumlayabiliriz peki? Ulaşmak isteyip de ulaşamayacağı bir şey var mı? Mümkün değil sanırım. Şu halde şunda hemfikir olmalıyız sanıyorum, inanan insan ''tanrının bir amacı var, ona hizmet ediyorum'' diyebilir ki o zaman şöyle bir şey de olmalı, inanan olması yeterli değil, inanmayan ya da reddeden de olacak ki tanrı amacına ulaşabilsin. Şu halde inanmayan insan da tanrının amacına hizmet ediyor diyebiliriz. Ancak amaca giden yolda her şey mübah anlayışını bir tanrıya yakıştırmak pek iç açıcı değil.  Zıtlıkları bu anlamda ele aldığımız zaman, amaç sahibinin üzen bir tarafıyla yüzleşmiş olmaz mıyız? Saygılarımla.


Şubat 24, 2021, 08:53:06 ös
Yanıtla #147
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 26
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Özgürefe, merhabalar. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Önerinizi değerlendireceğim. Teşekkür ederim.


Şubat 24, 2021, 10:22:52 ös
Yanıtla #148

   Varoluşun bizlerce sonsuzluk kadar uzun anlaşıla bilecek bir zaman aralığını, "bin yüz bir"  saniye içine sığdırarak yaşatmaya çalışacak bir "tiyatro" sahnesine benzer bir cevher kanımca masonluk...
   Farz-ı misal; Tanrı kendine inananların yanında,şeytan kendine inanmayanların safında yaşarken,bu kavramların bir "tık" ötesinin hakikate erdirilmeye çalışıldığında, bir vücuda kavuşmaya aday olandır mason.

Sevgiler
« Son Düzenleme: Şubat 24, 2021, 10:31:13 ös Gönderen: Tık-Tik-Tak »
Sen Özelsin


Şubat 25, 2021, 02:02:15 ös
Yanıtla #149
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 647
  • Cinsiyet: Bay

Bu başlık altında yapılan paylaşımlardan yanlış anlaşılabilecek birkaç konuyu netleştirmek gerekir.

MASONLUKTA, İNSANIN EKSİK YARATILMASI GİBİ BİR İNANÇ YOKTUR.

Böyle düşünen Masonlukla ilgili ya hiçbir şey bilmiyordur ya da baştan itibaren her şeyi yanlış anlamıştır.

Masonluk, zaten iyi olan, erdemli ve ahlaklı olan, işinde iyi olan, hür düşünceli insanları daha iyi yapmayı amaçlar, mükemmeliyeti amaçlar.

Mevlana'nın bir sözü vardır: "Kim diyorsa ki benim her şeyim tamdır, bilin ki o insan gerçekten hamdır". Masonluktaki anlayışta budur, eğitim ve öğretim ömür boyu devam eder, kendini geliştirmenin sonu yoktur.

Tekris olan adaya "Nuru Ziya" verilir. Nur manevi ışıktır, ziya ise maddi ışıktır. Maddi ışık derken, finansal bir ögeyi kastetmiyorum, bilimselliği, okumayı, araştırmayı kastediyorum.

Kısacası Masonluktaki esas; toplumda sevilen, iyi ahlaklı, işini iyi yapan, hür düşünceli ve entellektüel kişilerin "kamil insan" olabilmek için kendilerini daha çok geliştirmesidir.

Bu insanın insanın eksik yaratıldığı anlamına gelmez.

* MASON OLMAK İÇİN KİŞİSEL YARDIM, DANIŞMANLIK VE REHBERLİK TALEBİNDE BULUNMAYINIZ.
* MASONLUKLA İLGİLİ SORULARINIZI ÖZEL MESAJ İLE  SORMAYINIZ, FORUMA BAŞLIK AÇARAK SORUNUZU FORUMDA PAYLAŞINIZ.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
10519 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 29, 2010, 12:28:12 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4813 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 17, 2008, 01:03:58 öö
Gönderen: blossom
8 Yanıt
20395 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 17, 2016, 06:51:04 ös
Gönderen: Tesla
17 Yanıt
16673 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 01, 2010, 01:06:28 öö
Gönderen: Cornelius
41 Yanıt
34976 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 12, 2011, 09:16:56 ös
Gönderen: Cin Ruhi
2 Yanıt
10382 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 24, 2011, 03:20:19 ös
Gönderen: burak2235
25 Yanıt
24781 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2012, 09:52:24 öö
Gönderen: peacewings
3 Yanıt
10845 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 21, 2016, 09:24:06 öö
Gönderen: Birisi
12 Yanıt
10078 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 25, 2013, 09:20:07 ös
Gönderen: karahan
5 Yanıt
5534 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 16, 2015, 04:13:51 öö
Gönderen: karahan