Sayın propulsion, bize (bu Foruma) çok önemli ve yararlı dört konu getirdi.
Bunlardan ilki bu başlık: Pragmatizm. Kimileri "Faydacılık" ya da "Yararcılık" diyor ama bunun doğruluğu tartışmalı. Bu nedenle de Sayın Etimolog, bu başlığa katkısını, benim burada diyeceklerimi gördükten sonra yaparsa, çok daha güzel olacaktır.
Bu konuda temel ansiklopedik bilgiler her yerde bulunabilir. Örneğin Orhan Hançerlioğlu’nun görkemli yapıtı Felsefe Ansiklopedisi’nin 5. cildine bakılabilir; orada Charles Pierce’den alıntıyla «Bir düşüncenin anlamını açıklamak için onun hangi davranışı doğurduğunu bilmek gerekir. İşte o davranış, o eylem bizim için düşüncenin ta kendisidir» demiş ama bu konuyu aslında sonuncu ciltte Uygulayıcılık başlığı altında görmek gerek.
Orhan Hançerlioğlu orada ise, “Uygulayıcılık” başlığı altında Pragmatizm’i şöyle tanımlamış: «Uygulamada yarar sağlamayı hakikatin ölçütü sayan öznel düşünceci burjuva öğretisi...»
Bu tanımdaki şu “öznel düşünceci (idealist) burjuva öğretisi” sözünü yadırgayanlar olabilir. Bunun bir “Orhan Hançerlioğlu tanımı” olduğunu göz ardı etmeyelim.
Orhan Hançerlioğlu, Türk Felsefe birikimine olağanüstü katkılarda bulunmuştur. Sözlükleri sayısızdır. Bu alıntıyı yaptığımız ansiklopedisinin bir benzeri yoktur. Masondu; gerek günümüzde Özgür Masonlar Büyük Locası adını taşıyan obediyansın büyük üstatlığını gerekse daha sonra Türkiye Süprem Konseyi’nin grankomandörlüğünü yapmıştır. Saygın kişiliği, çalışkanlığı ve üretkenliği tartışılmaz. Fakat felsefi yazıları tartışma götürür. Onun, tüm yazılarını bir Marxist-Engelist Diyalektik Materyalist gözüyle kaleme almış olduğunu göz ardı etmemek, buna göre gerekiyorsa filtreleyerek yararlanmak gerekir.
Nitekim ben de bundan sonraki alıntılarda biraz bu filtreleme işlemini uygulayacağım. Zaten Hançerlioğlu, sonraki satırlarında, bu doktrin ya da öğretiyi, Kapitalizmin kendine özgü metafizik felsefesi olarak da nitelendirir.
Ben burada bu konuya devam edebilirdim. Ancak devam etmeyeceğim çünkü bu satırları yazışımın gerekçesi, Sayın propulsion tarafından getirilmiş olan bu konu başlığının Forumumuzdaki önem ve değerine dikkat çekmek içindi.
Forum üyelerinden bu konudaki bilgilerini paylaşmalarını ve düşünsel katkılarını bekleriz.
(Her konuda her şeyi ben yazmış olmayayım lütfen. Bana da birkaç satır kalırsa, belki eklemeye çalışırım.)