Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: BİR LOCA NASIL KURULUR? – 4 (SON)  (Okunma sayısı 3579 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 09, 2010, 03:01:29 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Kimi masonlar bir araya geldi. Yeni bir loca kurmayı kararlaştırdılar. Görevlilerini seçtiler ve büyük locaya başvuruda bulundular. Şimdi bundan sonra neler olduğunu, neler yapıldığını görelim.



Her şeyden önce büyük locanın yetkili organı, yeni locanın kuruluşunda bazı eksiklik ya da uyumsuzluklar bulabilir. Bu durum, kuruculara bildirilir. O zaman kurucuların yapacağı iş, kendi başlarına bağımsız bir loca olarak çalışmayacaklarsa ya bu kuruluşu feshetmek ya da eksiklerini ve yanlışlarını gidermektir.

Söz konusu uyumsuzluk sadece yeni kurulan locanın noksanlıklarından kaynaklanmayabilir de…. Şöyle bir durum ile de karşılaşılabilir: Yeni locayı kuranlar önceki localarından ayrıldıklarında, önceki loca çok zayıflamakta ve düzenini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya gelmektedir. Büyük locanın yetkili organı, böyle bir durumda da yeni bir locanın kurulmasını uygun bulmayabilir.

Diyelim ki böyle bir durum doğmadı.  (Zaten başından beri yöntemine uygun davranılırsa hiçbir aksaklık çıkmaz.)

Yeni locanın kuruluşu büyük locanın yetkili organınca onaylandıktan sonra durum kuruculara bildirilir. Çoğu büyük localarda yeni locadan bir “kuruluş ödentisi” (tesis ve berat harcı) istenir. Neden? Çünkü gerek tüm kuruluş töreni öncesindeki işlemler, gerekse bu tören için yapılacak hazırlıklar, büyük locanın birtakım harcamalar yapmasına yol açar. Bu harcamalar yeni locayı kuran masonlarca karşılanır. Bundan sonra da yöntemine uygun olarak yapılması gereken kuruluş töreninin (tesis merasiminin) yeri ve zamanı belirlenir.

Kuruluşu onaylanan yeni locanın kurucuları, yapılacak tören için hazırlanır. Herhangi bir aksama oluşmaması için, bu törene ilişkin tüm ayrıntıları titizlikle gözden geçirir; törene katılacak olması konuk sayısına göz önünde tutarak gerekli önlemleri alırlar.

Her yeni loca, bir büyük locaya bağlanırken benimsenmiş olan yöntemine uygun bir ritüelik tören yapılır. Bu törene gerek büyük locanın belirli yöneticileri, gerek diğer locaların temsilcileri, hatta kimi zaman başka büyük locaların ve masonik örgütlerin temsilcileri de katılır. Önceden hazırlık yapılmasının bir nedeni de budur. Bu törende yeni locaya bir “kuruluş belgesi” (patent/berat) ve “mühür” verilir. (Bazı büyük locaların uygulamalarında bir de “flâma” verildiği görülüyor.)

Bu kuruluş töreninden sonra da büyük loca, tüm örgütüne bir genelge gönderip, yeni locaya ilişkin gerekli bilgileri verir.

Locanın kuruluş töreninde, kurucular, büyük locanın tüzüklerine, yetkili organlarının karar ve yönergelerine uyacaklarına ilişkin ant içer (yemin eder.). Bu ant ya da yemin bu kadarla da kalmaz; localarına bundan sonra üye olacak masonları da aynı yükümlülük ile bağlayacaklarını da içerir.

Bu yeryüzündeki tüm büyük localarda böyledir ama yeni bir loca kurulurken verilmiş olan “kuruluş belgesi” (patent/berat) ile mühür konusunda, bunların niteliği bakımından farklı anlayışlar vardır.

Kimilerine göre, kuruluş belgesi ve mühür doğrudan “loca”ya verilir ve locanın malı olur. Hele locaya bir de flâma verilmişse, locanın kendi iç işlerinde bağımsız olduğu, bir diğer deyişle özerk bir niteliğinin bulunduğu perçinlenir.

Kimilerine göre ise, bir loca adına hazırlanmış olsalar bile her kuruluş belgesi ve her mühür, büyük üstat adına kullanılmak üzere locaya teslim edilmiş olan emanetlerdir. Bunları locanın üstad-ı muhteremi ödünç alır ve korur. Görevi sona irdiğinde kendinden sonra gelene aktarır yani emanet el değiştirir ama locada kalır. Bu nedenle üstad-ı muhterem locanın kuruluş belgesi ve mührünü evine ya da bir başka yere götüremez; bunlara kendi başına sahip çıkamaz.

Locanın yürüttüğü birçok yönetimsel işlem bakımından bağlı olarak çalıştığı büyük locanın ilgili yönetimsel organlarıyla sürekli iletişim içinde olması, büyük locaya bağlı olduğunun göstergelerinden biridir. Masonluktaki “obediyans” kavramı burada yerli yerine oturur. Her loca, tüm toplantıları, özellikle yürüttüğü yönetimsel işlemler hakkında büyük locanın yetkili organına sürekli olarak bilgi vermek, yeni bir üye kabul etmeden önce bir onama yazısı almak zorundadır. Bunlar, locanın büyük locaya bağlı olduğunu gösteren diğer örneklerdir. Hatta birçok büyük loca, kendisine locaların her birinin çalışmalarını sürekli olarak bir “denetçi” (müfettiş) aracılığıyla izler. Bu uygulama bir güvensizlik göstergesi olarak düşünülmemelidir. Tarih boyunca birçok obediyansta uygulanmış olan bir geleneksel yöntemdir.




Bütün bunlara baktığım zaman şöyle bir yorum yapmaktan kendimi alamıyorum. Kimi masonların bir araya gelip yeni bir loca kurmaları hayli kolay bir iş. Zorluklar ve uğraşmacalar asıl ondan sonra başlıyor.




ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 09, 2010, 09:44:09 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Her disiplinli çalışmanın altında bu ve bunun gibi hiyerarşik düzen yokmu.Olmasıda gerekir.Yoksa başarı hayal olur.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
3857 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 27, 2010, 09:02:17 öö
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
4800 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2010, 08:41:15 öö
Gönderen: Genius Loci
0 Yanıt
2664 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 01, 2010, 08:53:49 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2733 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 02, 2010, 08:46:01 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4573 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 05, 2010, 08:39:58 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3799 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 06, 2010, 09:11:18 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3133 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 07, 2010, 03:42:26 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3974 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 10, 2010, 10:45:42 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3554 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 11, 2010, 08:13:11 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3021 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 12, 2010, 01:57:44 ös
Gönderen: ADAM